Thursday, June 20, 2013

SUSUN ATUR :: Laci almari solek [PART SATU]



ritu kan aku dan tunjuk2 ape ade atas meja..
dah janji nak kongsi susun atur dalam laci pulak..
walaupon ko kate -ada aku kesah pulak-
tetap gak aku nak tunjuk..
eaahh..ni kan blog aku...ahaaakkss..

berbalik pada cerite susun atur dalam laci nih...
bagi aku lah kan...walaupon bende tu tertutup sebab dalam laci..
tapi memang pantang aku kalau bersepah2...
tak perlu 'proper' susun atur pon...
memadai kalau barang dalam tu tersusun dan mudah dicarik..

tapi kalau ko ley jumpe keronsang tudung ko salam setiap laci..
makna nya...dapat hagak keadaan dalam laci ko macamane rupenyer..
tu kompem2 kalau soh ko carik buku bank ker..atau barang2 jarang pakai..
amik mase ko nak jumpe kaaaannnn.......


[tetibe teringat susun atur laci meja solek arwah mak aku...aku nak carik ape pon tak jumpe dalam tu...dan setiap kali aku carik barang..mesti aku akan susun kan elok2..pastu bersepah balik...*pitam..dan setiap kali pon..mesti aku membebel sambil mengemas..sambil tu mak aku mesti sengeh2 tanpa rase bersalah....-saat ni aku rindu-]





seperti yang ko sedia maklum tapi aku nak gak bagitau lagi..
dressing table aku ada 6 laci..
dan aku guna kesemua 6-6 laci tersebut...

awal2 dulu siap cakap kat laki aku..
3 laci belah kanan tu laki aku punye bahagian tuk simpan barang dia..
dan 3 laci belah kiri tu...aku punye bahagian..

tapi sekarang...hanya satu laci simpan barang laki aku..
dan selebih nya 5 bahagian adalah barang aku..!!
hahahaha...nampak tak ketidak adilan nya kat situ..
nak buat macamane...dah barang aku lagi banyak dari barang dia...








untuk setiap unit laci..aku letak lapik pembalut hadiah beli dari Daiso 5 hengget dapat 3 keping..
cukup2 untuk 6 laci tu..



ni antara bekas2 yang aku guna ntuk isi barang2 make-up atau barang peribadi aku..
semua beli kat Daiso




LACI PERTAMA [atas sekali bahagian kiri]

aku letak barang2 make-up dan peribadi yang biasa aku gunakan harian..
make-up tu pon sejak2 tak kerje ni dah jarang guna..
banyak dah bagi orang atau yang stok2 lama rase tak akan pakai tu aku buang jer..

sikat tu...aku carik bekas yang sesuai..tapi tak ada saiz yang boleh masuk sikat tu..
jadi..baring lah die sorang2 kat tengah2 tu..








LACI KE-DUA [Bahagian kiri]
masih lagi barang peribadi aku tapi yang jarang guna [bukan penggunaan kerap] 
seperti keronsang..sepit rambut..accessory dan etc



bekas keronsang -pon aku beli kat Daiso-
dalam ni pon aku simpan butang baju melayu Fared
senang nak carik..dan bekas nyer senang nak bawak travelling...
[iyeerr..aku memang akan bawak satu bekas ni kalau berjalan jauh]


bekas tertutup ni aku simpan kerondang 3 beradik dan sikit barang accessory seperti gelang 


klip dan getah ikat rambut aku letak satu bekas..
dalam bekas pink tu ada kerinsang kepala yang aku guna masa bertunang dulu...lama kaaannn...
tak tau nak buat ape..simpan jer lah kat situ...uhukss...






LACI KE-TIGA [Bawah sekali bahagian kiri]

hanya satu kotak pink siap ribbon ni jer ada dalam laci tu..
dalam kotak ni ada semua kenangan Qaleef Eeman mase aku mengandungkan dia..
okeh..kotak pink tak melambangkan jantina anak...



ada buku pink..scan details..diary kehamilan dia..upt kit yang aku test memula tu pon ada dalam ni...
tali pusat pon simpan sekali [tunggu tali pusat adik nyer nanti baru simpan sama2]-tali pusat tu aku balut dan simpan dalam kotak lagi kecik-
iyeerrr...aku memang sentimentel sikit..suke simpan kenangan macam ni..
even resit beranak..buku yang aku listkan tuk beli2 barang mase pregnant tu pon ade sekali aku simpan..
yang getah ikat tangan tag nama kat spital pon ada tau....
segala2 nyer ar..

nanti...adik qaleef pon..aku akan buat perkara yang sama.
bukak kotak lain jugak...simpan elok2 sebagai kenangan..




okeh...habes part satu...
untuk satu bahagian 3 laci belah kiri...
kalau aku letak sampai 6 laci kat sini...
tak tidor lah aku buat entry ni jer...ngeeeee....
dah kate aku buat tengah2 malam kaaannn...

yang lagi sebelah 3 laci tu..sambung esok....
yang tu sebenarnye tak complicated sangat macam belah kiri ni...
uuhh..tunggu esok jer ar..

eeaaahh...ko kesah kew...ngeh ngeh ngeh...



















25 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sangat kemas

UMIE SUE said...

kemas nye.su xde brg makeup pun..hihi

eima said...

aku tak dressing table...

erin said...

aty, setau rin, dari apa yg ustaz ckp sebaiknya tali pusat anak tu ditanam, sebab tu part of our body yg dh mati, jgn simpan x elok..ada sebabnya tapi dh x ingat sebab apa, share je, aish punya mmg kitaorng tanam :)

ain shahrulazri said...

salam.. nnti aty buatlah entry psl susun atur dlm kitchen cabinets plk :)

nadia farahida said...

kak atyy,
check email pleaseeee :))

Fizah said...

sy pun simpan semua benda time mengandung n bersalin...tiga2 anak ada satu fail...gelang tgn masa admit pon ada..rutin harian berpantang pon ade..muehehe..tang tali pusat tu, sy pun kumpul tiga beradik letak sekali..tak png dgr plak pasal kena tanam..kena tny ustaz ni..

Nana said...

awww complicated nye aty!
rasa nk buat mcm tu..tapi ..tapi..
takde masa!! hahaha
btw, Qaleef lom pndi menggodek lemari u kan. The time will come :P hehehe

bunga_rose said...

bagusnye... sangat kemas aty.. setuju dgn ain, lepas ni susun atur dlm kitchen cabinet ek ihhihi

IeRA said...

rajinnya..

erin moshimoshi said...

thanks bg idea sis ...

suke tengok akk nye susun atur

cikpingu said...

sepuluh kali buat pun.. umie belum dpt didik diri kemas kaci elok2 cmni..hahahaha...

puansazusarin said...

Berpeluh baca..kemas btol lah akak..

Aine Ainun said...

baru nak tanya beli kat mane bekas kerongsang tu..
hehehehee...daisooo saya datang..

cantik kemas, tq Aty=)

Chekgu Azrine said...

Fuhhh sis..rajinnya u...

:: Mrs.Eady :: said...

sgt kemasss!!

jaja_NorLiza said...

serius kemas..tenang mata..

* byknya perkakas aty..*

tang box pink tu akak paling berkenan..akak pon ade simpan tali pusat, buku pink..tp merata2..haish..
kena gigih susun atur nih!

♥ Wina ♥ said...

omaigod! kemasnyeeeeee hahahahhh :)

series..dahlah banyak compartment, kemas pulak tu..kalau wina punye dressing table la kan? jenuh nak cari barang tau

Norlee said...

berkenan sangat dengan bekas kosmetik yg sis bli kat daiso.. aritu cari xjumpa pn.

e.t.t.y said...

kita pun simpan lagi kenangan peknen umar hari tu.

aniszcenna said...

very inspiring... nak buat camni gak lah.. hehe, thanx for sharing

-: Fara_Lan :- said...

Terima kasih kerana sudah mewujudkan idea untuk berkongsi bersama2... saya manfaatkannya di sini;
http://memorytoremember.blogspot.com/2013/09/susun-atur-meja-solek_29.html

mikamusz said...

my dear.. syok pulak tengok laci tu.. rasa best, tapi saya tak pernah jumpa bekas yang sesuai.. specially nak letak pakaian dalaman.. kalau ada tempat best dengan harga yang best suggest pleeaasee....

fa farhana said...

Nak Duit Poket dgn guna FB tak??
RM0.15?? sikit kan??
Klik punya klik.. tak sedar, dalam bank dah ada RM250! hehehe.. Seronok laaaa...
daftar FREEE!..just promote jerr.... pastu boleh dapat RM 100 satu hari!...
JOM! ((((CUMA KLIK JE LINK DI BAWAH DAN ANDA AKAN TAHU))):)

KLIK PERCUMA Di: http://iklansticky.com/hop.php?ref=farahlove91

fa farhana said...

Nak Duit Poket dgn guna FB tak??
RM0.15?? sikit kan??
Klik punya klik.. tak sedar, dalam bank dah ada RM250! hehehe.. Seronok laaaa...
daftar FREEE!..just promote jerr.... pastu boleh dapat RM 100 satu hari!...
JOM! ((((CUMA KLIK JE LINK DI BAWAH DAN ANDA AKAN TAHU))):)

KLIK PERCUMA Di: http://iklansticky.com/hop.php?ref=farahlove91