Wednesday, April 10, 2013

PLAYROOM [perkembangan]::rak penyimpanan IKEA




ritu pagi senin aku ade cerite kat ko pasal rak ikea tu kan...
aku ade mention sekali kate dah beli..

aku baru teringat kenape aku beli rak jenis panjang macam tu
dan bukan double atau lebih besar...
selain sebab aku kate nak letak tivi kotak tuh..
aku beli sebab terpengaruh ngah 'small talk' bbtv tu aaarrrrr....

ritu kan aku dah tunjuk kat ko idea rak tu dari bbtv....

aku ni asyik ar terpikir2..
kenape aku beli rak tu dan bukan rak nih..

tak per lah...
sebenarnyer...aku memang suker idea rak panjang tu..
masih tetap nampak praktikal tuk aku dan playroom qaleef...
mungkin sebab...ade tempat nak letak tivi kotak tu kot...
jadi..masih aku suker..

cume kalau ade rezki..nak tambah lagi satu tempat penyimpanan
may be..rak double ikea tu.....
kene tengok dulu keadaan bilik qaleef..
mungkin satu mase biler barang atau menan qaleef dah tak de tempat nak letak..
baru akan dipikirkan secare serius...

buat mase ni...tu pon dah mencukupi...





nampak macam kecik jer kan..
tapi besar sebenarnya..-sedang elok untuk playroom qaleef-

harga :: Rm 199
yang box 2 kat tengah tu..harga satu tak silap aku dalam Rm 34 x 2 box
box tu mahal kannnnnnn....!! -tu pasal beli 2 jer...
nanti beli lagi..-sebab aku rase simpan dalam box macam tu lebih praktikal dan kemas



ni biler dah siap susun barang menan qaleef...
sebenarnya..aku tak ar display semua menan2 qaleef tu..
sebahagian daripada nya aku simpan dalam bakul2 yang sebelah rak tu..
[nanti nak cerite macamane aku handle mainan qaleef ]-insyaallah

tu termasuk tivi kotak
sedang elok jer letak atas tu..
sebab tivi tu kecik..jadi paras tu agak sesuai..
cuma tak suker kalau qaleef tengok tivi dekat2 sangat..
kan besh kalau dapat tv lcd selapis gantung kat dinding jer -lalalala- [dengan harapan]

kat sebelah tivi tu -bawah shrek-
ade vcd player..-saje aku cover ngan soft toy tu-
eeaahh...aku tak cerite lagi ek macamane aku manfaatkan kedua2 bende ni...haaaiihh..




masih pakai tikar getah ABC dan 123 ni..
aku masih suker kan nya walaupon nampaks serabot sebab terlampau banyak sangat warna..
tapi aku tak rase nak tukar lain sebab aku rase tikar jenis ni lebih praktikal untuk playroom kanak2
cume kene gigih sikit lah cuci satu2 haru rendam dalam dettol..phheeww...



untuk playroom qaleef..aku guna 4 SET..
tapi hanya satu set sahaja yang tulisan ABC..lagi 3 set aku beli tulisan 123
aku tak beli serentak..
aku beli satu persatu set..
mase kat umah sewa ritu..
bilik qaleef agak sempit sebab ade katil -tak letak evamat ni bawah katil-
tapi aku tambah lagi 2 set untuk playroom qaleef yang baru ni..
tu pon tak cukup -mungkin perlukan 1 atau 2 set lagi

untuk set ABC -satu set A-Z :: harga nya Rm 69 [kalau tak silap] -tu pasal aku beli satu set jer..hewhew
dan untuk set 0-9 :: harga nya Rm 26.90 [beli sikit2 tak rase sangat] 
aku beli kat jusco -tapi kat mane2 pon aku rase set yang sama macam atas tu harganye adalah sama..





ritu ada yang tanya -qaleef pergi mana dan buat ape masa aku mengecat playroom qaleef ni..-

kalau ko perasan gambar2 tuh...
aku mula cat dari siang..sampai ar ko nampak tkat tingkap tu gelap -maknenya sampai malam..!!
nak di ikutkan...bagi aku...tak susah dan tak amik mase yang lama pun kalau betul2 tumpu pada satu kerja ni
tapi sebab aku hanya buat kerje bila qaleef tido..
tu pasal kerje yang sepatut nya sekejap jadi lama -pagi sampai malam-
kalau qaleef tak tido...kompem aku tak ley buat kerje ni semua...






p/s :: aku perlukan almari baju warna biru








39 comments:

With Julia said...

Cantik bilik menan Qaleef... :*

Nurzakiah Hanum said...

cantik

fifi said...

eee..macam babytv punya..cantik rak tu..

achiek anis said...

cantiknya sis...jeles ni..belum ada rezeki nak beli rumah sendiri dan deco2 sendiri...duk kuartes aptb...haish....

UmmiZulaikha said...

bestnyeee.. saya xdpt nk buat mcm ni lg..sbb dok umah mak lg.. bila la rezeki dapat dok umah sendiri...

O'gosh Iskandar said...

alahai aty..jelesnya....x sabar nak buat bilik kekenit ai jugak...sama la taste kita...

Adein Kushairi said...

fuyyoh, punya banyak menan qaleef.. tak terkira.. display lg.. dlm bakul lg.. kuikuikui..

Mr n Mrs Zaidi said...

teringin sangat nak buat bilik macam niuntuk Daaliyaa tapi masa tak mengizinkan..lagipun skrg rumah ade tetamu, so bilik jadi terhad...hohoho

Siti Haslinda Sadiken said...

lawa dah bilik hero nie..mokcik suke :)

Noor Atikah Ramli said...

cantik dah bilik qaleef :)

Mrs.aisheiteru said...

bestnyer playroom aqeef dh siap. sonoknyer aqeef byk mainan! sy wat playarea jer pun x siap lg ni. hehe.

CikNaa said...

alahai.. sejuk mate memandang..

Maimun Razali said...

cantik bilik qaleef..untung qaleef dapat mama yang rajin mendeko

Mimy Hamid said...

best aty aku tgk ceria...best tul la deko ko ni...

mamaairis said...

Salam...saya baru folow blog awak nih...memang bagi inspirasi betol...saya nak tiru la cat dinding belang2 gitu...boleh tak?? tema kasih la sebab banyak bagi inspirasi kat saya nih...

Mrs.Farhana said...

cantiknye playroom qaleef..ni bukan qaleef je seronok, org tua masuk pun happy jer..:)

malynd_anggun said...

nice deco kak! :)

Gieyana said...

Aty..aku bkenan tul dgn wall ko..seyess cantik..nnt kalau aq dpt qtr bonus ujung bln nie rs mcm dh gigil2 Ikea memanggil2..hahaha

m@m@yAyA said...

cantiknya playroom qaleef~

cnfirm xkua uma da lau da lngkap sume toys..leh yaya tumpang skli kn qaleef?ngehngehngeh

LisaLisut said...

aty! i jeles tgk bilik qaleef! cantik kot. blue! fav mak i. kalau dia tgk mst dia bguling suka.hahaha

kesian pulak anakku xde bilik mainan huhu

CikPuanHaLia said...

Kemas jer..suka tengok..

Rinah said...

suka idea aty utk playroom qaleef nie.. cantik je mata memandang..

Nurul Ilyani said...

cantik :)

Fiza Rahman said...

Cantik playroom qaleef.

izyan zulkiply said...

subhanallah sgt cantik,,cuma perlua hati2 tv tu, skg ni banyak kes budak kene hmpap dgn tv, smg qaleeef membesar dgn cemerlng dn soleh

Veelara Shamsyul said...

Satu je nak ckap -- cantik

UMIE SUE said...

dinding tu sangat cantik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Misz Pinkie Winkie said...

bestnyaa.....cantik dan kemas.

Nur Zulya said...

aty sgt kreatif!!

Chekgu Azrine said...

sis ni kreatif la..sangat!!

ayahmamilisa said...

cantiknye playroom qaleef..nak wat untuk lisa gak nanti..huhu..nanti nak mintak ur consultation tau nak deco seluruh umah baru dd n husband..hehe..

Fizah said...

kena basuh ek playmat tuh? igtkn pki jek?

Anak Lebah Comot said...

beshnyer ade playroom sendiri..bilik tak bersepah..bila nak ader umah sendiri..masih menanti.

Mama Lynd said...

Kagum. camner boleh realisaikan idea. saya tak pandai nak aplikasikan apa yang ada dlm gambar jd real.

SweetLikeWhat said...

ok ini terbaik..kagum jap ;)

Xora said...

bilik mainan aku dah tak cam blk mainan dah eeeii.. dyzhwar dah cabut wall deco aku, dah patahkan itu ini. aku pasrah tapi aku masih mengharapkan 1 hari nnt, dapat beli rak ikea tu gak setelah mendapatkan kelulusan laki aku.. huh!

Gadis said...

subhanaallah..
cantik dan tenang je bila tengok bilik qaleef..
mesti dier seronok tengok mama nyer hias bilik dier..

ain doakan lepas ni kalau akk pregnant dpt baby gurl lak..
nak tengok akk hias bilik gurl plak..hihihi

PUAN THALHA : said...

cantik betul bilik qaleef! pandai betul aty mendeco. suka tengok. playroom faiqa entah bila siapnye. hehe

Reen Tart Nenas said...

cantik playroom ni :)