Thursday, March 21, 2013

our Castle :: rumah baru..jangan lupa cuci tangki..




kiteorang cuci tangki lepas pindah...
sepatut nyer lagi elok sebelum ko pindah masuk gune air tu kan..
ni ko mandi ar kotot2 tuh...haaaiihh..
habes tu..baru tau......sebelum ni tak de pulak sesape bagitau soh cuci tangki bagai...

ni pon..bangla yang buat piping umah aku tu bagitau...
die amik upah...50 hengget 3 kali cuci siap letak ubat..
aku tak tau mahal ker kurah ker..
tapi ok lah..bayar jer lah demi kesihatan..
kalau dah tua kertu macam kiteorang laki binik ni tak heran sangat ar kan..
ni nak kasi budak kecik qaleef tu mandi...patut ar asyik naik ruam jer aku nengok nyer..
sori anak....

lepas seminggu duduk..baru cuci..

air tangki ni supply kat bilik2 mandi..
3-3 bilik mandi aku tu tak silap pakai air tangki..
kat sinki baru direct dari main depan tuh...

jadi ok lah gak masak nasik pakai air bersih..kot lah bersih..huuuuu....



bangla tu nak naik tangki umah kiteorang..
kene naik ikut tingkat atas..
kat family hall tu kan ritu aku ade cakap..ceilling nyer tinggi....
jadi..ade tingkap kecik atas tuh tuk pengudaraan dan cahaya...
yang ko tengok belah kanan tu laluan ke tangga..
yang kiri tu pintu bilik opis kiteorang..[ko tengok..ade opis sekarang..weeeeaaaa]

so bangla tu kene pakai tangga tinggi ni nak naik..
tu tangga die..
aku tak dapat naik amik gambar dan tengok die buat keje macamane sebab tinggi sangat.
soh laki aku...die gayat....cissss....

tapi memang sebelum cuci tu..
biler aku takung air dalam bath tub qaleef mandi..
air nyer keruh semacam...
biler bangla tu siap buat kerje..
die tunju batu batan segala pasir dalam tangki tu...
walaweeeyyhh....selama ni kiteorang 3 beranak mandi air betul2 kotor giler...coooiii...!!

tu aku cakap kene cuci tangki ko..
lagi2 umah baru..
ade gak bangla tu cakap..kalau umah lama pon selalu cuci dalam setahun-2 sekali...
eerrr......umah mak aku tu tak berapa lame tak cuci...huhu...

umah baru...mase derang buat kerje nak siapkan umah tu..
derang duker letak macam2 dalam tangki tu..
pastu..main pasang jer gune..
tak kuase lah pulak kan derang nak cuci bagai..
kalau setakat sebijik umah..mungkin gak ar..
tapi kalau dah satu taman ade nak puluh2 bijik umah..
tak kose die nak membuat nyer hek...hadeeyyhh...
derang sendiri pon mandi air tah mane datang kat umah kongsi tu..
tak kan ar nak sibuk2 jage kebersihan umah orang pulak kannnnnnnnnn....

kite2 lah jadi mangsa....ciisss....



so sekarang dah lega..air pon tak keruh lagi...
nanti setahun-2 lagi pulak cuci lagi sekali...

kalau tangki kecik tu selalu nyer satu umah ade 2..
tangki besar selalu ade 1 jer..
dan biasanya..umah sekarang ade 1 tangki jer...tangki besar..
tu pasal kalau takde air..air tangki pon cepat jer nak habes...
umah mak aku ade 3 tangki ko....umat nyer ramai...ngeeee
tu pon cepat gak habes...
nak tunggu naik balik dah ar lambat -time takde air..

p/s :: selangor dah habes isu syabas belum...?? -ape pon tak tau ar ko ni aty...






17 comments:

Nurzakiah Hanum said...

betul tue :)

Puteri Satu said...

o..ooo ty.. akak masuk rumah dulu tak cuci pun tangki...hoohoho.. tapi alhamdulillah.. air kat Putra Nilai.. memang bersih dan jernih... tpi kat dapur untuk masak air akak stil guna water filter gak....

ifa said...

erk...kena cuci ke?x tau nak carik sape buat.takde yg meng offer kan diri. hu3
ni yg nak carik org ni kasi cuci itu tangki...hmmm...

Marsha~ said...

usshhh... kami pindah dulu tak cuci pun tanki.......... :(

Mommy_Cha said...

nasib aty gtau, kalo idop...hareemmm taktahu kena cuci tangki bagai. sebab bila air keruh2 mula menggelabah nak pasang coway...hahahahahha! Alasan nak pasang cowayyy sangaattt keennn? cis!

eima said...

take noted lagi... vavavav tq aku pun tatau pasal ni...hahahha seb baika de ko kan

With Julia said...

rajin btol aty....kena buat nih...sah berkeruh tangki umah i hahhaha

Junita7878 said...

hi

Ummi_Eyta said...

Hi....jiran.....

Ummi_Eyta said...

Assalamualaikum WBT,

Hi! Jiran!! Akak kat Divya1....

Mrs.Farhana said...

good info!kena cari org cuci tangki ni..hihi

sara said...

kena take note ni..tq2

antalya said...

ktowang tak basuh pon tangki aritu hahaha. tp surely air kotor keladak dh xde time ktowang guna sbb nya almost sebulan bdk2 renovation umah menghuni situ masa proses renovate tu. selamattt

ida said...

Hmm, best baca progress aty masuk umah baru...xsabo nk ado umah sendiri

e.t.t.y said...

haaaaaa billion thanks kt aty jugak pasal ni. entry yg check defect tu, kita siasat kt husband. dia tau. okay noted.
malam tadi tanya pasal tanki. dia tak tau uolsss...
so nasib baik ada aty si baik hati share cerita cuci tanki ni. teruslah i bercerita kt husband kennnnn....

wAnIe said...

bestnyee awk dah ade rumah sendiri...
jemput singgah my blog ye dear..salam kenal..;)

-: Fara_Lan :- said...

Setahun sekali orang kata elok cuci air tangki nih.. mana la taw ade cicak2 yg mati dlm tu & kadang2 kalo air pair x ade mkn minum kite guna air tangki jugak...