Monday, April 01, 2013

Our Castle :: GRILL yang tak memuaskan hati..!!



ko hengat tak ritu aku ade cerite pasal carik grill ni..
yang akhirnya aku amik keputusan tuk amik kat satu kontraktor melayu yang konon nyer murah giler..

memang ar murah...
tapi tak puas hati giler..!!!

kontraktor ni orang yang sama ngan wat wiring umah aku tuh...
tapi orang tu hanya buat wiring jer...
yang grill ni die sub kat orang lain...
tu yang wiring cun puas hati tapi grill hampeh...

lagi2 bangla yang buat..
pekerje die bangla...
main suker2 hati die jer...
ingat ni negare die ker...
tak tau ker die buat umah kat meysia..
biler salah silap or aku tak puas hati..
aku sound boleh pulak pekerja bangla tu cakap -ok jer..boleh pakai ni-
ccooiiii..!!! aku bayar walaupon murah tapi beribu gak tau...!!

mase buat tu..laki aku yang gi tengok...
tapi ko tau laki aku tu kan..semua ok..
yang tak ok pon..ok jer...

biler dah siap petang tu aku tengok satu2 persatu..
ade saje yang tak kene...

cat terkopek...-cat belum kering dah terus pasang-
kunci terbalik..
tak seperti ape yang dijanjikan..
ade grill yang die tak pasang..!! 

dan terus aku complain kat bos melayu tuh..tunjuk siap2..
aku tak kan bayar selagi die tak buat sampai aku puas hati..
bos die pon memang teranjat boboi gak tengok..
walaupon memang die tau die kene buat balik semua..
tapi nak gak backing pekerje die..
nak letak kesalahan pada kiteorang..
siap cakap kiteorang nak cepat lah..jadi cat tak kering...

hoooiii...aku bayar deposit lama dah..!!
die sendiri kate biler aku bayar deposit tu..die akan siap welding awal2..
biler kiteorang kompem dapat kunci so baru akan cat..dan pasang dalam mase 2 hari..
so ok lah kan..-tu sanggup jer bayar deposit awal2..

itu adalah ape yang dia janjikan...

pulak tu...seminggu sebelum dapat kunci..
mase glomac dah kompem kan yang kiteorang perlu amik kunci sekian2 hari..
dah terus kol kompemkan ngan kontraktor tu bagitau stand by grill..

biler dah dapat kunci..sekali lagi ingatkan die tuk pasang grill secepat yang boleh lepas kiteorang buat defect semua tuh...
kire lebih kurang 2 minggu awal...dan campur ngan waktu kate bayar deposit dah nak buat tu..
kire nak 2 bulan ar...-lama kan tempoh di bagi-

tapi ko tau tak...biler bangla tu pasang hari tu..
terpecah rahsia...derang kerja sampai lewat malam nak welding grill kiteorang tu dan cat terus..
pagi tu cat tak kering terus pasang...!!
tu pasal mase pasang cat terkopek2...

marah hokeh...

mane ko kate lepas bayar deposit nak buat terus tuh...!!!
aku terus meroyan mengungkit balik dari awal ngan kontraktor tu..
cerite balik datu persatu ape yang die janjikan...

tu pon masih tak boleh terime kesalahan sendiri..
masih lagi kate..ikut schedule bagai...
order kiteorang walaupon cepat..tapi dah ditolak ke belakang..-katenya..

puuii..!!! aku tak nak amik tau semua tuh..
yang aku tau..aku nak grill aku siap terpasang dengan sempurna..
kiteorang bukan pakse ko buat dalam mase 2-3 hari nak siap..
aku bagi mase die 2 bulan..!! dan tempoh dari dapat kunci dan nak siap pasang 2 minggu..!!!
tak cukup lame ker tu tuk ko buat elok2..!!


dulu mase sebelum buat...
kemain lagi ko kan...tu lah die manusia....*sigh






kalo ko betul2 peratikan..dan tau..sepatut nya yang kuning lock hujung pintu tu..asalah terbalik..!!
kalau aku tutup pintu tak kunci..tak payah tekan tombol..boleh tolak gitu2 jer..
termasuk qaleef..
bangla yang pasang tu cakap ape ko nak tau -tak ape..tak payah tukar..boleh jer tutup pintu-

biler laki aku tunjuk dan cakap [sambil binik nye buat muka ketat] baru bangla tu bukak balikk tombol tu dan tukar..

tombol pemegang pintu tu pulak..ni die janji nak pasang yang cantik..
seperti ape yang die tunjuk sebelum ni...

  

tapi dia kasi bendalah macam ni..!!! marah tak ko...??!!
aku suruh tukar..bangla tu cakap...yang aku nak tu mahal..
so what..??!! mase ko tunjuk kat aku..dengan jelas aku tanya..
akan dapat tombol yang macam tu [cantik] jugak ker..??
dan jawapan nya -iyer- so..ape masalah ko sekarang ko nak bagi yang macam ni pulak..

jadi die cabut dan tukar..

tapi masih tak sama macam yang di janjikan..
aku memang sakit hati...tapi yang baru tu masih boleh terima..
biler aku bising cakap -bos die kate yang di kasi aku tu lagi mahal dari yang kate cantik tu-
mahal sehengget jer hokeh..!! aku bukan kire tu..aku kire..aku nak seperti ape yang die tunjuk kat aku sebelum tuh...

tapi sebab dah letih...
aku terime jer...walaupon berbeban2 sakit hati aku ni...

gambar tombol baru aku tak ade pulak..
masih ok..boleh diterima dari yang atas gambar tuh...


ko nampak tak kesan cat yang sangat teruk...

biler die pasang pemegang pintu yang baru..die pasang dulu baru die cat..
jadi pemegang tu sangat comot ngan kesan cat..
aku highlight kat die dan bos dia..
sepatut nya cat dulu cantik2 kering2 baru pasang kan..
tapi aku dah malas nak bising lagi..-aku yang pompuan ni pon tau bende2 macam tu-
inikan pulak die tu kontraktor amik duit orang kan...!!


masih kat pintu utama yang teruk calar cat nya...
aku suruh derang cat balik..
sepatut nya..derang kene gosok semula sebelum cat kan..
tapi tak..derang cat jer terus..
jadi ade kesan terkopek2 macam kerudut tu...buat nampak hodoh dan comot..



ni aku tak ingat grill bahagian mana..
tapi aku memang cek satu2...yang mane aku tak puas hati..aku suruh derang buat balik..

kalau tak..selagi tu aku tak kan bayar...-aku dengan jelas bagitau bos dia-


paling sadis..boleh pulak die tak buat grill tuk bahagian atas tingkap kecik kat family hall tu..!!
siap bangla tu kata -tak dikira dalam kos yang die bagi quot ritu -what the tttuuuuutttttttttt...................!!!-
ko hagak2 aku boleh sabar tak..??
memang tak ar  jawap nya...!! tak kan pulak aku nak gi carik kontraktor lain semata2 nak buat bendalah atas tu kannnnnnnnnnn...!!

bangla tu memang  teruk ar...biler aku cakap ngan bos dia..-sebenarnye derang terlupa nak buat..
siyes aku panas hati..!!

aku hanya buat grill biasa.. aku mintak bentuk S..tapi kontraktor tu kate tak ley buat..-tah kenapa-
kalau die buat pon..charge nyer sangat mahal macam ko buat wrought iron pulak..
ape kehal ko....gggrrrr...


kos buat grill ni nak kate murah tu..
tak ar murah ratus2 jer...
Rm1.6k jugak..
tapi lebih murah lah dari kedai2 lain yang aku pergi dengan design yang sama semua cecah Rm2k keatas..
tapi tu lah...cakap jer lebih...
tapi hasil nyer...suck..!! -maaf-

yang ni dah siap..walaupon masih ade yang kurang..-tapi pejam mate jer lah..
dah bayar pon Rm1.6k tuh..


ni pasal baby gate yang aku tempah sekali ngan die tu..
sumpah aku menyesal...
dah sebulan lebih..tak repair2 lagi...
bengang..!!!
tapi aku nak derang tukar balik dan siapkan sampai selesai..
sebab derang dah tebuk dinding aku ikut suka2 hati derang..
buat pulak tak senonoh langsung..
bukan lagi nak menyenangkan..lagi menyusahkan kiteorang ade lah..

janji nak repair..tapi tak de ponnnnnnnnn.....
kate minggu depan..minggu depan...
dah berape kali minggu depan dah ni..


kalau tak reti..cakap jer ar tak reti buat dari awal..senang..!!

sudah nyer ni laki aku kol berape puluh kali..
tak angkat...
mssg tak reply....
at least ko kol lar balik or reply mssg..
ni haram ko buat tak tau kannnnnnnn..!!

nak tanye sekali pasal tembok tuk dapur dan kitchen cabinet tuh kate nak buat ngan dia..
nak tanye biler ley buat..
tapi kalau macam ni die layan customer..-memang tak ar jawap nye..

aku pon dah nak buat ngan orang lain dah pon...

memang ar nilai 160 hengget baby gate tu tak besar..
senang2 boleh bagi f.o.c kate ko kan..
aku bukan free...aku nak ko repair balik..dan aku bayar..!!
aku sendiri tak heran ngan 160 tuh..-tu pasal aku soh ko buat..

tapi tak per lah...
aku dah tempah kat orang lain pon...
kol2 ko nak bincang ko buat macam sampah jer kol kiteorang kan..
mentang2 ar kot ko nak kate buat umah kiteorang tak untung riban2 kat ko kannnn..tu ko layan macam haram J....ppuuiihh....

tak pe lah...alhamdulillah..aku dah pon jumpe kontraktor lain..
mungkin bukan bahagian kiteorang...
dan kiteorang pon tak kisah..
hope kontraktor ni ok...tak buat taik macam yang kontraktor atas ni..


malas nak kutuk bangsa melayu sendiri..
tapi it's in fact..!!!!



p/s :: ramai yang email mssg aku tanye :: kontraktor ni nama nya AM FULL CONTRACTOR or RENOVATION atau lebih kurang
.. saja aku bagi tau kat sini..dan lepas tu terpulang pada ko nak buat ngan kontraktor ni atau tak...so far die buat wiring umah aku -perfect-..tapi tu lah...sikap die sendiri yang lepas tangan dan tak bertangungjawap buat kiteorang terkilan...sikap macam ni kalau tak di ubah..tak kan kemanai syaa Allah......















33 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sabar je la

Siti Fatimah said...

ades..dorg ni mmg la..nk duit kite janji y best2 je..tapi hasilnye mcm hampeh...saba ye.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

banyak juga masalah nak masuk rumah baru ye kak, dealing dengan orang yg wat kerja ala kadar pulak..hurm,

Nurul Ilyani said...

pergghhh...teruk nye...klo yanie pn xkn puas hati...

Fizah said...

alamak..sabarrr jelahhhh...

fa tiha said...

samalah!

kontraktor grill saya pun hampeh! dahlah charge mahal!

baru ingt nak ty aty pasal kontraktor grill korang sbb rasa murah & plan nk tukar je grill baru..

thanks bagitau nama dia.. blacklist la..hihihi

m@m@yAyA said...

hish sktnya ati lak bila bc psl nie aty~

memang main2 btul dorang nie..camnela nak support bgsa sdri nya bisnes lau bisnes pun cam hampeh jer~

jgn byr hbs lagi aty,selagi dorang xbetulkan..
wat xthu jer msti dorang kna repair dlu lau nak baki payment..

bgus aty mention nti sennag xda org kena tipu lak pasni~

mama ila said...

Ya Allah...mmg comot n teruk lah apa yg diaorg buat nie..kita tgk pun sakit mata..hampeh betulkan..duit nak...keje ntah papa2..

Rozita said...

huih... kalau akak pun panas hati aty.. cat tu kalau org lain yg pecah rumah ko dik.. sure mamt bangla tu kena gak pasal ada cam jari dia sekali..hehe..

area sana grill memang mahal eh?
soklan lagi.. asal ko buat grill camtu kat pintu tu dik.. bahaya woo ada anak kecik grill gitu.. kawan akak anak dia panjat nun sampai ke atas..

Ros Anis Rusli said...

wat bisnes nipu org!jahat..kemana la bisnes kalo nipu gitu..sbr ye aty..bila nk jemput gi umah baru ni..haha..

ifa said...

eish,...teruknya kontraktor tu..
kita masa umah tgh renovate pun, kita berkeras jgk nagn kontrktor ni.byk benda yg dia wat janji lain.minta lain,pasang lain.jgn dibayar selagi tak puas hati tau.kita jgn bagi muka kat diaorng...walaupun rm16k, itu tetap duit.ingat kita ni cop duit ke?
*kita pun geram bila baca post awak ni.baca dgn nada geram hokeh ..teringat masa umah baru renovate awl thn lepas....

Siti Haslinda Sadiken said...

teruk kalau grill mcm tu..mmg buat kita geram..ingat kita cop duit ke..RM1.6k tu pun duit tau!!

nuyui a.k.a miss YUI said...

aduhai..truk toi!

Che Rosliza Che Mat said...

memang teruk...orang melayu memang buat kerja cincai...

Farah Shamsudin said...

lamenya tak singgah sini..

ape nak jd dgn kontraktor tuuu.. terok betol.. dahla mahai grill tuu..grrr.

fifi said...

buat dengan cina lagi bagus...grrrr.memang teruk grill tu terkopak-kopak gitu.saya pulak yg emo..

Allene said...

so much defect. jgn bayr baki duit sampai dia buat btul2 balik.

Mama Fatihah said...

aduhai aty...... sabar je k.. x taulah grill umah sy ape mcm mane plak.. hope semuanya ok...

simplyasweettale said...

erkkk tak bagus betul. u complaint kaw kaw okeh. mmg patut marah pon...sesuka hati buat kerja tak sempurna!

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

duit nak bt keje acuh xacuh..

mRs mysarah said...

aty.. lama tak ngomen sini. tapi bab ni mesti kena komen sebab kes kita pon sama sangat menyakitkan hati!

1) jarak antara 1 batang besi dengan besi yg lain sangat besar. kitorang mintak rapat2 siap pegi ukur rumah orang lain. tapi bila sampai dia buat lain. i memang sakit hati n mintak dorang buat balik SEMUA!
2) pasang kunci terbalik jugak. nak kunci n bukak kunci terbalik pusingan dia. buleh imagine tak? hehe
3) dalam bilik air belah atas macam aty punya tu pon dia kata tak masuk pakej (lepas dah siap sume baru bagitau!). tapi disebabkan dorang dah TERBUAT, dia pasang jer.
4) kitorang bagi spare key dekat dorang sebab senang nak pasang grill nanti. tapi boleh tak dia tinggal mangga dengan kunci sekali dekat atas kotak pos tengah2 panas hujan sampai berkarat???? memang vanganggg *opssss*
5) cat tak cantik-effectnya sekarang. dulu masa cat elok je putih. dah lama sikit jadi kuning. memang sakit mata melihat sampai sekarang! n cat jugak dari awal lagi dah berketul2 sebab dia tak gosok balik b4 cat

n i pon buat dengan bangla!!!! kesimpulannya. please jgn guna dorang punya service. PLEASE.

antalya said...

kontraktor melayu mmg problem lah.janji lain buat lg.janji wat sendiri tau2 dia sub kt org lain.akak pon terkena gak.smpai ke sudah akak ngan hubby terkilan dorang wat pintu umah ktowang renggang.bila suruh betulkan mcm2 alasan dorang bg.akak ckp kt hsbn selagi dorang tak repair pintu tu jgn bg payment tp dlm dediam hsbn akak byr jgk sbb malas nk gaduh panjang citer.org laki2 camtu la kan.geram tau.apa2 pon mmg akak tak halal duit tu kt kontraktor tu.smpai mati akak tak halal.last2 panggil kontraktor cina kautim repair pintu tu.boleh je rapat.bkn susah pon.saje je kan.mmg kalo dpt jumpa blk mamat melayu tu akak nakk je sepak

aanie said...

ok.blacklist kontraktor tu...

Sufi Al-Arshadiy said...

Aty sama mcm husband saya. Very particular. Alangkan masuk umah sewa pon dia cek tile sekeping2..umah sndiri kang tatau le..hehe...tp Sikap mcm ni la yg kita org melayu patut ada kan..Kalo tak duk kena tindas jela sampai ke cucu cicit.. Well done! :-)

Duniaku Duniamu jua said...

Kesiannyer....sy tau sgt perasaan awk camner. saya pn mengalami benda yg sama. kontraktor melayu....macam boleh...tp tk boleh pakai..tak buat kerja betul2 tak pandai nk jaga hati client....grill rumah saya dh pasang...1 rumah kena bukak balik...lain yg diminta, dijanji...lain lak yg dibuat!!! eee...susah camni...sikap tk berubah camner org melayu nk maju kalu tk ubah sikap.

YanaUjang said...

klu i jd u pn ai ngamuk kt blog jugak..muwahaha~ eh kita byr pakai duit bkn pakai air liuq..byk songeh jugak kn bangla tu..mmg boleh kena drh tinggi gado dgn org gitu..hehh~ mesti letih u buat muka ketat tiap kali tgk muka bangla tu kn?hihi~ jgn bayar aty selagi hasil xpuas hati..hurm~

Sha said...

Huhu mmg cmtulah bila deal ngn kontraktor..mcm2 hal..mmg ade yg kita xkan puas hati..

Sha said...

Sme lah dulu mmg ade problem jgk ngn kontraktor..jnji sbulan siap jd 3 bulan hehe mmg akn ade yg xpuas hati..

Asma said...

Ishhh ishhh teruknya..dahla grill tu nak pakai lama..kalo boleh nak buat apa2 tu, grill ke kitchen kabinet..Carila yg sedara mara ke kawan2 recommend...bukan semua kontraktor mlayu tu teruk, umah saya ni, org mlayu pasang tapi memang kemas puas hati ikut yg kita nak..wiring psg lampu kipas pon org mlayu..Moga lepas ni kita lebih beringat n berhati2 dlm buat semua keputusan..jgn rush2 nak umah cepat siap, nak umah lawa..take your time, janji hasilnya berpadanan dgn wang yg kita laburkan..selama ni silent reader jer ;)

UMIE SUE said...

kalau su pun mengamuk dpt mcm ni..ni org melayu pya kerja..sakit hati je

UMIE SUE said...

kalau su pun mengamuk dpt mcm ni..ni org melayu pya kerja..sakit hati je

Bunga Cahaya Eryna said...

Bg contractor masa,kalau dia xbuat report tribunal...

Bunga Cahaya Eryna said...

Bg dey ol masa,kalau x report Tribunal Pengguna.