Wednesday, April 24, 2013

Pendidikan Anak ::bermain bersama anak















mainan Fisher-Price ni aku beli dah lama untuk Qaleef..
mase Qaleef 6 bulan lagi..
harga tak silap aku mase beli tu dalam Rm 25 hengget..-kat Tesco-
aku suka beli mainan yang berbentuk pembelajaran..
bermain sambil membina IQ..

lepas tu gigih lah aku main sama2 sambil ajar Qaleef...
masuk kan mengikut saiz...
dalam mase yang sama ajar warna...

iyeeerr...Qaleef dah mampu masuk kan satu persatu seperti ape yang aku tunjuk sebelum2 ni pada dia...
walaupon sebelum2 ni nampak macam Qaleef lebih suka main campak2 macam kat fun-fair tu tapi rupanya secare tak langsung..dia jugak menyerap ape yang mak nyer ni gigih main depan mata dia sambil me-nunjuk ajar pada Qaleef...
satu masa...Qaleef mampu lakukan sendiri...

bukan kagum ngan anak sendiri..tapi aku kagum dengan kemampuan seorang budak yang cepat menyerap..


selalu nya...aku akan suruh dia amik mengikut warna yang aku sebut dan letak dalam batang relung tu..
"Qaleef..take the green colours..." atau "Qaleef..which one is red colours..??"
walaupon masih lagi selalu sangat salah...[kalau betul pon aku rase tu kebetulah...ngeeee] tapi aku yakin die sedang belajar..




"mama...done.."

tapi selalu nya jugak...dia main tibai jer letak ikut suka dia..!!! 





p/s ::aku suka bermain sama2 ngan Qaleef...main sambil belajar..dan aku selalu perasan...Qaleef lebih cepat belajar buat sesuatu bila kite buat bersama2....jadi..jangan biarkan anak main sendirian...







23 comments:

as ♥ Leenda said...

adehhh..sllu nya tak sempat nk main sesama dengan asyraf..balik kerja, tak sempat mandi dah sibuk kt dapur masak makan mlm pulak..kemas dapur lah..basuh botol susu lah..
selalunya asyraf main sorang2 je..sabtu ahad pun bz jugak..adoi doi doiiii..

Riana said...

Betul tu..itulah namanya anak perlukan perhatian kan =)

Allene said...

bgus tu aty.. duduk rumah main ngn anak.. lin sempat main dengan hafidh masa balik kerja je... duduk sejam lepak2 ngn dia.. pastu da kena mula mengemas.. memasak... pastu tidokan ... dia.. weekend plak.. berjalan... kecian ngn dia boring duduk rumah je...

Ryn said...

tu la untung nya ati kalau suri rumah kan...kalau yg bekeja ni...malam je same2 anak...x de mase nak main2 besame2......mase tdo je besame2

Mr n Mrs Zaidi said...

seronok bila dapat bermain dengan anak dlam mase yang sme boleh mangajar dia... tak rugi akak "mengorbankan" kerjaya akak demi anak...best of luck...sy bangga tgk akak...

LisaLisut said...

ouch.tbyg diri sndri tgh belek hp masa hannah tgh main sorg2. *slapmyface. thanks for this reminder aty :)

Tina Othman said...

Aty, cantik dinding bilik qaleef

UMIE SUE said...

AQILAH KADANG MAIN SORANG2..SIAN DIER..HIHI..SEBAB UMIE KENA RUSH MASAK.WALID BALIK MKN LUNCH

mama ila said...

betul tu..kita kena sama2 join main ngan anak..sambil mengajar...hehehe.. anak2 pun seronok nk belajar

m@m@yAyA said...

bestnya bila dpt main sm ank kan smbil tue leh ajr skli..
zura jarang dpt ajr main ngn yaya skli sb masa suntuk kn bila time kita nk ajr dia cam da borink mula nak tantrum bgai~

masa pun penting kan tuk anak..nie ase nak benti keje jer nie..huhu

Nadt said...

saif pun ada mainan ni jugak.memula main dulu dia tak suka ada gelung dalam tu. mesti dia akan taburkan keluar semua. pelan-pelan ajar dia cara nak masukkan dengan betul, lama-lama pandai da masukkan. seronok tengok learning process dia ni.

Nurzakiah Hanum said...

salam rabu
singgah sini
:)

eima said...

ko beruntung sbb ade cukup masa utk anak ko dear ... terus kan tau ...
kembang minda qaLeef

Aeen said...

best main sekali dengan anak kan..sambil2 tu leh ajar dia..

ANAK MAMA SAYANG said...

Betul tu..mest jugak spend time ngan ank walaupun hanya utk sejam dua....

Nurul Aziz said...

Selalu gak jadi budak-budak main dengan Ayra. Walaupun Ayra takde banyak menan pun.. hahaha.. tapi bolehla.. ajar guna flashcard, youtube, main lukis2.. bla bla..


Kadang tu balik je dari kelas memang penat.. (ulang alik tgmalim-selayang) tapi gigihkan jugak bawak g playground. or main2 depan rumah.. nak anak tu bergaul dgn kawan-kawan.. takmo dia sengsorang..

simplyasweettale said...

true. masa ni baby serap segala benda yg kita ckp. bad word tu jgnnnnnn la sesekali terkeluar. even "stupid car!" masa driving. baby tgk n dgr. then generate dlm otak. waktu bermain paling senang nak ajar dia kan. keep it up my friend! ;)

MizzTina said...

lahaiii, geramnya tgk tgn dia..

antalya said...

anak akak lg kreatif. satu persatu dia masokkan gelung tu kt lengan kakak dia. si kakak pon melayan jer. tp kakak failed bab kaler.semuanya merah hahaha.so qaleef lg terer kenal kaler dr kak mya la yer

Puteri Satu said...

eh rak putih tu..dah alih letak kat tingkap eh...????

YanaUjang said...

zafirah pn ada menan tu..adiah org bg ms qiqah dia..gila lama...haha~ tp zafirah x suka sgt men menan ni..sbb dia dh ada menan len...yg masukkan blok2 bentuk2 tu...apa tah nama menan tu..nnt la ai cite dlm blog pulak..ngee~ :p

Mrs.Farhana said...

bestnye aty dpt spend time main dgn anak..

eh, perabot playroom qaleef cm dh berubah je..cpt story!

Shakina Farhan said...

bagus kan permainan skg ni byk yg membantu development otak baby..ptut budak2 skg makin pandai..hehe..