Thursday, April 25, 2013

DEKORASI Bilik Tetamu




aku jadikan bilik utility [bilik ke-4] kat tingkat bawah tu sebagai bilik tetamu...
tak wujud istilah BILIK ORANG GAJI langsung tuk kiteorang..
dari awal beli umah..bilik ke-4 tingkat bawah tu..kiteorang awal2 dah cakap -bilik untuk tetamu..
sebab dari dulu...dari sebelum kawen..
walaupon teringin nak feeling2 diva..-ade orang buat kerje rumah bagai..
tapi aku langsung tak minat nak amik orang gaji tinggal sekali kat rumah...
in fact..aku rase memang tak suker kot kalau ade orang lain [yang bukan muhrim] tinggal sekali belonggok kat rumah...
banyak bende kene amik kire..
aurat ngan laki aku..
kebebasan...
kepercayaan..

dan lagi..mahal hoooiii nak amik orang gaji sekarang..!!

buat mase ni ar...esok lusa tahun depan tak tau pulak lagi macamane kannnn...

jadi...bilik utility yang orang suker nau panggil bilik orang gaji tu..
kiteorang manfaat kan sebagai bilik untuk tetamu...

memandangkan keluarga suami-keluarga mertua aku duduk jauh..
jadi sesekali datang..bagi kami..biarlah derang selesa...
walaupon mungkin setahun hanye sekali-2 jer nak datang nya ponnn...

dan kenape di bawah...??
mengenang kan mak mertua aku tu keadaan kesihatan [kaki] tak berapa nak elok..
jadi..memang susah ar kalau nak turun naik tangga setiap kali pon kan...

kalau tak mengenangkan keluarga mertua pon..
mungkin tetamu lain nak datang..
sedare mare..atau sahabat2...nak menumpang tidur..atau sekadar menumpang solat..
atau sekadar nak berehat...
lebih elok kalau derang tak naik ganggu privacy kat bahagian atas...
yang lebih khusus untuk keluarga...

bilik tetamu ni sama besar -atau aku rase sebenarnya agak kecik- saiz nye sama ngan bilik ke-3 atas..
bilik ke-3 tu kiteorang buat sebagai workstation-bilik untuk bekerja-
iyeeerr..sebab aku tak mahu mensia2 kan satu bilik pon..
korbankan hanye semate2 untuk stor atau simpan barang...
aku rase sangat sia2...
eerrr...boleh simpan barang bawah katil gak kan......ngeh ngeh ngeh....





ko ingat perabot ni..??
betul..!! ni perabot coklat kat bilik tidur utama umah sewa dulu...


tivi kotak ni..sebab tak tau mane nak letak lagi..
jadi..letak lah kat bilik tetamu...
memandangkan kat ruang tamu tak ade tivi lagi [sedang mempertimbangkan samaada perlu letak atau tak]
jadi...boleh lah layan dulu pakai tivi ni...
tapi tak de lah aku ni kayer sangat sampai nak letak astro kat bilik tamu jugak kaaaaannn....



carpet ni..aku beli lamaaaaa dah...
IKEA nyer jugak..seingat aku mase aku duduk umah bujang 5-6 tahun lepas..
lama kaannnnn...!!
harge pon aku dah tak mampu nak hengat..
carpet ni kualiti nya agak bagus..
tapi aku tak suka...sebab..susah nak sapu...!!
lagi2 kalau rambut melekat...
vacum pon tak jalan weeyyhhh...
tak bersih..kalau ko nak betul2 bersih..ko kene pakai berus sabut tuh gosok atas carpet ni..
gigih hokeh..!! jadi...aku simpan jer selama ni..
bukan sayang sangat nak guna..
tapi sebab malas nak bersih kan...ngeee..
ni kat bilik tetamu jarang2 nak guna kan..jadi memang sesuai ar..





ko ingat frame gambar IKEA ni jugak..??

iyeerrr..ni frame aku letak kat laluan tangga umah sewa dulu jugak..
cuma aku hanya pakai 2..dan aku ubah sekit..aku vertical kan frame ni..
kalau dulu menegak..






semua idea lama.. bantal kecik lama.. set cadar dan comforter lama dan langsir jugak lama..
aku recycle semua..!!
dah jadi macam bilik tidur kiteorang umah lame tu jer dah aku tengok nya..

cuma lain sikit sebab aku tak cat feature wall [tak rase nak cat lagi]-malas


laluan ke bilik air
tu pintu bilik air yang berkongsi dengan bilik air dari dapur


hanya boleh letak ampaian..
aku dah siap sediakan sejadah dan telekung untuk memudahkan tetamu



pandangan dari pintu masuk





sebab keluasan bilik yang minima..
jadi..hanya ade katil..side table dan ampaian jer..
almari 4 pintu dan jugak meja cermin set asal langsung tak ley nak letak sebab almari tu besar sangat..!!
jadi bawak balik umah family aku...

asal nyer kiteorang nak letak katil single-kecik- putih yang tak guna tuh kat bilik ni..
tapi biler pikir balik...-kalau bila mertua nak datang- tak kan sorang nak tidur bawah kannnn...
tak senonoh pulak aku rase...
jadi...kene pandai mengatur perabot supaya masih ade ruang untuk berjalan dan paling penting untuk bersolat..[walaupon tak ley nak solat jemaah]

ko nampak macam hitam putih jer kan semua...
langsir..sarung bantal kecik..tu sebenarnyer warna ungu gelap...
jadi bilik ni nampak sangat cosy dan redup...
aku suker lepak bilik ni sebab lebih sejuk waktu siang..


kali ni tak de bunga atau lampu meja sisi..
sebab..tak de tempat nak letak.....


cermin..masih belum beli..
aku rancang nak beli cermin dinding besar bingkai warna coklat gelap yang sama..
untuk buat bilik ni nampak lebih luas..
in syaa Allah.....-masih dalam perancangan dan tengok pada budjet dulu-





 p/s :: dah tak ley letak ape2 lagi...cukup lah tu untuk keselesaan tetamu..yang penting ada ruang untuk bersolat...





27 comments:

S.n.Fariza said...

bestnya ada bilik tetamu.
sy nk jd tetamu boleh? ehehe
gurau2 di pg khamis :)

Nurzakiah Hanum said...

cantik

wAnIe said...

wow..bilik tetamu pun dah cantik..nk jd tetamu kt rumah awk la bole?hehe

Allene said...

tu pun da cukup sempurna da...

ayahmamilisa said...

nice guest room aty..:)

as ♥ Leenda said...

alahaiii..suke nengokkk..bilik tetamu aty lagi cantik dr bilik kitorg..hhahaha..adehhhh..

Ryn said...

tesangantlah sempurna bilik tetamu ni ati..mau x balek tetamu selesa sgt..hahahaha

Nadt said...

perfecto! suka tengok aty deco-deco semua jadik. tapi bila apply kat umah sendri jadik cam nan hado plak.huhu..

Fizah said...

nanti nak copycat idea showroom cmni kat belog blh?

sy ada bilik tetamu jgk..tp bilik tetamu sy besar...besar dari bilik utama kut..nyampah je..tah cmne developer buat..

mgkn nti perlu besarkan bilik utama tu..

sy mmg tak pernah ada karpet kt umah..sama ada ttikar buluh atau evamatik..yg jenis karpet dan seangkatannya, suami adlh tak suka..terbersin-bersin

tp jenis berjurai tu mgkn blh dicuba tny kut...

eh pjg pulak komen..mahap ye, menyebok je...;p

Maimun Razali said...

cantik cantik...suka tengok aty deco....betul jugak kata aty..gunakan seme ruang yg ader..tapi brg2 tak guna seme aty letak kat mana???leh share tak?

Puteri Satu said...

sgt kreatip... tapi untung design umah aty sebab bilik ke-4 kat bawah tu... bilik air kat dalam bilik kan... umah akak bilik air kat luar.. so tetamu stil kena luar bilik and ke belakang sikit cari bilik air....

SarahSyafiq said...

besar gak bilik bawah ni sbb boleh letak queen bed.suka dgn idea ni, dr letak ampaian ngn telekung sejadah, ok gak tambah katil.boleh la tetamu tu baring2 secara privacy.

.Lydia. said...

aduh..cantik sungguh bilik tetamu akk.
pandai mix & match ya..

Aine Ainun said...

aduhai
terasa nak landing laaa...=)'
emnpuknyaaaaaaaaaa..hehe

MizzTina said...

kak, nk jd tetamu akak leh x??

YanaUjang said...

mmg nmpk cosy blk tu...erm abeh kn klu u xde stor, brg2 mcm mop, penyapu, vacuum segala tu u letak mana? musykil gak ni sbb i mmg xde idea nk longgok brg2 klu bkn kt stor :)

Siesta Shoppe said...

salam. jemput tengok blog saya ada half moon sakura shawl, kain cotton vietnam dan ada juga custom made hard cover guestbook. harga murah-murah.. tq :)

http://siestashoppe.blogspot.com

FB : Siesta Shoppe

emel siestashoppe@gmail.com or whatsapp 019 314 0812 for more details

Tihara said...

cantik, macam kat hotel :)

saza said...

cunla..lagi cun dari bilik aku..huhu

Nor Arinee Mat Saaud said...

Bilik tamu kitorang...husband buat gantung mountainbike dia bole ka??hilang mood nak deco2

Beauty_Anie said...

canteeknyer.....cam nak tido jer
aniefirdaus.blogspot.com

shima said...

cantek..suka tengok cadar...weeeee

misshannajr said...

bilik tetamu pun dah cantik macamni, agaknya macamana la bilik2 utama yg lain..huhu bestnyyaaa!! dan agak besar la bilik utiliti ni..muat katil besar :)

Shakina Farhan said...

kina suke carpet tu..betul..yg penting ade ruangan solat..kina pun letak ampaian mcm tu..letak sejadah & telekung..

CikPuanHaLia said...

Alahai..bilik utama akk pn x sekemas ini :')

Gieyana said...

beb..curtain ko tu mana cari? aku dok survey curtain cam gitu tp enggak jumpa lagi..:)

RoomForGirls said...

nice deco...tetamu mesti selesa dan selalu nak bertandang kat umah awak