Thursday, June 20, 2013

ko ingat besh ker ayat "eeeii..kenape kurus sangat nih...!! "



kalao ko jumpe aku..
jangan ar ko tanye atau cakap ayat gitew..
sentap gak hokeh...

ko hengat orang gemuk jer ker sensitip kalau orang dok heboh pasal badan dia..
orang kurus pon emosi gak hokeh....sobsob...

tu malas aku nak jumpe orang tu..
nak2 pulak baru2 ni badan aku menyusut sangat..
dari asal 45 kg sekarang dah berkilo2 hilang...
sekarang dah kurang dari 40kg pon....

ko nak tegur..tegur sikit2 dah ar..
gurau pon tengok orang gak..
tak yah ar ko jadi bahan pulak kaann....
kalau sorang 2 takper lah..biler lelame...
eeahh..ko da kenape...
aku bukan heran sangat pon kalau aku mengurus...
even aku tak kisah pon..
sebab aku tau..kenapa berat badan aku mendadak turun...


kalo ko buat ayat2 ramah tanye beriya2 kenapa aku kurus sangat..
ni aku nak bagi jawapannye...

sepanjang mak aku sakit...masuk spital..
aku [dan beradik lain] all out jage mak aku..
mase tu..sungguh aku tak pedulik sangat pon pasal makan minum aku...
asal kan teringat jer..
kalau subuh2 gajah dah pergi spital..tak sempat nak sarapan..
terkejar2 balik urus dan susu kan anak pulak..
sibuk ngan adik2 aku balik dari sekolah..
pastu tu nak ke spital lagi...
kat spital pulak..
bukan aku duduk2 sajer2 meneman mak aku berborak bagai...
aku [dan beradik lain] datang spital untuk menguruskan mak aku...
keadaan mak aku waktu tu memerlukan rawatan sangat rapi...
dah kekadang kalau seharian kat spital..
tak sempat nyer aku nak hadap makan nasik lauk besh2..
makan jer ape yang ada alas pewot..
kekadang balik tengah malam..baru teringat nak makan..
singgah beli beger...tu jer ar yang aku makan hari2...
nampak macam makanan mengemuk kan badan kan...
tapi tak makan karbohidrat..tak cukup nutrisi..
macamane tak kurus hooiii....

dan begitu lah keadaan nyer selama hampir 2 bulan...
lama2 dah terbiasa...
biler penat..stress dan sedih..selera makan bertambah hilang..
usus makin mengecil..
makan tak makan sama jer...hanya nak bagi tenaga tuk terus menjaga mak [mase tuh]
jadi...jangan ar ko heran sangat kalau badan aku tinggal kulit ngan tulang jer weeyyhh...

kan aku cakap...aku tak kisah...
demi kerana mak [arwah]... aku sanggup jer...
tak menjadi isu pon kat aku...
walaupon kesian kat diri sendiri...
tapi waktu tu..kesian lagi kat mak aku...
jadi ape lah sangat kan setakat badan aku mengurus...
aku bukan terlantar tak larat nak angkat barang poooonnn....

" kesian laki ko.."
tu ko jangan sebut depan aku...
ko pikir nak sedap jer kan...
ko hengat tak de bende penting lain ker nak kene pikir selain dari sedap laki ko jer kan...

teringat mak aku pernah cakap "kalau muka lawo..badan lawo..bilik air belendir pon tak guna jugak"

haaaa..ko paham tak maksud arwah...??

hebat kat luaran belum tentu hebat dalaman...
hebat secare fizikal..belum tentu hebat secare mental..
ade orang..katenye badan nak cantik jer..nak bagi sedap laki sendiri..
tapi laki ko mengeji jugak binik nya..
itu lah tak kene..ini lah kurang..itu lah salah...

maaf bercerita...pernah kenal ngan si perempuan A dan suami..
yang sangat cantik rupa fizikal dan paras nya..
tak pekenan nyer aku...si A ni suke dok mengeji kate kesian kat laki orang tu..kesian kat laki orang ni..
tapi hakikatnyer...aku lagi kesian kat laki si A ni...
sebab.. laki nyer aku tengok tak terurus..
umah lintang pukang..
anak2 tak terbela...
dok sibuk kate pandai jage laki...macam tu ker 'jaga' maksud dia..??
aku tak paham..biler tengok baju laki nye berkedut..stoking bau pekung tak berbasuh...
laki memanjang tak nak balik rumah cepat..
kat opis..laki dok mengeji si binik..kate binik tak masak..pening umah bersepah..
macam tu ko rase hebat..??
hebat sebab ko rase ko pandai jage diri cantik2...atau mungkin ko rase hebat hanya kat bilik..biler ko 'telanjang bulat'..[maaf]
memang ar bagus buat tuk laki kan...
tapi...ko rase..ape kesudahannya kalau ko hanye tau pikir 'sedap'..
tapi 'bilik air ko berlendir'..

haaa..lagi sekali aku ulang tu...
iyeerr..banyak makne tersirat...
mak aku pon cakap ritu ringkas jer..pastu semua diam dan pandai2 lah ko pikir sendiri...

jadi..the point of...tu semua bukan faktor utama...
cantik bukan jaminan laki ko akan terime ko serba serbi sempurna...
jangan ko pikir badan ko dah sedap2 nak menyedapkan laki ko..
sampai ko tak nak amik kire bende lain..

jage dalaman..jage kebersihan..jage makan minum pakai laki..jage rumah..jaga anak2...jage diri..jage maruah...jage solat..jage iman..jaga hati....

cantik fizikal..bentuk badan..anugerah Allah..
tu adalah bonus..
tapi kalau dah aku mengurus melidi macam ni sebab menjage mak[arwah] aku dulu..
ko nak cakap ape..??
nak pikir  kesian kan laki jer ker...??
mak ko tak nak kesian...??

haaaiihh....

eeerrr..aku ni pon bukan lah isteri yang sempurna..
dah lah kurus...tak cun...pemalas lagi...sobsob..
insap..muhasabah diri...belajar dari kesilapan dan keadaan..
kate ko nak jadi isteri cerdik yang solehah kan...

baik lah.....



eeaahh apesal nak sensitip sangat nih...
bukan ko dah dah biasa memang kurus ker....
tu pon nak jadi isu ker aty hoooiii....

dah kate aku sentap...ngeh ngeh ngeh....




p/s :: adik aku tina pon sepanjang mak aku sakit berat badan dia turun berkilo2 jugak..tapi die tak per..metabolisma stabil..senang nak naik turun..aku ni..kalau turun cepat jer..nak naik kemain payah...gggrrrrr.....




0

34 comments:

Ryn said...

gemok kurus just kuaran je...yg penting bilik air x belendir...wangi je....:)

Nurzakiah Hanum said...

sabar ya

MokcikKentinKSKB said...

same lah kita.memang berat less 40kg bertahun2 dah.xlarat nk jwb nape kurus sgt. Last aku ckp 'xpelah kurus janji sehat dr gemuk tapi berpenyakit'. tang tu org lain plak sentap.hihi

iamHANIS said...

kesimpulannya dont judge a book by its cover lah akak kan :)

typical,sibuk jga hal org diri sniri pun tak terurus..lumrah manusia :)

Aeen said...

sabar yeh aty...cool2...:)

Puteri Satu said...

betul tu Ty... akak setuju... kurus ke gemok ke... janji kita kemas, cukup... ini cantik atas bawah.. body kalah rozita che wan.. tapi cuci umah 3 tahun sekali.. acaner tuh....

Hasnah said...

Garang wooo

UMIE SUE said...

takpelah aty.asal pahala semakin tebal dan gemok..kan kan..su ni gemok org asyik perli sabauuuuu je lah

izfanora said...

dah biasa dh aty klu org ckp, apasal kurus sgt ni? hahaha.. kdg za selambe je ckp, dah kenapa? ko susah ke nak bagi aku mkn? hahaha..

sentap je kan.. xpe, yg penting SIHAT.. :)

Gieyana said...

Eh..td aku komen tp x sure dh msuk ka idak...

Ko bo layan jer beb psl aq bfore thispon pernah hadapi..rs mcm nk amik pil vitamin but my friend ckp x yh psl nnt bdn naik mcm belon..mcm dia la psl dia da amik pil nk kasi lalu mkn..:)

Mmg down n rs mls nk jumpa org n dh dpt agak soklan cepu emas tu..neway, just proud to b ourself asalkn sihat walafiat n suami sayang..:)

Mimy Hamid said...

kurus salah gemuk salah...pitam aku memikirkannya...takpe la beb janji sihat...aku ni gemuk org tanya aku jawab camni...ko ni banyak tanya macam la soalan ko tu blh mengkuruskan aku..haha terdiam

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

ht ni je yang penting..

♥ Elin ♥ said...

kkdg manusia ni nmpk kekurangan org..tp diri sendiri belum cukup dicerminkan.

Fizah said...

muehehe..sabarrr je aty..mulut org cemacam kan..

~ Huda Qamar~ said...

aku pun tak suka org tanya bab2 fizikal ni. gemok sgt org kata kesian kat laki. kurus sgt org kata kesian kat laki. bini sakit org kata kesian laki kena jaga. bini mati org kata kesian laki hidup sorg. siap nak carikan calon pulak buat bini baru.

laki kurus org kata bini tak reti msk bg laki mkn. laki gemok kata bini bg makanan tak berkhasiat kat laki. laki sakit org kata jaga la laki ko byk pahala tu. laki mati suh bini kena kerja kuat nak besarkan anak. tak bg pulak kawen lain.

#mana aci camtu. pompuan jugak yg salah. masalahnya yg ckp tu pompuan. haishhhh......eh toilet kotor tu kepantangan ok. nmpk pengotor & pemalas sgt tu.

CikNaa said...

same la dgn ayat, eh apsal gemok sgt ni? anak kurus kering.. pergh!

eima said...

kesian kite 2 kan slalu bahan org kutuk bab size bdn kan .. tp kite awet muda kan ... hihihi

ko ade tips ke nk naik bdn ni ... kongsi ngan aku wei ....hahahha

aku nk sedapkan laki aku ni ... ala org tu ckp "kesian laki die" ceh

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

akak...garangnyeee..hehe...tul tu, sy suka ayat "bilik air berlendir' tu.jaga laki bukan sekadar luaran saja, kerja2 rumahtangga pun kena buat. =)

cikpingu said...

btul2... kdg org ni main ckp je.. pdhl diri sndri lbih truk lg dr kite..

yg pntg kite tau kite ni sape.. :)

take care kak..

jaja_NorLiza said...

marah betul aty..sabar yer..

akak ni skrg sentap bila orang ty
"eh, dah brp bulan??"

err..senyum2 tawar jer...

xpe apepun org ckp kita tetap cantik di mata suami kita kan???...

Tina Othman said...

Errr dlm maksudnya tu, pompuan ni mmg kena tip top semuanya

wani ezryl * said...

dlu time superkurus pun agak geram la bila org tnya knp kurus, xmakan ke, mcm papan.. pastu siap nk pegang2 pinggang lg. walhal kita ni mkn punya la byk. xtau pun motif org camni menegur, dia nak apa sebenarnya. ko sabar je la byk2, yg penting besar pahalanya jaga mak ko sampai berat turun xmakan tu. hanya Allah yg tau kan. ok take care :)

O'gosh Iskandar said...

sabar Aty...jangan marah2..kurus janji rezeki x kurang dah Alhamdulillah...

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Senangnya aty..x payah nak amik pusing sgt apa org kata.aku ni dah 29 tahun hidup dgn lemak2 gemuk kat badan ni, ramai dah komplen itu ini...as long as famili and suami boleh terima kita seadanya cukuplah.suami yg baik dia akan paham susah sng isteri.bkn kira nak sedap dia aje.

Nadt said...

Hehhh..setuju ngan aty..klu ble biar la luaran cantek seiring dengan dalaman. Istilah cantek tu sendiri universal.sabo je la ek..

Baiduri said...

emm....kite pon sama, balik ganu ri tu rmai yg tnye nape ko kurus sgt? xmakan ke?

sabar la aty... nti klu kite gemuk pon org tnye gak, nape gemuk?

sabar ek.... jgn sentap2 (^_^)

Aine Ainun said...

sentap betul ni,
yela....gemuk salah, kurus salahkan...biasa la mulut org..sabar ja, x payah layan..

"kalau muka lawo..badan lawo..bilik air belendir pon tak guna jugak"
yeah, suka, setuju sangt dengan kata-kata ni..=)

izyan zulkiply said...

x pe kak kurus ke gemuk yang penting sihat dan boleh beribadat kdg klu bdan gemuk nak wat ibdat, kemas rumah n so on akan jadi malas

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Aty mcm I, susah nak naik berat bdn.. Dulu time I anak tgh kecik2 pun mcm tu.. naik fed up dah telinga ni dgr perkataan "kurusnya badan kauuuu... tak mkn ke?". Kecik ati tau.. penat laki kita bg makan..hehe.

Masa tu mmg mcm2 la I mkn.. weight gain semua beli semata2 nak gemuk. Hehe.. Now ni dah tak perlu lg sbb dah bleh maintain dgn sendiri. Mungkin sbb anak2 dah besar... kurang la sikit penatnya.

♥ ROS ♥ said...

Aty, biarkan diorg tu..gemuk xbley, kurus xbley kan?
Mak ros pun sllu duk ckp mcm tu jgak.. Muko lawa tp bilik air belendir umah selerak xde makna jugak..hahhaha :)

AMANI JIBRIEL said...

Sabau jer la kan, dulu kan kita pun selalukene cam tu. ada ker orang jerit kata kita kurus mcm jalan tar, tiang lampu lah, papan plywood la... yg paling sedih tau x, orang kata saya dah lah kurus, tinggal tulang leh bg ANJING makan... terokan... anjing katanya... kita redha jer ler... nengok dia gemok biau byk penyakit... mulut xder insuran kata org... puih... hehe

D Yatie said...

Pedulikan aje dengan manusia2 gitu aty. Mulut manusia nih tak boleh tutup. Kita kalau manusia gini keje nal mengeji menghina mengata kita cm ok lagi. Tp kalau smpao mengata bnd yg tak ad smpai ke kategori memfitnah dan menjatuhkan maruah. Kte mohon Allah lembutkan hati kite aje. :')

miazara ina said...

gemuk pn susah ..kurus pun susah ye aty,.xpe..jgn piki kata org...teruskan hidup mcm biasa ya..kena kuat smgt..aty kuat..mia yakin..semoga allah permudahkan aty

Ros Anis Rusli said...

dulu kan..masa anis study, umahs ewa xd air...so g tumpang umah cosmate..nk tumpang mandi..skali msk toilet..mashallah..dinding bkulat..lantai ni blendir gila..geli sgt2..skali tu j tumpang..pastu dh fobia nk msk toilet umah die dh... 1 lg dulu spupu anis sewa umah mak anis tk kedah..wife die agak byk penyakit M..malas...toilet gitu gak r..ktrg kalo g umah kedah tu g tumpang toilet umah jiran..dh xsgup nk msk..last2 mak anis gtaw nk renovate umah tu..pdhl x renovate pun..cuma nk soh drg pindah je..sbbnya mak ayg tgk umah dh nk rosak drg xjg..skg dpt penyewa baru...pndai jg umah mcm aty...xbyk brg xpe..yg penitng kemas..bersih.. :)