Friday, April 12, 2013

Lampu Pendant/Tidur Bilik Utama




aku memang suka pakai lampu tidur yang warm tu...
orang panggil ape...pendant lamp atau melayu nya lampu terendak..
aku prefer panggil side table lamp..-sebab..?? aku bukan letak kat bilik tidur jer..
tapi kalau boleh nak letak kat keseluruhan ruang...

tapi laki aku tak suke..!! -dia kate tak biasa gelap2..

haaaiihh...tak lomantik langsung ar..

nyampah...


tapi aku pakai jugak..
sampai ar die terbiasa....

mase kat umah sewa dulu..
kat ruang tamu pon aku letak...
tapi haram nak guna..
aku bukak lampu tidur tu...
laki aku tutup dan bukak lampu putih terang..

geram...

lame2...dah aku pulak jadi kebiasaan..

kat bilik tidur..ade aku letak..

tapi buat perhiasan jer ar...
dah kate laki ko tak suker kannnnn....

tapi kat umah sekarang ni..
aku biasakan..

kebetulan..master bedroom [bilik kiteorang] agak besar..
pakai lampu ceiling 2..jadi memang ar terang lagi benderang macam malam raya..eeaahh..

aku bukan tak suker...
tapi rase tak de feel...
rase macam bilik tu 'mati' dan tak menarik....

tak tau ar kenape ngan aku ni..
walaupon side lamp tu tak terang..
tapi aku suker sangat...

rase macam dok kat hotel...miahahaha...

tu ar ko...kekadang ko tengok hotel tu perabot nye biasa2 jer..
tapi kenape ko rase macam besh..syiok..warm...

sebab lighting lah...

lighting sangat memainkan peranan hokeh..
walaupon ko rase kecik..tapi impact nye sangat besar...

tak caye..?? cer ko buat dulu....


rumah modern sekarang..bukan macam umah dulu2...
orang tua2 tak suker gelap2 ni..

tu aku selalu cakap kat laki aku -macam orang tua ar- sebab tak suke kan bende2 modern macam tuh..

ngeeeee.....hampuuunnnnnnnn......!!


berbalik pada cerite lampu tidur kat bilik tu..

awal2 lagi biler kate nak hangkut perabot kawen putih aku dari shah alam ke rumah ni..
aku dah pikir..-harus ada 2 lampu tidur yang warm untuk 2 side table katil aku tuh-

tapi tak rase nak beli baru...
aku pakai lampu tidur sedia ada..




ni lah lampu tidur yang aku cuba nak recycle balik

ni gambar lama kat umah sewa dulu..
gambar ni pon mase awal2 pindah tahun 2010 tuh..


haaa..asal nya aku beli untuk bilik pengantin aku ritu..
ade 2 ketul -kiri kanan katil-


aku beli kat Romantika Shah Alam-kedai tu kan jual perhiasan dan deko ala inggeris-
Harga cuma Rm 25 sebiji -bagi aku sangat murah-
aku memang sengaja amik putih kosong tu sebab konon2 nak buat projek DIY mase tuh..
tambah manik2 kew..atau nak tambah corak2 pada kepala lampu tu..
tapi..biler aku gune untuk bilik pengantin yang tema nya memang Putih mixed pink..
aku rase tak perlu lagi aku buat ape2 perubahan..dah sangat sesuai ngan keseluruhan bilik pengantin tu..
jadi..kekal lah lampu tidur tu macam tu..-sampai ar saat aku pindah rumah-



tapi mase pindah ritu..-kepala lampu yang kaler putih tu rosak teruk..-sayang-
aku pulak tak pikir panjang terus buang jer..
sedangkan besi kepala die tu boleh guna lagi untuk DIY idea lain kan...-menyesal-

tinggal badan die jer...
jadi aku gigih ke Romantika Plaza Alam Sentral tu balik -lepas hampir 2 tahun tak pergi-
semata2 untuk cari kepala lampu tidur ni..


seb baik ade jual walaupon bentuk saiz asal -bulat- tu tak ada..
tak banyak pilihan ar macam dolu2...
tu pon memula pekerja bangla kedai tu kate -tak jual-
aku tak puas hati -pergi carik pompuan cina kaunter- orang yang sama 2-3 tahun lepas..!!
biler aku kate nak beli -die tak kate ape- terus bayar jer..

ccooii...!! tak puas hati ngan bangla tu..
terus bangla tu pergi jauh2 nyorok dari aku biler aku macam nak gi sound die jer..
memang pon..ikut niat hati memang nak gi sound die se-das..[bukan aku.laki aku yang kate nak gi sound]
memandai2 kate tak ley jual..
[aku tak tau ape masalah bangla2 yang keje kat meysia ni suka2 hati buat macam die tu tokei]



tak dapat bentuk bulat seperti yang lampu asal
dapat bentuk oval-lonjong [aku pon tak tau sebenarnyer ape nama bentuk ni]

Harga satu :: Rm13 x 2 jadi Rm 26


masih pilih warna putih..sebab...aku ade PROJEK DIY [in syaa Allah] untuk sikit bagi kelainan pada lampu tidur ni..


contoh macam kat bawah ni...



dari seperti ini

.
.
.
.
.

menjadi macam ni..simple..tapi menarik..aku suke..





ni lah rupa nya bila di pasang..ni waktu siang..tak de ar 'warm' nyer kan..

tetibe rase nak biarkan lampu pendant tu putih jer...
tapi...macam nak kasi lebih menarik macam kat atas tuh..
tapi..putih pon cantik gak kan..
tapi boring..
tapi...uurrrmm...tengok lah macamane nanti...




tu bilik tidur utama [kami] yang belum siap..
hanya perabot dan langsir..
nanti aku nak share tentang pemilihan warna cat untuk feature wall..
dan sikit idea dekorasi simple..
tu cadar comforter off white tu -kawen nyer dulu..!!-
pakai balik selepas hampir 3 tahun tak diguna -sebelum warna menjadi kepam dan reput..lagi sia2- walaupon sayang nak pakai..hewhew..


nanti aku share pasal bilik tidur utama kiterorang ni yer...[in syaa Allah]










p/s :: feature wall tu aku dah cat.....




















27 comments:

Gadis said...

wahhh...x sabar nak tgk bilik akk...mesti cantik punyer la..

suke suke..=)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

betullah, kalau duduk kat hotel tu, rasa seronok je walaupun perabot nye biasa2 je

e k i n ♥ y u s r i said...

kak, nnti tgk email ea

Nur Zulya said...

lawanya bilik aty.nampak mewah :)

Siti Haslinda Sadiken said...

comel lampu tido..perabot putih mmg kena xtra care kan aty..tp mmg lawa :)

Mummy Damia said...

wah macam bilik pengantin

as ♥ Leenda said...

sabar menunggu next entry...hihi

jaja_NorLiza said...

phewww...best tgk umah aty ni...kemas teratur...bersih...kalo bilik akak cam bilik aty ni setiap masa rasa nak tido jer...ngeh2...

fifi said...

muat ke qhaleef nak tido sekali kak?cantik.macam hotel

nuyui a.k.a miss YUI said...

siyes cntik.kalah hotel je..hihi

♥ ROS ♥ said...

Cantiknya bilik kak..bilik ros xderlah mcm ni..hahhaha.hanya tilam :p

Cnidaria said...

bila nak share deko rumah baru...mesti best. tak sabau nak tgk idea kreatif u :-)

Puteri Satu said...

kita serupa ty.. akak pun memang suka suasana suram2 malap... dan husband akak pun tak suka suram malap... orang lelaki memang gtu gamaknyer kan ti... hehehhe

Puteri Satu said...

tapi serius! bilik aty nampak sangat2 elegant... tapi akak rasa kan.. satu hari nanti.. confirm Qaleef capai terendak lampu tuh..hik hik hik...

With Julia said...

Good deco aty :)

antalya said...

ok sila update cecepat entry pasal deco bilik utama yer. cant wait to see it

SweetLikeWhat said...

kretip aty ni..sangat kagum!

cahaya kejayaan said...

xsabar nk tgk..

cahaya kejayaan said...

xsabar nak tgk..

syanaim said...

:: jelesnya tgok aty hias umah...chomel..btw mcm mana aty jaga perabot warna putih?hihi..share2 lah..::

Cik Puan Rara said...

aty awak ni mmg kreative! ich sukanya!

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

suka bilik mcm tu simple n tak crowded sgt..

Maimun Razali said...

cantik cantik..putih sume...sweet jer tau hehehee

eima said...

mmg cantek wei nampak luxury ... cam rumah org kayo tau

-yana mz- said...

sangat cantik..creative sgt...nak tanya cadar putih boleh dapat kat mana ye? saya cari x jumpe..hehe

Chekgu Azrine said...

xsabar nk tgok jugak...cpt sikit up ek

iduraz said...

giler cantik katil kamu..bilik tido tu pesti cun sangattt..jeles org pandai hias nih..hehehe