Friday, June 21, 2013

Pendidikan Anak :: macamane aku me-manfaatkan TV dan CD untuk Qaleef




ko mesti perasan kan tivi kotak kecik dalam playroom Qaleef..

siap cd player..








sebelum2 ni..ade gak yang mempertikai kan kenape mesti aku letak tivi kat bilik anak..
kenapa nak dedahkan anak dengan banyak sangat hiburan...

hiburan..??

ko pasti...??

terus terang aku cakap ngan ko..
aku sendiri sanggup tak tengok segala macam hiburan yang selambak ade kat tivi tu semenjak ade qaleef..
segala anugerah bintang bagai..juara lagu..muzik2...dan tah ape2 lagi jenis hiburan kat tivi tu..
walaupon aku nak gak layan kan...
tapi sebab aku tak nak Qaleef terdedah ngan bende2 tu semua -sekurang2 nya sebelum waktu nya-
aku sendiri rela tak tengok jugak...
nak tau ape cerite anugerah bagai tu..
hanya bukak internet...tau2 orang tu lah menang..orang ni lah kalah...
jadi..kalau ko rase aku letak tivi kat bilik anak tu semate tuk 'me-larho-kan' Qaleef...ko silap...

bukan langsung tak bagi hiburan..
tapi hiburan bagi aku..untuk qaleef...biarlah bersesuaian dengan umur dia..
yang masih fresh dan 'suci'..


aku mengaku..yang Qaleef memang sangat ar suka tengok tivi..
lagi2 kalau kat tivi tu bermuzik rancak...berwarna-warni dan meriah..
kalau dulu2...
biler dia dah start tengok...susah nak alihkan perhatian dia...
ko duduk depan muka dia -hadang tivi-
die elak...seboleh2 nak gak tengok..
dan ianya sangat2 merisaukan aku sebenarnya...!!

seb baik keadaan tu hanye sementara...
sekarang..dah masuk setahun ni..
aku tengok dah berubah...
mungkin sebab die dah banyak fokus pada main pulak..
mememgang pensel untuk menulis..membelek buku2 menarik..
peeww..lega aku...

aku bukan ape..
aku takut..kalau ape yang dia tengok kat tivi tu...-itu yang die belajar..
kalau sesuatu yang baik...aku tak kisah..
tapi kalau sebalik nya...?? *pitam

contoh..Qaleef suka sangat dengat bunyik ting ting ting iklan susu Enfagrow [yang lagu besday tu]
kalau die dengar dari dalam bilik..cecepat Qaleef keluar nak tengok..
dah habes..dia akan masuk bilik semula dan sambung bermain..
tapi kalau kebetulan ade iklan lain yang jugak menarik [dengan muzik] tapi masih tak sesuai tuk Qaleef..[seperti pompuan laki terkinja2 menari]
Qaleef akan sambung tengok..khusyuk pulak tuh...
tak suker hokeh..!!! -terus tutup tivi atau alih siaran..

jadi...ko kene percaya...waktu siang...time laki aku tak de..
hampir setiap mase -kalau tivi terpasang-
hanya 2 rancangan yang aku akan pasang..
iaitu..BBTV dan INDAHNYA IMAN [time nak masuk waktu solat]
sebab aku rase.hanya channel tu yang selamat tak perlu risau akan 'anasir2' iklan yang mungkin akan merosak kan anak2 kita...
okeh..katon2 atau cerite2 yang aku rase tak keterlaluan..ade lah sesekali aku kasi layan....-aku yang nak layan-

mungkin aku terlalu melindungi...-tak bagus-
tapi bagi aku...biar lah dari sekarang..-dari dia masih kecik ni- aku buat semua ni..
sekurang2 nya aku cuba dan usaha..
mungkin bila sampai satu masa...satu hari nanti..
aku akan 'lepaskan' jugak dia...-bila masa yang sesuai..
iyerr...satu masa yang kite mungkin dah tak mampu nak melarang...


tivi dan vcd kat playroom Qaleef tuh..
hanya khas untuk aku bukak cd2 yang berbentuk pelajaran sahaja..
cd2 yang bersesuaian...
.

tak ar setiap masa aku sanggup nak layan BBTV tu kan..
kekadang...aku layan gak ar cerita aku -walaupon jarang- macam intai2 deko tu..adam hawa ker...berita....

jadi..biler qaleef duduk main dalam playroom dia..
aku suka ar nak pasang cd2 besh..
tak setiap masa...
ada jadual nya...
pagi2 dia bangun tido...playroom die dulu dia suka nak masuk main..
jadi..aku bukak waktu tu sambil dia mandi dan bersiap jugak..
habes 1 cd..aku tutup...masa untuk makan sarapan dan jugak belajar...
sebab waktu tu..aku nak kan tumpuan qaleef...

aku perasan satu perkara..Qaleef punya daya tumpuan yang agak tinggi [buat masa ni]
ape2 cd aku pasang..die suka dok ngadap dari mula sampai habes..
tak kisah lah kalau aku dah pasang beratus kali ponnnnn....!!
dan..kalau dia tak tumpukan perhatian pada tu pon..
mungkin sebab sibuk main atau ade 'kerje' lain die ngan buat..
tapi aku yakin..dia sedang mendengar dan menyerap...

ko bayangkan yer..
kalau aku yang tua kertu..otak tepu ni pon..
dengar berulang2 kali..dah boleh hafal bende2 lagu2 doa2..ayat2..dalam cd2 tu..
apetah lagi kanak2 kecik yang otak nya macam sponge kan...!!

tu cer ko suruh laki aku nyanyi -lagu yang die tak pernah dengar dari kecik- 
baru dah tua ni dapat dengar...
hebat laki aku boleh hafal setiap satu tanpa silap..!!-kagum- ngeeee....
bukan secare langsung pon laki aku ngadap duduk dan hafal..
tapi biler sama2 meneman anak...secare tak langsung laki aku belajar sama2..
macam tu gak ar ngan aku..
kekadang...terngiang2 bende2 tu semua dalam kepala otak aku ni..haaiihh....
jadi..konsep nya sama akan berlaku pada budak kecik tu...

selain sebab tuk pembelajaran secare tak langsung pada Qaleef..
aku rase..bende ni semua jugak membantu untuk meleka kan die time aku nak buat kerja..
haaaa..bagus kan kat situ...ngeeeee....
dari die tengok cerite bukan2 tu..
baik lah aku pasang semua ni...




ni Cd2 yang ada aku selalu dok pusing..
tak banyak pon...yang ni semua lah aku dok ulang2..sampai kekadang cd2 tu semua tersekat2 dah..
tapi aku cuba mempelbagaikan lagi..setiap bulan cuba beli 1-2 cd 



ni cd2 cerite kegemaran Qaleef..!! Barney..kalau aku bukak..memang leka dia layan..


ni pon sama...aku beli kat Pasar malam jer..
hari2 mesti akan pasang setiap pagi..cd ni lar dah stuck2 tuh...
cuba jugak carik yang original tapi tak jumpa..
sebab Qaleef pon suka layan dengar belajar huruf hijaiyah sambil bernasyid kan..
budak2 dalam ni comel... Qaleef kalau tengok derang main sama..Qaleef pon teruja...
kalau jumpa satu hari nanti yang original dan jugak sambungan nya..aku akan beli.. [in syaa Allah]




selebih nya...aku gilir2 pasang cd2 ni..
cd2 ni ade yang ok..ade gak yang Qaleef tak minat nak layan..
mungkin gambar dan penceritaan nye tak menarik..
yer ar..cd murah..session lama pulak tu...
tapi  masih lagi mampu memberi manfaat..


yang ni pon aku rase agak bagus...sebab mengajar kita berdoa...
eeerrr..aku sendiri ade doa2 yang tak tau atau tak ingat..
aku sendiri pon belajar balik dari sini weeyyhh...!!


kalau ade yang tau...aku pernah cerite dulu pasal 2 cd atas tu..
abc dan nursery rhymes tu aku beli 5 ringgit kat hospital sungai buloh mase gi kelas antenatal sebelum beranak lagi...-menyesal tak beli banyak lagi yang lain-
mase tu..kurang pendedahan dan pengetahuan pasal ni...*sigh..
lepas tu aku pergi lagi dengan harapan ade jual lagi cd2 macam ni..-tapi hampa...

cd cerite Pingu tu pulak.. adik bongsu aku nyer dolu..-ade lagi sampai sekarang..
Qaleef suka layan kat tab..comel agak nya..
jadi kekadang aku layan kan jugak kat cd/tv..
kalau ko tau cerite ni..-dolu2 aku suker giler layan gak pagi2 sebelum gi kerje-
bagus tau Pingu ni...pasal baby sitter..pasal hubungan kekeluargaan..tolong menolong..
kire nilai2 positif yang baik lah...-pandangan aku-
kat dak qaleef aku tak tau lar pulak ape yang dipandang nyer kannn....



cd ni..laki aku cakap lama dah..dari kecik ada..
tapi..eerr..aku mase kecik2 tak layan cerite nih...hahahaha...
jadi aku tak tau...
tapi qaleef suker gak..agak nyer sebab pisang tu kot....ngeeeee...



cd barney ni aku baru jer beli minggu lepas...
selalu harga cd2 Barney dalam rm19 - Rm 29..tapi yang ni murah pulak.. Rm 14.90..
di sebab kan qaleef suker tengok [atau mungkin dah dibiasakan ngan barney nih] jadi aku beli kan tuk qaleef.. 

aku nak gak beli cd sasame street tu..tapi biler nak gi beli cd jer..mesti capai cd barney...
sampai ker sudah lah tak beli cd sasame street tu..
cd sasame street pon aku rase bagus gak sebab kecik2 dulu aku pon suker nau negok...
nanti nak try ar beli..
lagi satu...nak beli yang katon Dora english version...orang kate bagus...mesti kene cuba...




ni jer lah saja cd seciput Qaleef -kesian-
balik2 dok pusing yang ni jer ar..
tak per..nanti2 aku akan carik lagi...
memandangkan..aku yakin Qaleef jugak boleh belajar secare tak langsung melalui cd2 ni semua kan..
jadi ...baik lah aku manfaat kan nya..







tapi kan sebenarnyer....
eeaarrr...sebenarnya...aku bukan lah beli tivi kotak tu semata2 untuk letak kat playroom Qaleef..nampak macam nak hebat jer ko kan...ciss...
kalau betul2 nak beli...
aku akan beli tivi leper lekat kat dinding jer terus...muwahahaha...
tapi sebab ade tivi terlebih...
aku manfaat kan jer lah untuk sesuatu yang lebih baik..
tivi ni aku angkut dari umah mak aku mase waktu berpantang ritu..
lame dah..setahun lepas...!!
aku kan bulan ke-2 dah balik pantang kat rawang..
mase tu..tak de tivi kat atas..
jadi tivi ni aku pinjam -yang akhirnya jadi hak milik aku-
ade tivi kotak gemuk yang lagi besar...
tapi untuk Playroom Qaleef...memadai lah tivi 14 inch nih...

tu pon ..orang dok risau takut anak aku kene hempap -mintak dijauh kan-


tivi kat bilik Qaleef bukan sekadar suka2..atau perhiasan...
aku memang sengaja letak dan manfaat kan untuk pembelajaran Qaleef...[in syaa Allah]



p/s :: bende yang ko rasa buruk..tapi kalau di manfaat kat ke jalan yang baik..in syaa Allah akan jadi baik...
















18 comments:

Gieyana said...

syoknya weh..tingin nk dok umah..x yah keja & spend time dgn anak..:)

Aine Ainun said...

same....
sejak ade anak kurg layan TV, takut terkesan kat anak, apath lg byksgt citer merepek kat TV tu...

Aty,
saya selalu ketinggalan nak beli mainan2 yg aty jual, wooden toy n lain2 tu...
sekejapan je tgk dah abes..
Moga pasni ade lagi Aty, sy nk beli, sbb sy tak tau nk beli kat mane area taiping ni, on9 pun payah jumpa...

Mimy Hamid said...

kagum ar ngan ko ada masa layan anak....gigih ko sebolehnya...aku ni tak la kontrol sgt Fayel...dia pun tak minat sgt tv kecuali iklan...so tak kisah sgt...aku tak leh skip tv...laki aku pentegar tv

jaja_NorLiza said...

hai aty...bagus pendedahan aty kat qaleef...kagum giler...gigih ar aty..
untung qaleef dapat mak cam aty ni tau..tak ramai mak-mak yg segigih aty..

* errmm..ada satu cerita kat bbtv akak rasa tak sesuai tuk knk2..yg kat beach tu..ade pompuan dewasa pakai bikini..agak seksi...mula2 akak tak prasan..tp arissa selalu ckp..tak malu..nampak susu..* hehehe... aty tlg tgk2 kan.. :)


Baiduri said...

sama la aty...sgt risau ngn iklan2 n citer kt tv utk tasneem... iklan 'jom heboh' pon tasneem boleh minat smpai lompat2....adusss....

ameris said...

kagum sgt sgn aty. anak saya dok umah pengasuh. anak pengasuh suka layan korea smpai anak saya pun terikut2. huhuhu... impian nak jadi hwife 3 tahun lagi.... lambatnya...

UMIE SUE said...

byk cd qaleef.aqilah ade 3 je..hihi

D Yatie said...

Subhanallah. Rezeki qhaleef mak nyer bersama setiap masa jags dia bimbing dia dan didik dia. Semoga Qhaleef menjadi anak yg soleh ye syg. :)

Jumria Alimuddin said...

gigihnya aty bab2 pendidikan anak ni....kagum!! sya cuma bagi ank tgk channel Disney & junior Disney..time tgk tu kita kna ada...explain pa yg patut...pena skali mak mertua bukak cartoon network (bagi sya x sesuai untuk kanak-kanak) terus ank dpt tiru aksi memukul & menendang....susah juga mo buang tabiat tu.....risau sgt!

http://jumnutriblog.blogspot.com

Sufi Al-Arshadiy said...

Kannn....iklan kt tv mlampau2 skrg ni. Risau...huhu.
Qaleef, one day when u grow up, jgn lupa pengorbanan ibu qaleef ni ye. Keep up your good works kak. :-)

fifi said...

Bestnya dapat didik anak sendiri kak...

Ummi_Eyta said...

Aty, bagi tengok TV9, cartoon wonder pets kul 3ptg..... best citer... apa yg penting kerjasama.......

Ummi_Eyta said...

Aty, citer kartun wonderpets kat channel TV9 setiap hari kul 3 ptg ok apa... apa yg penting kerjasama....... :)

Ros Anis Rusli said...

manyaknya cd...

LisaLisut said...

THUMBS UP!

luvDriGhtOne said...

Kak aty,dora the explorer mmg bgus.mse skola dlu pn sy lyn cte tu.blaja sbut prkataan baru,comel.hehe..skrg yg sme dgn dora,go diego go..ni spupu dora.hehe..

Chekgu Azrine said...

Sryes akk kagum ngn ko dik..semoga qaleef mmbesar mnjadi ank yg soleh..amin

bang nazriel said...

Dapakan HP samsumng android Hanya dengan cara menjual kaset animasi DVD pendidikan
Peluang usaha baru, usaha sampingan untuk guru, mahasiswa, masyarakat umum
produk kaset DVD pendidikan Animasi 3D. pertama di indonesia
dengan judul "ayo belajar huruf dan angka'kaset ke dua " ayo belajar membaca "
DApakan HP samsumng android unutuk Agen di seluruh indonesia
berminat hub CV. eduvision multimedia
web. www.kasetbelajar.blogspot.com
sms/ call: 081135640101