Wednesday, April 17, 2013

kisah penyusuan :: direct feeding tapi masih ade masalah




dah lama aku tak cerite pasal kisah penyusuan nih kannnn...

ramai pulak yang tanya pasal ni...kenape aku dah tak cerita..

kang kalau dah selalu up kang ko kate aku obses pulak...

kalau ko nak tau or tanye ape2...ko email jer ar aku..
in syaa Allah..walaupon kekadang atau selalu lewat reply..
aku tetap gak usaha reply dan jawap...

bukan ar tak nak berkongsi kat sini..
alaaa...ramai mak2 yang masih lagi sudi berkongsi ilmu..
tak dapat dari blog aku...ley jer ko dapat dari blog lain...
derang lagi berpengalaman...

aku ni baru jer anak pertama..baru setahun pulak tu..
baru jer lepas sijil 6 bulan...
kalo ko cakap ko dah dapat diploma ngan bagi susu badan 6 bulan tuh...
diploma ape nye pulak ko ni..
mane ade orang amik diploma 6 bulan jer kannnnnnn.....
pas tu nak heboh...dapat 2 tahun..dah dapat degree..celah mane..!!
2 tahun tu kalau ikutkan baru dapat diploma ibarat nye hooii..
degree tu kalau ko boleh buat bende yang sama untuk anak ke-2..
lagi hebat...ko amik master untuk anak ke 3..
tu betul2 hebat.....!!

kalau setakat macam aku ni..nak belagak...tak de lah maknenyerrrrrrr....

macam mak aku cakap :: alaa..mak ni 6-6 orang adik beradik ko susu badan...tak heboh ponnnnnn..

sentap.....sob sob..

jadi kalau setakat baru sorang...
dan belum pon lengkap 2 tahun....
tak yah nak cerite banyak hek...

eeaahh...ko tak terasa kan.....aku tak cakap ko....

bukan ape...
aku kalau dah sampai orang dok maki2 dok sampai nak mengeji orang lain pasal hal ni..
tu buat aku menyampah..
elok2 dapat pahala sebab bagi susu badan kat anak..
tolak2 ngan dosa ko pandang rendah kat orang lain..dok mengeji orang bagi fm..dok durhaka ngan orang tua..dok cakap besar ngan rezki Tuhan...ape pon ko tak dapat sudah nya....

maaf....

kekadang kite ni lupa...
bahagian kita tak selalu nya akan baik...
tak selama nya kite akan rase hebat ngan susu melimpah ruah tu..

mungkin orang yang ko keji sebab bagi fm tu..
akan jauh lagi hebat selepas tu...
mungkin anak pertama tak berjaya..
tapi anak ke-2 dan seterus nya rezki die jauh lebih baik...

yang kite bagi susu badan kat anak pertama ni..
dok pung pang pung pang mengutuk..
teteibe anak ke-2 atau ke-3 rezki tu tak ada..
ko nak cakap besar lagi mase tu..??!!
baru tau ko kan langit tu tinggu ker rendah....
lebih baik ko istiqomah jer dan sentiasa bersyukur dengan nikmat Allah yang kite tak tau biler Dia nak bagi atau amik balik tu....

pernah bace seorang kisah mak ni..
anak pertama die fully breast feeding sampai anak tu 2 tahun lengkap...
dia kata dah macam teror giler segala2 pasal susu badan..stock susu..pumping semua dah hebat..
tapi biler beranak anak ke-2 die tak risau..
sebab terlalu yakin..
tapi lain hal nya ngan anak ke-2 bila nipple untuk die bagi susu badan pada anak tu luka teruk berdarah2...
sampaikan nak pump dan bagi melaui botol susu pon tak mampu..
dalam kate susu melimpah ruah..tapi akhirnya..dia terpaksa bagi anak dia FM sebab tak mampu tahan sakit setiapkali nak bagi direct feeding atau menge-pump..

jadi..ko pikir lah sendiri massage nya kat situ...

mungkin benar ko di beri susu badan yang banyak..
tapi tetap tak mampu nak bagi anak ko sendiri dengan susu tersebut..

iyer...tak de sape boleh nafikan..susu ibu memang terhebat Allah ciptakan..
dan bagi aku..orang2 yang tak sedar akan ke-ajaiban susu badan ni adalah orang2 yang teramat lah rugi...
tapi untuk orang2 yang hebat di berikan nikmat yang satu ni..
bersyukur lah di berikan peluang tersebut...
tapi..jangan lupa diri...
dan jangan lah terlalu obses....

eeaaahh....aku jugak masih bagi qaleef susu badan..-aku tak pasti secare ekslusif atau tak-
sebab dalam nestum..dalam carelec...dalam sesetengah makanan yang kite dah bagi pada anak tu pon ade susu skim tau...haaaa..mesti ko tau kannnnnnnnnn.......

tapi sekurang2 nya...secare khusus nya...
aku masih lagi menyusu kan qaleef dengan susu badan sampai saat entry ni ditulis...
alhamdulillah..
harap Allah terus melimpah rahmat dan rezki yang maha hebat ni berterusan bukan setakat untuk Qaleef..
tapi untuk adik2 nyer jugak...aminnnnnnnnn....

tak ade ape yang menarik nak aku cerite...-kisah sendiri..
aku tak de lagi rutin mengepam..
tak de lagi kisah stok beratus botol dalam esbok..-ooh rindu saat tu..!!-
tak de lagi aku ley share pendapat atau kerisauan kat hati...
macam tak de masalah jer ko tengok kannnnnnnnn....
silap..!!!

kalau ko nak kate :: alaa...ko senang ar cakap..ko direct feeding...
ko tak perlu ikut rutin mengepam..
tak rase macamane susah nyer terkejar2 dengan kerje dan rutin tu...
tak yah leceh2 nak basuh pump bagai..

eearrkk...
ko luper ker aku pernah jadi pumping working mother...
pernah tau rasenyer mengikut rutin mengepam setiap 3 jam...
pernah merasa bangun pagi2 subuh 2-3 pagi [masa awal2] semata untuk buat stok..
pernah lalui...gigih mengepam dalam kereta...
pernah rase teruja biler tengok stok susu selambak...
pernah jugak rase down biler hasil mengepam kurang..
dan pernah jugak rase leceh biler sampai time nak membasuh satu2 part mesen pump dan botol2 tu lepas habes sesi mengepam...haaaiihh...

dan lagi...

kalau ko rase aku boleh feeling2 diva duduk2 umah tak risau pasal susu badan tuk anak sebab 24/7 hanya direct feeding..
ko memang ar silap
aku jugak pernah tersalah perkiraan...
aku pon pikir bende yang sama sebelum ni...
iyeeerrr...aku pikir..selagi ade permintaan [dengan anak direct feeding]
selagi tu aku tak kan ade masalah susu badan...
betul..sungguh ar seronok hati aku ni sebab tak perlu lagi mengikut rutin mengepam macam mase kerje dulu..
setiap 3 jam kunci jam dan terkejar2 antara kerje dan susu anak...[2-2 pon sangat penting]
memang malas..!! tapi sebab gigih lagi kental bertambah tekad demi anak kate ko..
sanggup ar aku buat semua tu..
jadi biler sekarang tak yah buat semua tu..kemain aku rase nak joget lambak beronggeng rokiah..muwahahaha....


tapi tu lah..
dalam kate ko nak lompat bintang..
tapi aku terlupa sesuatu...iaitu aku masih lagi berisiko...
jangan ingat aku tak pernah lalui masalah susu qaleef...
pernah sekali dalam 1-2 minggu sebelum berpindah baru2 ni..
sebab aku terlampau stress dengan banyak hal..
hal pindah..hal tempahan..hal barang wooden toys..
aku tak tidor malam..dan runsing jugak sebab rumah bersepah dan tak terurus...
jadi aku tak mampu hasilkan susu badan untuk qaleef pada hari tu..!!!! huwaaaaa.....
ko bayang kan..sape sangka...dalam kate senang nak bagi secare direct jer pon..
tapi..hanye sebab stress...susu aku tak ade...
ni kisah betul tau...-aku betul2 melalui nya...
asal nya aku sangat pelik biler qaleef mengamuk2 setiap kali nak menyusu ngan aku...
kejap2 tukar nen sebelah lagi..tapi marah jugak...
biler aku picit2..rupanya memang susu tak ade..dan nen kosong..!!
panik..!!! 
2 bende aku pikir kan iaitu ::
:: pertama -kan bagus kalau aku ade stock susu sekurang2 sebotol-2 boleh guna waktu kecemasan
:: kedua -adakah rezki qaleef [dan aku] hanya setakat tu..?? -panik..!!

cepat2 aku relak2 kan diri..bertenang..
dan minum bergelen2 air...makan ngan banyak..

dalam mase yang sama...sebab qaleef dah makan solid food..
jadi aku bagi jer die makan macam biasa...-tak lapar-

dan alhamdulillah...masih ade rezki qaleef...hanye seketika..
mase tu betul2 aku muhasabah diri sendiri..
Allah nak tarik -sekejap jer..
hanye sebab aku stress...pon boleh menjadi punca...

dan itu bukan berkahir kat situ...
aku melalui nya kali ke-2 selepas pindah..
sebab bende yang sama jugak...-sebab stress dan terlampau penat...

tapu bersyukur...Allah hanye menguji aku sedetik...
mengkifarah aku...
dan lepas2 tu..aku selalu beringat...jage diri...jangan terlalu stress...jage makan..minum air dengan banyak..
dan jangan sesekali letak kan diri dalam keadaan berisiko...


tapi kalau..kalau ko tanye aku perlu tak buat stok susu banyak2...
jawapan aku :: bukan banyak...tapi buat selagi ko termampu...kalau ko mampu buat banyak..
buat lah selagi boleh...
kite tak tau pada mase akan datang..
sape sangka kot stok yang boleh bertahan untuk 2 bulan akan datang tu lah yang akan membantu ko melengkapkan 2 tahun penyusuan anak ko..
macam sorang sahabat...die cerite melalui email [pembaca blog]
die mengandung saat anak die yang pertama umur 1 tahun 7 bulan..
dan makin lame production makin kurang -normal biler ko mengandung kan-
tapi die kate die bersyukur sebab die masih ade stok untuk 2-3 bulan dalam esbok untuk tampung keperluan anak dia selama 2-3 bulan akan datang tu..selama die tak mampu lagi nak menghasilkan susu badan untuk anak die yang pertama tu...

terkesima ngan ape yang die kongsikan..

iyeerr..macam die kate..kene lah cerdik..
jangan hanya berbangga dapat buat stok susu banyak2 selambak...

dan jangan pulak buat hanya mengikut keperluan..
maksud nya...ko rase 10 botol tu dah terlalu mencukupi...tak perlu ko gigih buat sampai berpuluh lagi..
sedang kan hakikat nya ko mampu..!!
okeh..aku bercakap pada yang mampu -mampu untuk buat lebih tapi dek kerana malas..dari 3 sesi mengepam sepatut nya ko kurangkan kepada 2 atau paling dasat hanye 1 sesi..
pade perkiraan ko..cukup lah untuk esok..

jangan lupa..anak tu makin lama makin membesar..dan keperluan nya makin bertambah...

ape2 pon..buat ikut kemampuan...dan jangan sesekali amik mudah..

contoh paling dekat aku nak kasi..adalah adik aku sendiri..!!
ko hengat tak aku pernah bagi stok susu qaleef untuk keperluan Lu'lu Tasneem anak tina lebih kurang 100 botol mase aku berhenti kerje dulu..??
kalau ikut kan kuantiti tu banyak...
kemain seronok adik aku tu....
hari2 hanya topup ikut keperluan..
tapi dalam tak sedar..dari 3 botol keluar satu hari..sekarang..keperluan makin bertambah jadi 5-6 botol..
sedangkan..dah sedap hanye mengepam dapat setakat 4 botol sehari...
jadi stok yang beratus tu makin kurang..
dan sampai satu mase..adik aku terpakse bangun pagi2 buta balik macam mase mula2 dulu untuk cover balik susu yang kurang...
perjalanan untuk genapkan 2 tahun masih jauh...
masih ade setahun lagi...dan masih berisiko..!!
gigih....kalau nak berjaya...

aku..??eerr...memang malas doo nak mengepam lagi2 dok umah ni...ngeeee....
tapi aku buat gak stock sebotol-2 kalau aku stay tengah2 malam time anak tidor..-time aku berblog..
kot terdesak kene tinggal kan anak tibe2 kan..[masih tak pernah lagi] -tapi mane lah tauuuuu.......

kene kental..kuatkan semangat...

terpanjang pulak...
kate dah lame tak menulis pasal kisah penyusuan ni kan..
jadi tulis selambak..lepas ni lambat lagi aku nak berkongsi..[kot]
pada kawan2 lain..macam biasa...
kalau nak share atau nak mintak pendapat..boleh jer email aku...
ape yang aku tau..ape yang aku ingat..ape yang aku mampu buat...aku akan cube tolong..
in syaa Allah..mungkin dengan cara tu mampu menambah kan lagi rezki aku...aminnnn...


pada kawan2 blogger yang ngan mengandung dan dah nak bersalin tu..
teruatama nya khusus untuk sahabat blogger Ciknaa dan Mommycha..
doakan semoga anak ke-2 ni korang berjaya melalui nya selepas kegagalan kali pertama haritu..
jangan risau...
dan jangan sesekali jadikan yang dulu tu sebagai batu pengukur...
alaaa..korang memang asalnya mak yang hebat....
aku yakin korang mampu buat semua ni asalkan ade kegigihan dan tekad dalam diri...
yakin pada kemampuan sendiri...rajin..usaha..sabar...jangan skip sesi mengepam kat opis...
dan selebih nya serah sahaja pada Allah..
go go gurl..!! eeaahh..go go mummy2 semua...!! -buat gaya pompom gurl feeling2 comel-
lagi satu..jangan lupa minum air masak banyak2 tau..!!
tak de milk booster pon tak ape..-tu hanya makanan tambahan..
yang penting adalah sikologi diri...






24 comments:

Nurzakiah Hanum said...

ye la kan

CikNaa said...

yeay! susu ibu.. entry yg paling disukai skrg ni.. tQ aty.. akan ku jadikan mu idola ku..ngeh3..

Izzati Asyraf said...

best lah baca entry ni..Aisy pun dah mula campur susu fm disebabkan dah tak da stok masa 8 bulan *sedih*..tapi mama aisy still gigih mengepam..tapi kalo dah terdesak sangat bagi je lah fm..takkan nak biarkan anak berlapar pulak..huhu

Erina Asmawani said...

Betul tu Aty. Memang kalo df ni takley stress. ena pun sama. Pastu ila nak piyed memang susu akan kurang sikit. Huhuhu. Tapi tula, yg best nya tak yah pam2. Tapi masalah lain plak timbul. Anak takmo botol. Ayoyoyo

Semua anak ada rezekinya. InsyaAllah memasing ada peluang nyusukan anak. Chaiyok2 mommycha & ciknaa. U an do it :)

achiek anis said...

sokong sis..lain anak lain rezeki...kdg2 kita dah usaha mcm2 tapi andai Allah tak izinkan mmg xdpt la...kdg2 rasa sesetengah pihak riak bila drg fully bf baby duk kondem mak2 yg bg fm kat anak...org yang tak alami takkan rasa cmne perasaan bila xdpt nk bf anak...semua parent nk yg terbaik kan...

eima said...

boleh dah ni jd pakar motivasi penyusuan susu ibu .... tahniah girl !!

Rozita said...

setuju!!!! lebih stress utk org yg xde susu ni bila tengok org pamer gambar susu penuh peti... stress akak dik!!!

Rozita said...

setuju!!!! lebih stress utk org yg xde susu ni bila tengok org pamer gambar susu penuh peti... stress akak dik!!!

Duniaku Duniamu jua said...

sbb tu...sy suka baca blog awak..perkongsian awk cukup berharga. yer betul...stress antara salah satu faktor susu kurang produktif..huhu...pngajran ni..akan saya ambil iktibar utk anak ke-3 InsyaAllah..sbb anak pertama mampu 4 bln jer..ank kedua 1 tahun jer...:(

UMIE SUE said...

doakan su jugak yer.aqilah pun bf lagi.

Nor Arinee Mat Saaud said...

salam,
honestly tak baca semua..panjang sgt heheh..

tp agree with u kat part, tak perlu nak pung pang pung pang rasa bagus sgt pasal fully BF dan mengutuk org yg tidak.

bottom line is, semua kita parent ini nak yg terbaik utk anak2 sendiri ...cara itu ikut kesesuaian masing2 janji tak memudaratkan kesihatan dan akidah anak sudah cukup.

rgds,

Brilliant Marjan said...

assalam sis.cukup suka sy baca entri ni..sy working mom + bf mom.ank dh massuk 5 bulan.lg sikit nk mkn solid food.sy xdelah buat stok susu yg byk sbb peti ais kecik je..tp tetap ada stok.

sy merasai saat susu merudum sebab letih & stress.panik pn ia sbb bila pump, susu kurang..terus ngadu kat adik (act, kami dh bercadang nk jadi ibu susuan pd ank masing2 jika ada hal yg berlaku). gigih minum byk air,kembali mkn makanan berkhasiat n tenangkn diri. alhmadulillah, Allah masih bg peluang lg utk bb sy mendapat susu sy.syukur..

cuma sy dpt cabaran dri keluarga belah suami dan jiran belah suami yg nk bg air masak utk melawas, bg mkn biskut sbb nampak bb sy lapar dan tak ikut peraturan (FIFO).

mungkin ada silap dari sy, tp itulah cabaran..bcoz my SIL dulu xmampu nk susukn bb dia n sy pula lain ceritanya..jd pengalamn baru bg both side. cuma keluarga sy, sgt2 menyokong.

sy juga ada adk2 ipar (isteri adik2 laki sy) yg kurang penghasilan susu tp kami sama2 menyokong..sy bantu mana yg mampu..

rasa touching kot..hehe..tetiba luah kat sini..

Mimy Hamid said...

aku sedih bab breastfeed ni sebab fayel yang tolak...aku memang nak bagi..dia sampai mengamuk ngamuk tak nak..perasaan aku time tu sedih ya amat...hukhuk moga nanti anak kedua nanti ada la rezeki

Riana said...

Betul tu aty..sikology diri sendrii..dan paling bahaya sakit M tu..hishhh..itulah cabaran no 1 yana..ahaha

jaja_NorLiza said...

tetiba rindu nk bf..uhuhu....

ciknana said...

huhu...saya tergolong cam ciknaa & mommycha...

sangat sentap dgn org2 yg post kt fb pasal breastfeeding dorang..

huwaaa~ :-P

Mommy_Cha said...

salam Aty,

Ya Allah..bertapa terharunya membaca entry ni. Memang terbaik!

Bila second time preggie ni, cha banyak kan masa untuk buat revision pasal susu ibu. Bukannya apa Aty, I just want to learn from my mistake. Setahun lalu banyak sangat mistake penyusuan untuk Mikha. Dan kurangnya pengetahuan tentang BF pon ye jugak.

Dulu seriously, nak panaskan EBM pon tak pandai. Dalam air panas yang menggelegak atas dapo tu, Cha pi rendam stok EBM yang keras kedekong tu. Masyallah! betapa kurang ilmu nya pasal susu ibu ni. Dan penat jugak dok pam, hasilnya bila bagi Mikha semua nutrien dah ilang disebabkan kesilapan ketika memanaskan stok EBM.

Sebab basic-basic thing pasal susu ibu ni pon Cha belom mahir, pastu tetiba nak menyusu anak kan? I feel so regret, sebab bila time pregnant Cha sibuk membeli brg keperluan baby yang mahal-mahal, dan hampir terlupa untuk isi otak ku ini dengan pengetahuan pasal BF.

So, bila Allah SWT bagi kesempatan untuk mengandung lagi, firstly yang Cha tanamkan dalam diri adalah untuk berjaya dalam BF kali ni. Lebih lama dari dulu, jika boleh sehingga ke 2 tahun. Banyak jugak yang cha pelajari, melalui buku & web. Dan sanggup invest untuk membeli new pump dan segala aksesori pump sebagai pelengkap perjalanan penyusuan cha nanti.

Hari-hari, cha berdoa moga baby sihat dan perbanyakkan susu cha nanti. Yelah kami bukan orang kaya yang mampu untuk menanggung 2 orang anak dengan segala kemewahan. Dan mungkin dengan BF nanti dpt meringankan kos beli susu kan? At least ade jugak kita berjimat disitu.

Cha cuma teringat ramai ibu-ibu yang berpesan supaya berpikiran positif dan sentiasa kata yang susu kita cukup utk bayi kita. Sebab bila kita bagi signal negatif, maka otak akan memberi signal yang negatif jugak kepada penyusuan kita. Sebab itu susu cepat merudum. Well, think positive is enuff, compared to I've to spend hundred of Ringgit in buying supplement yang bersepah jual sekarang ni. Sorry to say, I tak mampu nak beli supplement tu sebab harganya agak pricy.

Itulah dia, harga sebuah pengorbanan. Pengorbanan seorang ibu, nak mengepam sedang orang lain nyenyak todi, sedang orang lain lena diulit mimpi...tapi kita? bangun untuk menunaikan satu tanggungjawab, tanggungjawab yang tak perlu satu dunia tahu. Bahawa kita bangun untuk memberikan anak kita susu. Satu tanggungjawab yang diberikan oleh Allah SWT dan disalurkan untuk ibu seperti kita untuk diberikan kepada anak kita.

Insyallah Aty, I'll do it much better this time!
Insyallah I'll try my best...semoga Allah mendengar doa kecil cha setiap hari dan semoga semuanya dipermudahkan.

Amin!

mommycha :)

♪ Azu ♫ said...

terbaik... saya pun tak dapat BF baby.... Susu takde..hrmm sedih sob sob... alhamdulillah...setakat ni takde pulak baby lembap ke ape ke... lagi advance pulak ada la... bulan depan baru cukup setahun gigi dah banyak..dah jalan... same mcm baby bf... :D

Suhaida said...

Hehe..setuju..tp part makin besar makin bertambah tu tak jugak..ikut..ada yg dh makan..kurang sikit minum..ada yang constant je..dan mmg ada yg bertambah..;) tp part dip degree master phd tu mcm xpkr..fikitan su as semangat je..hehe..tp dikira tahun btul2 alamak..kalau ank tula sorang..walau cukup 2 tahun penyusuan..tak merasa la title 'phd'..hehehe..

ceywie said...

aty memang rajin menaip dan berkongsi pengalman, puas hati saya baca. tq aty.

cikcoklat a.k.a Haiza said...

sy suka bab bf nih..Alhamdulillah rezki ilhami masih lagi murah sampai sekarang..umo ilham hampir 12 bulan sy start campur jugak..sbb nak ajar dia feeding guna botol..sbbnye ilhami mmg refuse botol kalo kat umah..susah sgghkan kalo 24h nak melekap..sampai tak boleh nak buat keje lain..now dah mula nak botol..tiap orang de rezki masing-masing.ikutla tahap mana rezki yang Allah bg tu kan..
apa la y sy merepek nih..hehehe...

MisZ FyZa said...

Wargh..skrg i pn ngah gagah mengumpul susu..stok mmg smkin kurang n cukup2 mkn je..dulu sampi terbuang2 kn..yela time 2 kn 6bln xkeje..byk expired..wat mase ni nayli masih fully bf..kalu stock kurang,soh mak bg die mkn buah or ape2 spy die lupe nk minta susu..hee..

~*Dandelicious Princess*~ said...

panjang entry ni tak larat nak baca. tapi yang part hampir separuh atas yg sempat dibaca.. saya sangat setuju. yg penting, riak, berlagak ni.. ape la sangat kan. semua pinjaman Tuhan. Kita xde hak pun nak berlagak.

Salhah Suhot said...

harap2 anak kedua t ade rezeki ntok fully bf. ameen...