Tuesday, April 02, 2013

Biler dah lama tak bercuti




tahun lepas...2012..kiteorang langsung tak gi bercuti..
kali terakhir adalah sebelum qaleef lahir..kiteorang gi Penang..
akhir tahun 2011..
mase tu masih pegnan 5 bulan...

masuk tahun 2012...kiteorang hanye fokus pada kelahiran qaleef..
hanya teruja dengan satu perkara ni jer lah...

lepas tu...kiteorang fokus pada rumah baru pulak..
waktu orang lain habeskan cuti tahun dan bonus..
kiteorang menahan diri tuk pergi berjoli mengukur meysia..
semata2 untuk masuk rumah baru kate ko...

terkebil2 bace entry orang tu gi sana..yang orang ni pergi sini...sob sob..

masuk 2013...qaleef dah nak cecah setahun..
awal2 dah cakap ngan laki aku :: tahun ni kite mesti gi bercuti jugak -bawak qaleef-
tapi sebab baru dapat kunci dan pindah..
jadi..langsung tak ade perancangan pergi kemana2 dalam mase terdekat...-segala nya macam terbantut-
walaupon ade gak bunyik2 kate tak sabar2 nak gi bercuti...
tapi senyap gitu2 jer..
sebab asyik pikir...baik spend duit yang ada tuk rumah...
macam2 aku rase nak beli hooiii..!!

tapi macam biasa...kiteorang memang suker bende2 bercuti tanpa perancangan nih..[ngeeee]
terpikir hari ni...esok terus pergi...
main redah jer..asal sampai....haaaiihh...
dengan tak booking hotel..
ngan tak rancang betul2 nak pergi mana nyer...
tau2 sampai jer ko kat situ..carik jer mane2 hotel asal boleh tidor...


dan again..........untuk kali ni jugak..!!

biler laki aku balik dari kerje -pukul 9 malam hari rabu last week tetibe kata

"sayang..esok kite gi tengganu..."


eeaarrkkk.........

esok..??? pagi...???

sebenarnya...laki aku ade meeting kat PAKA terengganu...-hari khamis-
meeting nya kejap jer..
waktu petang...
sebab kan terengganu tu bukan lah dekat sangat...
jadi consider Jumaat tu travelling day untuk opis dia...
alang2 sabtu tu dah memang cuti kan..
jadi...laki aku ngajak anak binik nye gi bercuti terus kat sana....
plan nak gi Cherating lepas tu...bermalam kat situ...
howyeeeaaaa...!!! binik nyer sangat teruja....!!

jam2 tu kemas luggage..

konon2 nyer... pagi2 pas subuh nak terus gerak..
lepas subuh tu maksudnya betul2 lepas azan dan solat subuh...
sebab nak check-in hotel kat cherating dulu sebelum laki aku gi meeting kat PAKA tu..
tapi...eeaarrr.... pukul 9-10pg pon kire lepas subuh jugak kan...ngeeeeeee....
dah gerak waktu2 macam tu..hagak2 ko pukul berapa pulak nak sampai ker tengganu tu...!!
lain lah kalau ko tinggal kat kemaman..
eeaahh...[mentang2 baru tau kemamam tu dekat ngan cherating..jakun]

dalam perjalanan..sempat up kat fb geng gojes tanye hotel2 kat area cherating tu..
alhamdulillah...sangat membantu..
sambil2 tu google gak carik...

tapi malang nya...

sampai sana lewat.. hotel2 yang geng mommies gojes cadangkan dah full..!!
cuber carik lain...pon sama...penat dok ulang alik masuk satu2 hotel tanya...
habes kredit kol lagi sebab malas nak carik dah..
waktu2 camtu tak dapat dah lar nak booking on9 bagai...
ingat nak survey gak challet2 kat tepi2 sepanjang jalan cherating tu..
tapi sebab dah agak lewat..dan laki aku nak kejar meeting..
kiteorang terus jer ke PAKA dulu...
konon2 nak patah balik lar lepas tu...

ko hengat laki aku tu nak keeerrrr..... tak de makna nya...!!!

PAKA tu bukan dekat weeyyhhh...sejam lebih gak..
jammed lagi...
pulak tu...tak kompem pulak dapat bilik ker idak kat situ..
penat nak patah balik...
terus check-in kat AWANA RESORT WORLD KIJAL jer....
dekat2 ngan PAKA tuh...

memang ar besh tempat nya...-besh sangat2 !!-
kalau kate nak rehat2 rileks2 tak penatkan badan..tak pikir nak go shoping [eeerr] memang tempat tu sangat2 sesuai..
untuk aku..untuk kiteorang laki binik yang lelah ngan banyak sangat hal sebelum ni...
tempat ni sangat sesuai tuk kiteorang..sangat ar rileks..

bilik kiteorang ade jakuzi hokeh..!!
feeling2 bulan madu tetibe... eeaaahh...
hahaha..

bulan madu kebenda...qaleef mane boleh tengok makpak nyer duduk rapat2...ngeee...

iyerr...sesuai tuk berehat...menenangkan diri...
tak yah pikir pasal rumah yang tak siap kemas..haaaiihh...
tak yah pening2 pikir nak masak ape...
makan jer kat resort tuh...
private pool pon besar lagi besh...
belakang ade pantai...
ade golf club -kot ko feeling2 nak merasa main golf pulak kan tetibe-
ade bali spa [yang ni memang terbaik]
ade fitness gym -sekali dalam package-
ade ape lagi ek..
bagi aku..memang perfect ar -sekurang2 nya tuk aku-
dari terpikir nak lepak pantai cherating..
terus rase...lepak dalam resort tu pon dah cukup tuk aku...

tapi..tempat tu..resort tu..
kawasan sekitar nya tak de ape sangat...
untuk orang yang kepala hotak dok nak menyopink jer kan...hahaha..
maksud nyer...kat situ2..tak de tempat shopink..!!!

mall paling dekat dan besh kat situ -TMC-
laki aku kate tu PETRONAS punyer..
ok jer lah aku rase...macam mall yang belambak kat sini gak..
ade carlo rini bonia padini bagai...
kat selangor tu pon belambak kannnn..
lain lar kalau barang2 tu dijual bebas cukai ker kot murah...teruje ar gak..

maksud shopink aku ialah -barang2 yang rare..
yang susah ko nak carik kat tempat ko..
contoh..macam tengganu ni kan popular ngan kopok losong..
dan macam tak sah kalau tak borong kopok losong ni bebanyak walaupon kalau ikutkan kat pasar malam tu belambak jer kan jual kopok lekor..
tapi feel tu..dan mungkin rase tu...lain..

haaaa....salah satu contoh maksud shopink aku kat tempat orang..

kot macam ko ar kan..
kalau kate gi sungai buloh...
ape yang terlintas kat kepala ko..??
mesti lah pokok2 bunga pasu murah bagai kan...

macam tu gak aku kalau balik johor..
tak sah kalau tak gi air hitam tu walaupon sebenarnya..kat tempat kite lagi cun2 pasu tembikar tu semua kaaaannnn......

berbalik pada tempat shopink kat area Awana resort Kijal tuh..
ko kate nak shopink kat situ memang tak yah lah..sebab tak ade..

nak gi ker kuala tengganu pon jauh..
nak ker cherating pon sama gak...
tapi okey lah...nak berehat2...
memandangkan kiteorang dah lame sangat tak bercuti berehat2..
pulak tu penat pindah -tak habes lagi-
dan dapat pulak tempat yang besh dan bilik yang besh kat situ..
terus luper aktiviti shopink aku...ngeh ngeh ngeh...

dan percaye tak...aku hanya shopink beli 3 barang jer sepanjang kat sana...haaaa...-sila percaya- tu nanti aku nak cerite gak...





baru sampai depan resort -ngah pujuk qaleef yang dah mula cranky-


tunggu kat lobby nak check-in







kemain seronok qaleef dapat bebas macam ni lepas berjam2 dok dalam kereta kan..
sempat qaleef pecahkan glass ashtray..!!! seb baik 5 hengget jer..


penat laki aku drive jauh -dan mengejar masa- dlm mase yang sama binik nyer dah sound :: jangan bawak laju2..ingat anak...
laki aku pasrah..
qaleef pulak..hampir sepanjang perjalanan die tidor jer..
aku rase 3 kali gak die bangun dan tido balik..
tapi tak gak sampai2 hek katenya..
bosan...satu mase sikit lagi nak sampai tu..
dia dah mula cranky serbe tak kene -boring dok dalam kereta lama sangat..

aku pulak..tah kenape kali ni..[ni kali ke 2 aku ke tengganu]
aku tak terasa sangat walaupon gi waktu siang..
sebab...eeaarrr...aku tidor sepanjang perjalanan...miahahaha...-sian laki aku-
konon2 nak tukar2 drive...
tapi celik2 mate..dah sampai ker cherating....huh..
nak tukar2 ape kebendenye cam tu kan.....








dah sebab sampai n check in agak lewat...malas nak beraktiviti terus...
amik gamba jer ar banyak2 dulu dalam bilik..
yang ni blur lak sebab tak perasan tak fokus -auto self timer kate ko kan-
nak soh orang lain amik..tak de sape dah...
kene ar pakai tripod amik gambar anak beranak syiok sendiri...ngeh ngeh ngeh...



hari 1st...dah lewat check in..dan lewat petang..
tak dapat nak kemana sangat...

mase hanye habeskan kat bilik dan kawasan sekitar jer..
kiteorang hanya jalan2 gi carik contact lens aku kat mall TMC tuh..
petang tak sempat nak bawak qaleef gi swimming sebab sampai dah maghrib...
terus lepak hotel jer..-dan aku update blog malam nya...
laki aku tidor kemain awal..si qaleef pon sama....










petang kuar nak gi carik makan dan beli contact lens..
contact lens aku rosak dah sebab jarang nak pakai sekarang..
spec aku tu bukan terang sangat...dah 3-4 tahun kot tak tukar..
tu pon dah senget sikit laki aku terpijak...cooii....
tak selesa sangat nak pakai lama2..
sejak2 dok umah ni baru gunekan secare maksima..
kalau tak bercontact lens jer ar aku..

bukan sebab nak cun ponnnnnnnn...
pakai ker tak pon..roper tu gak..
tak de lah nak tukar jadi mate macam aishwarya rai tu pulak...heh




ni kat GIANT CHEST kat belakang resort dekat ngan swimming pool -dah tutup-
tempat ni dekat2 pool tu ar..
tu qaleef main ngan anak bangali..
qaleef yang sibuk ngekor orang tu..
ape yang orang tu pegang nak main..die pon sibuk gak..
alahai...nak berkawan yer....
sekarang nampak qaleef sangat2 ramah dan nak berkawan..
sian...sebab kat umah tak jumpe kawan..makpak nyer ni lah kawan dia...
tak per..genap setahun..mak nyer ni ade plan program tuk qaleef -dalam perancangan- insyaallah





ingatkan malam tu..nak ajak laki aku jalan2 gi fitness centre ker kat dalam resort tu..
tapi pukul 9 dah terbungkang atas katil...acaner...
haaaii..sia2 datang jauh2...
kesian kat qaleef...selalu pukul 11-12 baru nak tolak2 ajak mama naik katil tidor..
ni kat sini..pas maghrib aku pas kat apak nyer soh jage..dah melalak2..
kot tengok mak nya buat tak tau jer nak gi mandi solat semua..
nak ajak tidor ler tewww....
terbantut segala aktiviti..

sudah nya..mak nyer sorang lah melangok ngadap lappy menghapdet blog sambil makan big apple yang dah lame giler tak makan..[kat ganu gak ko jam2 tu teringin nak makan pulak kan]
kate ko nak jadi blogger tegar [la sangat] kan..puuuiiihh....

so ni jer lah aktiviti petang fes day kat sana...
ingat kan esoknya nak gi jumpe ngan blogger Nana Farhana :: Rahsia Hatiku dan baby Farish..hagak2 ko dapat jumpe tak..??
nanti aku hapdet key...




p/s :: beli iron kat tengganu..?? eeahh....






27 comments:

Nurzakiah Hanum said...

comelnya baby dia

♥MAMASYAZA♥ said...

mesti menarikkan. akak blom penah bwk anak2 pegi terengganu

Riana said...

beli iron tu serious lawak..jauh giler beli iron..haha

Mimy Hamid said...

aku yang selalu ulang alik tganu pun tak jejak awana kijal..ada teringin gak ni...tungggu besar la..aku hari tu bercuti cyberjaya pun rasa penat...anak makin melasak la ..sama r mcm laki aku brecuti dia keje tak best ar...kena mood cuti betul baru best

PinKy MoMMa said...

kiteorang langsung tak berjalan huhu..
rasanyer spanjang buka dobi ni la..camner la nak tutup, tutup ari rabu pun ada customer call bila nak buka? cuti raya pn sama, tanya bila nak buka..smpai ada rasa nak tukar no tepon miahaha..

syioknyer ty gi teganu...rindunyer angin sana :'(

Siti Haslinda Sadiken said...

kdg2 bercuti tanpa di rancang nie yg menjadi..ko puasla plan awal2 akhirnya kelaut juga..hahhaa

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

seronok Qaleef bebas kat sana.. jeles lah Kak Aty ni slim !

~wAniE~ said...

syok dapat cuti..sy ni mula2 nk cuti g sabah..tp bila tahu pregnant x jd pergi..suami cakap next year.. no honeymoon.. huhu

as ♥ Leenda said...

rindu Terengganu..haishhhh..

m@m@yAyA said...

wah best tue g bercuti~

rata-rata sume update blog g bercuti,nak g jugakla..sian yaya bru pestime g bercuti kt pd jelh awl taon ritu..

Okla pas bfday yaya nak g bercuti gak..

mesti dpt jumpa blogger Nana Farhana

YanaUjang said...

ai x brani nk last minute trip gini..hihi daring aa u ngan hubby..men redah je kn..nasib dpt hotel oke..

eh qhaleef nmpk a bit slim..mesti lasak kemain ni kn :)

antalya said...

ada org tertinggal iron kt umah le tu..tu sebab beli iron kt ganu kann.akak last holiday kt PD jer.ms Mya 7bln kot.now dh 3thn dia huhuu lamanya tak holiday.psl pindah umah ngan Iskandar kecik lah.insyaallah target thn dpn nk bwk anak2 naik kapantebang

With Julia said...

Aty kita serupa lah...berholiday sakan kt Terengganu hahahha...kebetulan kan...sonok tgk Qaleef bergaya sakan dan pandai berjalan...hebatttt! Mama aty pun vogue wowwww

Gadis said...

seronoknyerr dpt jenjalan..

ain dh dok pahang ni dh plan jgk nk pegi mcm2 tpt..
tapi nanti dulu..
banyak perkara yg lom settle lagi..=)

Cik Puan Rara said...

wahhh kopok lekorrrr.hehehe.jd lah bercuti mengejut ye aty,.

Duniaku Duniamu jua said...

Aty,kijal tu kg akak tau...aty tak tau yer...kalu nak beli kopok lekor,kopok grg panas2 kaw2,sata ikan n pelbagai benda makan berlambak ader kat geliga kemaman tuh...15-20 mt jer dr awana. tempatnyer tepi pantai n mmg byk kedai kopok berderet kat ctu cam kg losong tu...biasa bas pelancungan tau ar nk pi ctu. Lemang kijal tu...tak rasa ker? :)

Ros Anis Rusli said...

aty, baju biru aty pakai tu cantik r..beli ktne?nk tahu leh?

truffle said...

comel qaleef! sempat pecahkan ashtray yer. hehe

ayahmamilisa said...

wah bestnye last2 minute dapat gi ganu ye..hehe..kampung dd tu..tapi parents je la dok sane..;)tempat best shopink semestinye pasar kedai payang and kg losong kat kuala terengganu..Taman Tamadun Islam unutk tengok seni monumen cantik2...kalo nak tau tempat best lain kat ganu tanya je dd k..
aty, mehla jadik follower blog dd..x malu neh ngajak..ngeh2 ;)

LisaLisut said...

pergh aty siap bertripod hehehe
best laaaa dpt g jln2 dh haaa. i jugak xkemana lg ni huhu. asik delay je.tsk

ayahmamilisa said...

aty, mekasih banyak2 jadik follower dd..hihi ;)

MijaShidy said...

salam aty... blh k.ja tau tak sewa bilik utk 1 mlm rm brapa?

nUR_rOsALiNdA said...

Seronok kan dapat cuti2 ng family..Hehehehe~
Khaleef kita pun ada baju GAP tu tapi belang biru putih

simplyasweettale said...

bab pecah barang tu mmg tak sah tak jadi kalau ada baby hehe apa pon, bercuti walau kat memana pon best

Tina Othman said...

bestnya dpt bercuti, dulu ada lalu lah kat awana tu, mmg taulah kat situ takde apa2 pun, yg penting dpt rehat kan

brp charge satu malam kat awana tu

Nurul Aziz said...

Lama gila tak bercuti.. macam dah tak ingat bila last bercuti-cuti ni. Asyik nya pusing-pusing kl je. Takpun ulang alik Selayang-Rawang. Kesian Ayra. Eh tak, kesian mak ayra. Hahaha..

CikNaa said...

haiya..manyak syokk ar bercotu ngan family kan?