Thursday, April 11, 2013

mesen jahit antik itu...




ritu mase aku up ceriter pasal pindah rumah...
ramai pulak yang nampak dan tegur mesen jahit antik singer aku..




mesen ni asal nya mak aku punyer...
tapi sebab hanya aku sorang jer yang kental lagi gigih pakai mesen antik tu..
jadi...mak aku soh hangkut jer sekali mase pas kawen dolu tuh..

memang selama ni pon..
kat umah tu..aku yang menjahit...
orang lain tak pernah atau mungkin tak reti nak guna mesen tu..
antik kate ko kan...

body rangka besi..tahan 100 tahun [kot] ngeeee...
part body rangka besar tu yang buat aku lelah sikit..
amik space weeyyhh nak simpan mesen ni...!!




berat...aku setiap kali nak simpan kene hangkut ngan laki aku sekali..
kalau aku sorang...mengengkeh gak ar..
aku tak ingat pulak mak aku beli berapa dolu2..
lame dah mesen ni...
kire turun temurun ar ke aku pulak..



jenama SINGER menawan keluarga bahagia...lalala

kayu body..basih kuat...
cuma kat bahagian penahan tuk simpan besi mesen atas tu dah reput..
berat sangat kotttttt....tak daye die nak tampung....hewhew...


tapi aku dah modern kan pasang motor..
Rm250 tak silap aku tuk motor dia tu..
dah 6-7 tahun gak ar motor tu..tahan lama kannnnnn....


tak daye hooii aku nak berjungkang jungkit kaki aku menekan..
pasang motor senang...tekan jer..kemain laju..
dan tak ar bising sangat..


besar jasanya mesen jahit antik singer ni kat aku...
aku ingat kali pertama aku guna mesen jahit ni lebih kurang 11-12 tahun lepas...
mase tu..langsir raya umah family aku tak siap2 -mungkin sebab terlampau banyak...
dah nak hujung pose tu...biler langsir tak siap2...
orang jahit tu [kawan mak aku] mintak aku tolong jahit..
jahit kat umah die ar...pakai mesen dia...
dan itulah pertama kali aku belajar menjahit langsir...

mase tu teruja..!!

dan lepas2 tu...
kiteorang tak pernah hantar jahit langsir lagi kat orang lain...
tetiap tahun tukar langsir..aku yang jahit sendiri..

dari hanye tahu jahit lurus langsir sekeping..
sampai macam2 fashion aku buat..

tingkap umah mak aku tu banyak hoooii...!!
kalau kain langsir jer nak kene pakai 100 lebih meter...
tu belum kire ngan day curtain lah..sheer curtain lah...ropol2 atas lagi...
beli kain pon dah beriban..
belum upah jahit lagi..

jadi..memang jimat ar bier pandai jahit sendiri..

dari langsir...table runner..alas meja makan...segala aku jahit..

semua pakai mesen jahit antik ni lah.....

dan jasa nya terus berpanjagan sampai sekarang..
langsir kawen..
langsir rumah...
semua aku jahit sendiri...
kekadang jer kalau aku malas tahap gaban baru aku gi hantar kat orang..
tu pon sangat2 ar jarang...

sejak bebelas tahun lepas..
mesen ni sangat penting tuk aku...

sampai ar saat ni...
masih lagi menabur bakti ngan gune masen antik ni jugak tuk jahit langsir umah baru...

eeeaarr...pernah gak nak trade in mesen ni..[merajuk dia kang]
nak amik mesen yang lagi kecik dan modern..
ringan dan mudah tuk simpan..
tapi ko tau orang singer tu nak amik trade in berape mesen ni..??
Rm 6-7 puluh sahaja hokeh...!!!
tak berbaloi langsung....

baik aku simpan jer..
lagipon..mesen ni masih kukuh dan berada dalam keadaan sangat baik..

kalau nak mesen baru...beli jer lah...
setakat 6-7 puluh...terasa sayang nya kat mesen antik ni..

antik pon antik lah...
yang penting 'air tangan' jahitan tu...
kemas atau pon tak....



p/s :: langsir orang cepat jer siap...tapi biler nak jahit langsir sendiri...tak siap2 sampai sekarang..sebab..?? kemalasan...ngeeeee....








22 comments:

Nurzakiah Hanum said...

rare nie
anum punya ada lagi kat kg

eima said...

wahhh hebat... klu aku pandai jahit aku nk amik jugak la mesin mak aku tu ... asal tekan je senget benget ...heeeee

~wAniE~ said...

sama ngn mesin jahit mak saya..and kami anak2 perempuan dia reti guna..main goyang aje..lame2 jadi teror pulak..hihi

puan.mila said...

Mesin jahit kita sama! Kat umah parents..tp sayang dh rosak.. :(

Salhah Suhot said...

sye pon ade mesin antik tu...berat gile nak mampuih kalo nak angkut...motor dia pun dah banyak kali rosak..umur mesin tu dah lebeh kurang 30 tahun..kot?mak beli masa baru or 2-3 tahun pas kawen..hehe..dah lama tak menjahit.

Mr n Mrs Zaidi said...

boleh ah nak tempah langsir dgn kak aty...

Princess Atie said...

Best nya pandai jahit langsir sendiri. Tak payah susah2 anta kat org. Hasil tangan sendiri ni lain, walau tak cantik tapi tetap rasa puas hati.

Puteri Satu said...

umah akak pun ada.. mak akak punya.. sbiji cam ni... ada dua biji.. satu cam ni..satu lagi kepala putih... tapi body sebiji cam ni gak ler.. kayu... jgn jual ty.. sayang...

jaja_NorLiza said...

wahhh...kat umah mak akak pon ade mesin ni...barang antik ni biasa tahan lama....
p/s : mmg dah amik tempahan langsir ker??? ;-)

puding roti said...

woh hebak pandai jahit rupanya. mak sy tukang jahit tp bila sy cuba2 nk jahit kain koyak guna mesin jahit singer mak, mesti jarum patah. bukan sekali. tapi banyak kali. pernah sekali rosak terus kena gi hantar repair. lepas tu dah tak sentuh lagi dah. takut rosak (padahal lagi banyak malas aka tak pandai) ;p

♥ dak pink said...

Langsir dah pro, belajar jahit baju lak Aty. ;)

Nanti baju-baju anak pun boleh jahit sendiri je.

Nurul Aziz said...

Kat rumah mak pun ada mesin ni.. kayu bawah mesin tu dah reput, tapi still boleh guna.. guna motor gak la.. hehe.. banyak bakti mesin tu..


voucher buku rm250 tu, sebab kan student lagi, tu pasal dapat BB1M.. :')

SYAHIDA said...

sy plak beli sdri mesin ni...sbb mmg tau kelebihan dan ketahanan die kan..lpun wktu tu xde duit nk beli mesin cam kt kilang tu..tp walaupun mesin lama n beli 2nd (ataupun dh berhand2 dh) ttp bjasa...jahit baju, jahit langsir ambik upah menjahit...,syg sgt2...dgn mesin ni la sy blaja menjahit =)

Allene said...

aty, husband lin dah lama ngecek nenek dia nak mesin ni. Nak tahu dia nak buat apa? dia nak buat meja. Dia nak kaki mesin tu je. Top nk pakai glas top. uhuhuh

With Julia said...

Masih cantik condition mesin jahit tuh aty...sgt2 beruntung...ju pernah guna mesin jahit mak mcm nihlah gigih jahit buat langsir rumah mcm rupa hotel dah...serius aty....masa tuh ju form 4 dah jahit langsir guna mesin jahit tuh...skrg x tau lah masih ada lagi ke x bakat terpendam tuh hehehe

Ros Anis Rusli said...

pehhhh..aty pndai jet lngsir?kagum!!!

ct cucubi said...

brg2 lama mcm lebih thn lama kan..

Gadis said...

antik oooo mesin jahit tu..
ssh nak dpt skang ni..
hihihi..

akan dtg harga nyer mesti mhl..
sbb zaman dh moden..
hihihi..

rajin jugak akk menjahit..
ain tak minat langsung bab menjahit ni..
tah ape2 tah jahitnyer kang..

padahal mak sendiri bukan pro bab jahit ni..
tang ank x reti..n x minat..
tak tau nape..
hihihi..

ساريده سنين said...

Assalamualaikum...salam kenal..

Chekgu Azrine said...

sis..kt rmh parents akk pun pkai mesin cenggini jgk..berjasa sgt utk abh ngn ma..siap jhit kain smyang kami lg..haha

Ryn said...

tetibe nak blaja jahit pulak...x penah2 dibuat menjahit seumur hidup ni...bagus ar ati..jimat duit...:)

SweetLikeWhat said...

Untung pandai menjahit..kalau anta jahit langsir kat orang kire kaki tuh..huhu