Friday, March 08, 2013

tak paham kenape budak kecik suke tahan mengantuk..


kalau orang tua tu yer lah kite tau kan..
kalau kat opis mengantuk..terpakse ar tahan..
kalau ngah buat ape2 bende penting..
mengantuk...terpakse tahan jugak...
kalau ngah buat paper work nak kene hantar esok..
tengah2 malam buta..tahan jer lah ngantok tu nak kene siap kan..
pagi2 nak pergi keje..malan tido lambat..
terpakse jugak tahan ngantuk tu bangun siap2 jugak gi keje..

sebab..tu semua antara bende2 wajib dan penting yang nak atau tak nak..
terpakse gak kite tahan nagantuk tu...hew hew..

haaa..tapi kalau ngantuk mase driving..
tu tak ley tahan2..
kene berenti tidor rehat..dari ko bahayekan nyawa orang lain pulak kan..


tu tuk orang tua..
yang banyak nau hal2 penting nyer...
yang selalu kene tahan ngantuk dalam keadaan terpakse..
terpakse tahan.....

tapi yang aku selalu tak paham..
kenape budak kecik..baby..suker nau tahan mengantuk..!!
sedangkan bukan ade bende2 penting nak buat pon..
tahan mengantuk untuk bermain..??!! tak munasabah langsung...
muwahahaha...
tapi tu lah budak kan..
macamane penting nyer sesuatu kerje untuk orang dewasa yang sampai terpakse menahan mengantuk..
macam tu lah anak2 kecik agak nyer..
bagi derang..bermain tu sesuatu kerja yang penting...
sampai tak ley tunggu sampai lepas bangun tidor...haaaiihh....

yang tak tahan nyer..
biler dah ngatuk tu..derang merengek2..
tapi tak nak tidor2 jugak..
nak jugak mengadap menan tu..atau pon main sendiri2..
tak per lah kalau boleh main sendiri..
ni siap nak ade orang pulak dok meneman die main....ppuufftttt....

tidor jer lah wahai anak....
tak lari pon menan tu..
nanti2 bangun celik mate..main lah lagi.....

memang betul2 tak paham....ngeeeee......





walaupon qaleef lasak..
tapi alhamdulillah..qaleef tak de masalah untuk tidor pada masenya..
cume kalau lari sikit timing...
contoh sepatut nya die tidor pukul 3 hingga 4 lebih..tapi die tidor lambat sikit dalam kol 4-5 ptg dan bangun kol 6 atau7..
jadi..malam pasti die akan tidor lambat..
tapi...sebab aku ni memang kerje mengadap die jer..
jadi..tak de masalah lah sangat pon kat aku nak melayan die sampai 2-3 pagi sekalipon..
eeaahh..tak pernah...!! paling lewat pernah qaleef tidor kol 12-1 pagi kot..
tu pon hanye sekali dua..jarang sangat..
qaleef kalau dah ngantuk..senang nak tido..
tak melalak2 pon..rengek2 pon sikit jer...
die cuma nak kan aku biler die nak tido..
nak menyusu badan...nak kite ngajikan zikirkan kat telinga dia..
nak kite peluk dia..ade kat sebelah die..
qaleef sangat2 suka tidor atas badan..!!
tak kisah lah atas mak nyer atau apak nyer...
rase selesa agak nyer..
mak pak nyer yang sesak napas oooii....-berat gak-


ko tengok tabiat tido ko mase pegnan macamana...
macam tu lah tabiat tidor anak ko jugak biler dah kuar dari perut...

kalau malam2 mase ko pegnan..ko susah nak tidor sebab waktu tu anak ko dalam pewot tu ngah aktif...
jadi ko tau lah siap2..lepas2 lahir mesti waktu2 tu jugak lah die nak main..ngeeee...
ni pengalaman orang2 tua ar...

tapi aku rase betul kot...

aku dulu mase pegnan..suker nau tido..
senang nak tido..
malam lepas jer solat isyak terus lalok ngantuk..
tidor pon nyenyak jer..
haaaa...jadi nyer..sekarang pon sama..
qaleef lepas2 isyak dah ngantuk nak tidor..
tidor lena tak  bangun sampai ke pagi...
kalau ade pon tekejut2 atau die golek2 langgar sesuatu dan terjage..
tapi senang tidor balik.....

senang hati mak nyer nih..
tidor lena jugak...weeeeaaaaaa.................


tabiat tidor anak ko..same tak macam tabiat tidor ko mase pegnan..??




p/s :: tidor cukup..bangun pon ceria...









32 comments:

Aine Ainun said...

hahaa kann...
betulla...

mase prenant pantang bunyi bising sikit, sy xble tido..
sudahnya..anak saya pantang bunyi sikit, die takkan tido..

teroor tahan mata..=)

Nurzakiah Hanum said...

comelnya dia

Allene said...

dorang ni, tak tidur sbb otak tgh fresh dapat belajar sesuatu....

lin masa preggy mmg kuat tidur.. tp anak tak pun... selagi tak tutup lampu, jngn harap la nak tidur

Puteri Satu said...

Best tengok qaleef membesar depan mata mak dia.... antara baby yang bertuah.. sebab berpeluang diasuh oleh ibu sendiri siang dan malam... :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

ooh law camtu, nak start tido awal lah..

fifi said...

betul kak.sama jer..sy masa peknen suka tido awal,bangun awal-awal pagi.rissa cenggitulah..asal pukul 5 jer,mata dia celik..hehe..

eima said...

betui tang ckp org tua2 tu ... sbb aku dah praktik dedua so dedua anak aku berbeza ... hahah
fahim baby dulu pyh tido alisha plak senang tido

budak tu la suka sgt tahan mata .. klu mama diorg ni pantang lepa nk je letak pala

YuNa said...

haahla! kite dulu pon mlm tido dengan lenanya sampai pagi.. da subuh2 br rasa baby dlm perut gerak..

so sekarang memang dalam kul 10-10.30 mesti die da tido.. kul 5 pg die bgun nak nenen then tido blik :) kul 7 camatu 6.30-7 die bangun :)

dari pas habis pantang samapi 19 bulan sekaranag die mcmatu.. masa pantang je siang mlm xley tido..nyusuu je die :)

With Julia said...

"ko tengok tabiat tido ko mase pegnan macamana...
macam tu lah tabiat tidor anak ko jugak biler dah kuar dari perut..."

Benarrrr aty...hahha ju dulu masa preggy dari awl hingga hjg bln 9 asyik tido awal...pas isyak terus ke ba boom...sama lah si Qaiser pas magrib atau isyak sah ketiduran...lenaa x hingat...mak pak yer happy dpt tonton movie memalam hahahah... :P Qaleef tido tomei lah...

Nadt said...

mungkin juga. nadt time pregnant mudah tido, lepas isyak terus krooohhh.. la ni saif pun mudah tido. paling lewat pun kol 10 tido da, lagipun memang nak disiplinkan waktu tido dia. tapi biasa kol 7 @ 8 lebih tu dia tido da.pastu subuh sharp pukul 6 dia da bangun.hehehe..

ettyzukhair said...

btollah..la ni ameer bukan main tahan mata..padahal dh dok gosok2 mata..kdg2 up to 1230pm dh still xmau tdo..geram..rerun tgk upin ipin bru dia ngantuk..dah tu bila terjaga nk susu pun 1 hal..dia punya amokan masyaAllah..tuhan je tau..pastu awal je dh bgn pg..nap time dia pun la ni dh lari..dulu bgn kul 7 then nap kul 9pg..skg kdg2 xnap pun trus kul 2ptg bru ngntuk..n nap ptg dh jadi nap time maghrib dh tu yg geram..pastu susah tdo mlm huhu

~*Dandelicious Princess*~ said...

my son suke ngat tahan tido. penah 2-3 kali tertido time makan. kadang tu tengah banyak cerita pot pet pot pet tetiba senyap tertdo. tak tahan sangat la tu.

kalau weekdays kat umah pengasuh dia elok jek tdo siang. kalo weekend duk ngan ayah ibu dia, rela dia tahan tak tdo dari pagi sampai la ke malam. da la pagi bangun awal dari kitorang. malam plak kadang kitorang yang tertdo dulu.

YanaUjang said...

err agak sama kot..time peknen ai ssh gak nk tido..rs sakit pinggang..pastu ai dulu suka menggeliat..smpi cramp kaki..kahkah zafirah pn smpi skrg asal bgn tido je menggeliat..comel gilerrrrrr.. :p

tp ai dulu pas bgn tido idak pulak tersenyum ke hape..zafirah asal bgn tido je senyum..murah rezeki..Alhamdulillah..hihi :)

Izzati Asyraf said...

Aisy pulak pe'el tidur nya memang 730pm-8pm tu memang dah tidur..Masuk bilik.minum susu.buka air-con..berzikir kejab..hisap jari ..terus zzzzzzzzzzz sampai ke pagi..tapi awal la bangunnya 550-6am dah kejut mama n papa subuh..hihi

Dania Danish said...

200% agreed!
mase preggy dlu kemain susah nak tido mlm.. sbbnye baby lasak kemain dlm perot sampai taleh tido.. siang2 plak asek nak tido, sbb mlm tak dpt tido kan..
skang baby dah lahir, hamek ko! siang2 baby tido kemain lena.. kalo gempa bumi pon tak seda.. pastu mlm, jenuh la maknye melayan anak yg tanak tido..

Wawa Yusoff said...

si elman tabiat tido nye mmg sama masa time sy pregnant! mmg samaaa.... hik3 :)

♦ nisa ♦ said...

salam aty,
anak nisa memang suka tahan ngantuk..betul sangat bagi dia tidur tu rugi kot sebab lebih baik dia main.

tapi masa pegnankan dia memang suka gila tidur..tapi my daughter pulak tak suka tidur,dia suka main.pengasuh dia siap tanye lagi masa ngandungkan dia nisa aktif ke..padahal masa mengandung 7 bulan lembik jer sume menda tak larat buat..terbalik pulak sifat kat anak tu..

nUR_rOsALiNdA said...

Sama ngan Khaleef kita..
Dia melasak bagai, tp time tidur dia mmg tidur..Kalau lari timing pon lari sikit² la... Dari kecik sampai skang, Alhamdulillah lah waktu tidur malam dia mmg statik

LisaLisut said...

hmmm i pn xphm.tp mak i ckp dh dia xnk tdo lg wpn mata merah dh nguap juta kali biar je.kang dia nk tdo mst dia tdo dgn sngnye smpai xsmpt nk dodoi,br tepuk sumbat puting dh tdo.lol. kdg2 mak i ckp tu laa mak bapaknye suka tdo lmbt.anak pn ikut. errrrr. ms pregnant i ssh tdo.sbb i mmg ssh tdo since anak dara.husband i jenis ske main game smpi tgh mlm pg buta.haha.no such things i rs. mmg perangai baby la kot..haha

Sizzling Suzai said...

HAHAHHAHAHHA betol betol betol HAHAHHAHA...sy xde ank n belom kawin lg tau..hahha nk gak promo..ini adlh brkenaan dgn ank buah ksygn..hehe =))

Suhaida said...

seronok dapat jaga anak sendiri..=)

CikNaa said...

mmg pun.. padahal dh ngantok sgt sibuk bebenor nak main lg.geram!

tp bab same ngan time peknen tu btl.sbb mngndung dlu ske nau tido dkt2 nk azan magrib,turun betul kt afiq wehh..

fa tiha said...

owh.. sangatlah SAMA!!
masa pregnant selalu tertidur lepas maghrib & bangun blk kul 10+, pastu tidur balik kul 12.30mlm..

sekarang ziyad punya pattern tidur pun mcm tu (-_-")

laskar pelangi said...

hihi.tak tau lak pasal yg baby aktif sama dgn time dia dalam perut lagi..hihi ;p
akak dah tak kerja eh sekarang..

Gieyana said...

alami situasi cmni gak..anak dara me mmg suka tahan ngantuk..so tpaksa ler ummi tido awalpsl nk ks dia tido..idakkeesokkannya susah sgt nk bangun...

UMIE SUE said...

hihi..aqilah mmg suke tahan ngantuk jugak..hii

Chekgu Azrine said...

alhmdulillah..sngnya qaleef tdo..hope ank akk pun jd sesenang ank sis..so far aish xd ssh sgt tdo..klu menetek tu lg sng tdo..hehe

Baiduri said...

em, btul jgk kot.... dlu pas bngun pg msti tido balik smpai t/hari... ptg xtido dh... tasneem pon sama skrg... tp pas maghrib tasneem trus tido smpai pg... em, mak nye xde la tido pas maghrib dlu2...he2

cikpingu said...

dhia suke jgk tido atas badan.. klu malam plk.. kdg2 die tjaga.. pastu dhia golek golek dan golek.. kdg2 xhenti.. smpi la umie tepuk2 atau tegur.. bru la benti.. nasib tido tilam bwh je.. klu katil.. dh lme jatuh..huhu...

dhia tido pun jnis senang gak.. same la cm umie dlu time pegnen.. mmg sng je nk tido..

cumenye.. skrg ni.. klu pg.. slgi umie xbangun.. dhia pun xbangun... bile umie bangun.. wlupun senyap2.. dhia mesti follow gak lps tu..
so aktiviti rumah klu pg.. mmg bteman kan dhia.. hihihi.. :)

ciNDerella stRikEr said...

QQ tido mesti nak kene peluk2 dlu... Baru bole tido. hehehe...
Sama laa mcm ibu dia time peknen dlu. huhuhuhu

MizzTina said...

kak, budak kecik klu thn mengantuk, mmg kiut giler...

Mimy Hamid said...

fayel seakrang tido lewat ko..kul 1 pagi pun dia leh main kete...penat aku layan..pastu esok dia bgn lambat