Friday, March 22, 2013

Our Castle :: sebelum KITCHEN CABINET



dapat buat kitchen kabinet besh kan kan kan...
tapi satu bende..pastikan dulu yang sinki ko tak tersumbat...!!
penting tu...

tersumbat bukan setakat yang bahagian bawah tu jer...
tapi kene pastikan yang bahagian dalam tu pon tak tersumbat..
kalau setakat yang corong bawah tu jer tersumbat..normal..
ko bukak2 bersihkan dah ok...

tapi kalau yang bahagian dalam tu tersumbat...
kalau ko dapat tau selepas kitchen cabinet ko disiap kan..
menanges ar ko cabinet ko kene kopak balik..

tu ko tengok...
sehari-2 pakai...sekali air tak turun2..
heran gak aku....masak pon tak lagi kan mase nih..
tetibe tesumbat macam aku dah gune lama..

laki aku bukak bawah tu macam biasa,,
tapi punca tersumbat bukan dari situ..

terus kol pemaju Glomac tuk repair..
rumah under warranty ni..ko gune kan jer betul2..
selagi boleh ko panggil jer derang repair..

bangla yang sama cuci tangki aku tu datang..
serbe boleh betul bangla tuh...
hari pertama habes di bukak semua depan belakang..
banjir dapur air melimpah ruah..

esok nyer kate nak datang..
bangla tu kate tersumbat bahagian dalam..
kene buat dari yang loji luar kat belakang tuh..
peeerrgghh...dasat rupanyer....

die kate mungkin batu2 tersekat..
tak dibuang betul2 mase proses pembinaan rumah..
seb baik dapat kesan awal -sebelum nak buat kitchen cabinet tuh...

ko kene ingat eh..orang kitchen cabinet..biasanyer tak buat piping ni semua...
dia hanya pasang kasi cun ko punye dapur...
selebih nyer..kalau ape2...ko buat ar sendiri..
atau mungkin memang ko amik orang tuk buat piping ko sekali..

tu ko tengok paip bawah sinki tu dah di kokak..
di ketuk pecah hokeh...
kire die buat balik piping tu dari awal..
aku tak tengok pon semua ni..
laki aku yang handle...
tau2..dah cun balik tampal...
tu yang penting..kalau tak..mau aku meroyan lagi kat glomac tuh...miahahaha..
naseb ko la glomac..sape soh tak buat betul2 kan..

dan lepas tu..tak de problem2 lain..

kebocoran...buat mase sampai aku pindah ni..
tak de lagi pulak nak nampak ape2 kesan..
jadi..mungkin tak de masalah..insyaallah..

yer ar..ko kene paham..
macamane hebat pon umah ko tu..
macamane mahal pon ko bayar..
tapi rumah tu manusia yang buat..
pasti ade kekurangan nyer..
kalau dapat yang sempurna adalah bonus...

aku bersyukur gak ar..
sebelum masuk umah...dah banyak survey...amik tau banyak bende..
ape yang patut..
jadi..tak ar main redah buat joget lambak kat umah kan..ngeeee...
jadi..kerosakan2 minor yang normal..dapat detect awal dan dapat di perbaiki segera..

tak nak ar jadi macam biasa aku bace...
dah siap2 buat kitchen cabinet riban2..
terburu2..nak cun punye pasal..
sekali tengah2 pakai tengok belakang kayu kabinet tu dah mereput..
sedang baru berape bulan..
rupanye paip bocor tak sedar..
habes di kokak balik semua...sadis..

tak pon ko dah buat cun2..jadi hal macam aku ni...
haaa..melalak la ko nak bayar orang dok bukak pasang balik kabinet ko..
kalau orang tu memang nak..
macam ade sorang member..
bangla buat..jenis tak faham punyer orang..
balik2 umah tengok dah kopak kabinet dia..semate2 nak repair piping bahagian dalam..
nak claim ngan sapa...haaaa.....sendiri lah ko tanggung...
wuuu..nages ko....



ape pon...tak semua nye akan menimbulkan masalah..
cuma perlu lebih berhati2..
lagi2 macam aku yang nak semuanye siap cepat..
motip..?? nak masuk cepat sebab tak larat bayar sewa umah dan tanggung loan bank umah baru seribu lebih sebulan..*pengsan
yang kesian laki aku lah..
mampu pon...tapi kan membazir tu..
baik duit sewa umah tu ko bagi pada aku buat shopink kan...muwahahaha...

shopink jer kepala hotak ko ni kan aty...

eeerrrr........

p/s :: besh dapat susun atur barang dalam kitchen cabinet nanti...


16 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great one

Mama Vogue said...

Cepat2 tunjuk gambo kitchen kabinet ye..hihi
Dah tak sabo..! Yang membaca turut eksaited :)

Puteri Satu said...

ha ah tetiba akak pulak ter eksaited nak tengok susunatur kitchen kabinet aty.. nak buat panduan..sebab KC kat umah tu dah 3 tahun tak di 5S kan...ngeee...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

memang kena cek habis2an kan.. untung ada blog ni, boleh dapat ilmu :)

e k i n ♥ y u s r i said...

tq kak aty
byk info dpt nie

eima said...

nnati cite rega kichen kabinet tu tau ....

Fizah said...

wah2...apala agaknya ghuper kc dia..hihi tak sabor nk tgk

Mrs.Farhana said...

halamak..naseb la masuk awal & dpt detect kerosakn piping tu..klu x sure nanges klu dh pasang kitchen cabinet..:)

m@m@yAyA said...

lor mn gmbr cabinetnya aty?
xsabo nak nengok,orang xda umah sdri ag teruja nengok umah org lain pn jadila..[sobsobsob]

UMIE SUE said...

lagi seronoklah aqilah dapat pi dapur mama aty nanti

With Julia said...

Bgus laaa...nanti mesti kithen cabinet aty lawa gila...waduh2 x sabor nk tggu diorg buat...nanti upload tau pic bila dh siap....x sangka mat bangla tuh serba boleh hehhe mana Qaleef time nih? hahha windu nk tgk gelagat dia hehhe

jaja_NorLiza said...

seb baik dapat detect awal problm tu kan?? thanks for info yg berguna nih... nati2 kalo nak wat KC ni leh jdkan panduan...hhehe..

cha said...

bagusla u survey mcm mcm dulu before rumah. kalau dpt kat i ni ntah main hentam kromo je haha

simplyasweettale said...

true true.. kena make sure tak tersumbat dulu baru pasang cabinet ;)

laskar pelangi said...

wahhh gitu. nasib boleh kesan awal2 kerosakan tu haaa..
dapat dapur maveles, seronok sikit nak masak masak kan kak:)

antalya said...

halohhh tak aware pasal nih. harap2 xde lah kes sinki tersumbat then terpaksa pecahkan kc yg dh siap huhuuu