Monday, June 17, 2013

DEKORASI :: apa ada atas meja solek/cermin...??



biasanya orang suker susun barang2 make-up bedak bagai atas meja solek/cermin..
tapi..aku punye perangai...
aku tak suker letak barang2 macam tu atas meja solek..
walaupon memang nama nyer untuk meja solek...
untuk mata aku..rase sedikit semak..
tu pasal..kalau aku beli perabot..meja cermin ni contoh nya..
aku suka kan almari yang punya banyak ruang simpanan yang praktikal..

laci pon dah memadai...
asalkan boleh simpan barang dan tertutup...

tapi..atas meja tu..kalau kosong sangat pon aku tak suka jugak...
rase macam ...tak siap jer...
jadi..aku buat dekorasi simple -sangat simple-

sebelum ni..pernah letak frame gambar [yang terlebih]..
walaupon hanye frame gambar..tapi tak kene kat mata aku..

sudah nyer aku alih ker side table katil..

lepas tu...aku letak dulang...
sebab nya..lepas fared balik kerja..atau biler2 die ade kat rumah..
mesti meja cermin/solek tu berterabur ngan kunci rumah..kunci kereta..
ngan duit dari poket seluar..kalau ade resit2 beli barang atau bank..pon letak sekali...
dan segala2 macam bende2 yang kecik2..
nampak macam tak ada ape..
tapi biler main campak2 jer atas meja tu..-terus rase semak..
nanti mula lah aku nak simpan semua dalam laci..
pastu.biler laki aku carik..semua nyer tak jumpa...

jadi pikir..letak dulang mungkin membantu mata aku tuk nampak lebih kemas..
tapi mungkin dulang -sedia ada bekas hantaran- tu tak sesuai letak nya kat situ..
jadi aku alih...
dan gantikan ngan piring yang lebih kecik..

untuk nampak lebih sempurna..
aku letak kan gubahan bunga Lily ringkas..

okeh..sempurna kat mata aku....

ringkas dan kemas....dah memadai...





almari meja laci solek/cermin
dengan 6 laci
atas meja kosong..hanya dekorasi simple



bunga plastik Lily..bunga yang sama dengan bunga atas almari baju IKEA di entry sudut pilihan
tapi gubahan bunga sikit berlainan...
pasu sedia ada [4 tahun beli dah]



dan piring untuk letak barang2...
piring ni salah satu hiasan dekorasi bilik pengantin aku lama dulu..
ada sepasang letak candle flower..tapi lama2 jemu..aku simpan piring jer..
selama ni simpan tak tau nak buat ape..
jadi sekarang kegunaan lebih praktikal..
dan nampak lebih kemas...
itu yang penting...


alas meja [table runner] aku nak beli warna kelabu selari dengan warna langsir dan feature wall..
tapi tak sempat nak cari.
jadi..pakai jer ape yang ada dulu [coklat gelap]

aku :: sayang...belajar letak barang2 [wallet/hp/kunci kereta dan rumah/duit syiling etc] atas piring ni yer..jangan letak sepah2 atas meja lagi tau..
[dengan suara paling lembut walaupon tu adalah arahan sebenarnya]

fared :: kalau tak nak belajar..??

aku :: orang simpan semua dalam laci..lepas tu jangan tanye kalau carik barang tak jumpa...
[amaran dalam kelembutan]


dan...it's worked...!!!

heheh..kerjasama tu kan penting...
lelebih lagi..itu adalah untuk kebaikan bersama jugak..
yang cantik itu..yang kemas itu..yang tersusun itu..
adalah untuk dia jugak kaaannn.....










susun atur dalam laci..??
esok lusa ada lar tu entry susun atur..jangan risau...
aku siapkan dah..
sengaja aku tak letak kat sini banyak2...





p/s :: ape ada atas meja cermin/solek korang..??












25 comments:

NM02 said...

berguna n3 kamu ni. saya pun tak suker semak2 atas meja solek. tapi skang ni meja soleh penuh ngan barang2 anak...

ida said...

bestnya aty...
start semula baca blog aty hari2, inspirasi utk bakal rumah yg blom di beli dan ntah kat mana xtau lg...muahaa ha

nuyui a.k.a miss YUI said...

hihi..cntik dan kemas je..

yui takde meja solek..kih2..

p/s: Alhamdulillah sihat kak.. akk sihat?

Shafiqah-Napiah said...

xde apa2 gak kak...sbb tak nak sepah2 kan...rasa serabut rasanya...so simpan je belakang cermin tu..tertutp dan nmpak kemas...heheheh..

~ NANA ~ said...

Samalah tak suka jugak letak alat solek atas meja..i letak lilin, bunga n jam je..hihi

Puteri Satu said...

aty memang kreatif!! geram jer akak nak ajak aty bagi idea kat umah akak yang serabut tu..hahaha...

jgn di tanya apa ada atas meja solek akak... semua ada... pampers... botol mineral... hahahhaa... klu snap gambar... mesti aty mengucap panjang.. hahahha...

Nadt said...

kemasnya meja solek aty. nadt punye macam2 ada.haha..sama la hubby nadt pun suka campak segala kunci kat meja solek. dah sediakan da bakul khas untuk letak barang dia rapi dia dok la campak kat meja solek gak. meja solek sekarang xble letak ape pun apatah lagi piring sebab tangan saif da pandai menggapai segala barang yang ada. rasanya nak kena beli rak dinding (lagi) untuk letak barang2 ni supaya saif xble nak capai da..sobss..

Aida the Pinky said...

hai kak aty, aida suke tgok deco rumah kak aty, cantek kemas.
hehe, ats meja solek kitew dah letak bakul untuk brg2, tu pon gune bakul hantaran, hmm tp bile hasben balik jer mesti bersepah dgn pas nama, kunci rumah, kunci kete. hmm, dah letih mnegur..haha..ate semalam, kunci rumah die dah hilang, xtaula kat mana die letak..tula, dah pesan byk kali..gantong kat tempat letak kunci xmao dgr..kiki, kbai..

With Julia said...

Suka tgk susun atur...kemas dan menarik lah aty...yg penting sedap mata memandang :)

jaja_NorLiza said...

hihihi..canteq..kemas..i like..

kat atas meja solek akak..mcm2 ada!..bedak..sikat..bekas kerongsang..ahh..mcm2..hahha..

Gieyana said...

mmg praktikal n nice beb..:)

eida ejan said...

sama lah dengan sy kak, husbnd balik sekolah jek, kunci kereta, jam tangan, pen, nametag,purse, kertas2 yang ganti kelas, kertas2 apa2 tah lagi semua letak atas meja dekat ruang tahu sepah nampak....tapi nk buat mcm akk nye deco mmg tak dapat lah masa nie....keadaan tak mengizinkan sob sobbb

Mimy Hamid said...

yer la aty simple is sweet n cantik...laki aku pun suka main campak je...mana ko beli dulang ni..

babybugmumshop said...

simple..nice

fazianbatrisyia said...

bagus tu...dah lama mengidam nak kemas atas almari solek tu...tapi segala macam mak nenek semua ada...kereta kebal pun ada...mainan la..harap jek semua anak pompuan mainan lasak...kete kebal...

antalya said...

atas meja solek akak ada tabung anak2 ngan lilin 2-3 batang.standby kalo tetiba blackout senang nk capai

Cik Puan Rara said...

cantinya aty! rara suka sgt.aty buat rara " terliur " tgk rumah aty.hmmmmm nk leh refer sini je.

Miss Mirror a.k.a Sam said...

I pulak.. tak suka kongsi dressing table dgn somi - terpaksa sediakan lg satu meja kecik khas utk I & gantungkan mirror comel atasnya. kat situ la I bubuh segala skincare bagai.

Bukan apa, time kelam kabut bersiap.. sudahnya dia yg akan concouer dressing table tu sbb bdn dia lg besar dari I & I pulak suka bercermin lama2.. Miss Mirror la katakannn.. hehe.

!k@ said...

Best2..bagus idea ni..meja ika mcm2 ade..huhu...

puansazusarin said...

Byk dapat blaja dari entry rumah kak aty..suka!!

Hasnah said...

Mcm2 ado!. Termasuk sampah juga kekadang hahahaha

ettyzukhair said...

errr..pengsan kalu tayang atas meja solek tu...!!!selalu kena marah ngn mama!! weekkk..

Fizah said...

meja solek kite kecik saja..prefer susun dalam laci tp idea ini menarik.. =)

Sufi Al-Arshadiy said...

Exactly sama kak.SETUJU SANGAT2..he2...saya pun tak suka letak barang ats meja solek. Susah nak lap habuk, mata pun xseronok nk pandang brg byk2 ats tu.. Dressing table saya dulu sama mcm akak jgk,jenis yg byk drawer. So semuaaaa brg kecik2 masuk drawer. Kat ats meja solek ada table runner sahaja. Bunga pun xde. Haha..ada satu Stand sangkut kunci je..

SweetLikeWhat said...

lawa meja solek aty..anis tak pakai meja solek..gantung terus kat dinding cermin..belakang cermin tu letak bebedak segala..hihi