Tuesday, April 09, 2013

11 bulan :: antara sebutan terawal Qaleef



selain dari berjalan..aku sangat teruja dan tak sabar2 nak dengar qaleef bercakap pulak..

harap sangat qaleef tak pelat..-ni nak kene asah ledah ni hari2- ngeh ngeh ngeh...
kalau tak pelat dan sebutan nye lancar..boleh ajar ngaji dah...!! yaaeeyy...


ni mase qaleef 10-11 bulan..
aku perasan..ade 2-3 sebutan yang jelas boleh dengar die sebut..
aku boleh perasan bila die sedang buat sesuatu atau nampak benda tersebut..


selain dari mama dan abah..









qaleef dapat sebut ngan jelas untuk -CAT- [kucing]

biler nampak jer kucing..terus die sebut."TAT.."

setiap kali pon....

mungkin sebab kucing [rezqi aku tuh] sebahagian dari family kiteorang..
jadi qaleef sangat familiar...



perkataan lain yang jelas maksud nya lagi..
pernah 4-5 kali aku dengar qaleef cakap "AWAH " bila aku zikir atau dengan azan...

aku rase dia sebut ALLAH...!!

mungkin sebab familiar jugak...
aku memang mengharapkan perkataan ni yang pertama akan disebut qaleef..





sekarang ngan biasakan qaleef dengan suku kata kain..

seperti -SUSU-

qaleef ngah gigih menyebut...
tapi selalu yang keluar dari mulut dia..."SSSSSTTT...."
maknenyer 'S' tu die dah boleh bunyik kan..
cume nak menyebut ngan betul 'susu' tu susah agak nyer...

tak per qaleef..practice make perfect...

satu hari satu perkataan aku ajar qaleef menyebut dengan jelas..
bukan sekadar bercakap..tapi aku tekan kan sebutan nya dan berulang2 kali aku sebut dalam satu hari...

nampak gak keberkesanan nya...
biler aku ulang berkali2 dalam satu hari...
qaleef dapat tangkap dan cube sebut..




lagi satu yang aku rase menarik..
biler setiap kali qaleef bersin...
dia akan sebut satu perkataan dan 2-3 suku kata...
seperti sedang menyebut ALHAMDULILLAH..

cuma tak sangat jelas sebutan nya..
tapi...cara sebutan tersebut adalah kosisten dan sama setiap kali dia bersin pon...

like..." alela "

kalau dengar betul2..macam qaleef sedang sebut perkataan Alhamdulillah tuh...

yer ar..dah biasa dengar dari2 lahir kan..
aku pulak suker nau sebut kuat2 [macam orang tertelan mikrofon] setiap kali qaleef atau abah nya bersin..
apetah lagi kalau diri sendiri yang bersin...

jadi..tak heran kalau qaleef boleh sebut perkataan tu kan...


ape lagi ek....??

macam BALL pon qaleef biasa gak...biasa dengar aku sebut sambil tunjuk..

"Kick the ball qaleef.." -kalau die ngah pegang bola tu..die akan letak bawah dan sepak bola tuh...

mula2 dulu..aku nak soh die sepak bola tu..
aku buat sama2 ngan qaleef sambil main..
jadi qaleef dah tau "kick" tu maknenyer aku soh die tendang dan "ball" tu adalah bola...


" qaleef..take the ball " atau "qaleef...where's ur ball "

qaleef akan amik bola dia..

dalam cubaan menyebut..qaleef hanya bukak mulut macam nak sebut perkataan BALL tu..tapi tak terkeluar lagi sebutan nya...
qaleef sebut ball "BO"


boleh ar...ade gak bunyik ball tu kan...ngeeee...


ape lagi hek...?? rase macam banyak...

ade..tapi mase buat n3 ni tak berapa nak ingat pulak...






"qaleef...where's ur eyes..?? "

qaleef akan kenyit2 mata -tapi dua2-

kalau cakap melayu pon.. " qaleef...mana mata..? " atau "qaleef..kenyit mata.."

qaleef akan kenyit2 mata dia...

qaleef paham dengan perkataan EYE'S dan MATA

care die kenyit mata tu..sumpah lawak..
aku mesti akan gelak besar2...

tak reti nak upload video kat sini..

nak ber 'keek' yang dok heboh sekarang ni pon -masih tak buat2 lagi..

kalau tak boleh show2 kat ko semua hek...



lagi....


qaleef dah kenal banyak anggota badan manusia seperti ::
-eye :: kenyit2 mata
-nose :: tunjuk hidung
-hands up :: qaleef cecepat angkat tangan
-teeth dan mouth :: ni selalu aku ajar mase nak gosok gigi -jadi qaleef dah kenal
-tummy :: pusing2 tangan kat perut
-susu :: pandang nen mama....eeaaahhh.....tu bukan anggota badan...heheh...salah konsep...ngeeeee

-macamane nak tunjuk lidah kalau tak di jelir-kan lidah tu kannnnn...-tapi laki aku kate tak senonoh..dan tak nak anak die main jelir2 lidah...okeh..fine...abes..macamane...?? bbrrrrrr......



hurrrmmm...lagi..........



"qaleef...kiss.."

qaleef :: " mmmuaahh..."



okeh..itu adalah biasa....






lagi...

"qaleef...jom mandi.."

2 cara akan qaleef tunjukkan
-samaada dia akan tarik2 baju atau pampers macam nak bukak atau
-qaleef terus pergi ke pintu bilik air dia [yang sentiasa tertutup]

jadi..dia dah paham ape yang aku maksud kan..
dan jugak..qaleef tau kat mana bilik air dia..!!





qaleef jugak paham arahan 
"open the door / gate" atau " close the door / gate"
sebutan PULL dia masih kompius samaada nak tolak atau tarik pintu tuh





tu belum lagi kalau aku cakap " u want milk qaleef..?? " atau " qaleef nak susu ??"

2-2 pon dia paham..
tergedik2 dia terus datang nak selak2 baju mak nyer ni..
kalau die ngah pegang barang..die akan terus lepas kan atau  dengan kate betul nya -campak barang- tu dan terus menrengek2 kat aku...haaaaiihh...

sebelum dia belajar menyebut SUSU tu..die dah kenal dan tau dulu kat mane letak nya 'susu' dia..!!
dah tu...pandai pulak pilih nak belah kanan atau kiri...!!
die yang pilih sendiri tau...-yang ni pon aku geram- ikut suka2 hati dia jer..

mungkin kot rase nya lain2...-mane nak tau kannnnn.....





sekarang...kat mane2 pon..kalau die nak susu..
die akan datang kat aku dan terus tarik2 tudung [kat luar] dan baju soh bukak nen dia..!!!

tu gambar atas tu..kat dalam resort..
die menyelak tudung mak nya nak susu dia..
seb baik tak de orang...haaaiihhh....
cancel nak posing2 amik gambar syiok sendiri -masuk bilik terus...

ko bayangkan ritu mase dalam feri [kat tengganu]
ngah ramai2 orang...die selamba selak tudung mak nyer ni....
seb baik masih tak terselak habes atau teruk sangat nampak nya..
hanya sigh -tarik2 tudung- dan kebetulan angin..
geram..........malu kat orang hokeh...

kene carik solution supaye bende tu tak jadi lagi...
nursing cover pon dah tak relevant sekarang ni... 


haaaiihh...





paling lawak..biler kite sebut "babam qaleef " untuk suruh die baring..
tapi ape yang qaleef paham ialah -qaleef akan tepuk2 tilam..dan bukan nya baring...!!!
ni nama nya -miscommunication- hahahaha..

sebab...abah nya buat..setiap kali nak ajak baring sebelah dia..
abah nya akan panggil qaleef dan sebut "babam here qaleef" sambil tepuk2 tempat sebalah abah nya tuh...

haaaa..jadi anak nya ingat...babam tu adalah tepuk2 tilam...ngeeee...


tapi ape yang aku dapat tangkap dari situ..
qaleef belajar dari perbuatan terlebih dahulu...

jadi nya...kene ingat kan salalu...tunjuk akhlak yang baik depan anak2..!!
sebab itu yang die akan nampak dan belajar dulu....




p/s :: fared sanggup tukar panggilan PAPA ke ABAH ritu [lame dah tak silap mase qaleef 4 bulan kot] semata2 sebab qaleef pandai sebut ababababa dulu instead of PAPA... !! sungguh tidak aci...!!!! 

tapi sekarang qaleef boleh panggil ngan jelas MAMA untuk aku berbanding mamamama...tapi masih tak boleh sebut ABAH....qaleef masih sebut babababa....muwahahahaa...!!!-nampak tak kedengkian nye kat situ- ngeeeee







22 comments:

Nurzakiah Hanum said...

ala tomei2

Asz Miza said...

Bijaknya Qaleef ni..

tapi kan aty lawak tang terus selak tudung nak nen..hahaha..

CikNaa said...

harap sgt 2nd baby ciknaa sok mcm qaleef.. nak nenen je. no more FM mcm abg long afiq.. hehe.

fifi said...

hahahaha....adoi.tak sabar tunggu rissa pandai cakap..tapi betul sangat.anak ikut apa kita buat berbanding apa kita cakap.. :)

Allene said...

pandainya qaleef....

nuyui a.k.a miss YUI said...

mkin pndai dia..=)

Wawa Yusoff said...

subhanaAllah.... Pandai nye si qaleef ni kak....

Mimy Hamid said...

fayel bahasa jerman...shakalalalala hehehehe penangan papa dia suka tgk tamil hahaha...apapun Fayel dh boleh panggil pappaaaaaaaaaa mammaaaaaaaa

m@m@yAyA said...

Alhamdulillah da byk gak words yg qaleef da pndai sebut..~

yaya pn da dpt words baru skrg mainan=nan, mama bgun=ma ngun

seronok tengok perkembangan anak yg makin ank mbesar nie..

Siti Haslinda Sadiken said...

sama dgn SB..dh byk jugak perkataan yg dia dh boleh sebut..arahan yg kita bg pun dia dh bleh follow..tp bab berjalan..baru dpt 4-5tapak dh nak merangkak..heheheh..tp gg eh dh penuh ;)

erin said...

hehe, budak sekarang bijak2 kan, cepat tangkap :) mungkin sebab mak2 zaman sekarang pun bijak2, rajin membaca dan praktikkan kat anak.

Chekgu Azrine said...

akk setuju sgt biler sis kata mesti buat yg baik2 je dpn ank..tp bila dh gi tmpt ramai org..bercampur..tu yg ada je tunjuk perangai tak senonohkan..mmgla kdg2 gurau..tp xelok utk bdk tgok..cnthnya kentut kat muka org..hmm..bdk2 tgok nti dia buat kt org lain..huhu

e k i n ♥ y u s r i said...

dah bertukar wajah blog akak
ingtkan salah blog td
hihihihi

Mrs.Farhana said...

bestnye..byknya qaleef leh sebut. darwisy xpndi lg sebut..yg die tau, mamamama..makan pun mamamama, mandi pun mamamama, tido pun mamamama, nenen pun mamamama..tp so far die paham apa yg kita ckp kt die.

best nye dpt jaga anak 24/7 cm aty..bila la agaknya masa itu..hoho

Ros Anis Rusli said...

pandai dah qaleef..tummy plg bes..pusin2g tangan kt prt ye..hehe..cute...airiell pun pandai erspon dgn azan..bila azan dia akan ikut..mcm die tgh jwp azan..

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

Fiza Rahman said...

Budak bijak ☺☺. Ni kalau dah pandai bercakap tak terlayan nanti ☺☺

eima said...

skrg ni mmg sronok nanti dah pandai ckp mama stress ... asek dok tanya je ..kang tak jawab kesian...jawab je tanpa prasan ....huhu

cik fadh said...

qaleef da bijak ! alhamdulillah..

Mr n Mrs Zaidi said...

qaleef mmg budak bijak..lebih2 laginya mama dia yg mengajar 24jam..macam sy malam2 sebelum tido jer boleh ajar daaliyaa...saya tak pasti duk rumah pengasuh dia, dia de ajar tak...sis, dulu mase sis hantar qaleef rumah pengasuh, sis de bgi dia toys x??

~nani~ said...

alhamdulillah,suka baca pasal qaleef...sy rs baby lebih cnderung atau sng pggil abah brbnding papa...mcm anak saya 5 bulan lebih dh boleh abababa...n skang sthun dh jelas paggil 'abah'..n sama mcm qaleef jgk, lps bersin,ckp sesuatu...budak2 skang cpt pickup la n mmg dia blaja dri prbuatan org2 trdekat ngan dia...

SweetLikeWhat said...

aty bab tertelan microfon tu sangat lawak ok..

bestnyaa qaleef dah pandai macam-macam..alhamdulillah..

setuju bab kena tunjuk akhlak baik depan anak sebab otak dorang macam span..mudah serap ape yang die tengok..