Monday, March 18, 2013

Our Castle :: panggil bomoh pawang nak masuk umah baru..??






aku sebat ko laju2 nak...??
ade ker nak panggil pawang bomoh bagai...
ko dah kenape......

ccooiii..!!
ko jangan weeyhh nak panggil tok nek pawang ker bomoh ker dok asap kemeyan satu umah ko..
tu bukan nak halau toknek setan or bende yang dah lama tinggal kat situ..
tu name nyer ko lagi panggil derang soh tinggal sekali ngan ko kekdah nye..hewhew...
eeaahh...aku series nih...-muka ketat-

siap sangkut2 tangkal kuning bagai...
ya Allah.... jangan ko sesekali buat semua tuh...
kalau sekalipon ko kate suker2 sebab orang2 tua nyer petua...
boleh jadi syirik secare ko tak sengaja..
jangan ko main ikut jer..
orang dulu2 kurang fahaman nya -maaf-
kite sekarang ni dah di beri banyak peluang dan ruang belajar agama..
mintak iman kite di tetapkan....


nak masuh umah kosong fes time ni..
jangan ko main redah jer kalo yer pon ko teruje sangat kan..
siap buat joget lambak...
ade adab2 nyer...bace doa..ayat2 alquran..atau surah2 yang tertentu..
kalau ikutkan...setahu aku..dan melalui ape yang aku baca dan bertanya..
tak de amalan2 khusus tuk masuk rumah baru yang kosong pada kali pertama...
tapi afdal nya..atau sebaik2 nyer...biar lah ngan cara yang elok kan...
mengikut care2 islam...
bukan toknek tangkal mangkal ni hokeh...


السلام علينا وعلى عباد الله الصالحين

Ertinya: “Salam sejahtera ke atas kami dan ke atas hamba-hamba Allah yang sahih.”
Adapun salah satu hikmat membaca atau menyebut nama Allah ketika hendak masuk rumah 
Itu adalah supaya mengindarkan syaitan turut masuk dan bermalam di dalam rumah. 


bagi salam..mula kan melangkah ngan kaki kanan dan a'uzubillah serta nama Allah..
kalau ko tak tau..beri salam secara penuh pon dah memadai..

azan seelok2 nya di setiap ruang atau bilik..-laki aku..kemain kuat lagi dia azan tuk satu rumah..aku rase sampai jiran depan dengar kot..heheh-
terkujat semua bende yang dok menumpang kat umah tuh...

ni mase memule masuk fes time baru dapat kunci tuh...

pas2 tu..biler umah dah siap cuci..dah bersih dan selesa..
kiteorang tak terus tinggal lagi..
tapi dah mula solat berjemaah sama2...
aku ingat solat pertama kali sama2 kat umah ni..solat maghrib pada hari isnin..

dan mengaji jugak..
seelok2 surah adalah al-baqarah...tapi sebab panjang sangat..
aku baca alfatihah..ayat 3 qul dan yassin..
ayat qursi..tu memang selalu ar ko kene bace kan..
macam aku sendiri..ayat kursi dah jadi ayat amalan tuk pendinding diri..insyaallah

al-baqarah tu pulak..aku pasang hampir setiap mase melalui tab..-sampai sekarang-

insyaallah nak panggil adik beradik mak ayah aku bace ramai2 kat umah jugak dalam mase terdekat nih..-sebelum buat kenduri doa selamat bagai-


nak tunggu buat kenduri doa selamat panggil orang surau bagai nyer tah tak tau biler pulak..
tah cepat tak tau tah lambat...
jadi..kite segerakan ape yang termampu dulu...
yang penting...buat dulu...
ramai2 tu lebih baik..lebih elok..tapi buat sendiri dulu pon masih boleh...
bukan susah pon....
susah kalau ko tak tau buat semua tu..haaaa....
jangan nak harapkan orang jer bacekan tuk ko...
ko sebagai tuan rumah kene tau dan buat dulu sebab ko yang nak tinggal dalam umah tu kan...

lagi satu amalan...-yang ni tak buat lagi-
pagar umah [pendinding]..tapi bukan ngan care kemayan bagai tu hokeh..
ni ngan care islam...alfatihah...3 qul dan air yasin di setiap penjuru rumah...insyaallah..

tak payah ar ko susah2 nak panggil bayar bomoh pawang tu semua..
membazir..dan menambah dosa...
silap2 boleh jatuh iman ko....nauzubillah....

Jika kita percaya kepada Allah dan yakin kepadaNya InsyaAllah kita akan sentiasa dilindungi olehNya.


p/s :: orang yang buat kerje kat umah aku tu siap bagi cadangan soh pilih tarikh2 tertentu tuk masuk umah tuh tuk tolak bala kate nya...hamboi ko..nampak nau cetek ilmu agama nya...budaya agama mane ko ngikut nih....hadoiii laaa....kalau hari2 yang elok dalam islam seperti isnin dan jumaat tu yer ar..memang di galakkan..tapi kalo ko soh pilih2 tarikh tu...puuii...asalkan pindah cepat...tu jer yang penting bagi kiteorang..ngeh ngeh ngeh...

21 comments:

Mimy Hamid said...

aku pun tak percaya pawang apa kebenda tu semua...karut...lagi munafik...aku percaya pada kuasa agama islam...solat, azan...aku belajar kelas stress...amalkan bacaan azan dalam setiap kali kita keluar sebelum nak masuk rumah azan jangan bawa aura negatif masuk nanti rumah panas tu yang tak jadi rumah ku syuga ku

Rozita said...

hahaha... tergelak akak baca cite ko dik.. ingat nak baca karang2 tapi tak sempat dah.. tajuk hangatttt...

aku dulu masa masuk rumah pun camtu tau... bukan panggil bomoh bagai la tp org lain yang suh panggil bomoh.. tapi tidak la untuk akak yang moden ni kan.. hahaha.. moden la sangat..

itu semua syirik.. mintak simpang la dik oii..

cik puan aini said...

aty da masuk eh?
jgn lupa jemput kami dtg house warming yehhh.. :P

eima said...

insyaallah tak de pepe,.... selamat masuk rumah baru ..wei tunjuk la gambo depan rumah teringin naarrr nk nengok nye .... aku rumah pun tak dak lagi ni ...rumah kegembiraan rumah kengkawan pun syok dah

Puteri Satu said...

akak hari tu masuk rumah baru... 30 hari.. tiap2 lepas maghrib baca yassin.. tanpa berhenti walau satu malam pun.. (klu kita tak dapat baca... suami atau mak kita yang buatla...)selama 30 hari tu... alhamdulillah... tak ada apa2.. dah 3 tahun lebih dah pun duduk rumah tuh..

as ♥ Leenda said...

haiiii..hari2 masuk sini bace pasal entry rumah pun takpe..hihi..
bestnyer....

Syima Syaz said...

kekdahnya panggil bomoh?hahaha
kita dulu panggil adik je... hahaha sbb adik jenis pandai bab2 mengaji, agama, alim warak skit kan berduet dgn husband, diorg 'pagar' rumah. pastu bila kitorang pindah khamis malam jumaat, malam tu sesama laki bini baca yassin... pelik..selalu anak mesti tak tido time2 pukul 8 tu, tapi that time dia tido... maybe sbb kitorang baca depan dia...kitorang bukan apa, risau baby sbb masa tu anak baru umur 3 bulan

alhamdulillah tak pernah ada apa2..

ily♥ said...

hehe...betul tu aty...cara islam kan ade...bukan susah pun...klu mmg amalan kite hr2, sng je...baca je ayat2 kalam Allah dan yakin sepenuh hati dgn kekuasaan Allah....bkn kate masuk rumah baru je, rumah yg tgh duduk tp klu tinggal lame lbh seminggu, eloklah serikan dgn bacaan ayat suci Al-Quran..especially klu ade ank kecik kn...Mudah2 an sentiasa dilindungi Allah dan terhindar dari gangguan2 yang tak diingini....

Wawa Yusoff said...

samelah. masa wa pindah aritu pun ustaz nasihatkan untuk azan :)

Selamat mengemas bersama qaleef! hik3

diyana didie said...

panggil bomoh = panggil hantu. pelik lah ada org nak percaya benda gini lagi.

btw, thanks for sharing surah surah tu semua

Cik Puan Rara said...

yups.btol kata aty,xyah lah nk panggil pawang mawang segala.berdoa,baca yassin,cukup.berserah pada Allah.kan kan.

Fizah said...

haha garanglaa aty ni..;p

btw, sy ada dpt nasihat dulu, dari org tua2 dulu jgk, sebelum masuk tu, masukkan dulu beras, garam, minyak ngan brg2 asas masak yg biasa..murah rezeki katernyer...tp sy tak buat pon, atee, dah masuk dah pon baru tahu..tp kalu tahu pun bkn leh caya kan? nak murah rezeki haruslah usaha dan tawakkal..org2 dulu ni macam2 seni berfikir, kadang tu susah kita nak faham why kan?

best dah masuk rumah baru? tak sabar tunggu entri deko2 n kemas2 :))

Huda Azman said...

boleh baca ayat ruqyah juga..panjang sangat tu tak la..tapi ada la dalam sejam kalau baca..

YanaUjang said...

ai dulu pn ms memula pindah just psg surah baqarah..tp as amalan sendiri ai bc 3 qul and ayt kursi je..tp mmg dlm ms terdekat dh buat kenduri doa slmt..hihi~

ai boleh bg idea, u nk buat kenduri nnt kn, buat je pot-luck sesama sedara..utk jemputan 100 org dh sgt cukup utk buat pot luck....and jimat juga :)


p/s: erm i pn ritu ada org soh pindah rmh ikut tarikh2 tertentu..kepercayaan org zmn dulu kala rsnya sbb org yg ckp tu pn dh agak berumur..ai dgr je lah..x ikot pn..hehh~

jaja_NorLiza said...

hahhaha..tergelak baca celoteh aty ni...mmg betul la ckp aty...akak dulu masa mule2 masuk umah siap ade dah bomoh offer diri nak halau hantu kata nya...cina lak tu... umah kitorg duk tu mmg x penah org duk sejak dibina...mcm2 cter dgr...alhamdullillah sejak akak duk kat umah tu xde lg mende pelik terjadi..."percaya pd Allah" ;-)

Allene said...

uhuuh... bny sangat benda yang karut sekarang... nasib la keluarga kita tak kolot sangat. buat cara islam yang macam aty ckp je... simple... =)

kalau lin, pas angkat barang semua, kan kita hidang mknn kat tetamu, buat sekali doa selamat. settle. tak pyh fomal sangat.

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

saya dulu masuk umah baru my hubby azan masa mula2 masuk...dan kita kena banyak baca alquran..

bunga_rose said...

sama la, dulu pun pagar rumah dengan air yasin, alfatihah dgn 3 qul tu je. Untuk rumah, azan dengan baca surah albaqarah je.. Kenduri tak terbuat-buat sampai sekarang hihihihi.. tapi alhamdulillah terselamat dari apa2 gangguan... insyaallah

MimahAjil said...

semoga penghuni rumah dilindungi dan dirahmati Allah....Amin..
tp zaman dah berteknologi tinggi ni pn ade lg ek org percaya pawang,dukun bagai.......adoyai~~

fa tiha said...

kitorang dulu, topup bacaan ayat ruqyah.. kalau time nak tidur, pasangkan je cd bacaan ruqyah sepanjang malam.. lama jugaklah buat macam tu..

risau sebab baby baru 3bulan lebih time tu..

alhamdulillah, xde pape..

nUR_rOsALiNdA said...

Pelik la kalau tetiba dalam umah ada tangkat, bunjut² kaler kuning ke hitam ke segala..