Friday, June 21, 2013

SUSUN ATUR :: Almari meja solek [PART 2]




kemain lagi ko kan siap ada bahagian 2 pulak..
sebelum ni tak pernah pon kaaannn....

aku saje nak banyak kan entry...miahahaha...
eeearkk...tak de maknenyeeerrrr....!!
aku buat sambungan sebab semalam nyer entry dah panjang sangat..
banyak gambar dah...
[padehal sebelum ni memang entry ko memang panjang2 pon kan..dah ko kenape aty hoii...]

sambung lagi bizi body ko kat dalam laci aku...ngeeeee....
aku yang kepochi nak tunjuk2..pastu nak heboh ko pulak yang bizi body....hammmpuuunnn.....

sambung laci sebelah kanan pulak..
semalam belah kiri kan....
tu lah die kalau dah laci banyak sangat....




LACI PERTAMA [atas sekali sebelah kanan almari]

ini lah satu2 nyer laci tuk letak barang fared..
ko tengok..barang tak banyak mane..tak yah ar kan nak pakai 2-3 laci...[bini keji]
tapi..betul ar..barang laki aku tak berapa banyak..
sebab die tak de make-up..tak de sepit2 rambut bagai..tak de keronsang...uhuukss...
yeaahh...lelaki memang simple..
tak menarik...?? hahaha...memang ar..laci orang laki..memang begini lah ape ada nya...ngeeee...

okeh..next....





LACI KE-2 [sebelah kanan almari laci]

banyak bekas2 tertutup besar...



eeaarr...ni bekas aku letak tuala wanita..
kalau ikutkan..tak keluarkan dari plastik nya lagi jimat ruang kan...
tapi aku kene buat macam ni once dah bukak pack plastik tu..
sebab...anak aku dak qaleef tu suker sangat main kuarkan satu2 sari pack nyer tu...!!!
tak senonoh hokeh...!! jadi letak dalam bekas ni..qaleef tak boleh main dah...ppffttt.....



dan bekas tutup oren beli kat DAISO ni jugak..
aku letak semua kit ubat2 [kegunaan luaran] seperti krim sapu..minyak angin..minyak gamat..minyak panas..segala macam minyak lah...ubat sakit gigi..bio oil..bonjela..plaster luka tuh..yoko2...
dan...segala yang ko nampak tu lah...

kenapa simpan dalam bekas..??
alasan yang sama...bende2 macam ni..lagi2 yang beracun macam krim2 tu..
aku nak elak kan dari qaleef bawak main...
ritu...qaleef pernah pecah kan 2 botol serentak minyak angin dalam bilik..
ko bayangkan betapa susah nye aku nak bersihkan dan hilangkan bau minyak tu..*pitam..
mase tu..aku simpan dalam bekas bakul biasa dalam laci..
yang senang2 jer dak qaleef tu bukak dan capai..

jadi kali ni..dah dalam bekas tertutup ketat...
buat mase ni tak timbul sebarang masalah lagi melibatkan qaleef..
kalau die bukak laci pon..die tak boleh bawak keluar..
sebab susunan bekas tu rapat2 [ketat] dan jugak berat..

jadi..selamat kat situ...dan buat masa ni..
dan lagi nampak lebih kemas bila simpan dalam bekas tertutup macam tu..
senang jugak nak carik untuk kiteorang..



LACI KE-3 [bahagian kanan Almari]
laci last paling bawah dan tepi..

aku simpan kotak2 hp yang masih di pakai..dan jugak bekas2 jam..
yang kotak2 hp tu..aku tak pasti kenapa aku masih simpan..
dalam laci almari ni pulak tu...
pernah keluarkan dan cube simpan kat tempat lain..
tapi rase macam..-jauh- pelik kan aku nih...hewhew...
tah ape yang aku pikir..aku pon tak reti...uhukkss...

tapi sebab laci tu pon jarang di gunakan..
dan tak suker di biarkan tanpa manapaat..jadi..aku rase..tak jadi masalah besar pon kat aku simpan bekas tu semua dalam laci tuh..
buat masa ni lah..akan datang tak tau lagi..
macam biasa..biler barang makin bertambah..
pasti akan ada rombakan...





setel pasal susun atur dalam laci..
tu baru laci cermin...
belum lagi aku nak tunjuk laci side table kiri kanan katil..
laci2 almari baju...
aaahhh ko..kepochi betul semua nak tunjuk aty hoiii....!!


kalau ko tanye pasal dak qaleef memunggah ker tak..??




gotcha...!!


itu lah hakikat nya..
aku nak gi beli safety lock kat Daiso tu..memanjang jer dah habes stock...
tu dah makin tinggi..jadi laci atas senang2 jer die bukak dan capai...gggrrr...

tapi kan..sebenarnyer...
tak ar seteruk yang ko pikir kan...
qaleef die suka main bukak tutup jer..*cepatlah jahanam almari laci aku tuh
sesetengah barang die tak usik pon...
lagi2 kalau barang tu semua dalam bekas tertutup..
so far buat masa ni...tak de lagi ar barang make-up aku yang die usik dan bawak main..
cuma die suke main bekas2 jam dan kotak hp tu jer..
memang geram gak biler die punggah barang...
tapi ada mase..die berhenti sendiri..
macam dah hilang minat pada barang2 tersebut...
haaa...tu gak yang baik nyer...jadi..die tak main dah barang2 dalam laci aku tuh..
memula jer die teruja....biasalah kan budak2 nak meng-explore...

aku dah larang...aku jugak buat..setiap kali die punggah..
aku amik kemas elok2 masuk dalam laci balik..
macam tu lah setiap kali pon..sabar lagi istiqomah...ceeaahh...
sampai satu masa...biler aku yang bawak keluar barang tu..
die pulak yang sebok2 nak letak balik dalam laci...haha...

aku tak tau pada masa akan datang macamane pulak keadaanya...
aku cube bersedia..
aku tak nak biarkan laci kosong tak bawak manapaat...-semata2 takut anak memunggah-
dalam mase yang sama...aku jugak nak ajar qaleef supaya tak usik barang2 dalam tu..
boleh kan...??
akan dipikirkan cara..
aku rase..simpan dalam bekas tertutup tu pon dah praktikal aku rasa..
dan lagi..safety lock tu pon membantu...!!
nanti nak gi carik kat tempat lain....


p/s :: tu cerite laci aku..cerite laci ko macamane pulak..??




17 comments:

Fizah said...

laci kita simple dimple..brg mekap nan hado..kebykan brg aty letak dlm laci, kita letak kat blkg sliding mirror meja mekap..kat sini ada cerita..(kepochi jgk nk tunjukkk...hihi)

http://susunatursioca.blogspot.com/2012/02/kemaskan-laci-anda.html

tp idea aty letak dlm bekas bertutup tu really helps!

CikNaa said...

kemas! eh baru pasan mata dak qaleef ni lawo laa..

Mimy Hamid said...

nanti ar cite laki aku...kena bukak satu satu laci la oii

Nana said...

br tgk cosway catalog...safety lock tu ade jual jgk..pn rs nk beli jgk..huhu
biasa la tu aty...kene tabah je.
kut dia ade adik sok, dia jd kan geng utk explore bende tu sama2. hehehe..tp klau dh alah bisa tegah biasa..lama2 dia x herannnn

Aeen said...

penat mama dy susun..dy leh bukak almari tu ek nk amek brg..heeheh

Chekgu Azrine said...

Takde laci pun nak citer...sadis.....sob...sob

YanaUjang said...

blk i x byk laci..ngee~

ai pn suka bli2 brg kt daiso..murah..comel lagi..huhu~

zafirah pn suka men tarik² laci/almari..tp dia jenis dh dpt bukak dia punggah brg2 dlm tu...grr~ cuma ai takut dia men² gitu..takut tersepit jari halus mulus dia..mmg pnh jd pon...tapi dia x pernah serik! hehh~ -.-

eima said...

tandard la budak main laci ..aku biarkan je ..klu die punggah aku kutip balik ..klu mls sgt aku biarkan je ...hahahha

Norlidawati Jaafar said...

saya ni newbies blogger
jemput ye meriahkan blog saya
saya follow blog awak

purpleryna said...

awk seorg yg teratur... bila dh susun cantik2 camgini, senang nk cari barang, kepala pon tak pening

cikpingu said...

ade laci.. tp xla sekemas akk punye laci..hahahah

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

kemas sgt laci akak.sy punye sb xda bekas2 camtu tak bape nk cantik.kena gi daiso la pasnie =)

ayahmamilisa said...

masa umah lama just susun kat atas dressing table..guna kotak2 kecik je as organizer letak barang2 mekap n barang ayahlisa..kali ni bolehla apply macam aty gak..beli box tertutup..selamat dari cengkaman lisa eheh:)

UMIE SUE said...

alolo..same nye ngan peel aqilah suke main laci.hbs brg dia punggah

fazianbatrisyia said...

br jek buang brg yg x digunakan drp laci...lum susun lagi

Gieyana said...

kemas sgt..love its!

D Yatie said...

Hahaha. Ada satu laci jek. Itu pn husb yg kemas. Wakakaka.