Thursday, April 04, 2013

Ruang kerja :: satu ruang khas untuk sesuatu yang penting..





sekarang dah opis yaaww....hebak mung....
eeaahh....mentang2 baru balik dari ganu kan..ngeeee..

sebenarnya bilik ni di buat tanpa perancangan..
secare tak sengaja wujud nya bilik ni...
aku cuba memanfaat kan ruang dan bilik..
tak nak jadi kan mane2 bilik pon sia2..

ruang kerja ni...aku buat di bilik ke-3 tingkat atas...
sebelah bilik qaleef..
bilik ni agak sederhana keluasan nye berbanding playroom qaleef..
memang sesuai lar...

bilik kerja ni wujud biler aku tak de tempat nak simpan dokumen2 penting kiteorang...
iyeeerr..bilik utama kami besar..
set perabot jugak banyak ruang simpanan...
laci kiri kanan katil..meja cermin pon ade 6 laci...

kalau dulu kat umah sewa...aku simpan segala dokumen -kereta/bil2/rumah/insurance bagai dalam laci side table katil...
aku gunakan secare maksima..!!
tapi waktu tu qaleef tak berape pandai nak menyelongkar...
sekarang...asal masuk bilik makpak nyer jer..
habes semua laci die bukak tutup..
sampai langsung aku tak ley nak menyimpan barang dalam tu...geram...

nanti lah mama beli pelekat ikea tu....
jangan harap nak musnahkan susun atur mama lagi....

iyeeerr...langsung aku tak ley nak mengemas...

risau qaleef rosakkan dokumen2 penting...
dan lagi...aku cube nak mengasingkan bahan2 dan barang2 yang tak berkaitan ke satu ruang lain..
jadi...memang satu ruang khas amat lah perlu tuk kiteorang -terutamanya aku-
dan hasil nya... lebih teratur..lebih mudah dicarik...dan paling aku suka..
langsung tak ganggu bilik utama kami apetah lagi ruang2 lain...

dan misi paling utama tercapai biler dapat memaksima kan penggunaan ruang dan bilik -tanpa perlu mengorbankan mane2 bilik semata2 untuk simpan barang yang tak guna...

ruang/bilik kerja nih...aku simpan segala dokumen kereta..bil2..resit2...
dokumen rumah yang selambak...
aku buat filling yang lebih teratur dan mudah tuk di carik
jugak tempat simpan album2 kawen yang aku sayang sangat...
dan segala stationery yang selalu time carik sebelum2 ni susah nau nak jumpa...
lagi...segala bende yang penting perihal dokumen aku simpan kat bilik ni..

buku2...
majalah2 aku pon....
jadi tak ganggu ruang tamu..dan bilik utama kiteorang...

dan ruang tu..merupakan kawasan larangan keras untuk qaleef masuk..

bilik tu sentiasa tertutup...
fared buat kerja pon sekarang dalam bilik tu jer...
termasuk aku menghapdet blog...
jadi...kalau kerje tak siap pon...
tak perlu berkemas2 simpan semata2 risaukan qaleef main...
tutup jer pintu bilik untuk sambung kendian nya...

ruang kerja yang lebih peribadi...

aku suker...!!!

bilik dah nampak seperti ruang kerja..
tapi masih belum sempurna...
masih ade yang tak sempat aku nak asing kan dan buat filling...
dan masih ade yang tak kene kat mata aku...

nanti2 aku cerite perihal susun atur dalam ruang kerje ni satu persatu..insyaallah...



p/s :: kekadang qaleef terlepas masuk jugak..laju jer die nak masuk biler nampak pintu di bukak...sebab die tak puas explore atau dengan kate lain nyer tak pernah lagi dapat memunggah ruang kerja ni....







13 comments:

ANNA MARIANA said...

kalo rumah besar best kan.. rumah anna kecik je.. hihihi

Puteri Satu said...

AKAK? terus semangat nak buat bilik kerja jugak..walupun tak de kerja nak buat bila kat umah..s elain dari kerja rumah...hehhee.. nanti share tau..

Qaleef tu.. confirm nanti bilik tu.. jadi bilik yang paling jadi minat dia.. sebab mak ayah dia tak kasi masuk.. mesti dia kata.. confirm ada yang menarik kat dlaam tuh hehehehe....

UMIE SUE said...

su pun teringin nak ade bilik craft sendiri...ohhhh bestttnye

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

senang kalau semua dokumen letak 1 tempat..

~Leyyatasha~ said...

samelah dgn Hudamani, xleh la nk smpan brg kt dlm laci, ade je kje die nk buat.

Bilik kerja tu nmpk mcm menarik.jgn lupe share tau, ane tau leh jadi inspirasi utk sy buat dirumah pula..

eima said...

hebat tu ... ok la semua bilik digunapakai ... tak de momok nk menginap kan.. tak sempat nk lepak dah ade org guna itu blik ....hihi

Mrs.aisheiteru said...

bestnyer ade bilik kerja kak aty. sy ni bersepah2 wat keje. tak sabar nak tunggu hasil ruang kerja ni. leh curi idea jaj aty.

Sufi Al-Arshadiy said...

Yup sy stuju dgn idea ruangkeje dlm 1 bilik khas. Bila ada ank kecik, ruang keje xsesuai dah kat sudut2 rumah ni..walau guna safety lock for baby tu tak jalan jugak..budak2 ni pandai bukak..hehe

Baiduri said...

Oh, tingin jgk ruang nk wat kje ni.. xsnggup dh nk mncari2 brg stationary time nk guna..huhu

Fizah said...

ok, menunggu details bilik ni..=)

MizzTina said...

kak, dh ada ruang keje ni msti ada "keje" best kt umah kan.. hehehe

simplyasweettale said...

yeah...mini office sgt penting ;)

SweetLikeWhat said...

pandai aty gunakan semua ruang yang ade..lebih teratur kan..