Tuesday, March 19, 2013

Our Castle :: defect checking sebelum pindah rumah





dah selasa dah ek..??
cepat jer kannn....... astro tak datang2 pasang lagi nih...!!!
geram hokeh.....
tengok tivi berbelang2 blur..tak de mud aku nak tengok...
balik umah family aku ritu baru ar layan cerite yang aku terlepas...

ritu aku dah kate nak terminate..
sebab sakit hati nyer pasal kan..
berbakul2 costumer servis tu kene ngan aku..
kesian lak...die pon tak tau nak menjawap dah...
bukan salah dia pon..tp memandangkan aku tau bende tu semua dirakam..
so..aku harap orang2 berpatutan dengar ar complain salah sorang custermer..
eerrr...denagar kewww.....?? pasrah..

laki aku nak pasang unifi jer..
lame dah die memang teringin nak pasang since abang aku dah pasang dok heboh kate besh ar..
laju ar..senang lagi tengok kat u tube ar...haaaiihh...
dah sakit hati macam ni ngan si astro tuh..ape pon boleh...pasang jer ar...
ley gak aku bukak saseme street kat u tube tu kasi qaleef tengok kan...weeeaaaa...

eeaahh ape hal ko cerite pasal astro ni pulak..
bukan ko nak cakap pasal umah ko nyer defection tu kewww.....

baik lah......

ritu lepas dapat kunci...
tak dapat terus cek kerosakan kat umah...
sebab..urusan..sign2 bagai..dengar penerangan orang glomac tu pon dah makan separuh hari..
laki aku kerje petang tuh kene gi site tak de orang ley ganti...
jadi..kiteorang hanye kompat2 bintang sebab dapat kunci dan teruja masuk umah sendiri jer..

esok nyer..biler buat defect..yang kate tekinja2 teruja tuh..
mula dah bertukar biler -dapat cek kerosakan kat umah baru tuh-
tapi alhamdulillah...hanye kerosakan minor..
dan sebelum kiteorang masuk pindah barang...
semua kerosakan yang kiteorang mark..dah di repair...

nak cek kerosakan kat umah ni..bukan boleh ko tengok2 jer..
ko kene details...cek setiap satu setiap sudut..
aku nih..cat terkopek pon rase nak buat report...ngeh ngeh ngeh..
eeaahh..bayar ratus ribu kan...mane boleh nak terime gitew2 jewwww....

mase cek defect nih...kiteorang buat sendiri2..
alaa..kalau kontractor or orang maintenance tu ikut pon..
aku rase die tak ley nak dok melangok tunggu kiteorang..
sebab kiteorang buat ni amik mase gak..berhari2....
setiap kunci aku test..setiap pintu aku selak tengok ade berlobang ker..pecah ker...
ade kesan2 tampal sikit kat dinding aku mula nak carik punca...

kebocoran semua nak kene tengok tau...
aku teringat 2 tahun lepas..blogger xora pernah drop komen..
katenya..jiran perumahan dia dah buat plaster ceiling siap2..
pastu..baru dapat detect kebocoran..terpakse ar pecah kan balik ceiling tuh..
haaa...kan dan membazir...
jadi sebelum ape2...ko cek ar betul2...
warranty ade 2 tahun..manfaat kan ar sungguh2...
ape jer yang ko rase tak puas hati..ko cakap jer soh derang repair..
macam glomac ni..
aku cakap jer..die terus datang buat esok nya..senang..
eeaahh..pernah gak ar sekali lambat..tu pon sikit jer..
tapi aku nyer membebel pokpek2..sape2 pon pening..
mesti orang tu anti ngan aku...miahahaha.... 







dalam bag kunci yang aku dapat tu kan ade fail..
dalam fail tu ade plan umah...dan defect form ni nak kene isi dan hantar balik dalam mase 2 minggu
kiteorang amik mase seminggu..
tu pon sebenarnyer..pas hantar form..biler dah duduk umah tu..ade gak kerosakan2 minor yang aku jumpe...tapi seb baik ar derang datang  buat ngan cepat..
dah kate ko pening kan dengar aku membebel....ngeh ngeh ngeh...



setiap satu keping lantai..kiteorang dok ketuk2..
motip..?? nak kene cek ar weyyh samaada dalam tu kosong ker idak..
kalau ko ketuk2..bunyik lain macam macam kosong..ko tanda..
ade orang soh pecah kan terus..tapi risau lak aku..jadi kiteorang tanda jer..pastu derang yang akan pecahkan..simen balik dan ganti baru..

so far..kat ruang2 besar seperti ruang tamu..bilik2..dapur semua ok..


tapi kat bilik air memang hampir semua keping atau ruang tu kosong kat dalam..
tu laki aku ngah cek satu2 dan leak masking tape..

gigih laki aku buat sekeping2 hokeh..



ko nak cek defect tu..jangan lupa bawak masking tape putih..
senang nak tampal dan tulis atas tuh..

ni kat bilik air bilik qaleef


kenapa kene buat semua ni..??
sebab melalui ape yang aku tau / carik  maklumat..
kalau dalam bawah tile ni kosong tak de simen tuh..
satu mase...untuk jangkamase pendek atau panjang..
tempat yang kosong tu..biler dalam tu sejk panas ikut perubahan cuaca..
kepanasan dalam tu akan buat tile ni pecah sendiri..
yang buruk nyer..biler die akan melibatkan tile2 lantai kat sekeliling nyer gak..
kire kalau satu rosak..nanti2 yang lain pon akan rosak jugak..

haaa..kalau waktu tu ade warranty pon aku tak boleh nak terime..
inikan pulak kalau warranty tu dah habes kan....
dah satu hal pulak nak kene kuar duit buat balik...




yang ni pulak...suis2 yang tak de elektrik power..
semua ni kat master bedroom -bilik kiteorang-
terus mark ngan masking tape tuh dan tulis dalam form

kiteorang cek elektrik power ni pakai lampu tidor bilik..besar punya..ngeee...
dah tu yang ade..malas pulak aku nak carik lampu tidor yang kecit2 tu..bukan nak gune pon lepas2 tuh..
alaaa..lampu tidor aku tu pon bukan berat mane pon...
hangkut jer ar...

tu yang suis air-cond tuh..lampu nyer..aku on pon menyala..aku off pon nyala jugak..
consider rosak ar kan...


ni pulak kat dinding luar umah...cat meleleh kat tingkap atas..
aku highlight gak..soh die cat balik..

kat dinding depan ni ade tompok2 cat tak rata..aku soh cat jer semula..
seb baik die nak layan...ngeeee..


bilik air ke-3 kat dapur


bilik air master bedroom


bilik air bilik 2-3 [bilik qaleef]


ko tengok..banyak kan tile yang rosak..
lepas hantar defect form dan buat report..esok nyer derang datang repair..
pecahkan tiles tu dan simen balik..
macam kat bilik air master bedroom tuh..die buat semua...habes jamban2 semua die tanggal kan..

so far..puas hati ar gak..


ni die dah repair yang mane takde elektrik power kat bilik kiteorang tuh..
bukan rosak ape pon..derang salah pasang kate nyer..haaaiihh...

derang amik mase lebih kurang seminggu nak buat semua kerosakan yang kiteorang jumpa..
kire cepat ar gak.. 

yang elektrik power tak de tuh..
haaa..tu memang kene buat cepat..
seb baik sikit jer kesilapan..so jam2 tu gak terus siap..
sebab nye...kiteorang ni ade buat wiring lain..
tambah tu tambah ni..
tu upah orang lain...
wiring man tu pulak..biler dah datang nak buat..nampak bende ni semua..
die tak nak buat..
sebab..die tak nak dipersalah kan leh glomac kalau ape2 jadi..
kang tak pasal2 die yang kene repair pulak kan...

yang tu pulak problem nyer...
haa..ti next entry aku cerite pasal wiring dan kos yang kiteorang kene bayar..

yang ni pasal cek kerosakan...nak cerita..
lepas2 pindah tu pon ade gak lagi kerosakan2 kecik..
sinki tersumbat ar..air bilik air bertakung bagai...

terus tipon soh orang glomac tu datang..
sebab kiteorang antara terawal pindah..dan tak ramai lagi..
jadi mungkin orang tu tak berape nak bizi sangat..
jadi..cepat jer ar die betul kan ape yang tak kene tuh...
haaa..kire nombor umah aku ni popular ar gak kat glomac tu sebab jap2 aku tipon..
orang tu lambat sikit sampai aku dah tipon..hahahaha...
kompem...orang tu mestu bengang ngan aku....ngeeeee.....

kalau aku tak buat macam tu..
mesti semua terhegeh2 buat keje kan..
macam astro tuh...
perabeh dah kredit aku tipon tak gak sampai2...!!
tak habes lagi ko kan aty ngan astro nih..haaaiihhh.....
panas hati weeeyyhhhhh....!!!



p/s :: banyak nak cerite nih....





37 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya ada umah

Halimaton Hanafee said...

haha..bagus aty...best plak dgr ceritanya ..cerita la lg dan lg..hehe

ciNDerella stRikEr said...

betul dah cara aty n husband tu. developer ni kalo dh nak dekat2 habis DLP period dia....jgn harap nk entertain kita dah.

Mama Vogue said...

Memang detail info nih..!
Yes, sharing is SEXY :)

aloyamanis said...

Info yg sangat2 berguna..!! TQ Ti..

aloyamanis said...

Info yang sangat2 berguna..!!! TQ Ti

thisisfarhana said...

best la bace blog atie ni. banyak info! dah tau la mcm mane nak check, ape nak check ape semua bile umah dah siap nnt. tqvm!!

Puteri Satu said...

akak pun selalu hangin ngan astro... nyampah jek!

Fizah said...

glomac ni sykt bumiputera ke aty? byk gak prob ek...nasib pindah awal, buleh cek satu2

eima said...

take noted ...TQ kongsi aku pun tatau hal cam ni ...

Cik Puan Rara said...

wow! mmg gigih aty cek sume,kena contohi ni.

YanaUjang said...

wow dpt ilmu br hari ni..xtau lak cara nk check defect tiles cenggitu..hihi mekaseh mekaseh! teruskan update psl hal2 pindah rmh..kot dpt ilmu br lagi..hihi~ ^_^

jaja_NorLiza said...

adusshhh..byk keje bila pindah umah ni ek...bagus ar aty nih...detail n perfect! akak tak tau pon pasal tile yg kosong kat bwh tu..patut la ade tile umah akak yg pecah..ggrrr...

fifi said...

entri ni sangat berguna.tak tahu pulak yg kita ada hak untuk report sume-sume tu..bagusla akak ni.nanti kalau sy ada rezeki beli rumah,sy rujuk balik entri akak ni

O'gosh Iskandar said...

aiseh...x settle2 lagi astro tu ke...ai dulu time pindah cari je iklan2 nampak kat lrt la...pondok tipon or tempat bas tu kadang diorang tampal 'pasang astro' tu semua boleh buat..tepon kejap je dtg...sbb diorang nak duit kan...xyah tunggu astro punya orang datang...alamat mmg bertahun la...

iietamalek said...

Betul tu. Mmg kena check satusatu...

cikpingu said...

gud info.. tq kak

diyana didie said...

peliklah. astro tu ckp apa? dulu me soh org kat kedai elektrik je pasangkan. pastu update address baru rumah. tu je..dlm 20 minit dah boleh tgk.

btw, entry ni sgt best!!! thank you sudi share ilmu sebegini. serious me tak tahu nak kena check satu satu huhu

ctmah said...

noted!tq 4 sharing..soon, i wajib buat macam u buat ni

ceywie said...

terima kasih aty. panduan yang berguna sgt2 bila nak beli rumah. blog aty ni best. :-)

Mommy_Cha said...

ritu waktu beli Kondo Magna ville tu pon sibuk lah kitaorag dok check defect jugak. pastu bila dtg balik haremmm developer nak repair...haisss! geram hokeh!

Allene said...

mak ai... aty detailnya... =D bgus2... boleh kerja jadi site supervisor ni...

e.t.t.y said...

omggg....!! ni yg sayang kt aty ni...banyak tips okay...kita pun soon nk masuk rumah baru. malam kang, bukak blog aty kt rumah, nk tunjuk kt husband. kalau dia tau, alhamdulillah, kalau dia pun tak tau, blog aty ni lah sumber inspirasi. ngeh ngeh ngeh...muah qaleef...

Mimy Hamid said...

pehh ko mmg teliti ..tak tepikir nak cari defect gini...mmg good tips

dyanayusuf said...

Hye, jiran.
Bagus check satu persatu.
Nnt jemput dtg rumah ye :-)

orked violet @ SYA said...

Sya kan, dpt jek kunci umah, after submit defect form, teros psg aircond sume. sbb ape taw, nnti dorg akan cat balik dinding yg kene tebok tu. cam ad jiran die tunggu da repair sume br pasang, Last nye kene cat sendiri.

sebab defect nih die fix by batch. cth cm this week dorg settle prob ngn tiles. the next few days dorg akan settle kan wall, etc. tp xsure umah sis cmne..

best kan nk msk umah =)

Wawa said...

ooooo gittew!
dulu kitorang beli umah walaupun 2nd hand, lgsung tak check sbb tak reti...hihihi...jadi skang byk gila tak puas hati...sobsss...

**kne bg daddy naila ni...heee....:)

Shasha Azmar said...

i love u la aty..info yg sangat2 berguna..btw, apa feedback dr astro yang asik tak datang2 tu? ck hari tu kena cam tu gak masa nak pindah decorder dari Kajang ke Perlis ni..memang naik hantu dgn customer service tu..last2 dia bg num hp technician tu..ada tak dia bagi aty? kalo ada lagi senang, terus chase technician tu je..coz yang lembap & lambat adalah si techncian tu..

LuN@_aiDi said...

wahhh bagus info aty, sebelum neh xtau pun leh report before masuk umah.. maklum ler xder umah lagi..huhu
tapi after neh klu nak beli umah harus buat macam neh..
good job!

Xora said...

pasal ASTRO tu kan, sila buat aduan kepada SKMM skali. biar tambah rekod buruk astro

MizzTina said...

waaaaaa..bgus².. so pasni sy kena buat mcm akak la..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

biar orang kata kita cerewet janji puas hati.. beli mahal2 kan

Cik Hazz said...
This comment has been removed by the author.
laskar pelangi said...

Alhamdulillah dah nak masuk rumah baru;)
Seronok berdeko deko nanti kak:))

Elya Roza said...

aty..u pindah umah lgi ke? hheehhe...bnyk pulak rosak die ek

Ayu azmir said...

bagusnya bagi panduan pada mereka yang baru nak beli rumah..

sara said...

tq for sharing ;)