Wednesday, March 20, 2013

Our Castle :: wiring





dah kate laki ko electrical engineer kan..
ape hal pulak ko nak upah orang buat wiring kat umah ko sampai beriban habes..
eerr..saje nak mengaye kan orang...ppuuiihh....!!

laki aku sibuk hoii...!! out stesen merata....
kalau tunggu laki aku yang pasang buat semua..
semate2 nak jimat..
aku rase...setengah tahun duduk pon tak siap2 agi...
kompem..!!!

iyeerr...laki aku sibuk...
kalau tak aku tau..die boleh jer buat sendiri semua..
bayar kat orang ratus tuh..baik bagi kat binik nyer ni nak shopping carpet baru.....ngeeeeee....
tapi tak ape lah...
rela tak de carpet dari tak de kipas lampu bagai....


masuk umah baru ngan masuk umah sewa ni lain..
umah sewa..masuk2 lampu kipas semua dah tersedia..
umah baru..semua nak kene beli sendiri..
wiring pon nak kene buat hokeh...

bukan tak ade wiring...
tapi basic die jer ar..
contoh nyer..
kat dinning area..
ade satu jer wiring terjulur..untuk lampu..
tapi sebab kiteorang ni tak suker makan dalam panas2...
biar ar lauk cepat sejuk pon..janji kiteorang sejuk dulu...
jadi kiteorang tambah 2 lagi wiring tuk lampu dan satu hook kipas..

kat bilik pon sama..
selain master bedroom..kat 3 bilik lain..
semua ade 1 jer wiring terjulur tuk lampu..
tuk kipas tak de..
air-cond..?? tak de maknenyer aku nak pasang kat setiap bilik..!!
jadi..setiap satu bilik tu...tambah lagi satu hook kipas...
kat family hall pon sama gak...
aku pon heran gak ngan pemaju ni..
tak pikir ker semua tuh..
ingat semua orang nak pasang air cond satu umah..!! ccooii....!!
kalau ko bayarkan bil belikan air-con...tak ape..
ni nak pasang kat ruang tamu pon..aku dok pikir..perlu kewww..??
kedekut.......

jadi...kat umah aku tu..setiap satu ruang..satu bilik ade kipas..
tambah hook..wiring siap pasang tu semua duit hooii...

hook :: rm 30
wiring :: rm 70 [satu power]
upah pasang kipas :: rm 20
upah pasang lampu :: rm 7-12 [bergantung pada jenis lampu]

umah kiteorang pasang 7 bijik kipas..
hanye 2 ruang dah siap wiring dan hook..

pastu tambah buat wiring baru tuk lampu..
sebab wiring sedia ade dah pakai kat kipas..

macam bilik kiteorang..tak de tambahan biring sebab semua dah ade..
wiring air-cond pon siap tersedia..
cuma upah pasang lampu ngan kipas jer..

wiring lampu pulak jenis tebuk dalam dinding..
memang kalau tengok die pecah dinding..terluka hati..
tapi sebab nak kasi wire tu kemas dok dalam dinding..
dah siap tampal cat balik..puas hati...



tu..ko nampak kesan die baru lepas tampal balik..
tak kering lagi..
ni dalam bilik bawah..pakai lampu kalimantang lagi terang...
memula nak gak beli lampu led bagai kasi nampak cun..
tapi lampu macam tu kene pasang 2..tebuk lagi..duit lagi..
kalau setakat satu jer..memang tak menyeluruh..
jadi..decide pakai lampu ni jer tuk 3 bilik tidor..
bilik kiteorang jer pakai yang cun sikit...pon bukan ar cun sangat..ngeeee...

yang ni letak kat tepi..sebab kat tengah dah ade kipas..
bilik ni kecik..jadi kalau letak bawah kipas nanti biler pasang kipas lampu serentak jadi bayang2..

haaa..semua tu ko kene amik kire tau..




batu2 kesan tebuk...banyak gak hek...ni tuk satu ruang jer..



ko tengok gambar kanan ngan kiri tu..

yang kiri tu kipas bilik -pendek-
yang kanan tu batang nyer panjang.. tu untuk family hall kat tingkat atas..
kat situ bumbung nyer tinggi...sebab rumah tengah..ade tingkap kecit kat atas nyer tuk pengudaraan [kot]
batang tu pulak..beli sendiri...6 kaki laki aku beli rm 20 hengget kat kedai hardware..
memang khas dah siap lobang kat hujung nya..
aku tengok umah orang die pasang lampu jer kat situ..
tak de kipas panas weeyyhh...
terpikir gak nak pasang air-cond..
tapi tu nanti2 lah kalau ade bajet terlebih -kot lah ade kan-
so buat mase ni..kipas ni sangat penting tuk kami..
lampu.. wiring man tebuk kat didnding bawah sikit..
tapi sampai siap pindah ni lampu tak pasang lagi...
eerr..tak gi beli pon lagi..
sebab ingat nak pasang lampu cun kat sini..
tak sempat nak gi carik..
tak per..tompang2 lampu 3 bilik yang ade kat atas tu pon dah terang menderang..
tengok tivi tak pasang lampu pon........




ni barang2 kipas2 lampu yang kiteorang bagi kat orang tu soh pasang kan..
tu pon tak cukup lampu..
tak sempat nak gi beli mase tu soh orang tu pasang kan sekali..senang..
sudah nyer..dah seminggu duduk..lampu 2 bilik air tak siap2 lagi laki aku pasang..
tu lagi kate nak pasang sendiri satu rumah...tiadalah maknenyer....



cerite pasal nak pasang kipas lampu dan wiring semua ni..
amik mase 5 hari gak..
tapi hari fes tu soh pasang 3-4 hari selepas dapat kunci..-die tak nak buat..
pasal hal suis kiteorang rosak lah...
kene tunggu glomac repair baru derang berani usik..
sebab derang tak nak dipersalahkan kalau pape..

so far..biler dah siap tu..
aku puas hati ngan kerje dia..
kemas tak nampak cacat cela..sempurna dan cantik..

kenapa tak buat plaster ceiling jer..??
hurrmm...ade banyak reason..
kalau ikut kan..buat plaster ceilling untuk hall bawak sampai ke dapur siap lampu tuh..
dalam 3.2k jer..[insyaallah boleh di bayar]
tapi banyak bende yang aku terlebih pikir sampai kene hold dulu..
seperti design..kebocoran bagai...
teringan xora pernah cerite masa awal2 aku beli umah tahun 2011 dulu..
die cerite..jiran perumahan die dah siap buat plaster ceilling tp baru dapat trace kebocoran..
habes kene kopak balik semua plaster tuh..

hal kebocoran ni..susah nak di tentukan tau..
ade yang boleh nampak dari awal2..
ade yang ko da pakai air satu umah..baru ley perasan..
walaupon ko kate dah siap2 cek..
dah siap2 tadah air..
dah kate tunggu hujan lebat bagai..
tapi banyak perkare lain ko kene amik kire..

macam ade jiran kat kawasan kejiranan aku ni pulak..
lebih kurang hal nyer gak...
tu paip tingkat atas pecah..paip tu pulak letak nye kat tinkat bawah..
alaaa..ko kalau umah 2 tingkat tu ko tau lah paip tu letak kat mane kan..
lagi sadis banjir melimpah ruah satu umah siap pecah ceiling nyer..haaaiihh..

kalau ko dah siap2 buat tapi takde masalah..alhamdulillah..
[aku pon harap rumah aku tak akan ade problem]
tapi kalau ko dah buat cun2 bayar riban2..tapi ade kebocoran sampai cekelat ceiling ko..
haaa....tak ley nak claim tau...

dan lagi satu..aku sebenarnye tak ar pikir nak buat design plaster meletop2 ponnn...
tapi ade ar sikit idea..nak kene tunggu perabot masuk dulu baru ley arrange..
leceh..?? eeaaahh...ko tak tau ker aku ni memang suker bende2 leceh ni...miahaha..

alaaa..bende2 tu semua boleh di edjas...
aku ni cerewet tah ape2..
jadi kalau nak buat sesuatu tuh...
aku tak suker men belasah buat jer...asalkan ade..
tu kalau dah buat..kuar duit riban2...kalau tak suker..tak ley buat ape dah...
terpakse ar redho kan...


okeh..habes cerite pasal plaster celing..
ko jangan tanye aku lagi lepas ni...
nanti2 biler aku dah siap buat..aku up lah kat ko...

pasal wiring ni pulak..
aku share sekali kos semua LEBIH KURANG kat sini..
kang lagi ko tanye aku..

barang2 elektrik kipas lampu tuk satu rumah aku beli
7 bijik kipas dan lampu aku tak tau hengat pulak berapa banyak..
habes dalam Rm 1.3k
tu pon bersyukur semua dah siap beli awal2...
memang tak terase sangat ar..

upah wiring tebuk siap pasang sekali pulak..
sepatut nya dalam Rm 1.3k jugak..
tapi tah macamane abang tu bagi kire2 lumsump dapat kiterorang dalam Rm 750 jer...
okey lah dari harge sebenar..
mungkin sebab kiteorang buat kitchen cabinet..tembok..plaster bagai ngan die kan..so dapat ar murah sikit..
alaa..tu pon orang kate die dah dapat untung banyak..

mengayekan orang jer lah ko ni aty hoii...

so total habes tuk elektrikal LEBIH KURANG Rm 2k

mahal kannnnn.....

tu pon tak siap lagi semua tau..
ade lagi aku nak kene buat..
tambah plug...lelagi kat dapur dan kat ruang tamu..
besar2 ruang tamu tu..pemaju letak satu jer plug..haaaii..kedekut betul...

lampu lampan pon ade 3-4 bijik lagi tak setel beli dan pasang..
lampu stor..lampu kat tangga..lampu belakang..lampu kat family hall...
aku rase..boleh habes mau 1-2 ribu lagi ni...*pitam...

tak per...tak perlu terburu2..
asalkan yang wajib dah setel..
yang minor2 tu ley tunggu...

kang beli atau buat nak cepat..
tak puas hati...
pastu kompem tak tukar2 dah kan..


p/s :: kalau aku buat plaster ceiling..aku nak jual semua lampu2 gantung2 tu semua..kot..
kalau tak..aku pakai jer kat bilik..baru rase diva sikit kan lampu berkristal dalam bilik....ngeeeee....

23 comments:

fa tiha said...

sama la.. kitorang pun habis lebih kurang 2k gak utk kipas n lampu je.. x masuk aircond. padahal lampu pun xbyk beli yg cun2.. tempat2 tertentu je lampu cantik,lain semua lampu kalimantang je..

Nurzakiah Hanum said...

banyak gak kan habis duit

Zee Suhaini said...

masuk umah baru ni mmg duit jer memanjang..banyak nak kena tambah..

UMIE SUE said...

waaaaaa.banyak nye pakai duit bile masuk umah baru..

seram2

eima said...

fuh tu baru nk wiring belum lagi campur grill...hmm pengsan lah

Allene said...

lin nak beli 1 kipas pun tak terbeli lagi.. ihihihih sayangnya nak kuar duit... :P

Mimy Hamid said...

erkk baca kisah castele ko ni tgk asb nak nangis heheh..byk gak kos...aku bab pasang lampu kipas takde masalah mmg laki aku pakar bab ni...mmg bidang keje da..tp tu la macam ko ckp kalau nak suruh tu ada je memanjang tak free

O'gosh Iskandar said...

ohoi....risau pulak ai pun nak masuk rumah baru ni x lama lg...aduhai...duit...duit...

Ieja said...

sy pown tgh nk masuk umah baru beli tp rumah lame, semua kne buat balik wiring sbb owner lame x buat langsung ape2 pown.. event kipas n lampu pon xde.. baru byr deposit kt tnb, mak ai, umah lame kne deposit RM350..

simplyasweettale said...

betul. buat satu persatu. buat yg penting dulu later baru sudahkan yg lain. yg penting mesti puas hati. ;)

simplyasweettale said...

betul. buat satu persatu. buat yg penting dulu later baru sudahkan yg lain. yg penting mesti puas hati. ;)

Gieyana said...

ok sgt nih beb..aq ritu habis byk giler! kah kah..:P

jap aq email k..

Cik Hazz said...

best teruja nak msuk rumah baru tp tulah, ongkosnya perlu sedia. huhu.. umah mak i kat Seremban tu awal2 dlu dpt kunci dah dibuatnya plaster ceiling. 2 thn kemudian br diorg pindah duduk. rsnya sebulan dua lepas tu, bila hujan lebat jer nmpak air meleleh kat dinding bhgian dapur. nsb belah dapur, org x nmpak.. klu ruang tamu, haiii masak nak buat plaster ceiling baru.

http://cikhazz-is-writing.blogspot.com/

Tiesha Chan said...

Bakal menghadapi nasib yg sama. wuuuu~ takotnye nk pindah nnt.. Nnt kami singgah umh akak ye. kami pn ingt nk amik ng en. amir tu. :)

Tiesha Chan said...
This comment has been removed by the author.
Siti Haslinda Sadiken said...

nampak mcm x dek benda wiring je pung kan aty..tp dh makan beribu juga..mmg pindah umah baru poket jd nipis..hehe

IeRA said...

banyak juga ye...

Nor Arinee Mat Saaud said...

Tu belum kira nk extend tambah kitchen cabinet bagai...nangisla

Chekgu Azrine said...

hadoiii...tension je kan tgok biler orang nak masuk umah..jeles..hehehhe

Uncle Lee said...

Hello Aty, I suka your lively sense of humour, ha ha, nanti stengah tahun....
Apa la nak buat, kan, hubby working very hard.
Jaga sikit jangan lupa switch off the current kalau tidak nanti macham menari Satuday malam fever pulak, ha ha.
Have a nice day and keep a song in your heart.
Lee.

^^ m d m k i l l e m a l l ^^ said...

Salam, boleh saya tahu siapa kontraktor awak amek? sy pun bakal duduk sana, divya phase 4. tenkiu yeh.. mdmkillemall@gmail.com

kheisya energy ent. said...

perkhidmatan wiring atau rewiring rumah dan premis anda dengan servis yang terbaik dan mengikut bajet anda.. inshaa allah harga boleh dibincangkan.. win2 situation... perkhidmatan terbaik untuk kepuasan hati pelanggan sentiasa diutamakan. SILA HUBUNGI 0182567973 UNTUK MAKLUMAT LANJUT
HUBUNGI SEGERA 0182567973
HUBUNGI SEGARA 0182567973
HUBUNGI SEGERA 0182567973
area kl dan selangor
thanks tuan blog

mohd muslim md yatim said...

Belah gurun kedah siapa ada buat wiring dan pasang lampu kipas ni.klau ada call@wasap nombor saya 01118753563.