Monday, March 25, 2013

MOVING PROJECT :: bungkus perabot




mengikut pengalaman berpindah dari shah alam ker rawang sebelum ni [dalam 2 tahun lepas]

hati aku cukup terluka tengok perabot2 aku kotor dan tercalar...
ko bayangkan peti ais yang baru jer beli tak sampai 2 bulan..ade kesan kemek sikit-naseb baik kat bahagian belakang-
tapi aku tetap tak boleh terime..!!
tu belum lagi rak tivi aku..perabot bilik..dan sofa aku yang berlobang sikit kat bahagian dalam..
walaupon mase tu sofa murah..[dah bagi pada orang] tapi tetap beli pakai duit hokeh..!!
baru jer beli pulak tuh...!! gggrrrrr....

mase tu tah ape kene..tak pikir..tak tau...

macamane nak handle barang2 biler berpindah..
yang aku tau...aku bungkus barang2 kecik kace yang simpan dalam kotak jer..
macam pinggang mangkuk bagai...
sedangkan..ade bende yang sepatut nyer lebih penting aku kene buat..
iaitu membungkus perabot..dan segale peti ais..mesen basuh..
aku biarkan jer masuk dalam lori 'togel' macam tu jer..
jadi..nak salahkan sape kalau semua barang2 tu calar balar...




jadi belajar dari pengalaman dan kesilapan...

belum ape2...dah pesan kat laki beli wrapping plastik banyak2...
motip :: dah tentu ar nak membungkus barang kan...
kalau boleh...segale2 bende aku nak bungkus...
tapi laki aku dah sound... -pindah dekat jer..boleh angkut sikit2 berkali2...tak rosak barang-

hurrrmmm...dekat pon..aku tetap gak nak mungkus...

lagi2 sofa putih aku tuh....
laki aku cadangkan supaye tak payah wrapping..die kate sanggup nak ulang alik angkat satu2...
cadangan ditolak..!!
sebab...aku lebih rela beli wrapping plastik tu dari aku kene bukak semua cover sofa tu tuk hantar basuh kat dobi..yang pasti lebih mahal..!!!
tangan yang mengangkat tu..bersih sangat kerrrrr...haaa...pikir lah sendiri wweeeyyhhh...

ramai gak yang tanye pasal plastik wrapping tuh..
harga susah aku nak kasi sebab die mengikut berat..
berat pulak tak tau berape aku nak bagi..tak hengat...
tapi aku beli ritu satu gulung ade yang 23 hengget...
ade yang 28 hengget...
boleh dapat kat kedai plastik..ala kedai yang ko nampak jual penyapu mop bagai kat depan nyer tuh...

satu plastik ni..aku rase..banyak gak boleh di bungkus..
berlapis2 gak aku dapat buat...




set bilik tidur bilik utama
ni dah kompem2 aku bungkus dulu..nak hangkut dari shah alam ker rawang..
aku dah cerite dah ritu..
set ni aku pakai dalam satu gulung setengah..



set katil single bilik qaleef ritu




set sofa..aku bungkus sofa ni sehari sebelum nak pindah..


tapi kusyen nyer dah hangkut dulu siap2 pakai kereta letak kat umah baru..
tak cukup plastik nak balut dah...ngeeee..


yang lain2 aku bungkus plastik peti ais ngan kaca meja makan..
tu jer yang dapat...yang penting sofa tu dah lepas dulu...ngeee..

tu pon dah bungkus elok..ade gak yang tak kene..
tah macamane hujung bawah sofa tu ade kesan hitam sikit -dapat dari lori- gggrrr....
tak per lah...nak bukak dah pon hantar dobi..
eerr..kalau nak hantar sarung rangka sofa ni..nak dry cleaning ker atau cucian biasa tu ek..??
tah berapa pulak die nak charge..huh..
tu semua duit...adeeyyhh....


p/s :: rase macam beli barang baru pulak biler di balut ni...ngeeee....






11 comments:

Norliza Nordin said...

nak tanye.. beli wrapping tu katne eh.. rtu jenuh cari mase nk pindah.. tp xjupe.. hukhuk

Chekgu Azrine said...

bagus jgk sis..avoid sgla mak nenek masalshkan..hehe..

as ♥ Leenda said...

betul3..nk pindah harus bungkus semua perabot..hari tu kak ipar pindah pun habis segala bende dibungkusnya...tp dia guna bubble wrapper tu..sambil bungkus, sambil picit..hahah..

Aine Ainun said...

Gigihnya aty...
Brapa lame mse nk wrapping ni?

O'gosh Iskandar said...

rajin..rajin...meh tlg balut barang2 kat rumah ai pulak la...hehe

ceywie said...

"tangan yang angkat tu bersih ker". betul tu aty, saya setuju sangat. ;-)

fifi said...

haah la kak..rajinnya akak.saya tak sanggup.tapi lagi tak sanggup bila tengok perabot rosak kan..hihihi

SweetLikeWhat said...

bagus idea tuh..takde lah rosak barang.. ;)

YanaUjang said...

rajinnyaaaaaa u membalut2 segala perabot nih..bak mai sket aura rajin tu molehhh?? ^_^

nuyui a.k.a miss YUI said...

bgus balut..lg elok kalau letak bubble wrap..hihi..

Sufi Al-Arshadiy said...

Saya beli plastik wrap tu kat movers company..syarikat yg buat pkhidmatan pindah tu..err nak tanya, balut perabot putih dgn suratkabar melekat tak karbon dia tu?