Tuesday, April 16, 2013

PLAYROOM [perkembangan] :: kisah disebalik ALMARI biru




kemain berderet lagi cerite pasal playroom qaleef hek...
dah kate playroom die aku dok hadap dulu kaaaannn....

yang lain2 tu pon sama berjalan...
tapi aku cerite satu persatu...
kalau nak diikutkan..playroom qaleef hampir 60% siap dengan berpuas hati..
masih ade idea2 yang tak berkesempatan nak diselesaikan..

termasuk susun atur jugak...
buat mase ni..aku mengemas jer yang mane boleh disimpan dulu -supaya mate aku tak semak-


berbalik pada tajuk entry..
kali ni nak cerite pasal tempat penyimpanan keperluan harian qaleef..
baju seluar pampers tuala bagai tu...
walaupon bilik tu nama nya PLAYROOM -makna nya bilik bermain-
dan tak ade katil untuk tempat tidor
tapi aku masih lagi nak letak almari pakaian barang qaleef dalam bilik ni..
sebab...aku memang tak suka barang2 qaleef bersepah kat bilik2 lain..
maksud bersepah tuk aku -almari diletak kan dibilik lain atau diletakkan kat bilik utama[bilik kami]
pada pendapat aku -rase tak kemas- walaupon dah disusun elok2..
haaa..pelik kan...tapi tu lah aku...ngeeee

dan lagi..sebab..qaleef kan ade bilik air die sendiri...
biler aku kate "bath time qaleef " -walau die kat bilik makpak nyer..
die akan terus ker bilik air di playroom die sendiri..-sambil nak bukak baju-

jadi nya..aku rase lebih sesuai kalau keperluan dia diletak kan berdekatan..
atau dalam kate lain nya -barang2 qaleef biar lah di ruang peribadi qaleef tu sendiri-


sebelum ni...aku simpan kain baju pakaian qaleef dan segala keperluan qaleef dalam almari laci 3 tingkat IKEA..
aku perasan ramai mak2 pakai almari tu..
iyerr...aku suker dan agak praktikal...
almari laci tersebut jugak agak besar..
tapi satu mase...aku rase aku perlukan 'lebih' daripada laci...
haaa...acane tuh....

aku nak satu ruang yang betul2 boleh simpan bukan sekadar pakaian...
dan mungkin lebih besar...
atau tempat boleh menggantung maybe...
jadi..almari laci 3 tingkat tu dah tak praktikal untuk aku...



aku mahukan set almari seperti ini..!! -kat IKEA-

ni ko tau semua set lengkap cecah Rm 1k lebih hooii..!! -pitam-
dalam pale otak dah plan nak beli sikit2..
almari baju gantung tu jer paling murah Rm380..haaaiihh..
tu yang ko tengok tinggi tu harra 5 ratus lebih hooii..!!
tapi sebab nak kan jugak..sanggup la kate ko nak beli sikit2 kan...



tapi malangnya..warna yang aku nak..warna BIRU adalah tiada..!!
dalam katalog on9 ade..
tapi kat ikea kate dah habes stock..
yang sekarang sedang 'in' adalah hijau..
aku tak nak..!! aku nak biru..!! -meroyan
biler tanye :: biler akan di re-stock yang kaler biru..??
paling cepat adalah bulan 8...:: kata orang IKEA tuh
mase aku datang tanye nak beli tu -bulan 2- maknenyer nak tunggu setengah tahun lagi..!!
cannot be....aku tak boleh tunggu..lame tu weeyyhh...

aku tak nak warna putih walaupon warna tu memang warna selamat -sesuai tuk semua keadaan-
tapi untuk jangkamasa panjang -memikirkan warna tersebut lebih mudah kotor-
lebih2 lagi biler letak kat bilik anak..
jadi agak berat nak amik kaler putih tu [tapi msih boleh consider]

pilihan yang tinggal adalah warna kuning [kalau tak silap] dan warna hijau -selain pink-
mase tu...aku masih waras tuk berpikir betul2...
aku tak nak beli sebab nafsu -yang nak sangat memiliki-
sepanjang jalan dari tungkat showroom tuh..nak sampai ker bahagian warehouse [kan jauh]
aku tak berhenti berpikir..
samaada tekad beli kaler putih yang lebih sesuai..
atau pasrah amik set kaler hijau -masih menarik-
tapi biler sampai jer kat tempat tu -terus aku batalkan hasrat tuk beli ape2 pon-
kental weeyyhh...

aku tak nak menyesal..
sedangkan dari awal aku dah plan tuk lebih berhati2 mase siapkan playrom qaleef
jadi..aku tak nak spoil kan nya...

dan lagi...tetibe dapat idea lain..!!!

dan malam tu...aku terus ngajak laki aku ker jusco...




untuk beli almari biru ni..!!!

iyeerr...sebab aku hanya nak kan almari bewarna BIRU polos seperti ni..
almari ni 2 set -belah kanan dan kiri jual asing-
walaupon mungkin tak secantik set almari IKEA yang aku pekenan sangat tuh..
tapi aku sangat2 suker kan almari ni jugak..
selain sebab warna nya.. ruang penyimpanan nya jugak praktikal



almari pakaian
harga set ni Rm 199 -beli time tak de discount-
tu baru kemas dan belum di susun atur
nanti aku akan kongsi macamane aku susun atur kain baju qaleef


set yang sama besar ngan set IKEA tuh


set almari yang sebelah lagi tu..
aku buat tempat simpat keperluan qaleef lain
tu yang bahagian terbukak tu aku simpan pampers qaleef -senang nak amik-

harga set ni Rm 179 -tapi beli time ade sale dapat Rm 152 [15% disc]

jadi total ke 2-2 set adalah lebih kurang Rm 350
lebih berbaloi daripada set IKEA yang almari sahaja dah cecah Rm 380
tapi kempunan jugak ar aku...ngeeee...



bahagian bawah almari ade laci agak besar
buat sementara aku simpan barang2 macam kat atas ni..
sebahagian pampers qaleef-stock toiletries yang dari beranak dapat free banyak-bag2 qaleef-
dan few things lagi barang2 kecik kat bahagian2 bawah barang2 tuh..  





walaupon aku tetap rase set IKEA nye almari tu cantik dan lebih praktikal..
tapi dari segi harga dan warna yang aku idamkan..
yang ni lebih aku suka...
dan tetap praktikal -tu masih utama-

untuk jangkamasa panjang 
aku rase..almari ni jugak sesuai..
kalau qaleef ada adik nanti [eeaahh]
masih ada tempat untuk berkongsi..



sepadan dengan keseluruhan ruang..dinding dan jugak roller blind pada tingkap..
sebab tu aku nak kan jugak almari warna biru..!!
cuba bayangkan aku beli almari hijau dan letak kat situ..
bukan tak cantik..tapi macam ade sikit cela nya nanti...
jadi almari biru ni dah cukup sempurna buat mase ni..




p/s :: almari laci putih qaleef yang ritu tu...?? sekarang aku yang pakai...muwahahaha...
eeaarr,,nanti nak cerite pasal almari kiteorang laki bini yang kurang praktikal nya walaupon besar segabak..!!











35 comments:

syanaim said...

chomel..tgh cari almari baju untk my mia gak..huhuhu

Nurzakiah Hanum said...

great

antalya said...

kemasnya ko susun brg2 ti. kalo akak main campak sumbat je dlm lemari tu hahaha. btw, kalo tepek sticker or any pics kt pintu lemari tu maybe nampak menarik kot. xdela kosong je kan

ayahmamilisa said...

aty..cantiknye almari baru qaleef ni..beli kat jusco ye..ada color pink tak?hehe..
tapi kan aty, drawer baju qaleef dulu yang aty beli kat ikea kan, dd memang dah beli dah pakai sendiri sejak bujang..then pakai brape bulan je dia dah jadik melengkung..now tak boleh letak pape barang dah..maybe berat sangat tak mampu nak tampung..letak barang kat atas je..sedih ;'(

ayahmamilisa said...

aty..cantiknye almari baru qaleef ni..beli kat jusco ye..ada color pink tak?hehe..
tapi kan aty, drawer baju qaleef dulu yang aty beli kat ikea kan, dd memang dah beli dah pakai sendiri sejak bujang..then pakai brape bulan je dia dah jadik melengkung..now tak boleh letak pape barang dah..maybe berat sangat tak mampu nak tampung..letak barang kat atas je..sedih ;'(

ayahmamilisa said...

aty..cantiknye almari baru qaleef ni..beli kat jusco ye..ada color pink tak?hehe..
tapi kan aty, drawer baju qaleef dulu yang aty beli kat ikea kan, dd memang dah beli dah pakai sendiri sejak bujang..then pakai brape bulan je dia dah jadik melengkung..now tak boleh letak pape barang dah..maybe berat sangat tak mampu nak tampung..letak barang kat atas je..sedih ;'(

Siti Haslinda Sadiken said...

hehehe..masih padan n kena dgn konsep baby blue almari tu....cantik n berbaloi

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

lari tema pulak kalau beli warna hijau kan.. tapi Qaleef tak punggah ke nanti barang2 tu?

m@m@yAyA said...

haihla cntiknya playroom qaleef nie~

catik kaler biru aty plih nie,sejuk jer mata nengoknya~

sekarang xsbr tgu aty update blog sebab suka tgk aty design rumah..

achiek anis said...

suka cara sis susun atur...kemas...tak sabar nak ada rumah sendiri..baru leh deco mcm2...skg duk kuartes terhad...aptb...ngeee

Fizah said...

Drawer kaler hijo tu harus tukar jugak la tak? Ke gane..Hehe mode menghasutt

as ♥ Leenda said...

adusssss..jatuh cintaa dgn playroom qaleef..

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

nak beli jugak almari praktikal sejak duaorang ne besar baju pun berlambak2

Gieyana said...

Cantikkk...tp aq bkenan jugak hat ikea tue...:)

LisaLisut said...

aaa cantiknya dinding biru tuuu... pandai laa u pilih brg murah tp nice! :)

umiey khairus said...

teruja betul bila baca pasal susunatur yang aty buat...cantekkk!!!

jaja_NorLiza said...

wah...cantik aty..tiap kali tgk decoration umah aty ni mula la akak berangan...nak umah cantik gak! muahahahaha....

Nurul Aziz said...

Warna yang soft.. comel. err beli kat jusco anggun rawang eh? hehe..

Duniaku Duniamu jua said...

suke...suke... :)

Siti Fatimah said...

Sis, mane nak cari safety lock tu eh?
cantek, kaler biru jugak.

SweetLikeWhat said...

takpe lah aty..cun dah tu..nanti ade adik qaleef beli pulak almari ikea tu tau..

eima said...

byk tips aku leh dpt dr blog ko ni ... tak sabo nk hias rumah sendrik plak .. tp aku tak x plan nk dok ....

e k i n ♥ y u s r i said...

bilelah nak ade playroom zara nie
waaa......

mama ila said...

wahhh..cantik bilik qaleef....seronoklah qaleef main2 kat situ yer =)

aThidEaN said...

cantik..kemas je

diyana didie said...

good choice! yg penting puas hati kan. u boleh build in wardrabe sama mcm kat ikea tu sebenarnya. jauh lebih murah.

Masya said...

cantik.. kreatiflah mengecat mcm tu.. padan dgn almari.. sy baru belikan ank meja tulis warna biru.. cantik pula tema awak ni.. bg idea kat sy.. boleh cat macam ni...

Chekgu Azrine said...

serius cantik sangat..akak suker la warna biru yg aty guna tuh..bolehla jadikan bilik qaleef ni sumber inspirasi utk aish nanti..inshaAllah

irmafittaputri said...

cantik la lemari qaleef..ok la tu matching color.. aty: kita beli lemari cabinet ala2 ginie pon kat Jusco & giant je.. mmg tak tahan lama...tapi ok la tuk budak2...dh ditampal stiker hello kitty pon..

Nur Zulya said...

tersusun rapi :))

ceywie said...

pandainya aty hias bilik, suka nengok.

Nurul Ilyani said...

matching.. :)

jom join satu giveaway ni...yanie tag aty : http://ekyanie.blogspot.com/2013/04/its-giveaway-time-by-creative-by-two.html

Siti Fatimah said...

Td g jusco, niat nak mengusha lemari ni...haiyak..jatuh cinte suda. tp xde sale.

Salina Aizat said...

suke baca blog u yg cite psl decor2 umh..sgt kreatif..jom la follow blog sye gak..leh share2 ape2 yg patut..huhu

cplud miera said...

thanx aty. tak tau pulak almari ni kt jusco pon ade. mmg bekenan tgk yg ikea tu tp mahai sgt. nk try cari yg ni jugakla. :)