Monday, June 24, 2013

RUANG KELUARGA :: transformasi rak TV



aku tak pernah cerite kat ko kan pasal ruang keluarga kat tingkat atas tu..

ruang tu..memang betul2 untuk kiteorang 3 beranak jer..
sebab ruang tu agak terhad...
hanya setakat beberapa kaki jer..
kalau laki aku melintang tengah ruang..
kemain susah ko nak lalu lalang..

ruang ni terletak di tengah2 antara 3 bilik..
naik2 tangga ko akan terus hadap ruang keluarga ni...








ni lah keadaan asal ruang keluarga umah tuh..
iyerr..tivi kat atas...
kawah pakai tivi kotak...jangan ko tanye kenapa...
nanti2 kalau rajin aku up entry...



buat mase ni..

ruang keluarga ni hanya ada rak tivi dan tivi beserta carpet jer...
ade selambak kusyen2 kecik main campak2 tuk kasi besh sikit..
asal nya kusyen2 tu adalah untuk idea lain..di ruang lain..
tapi buat sementara terpakse guna kat ruang ni memandangkan masih tak ade sofa..
memang ada perancangan nak letak sofa 3 tempat duduk...
tapi..tunggu sofa sampai..jeng jeng jeng...[tu nanti aku cerite lain]
ade stand lamp jugak...eerr..memandangkan ruang ni masih tak pasang lampu..
ko tengok..dah 4 bulan duduk..ade lagi lampu tak di pasang...
-salahkan laki aku yang suker sangat bertangguh kerja-

jadi selama beberapa bulan duduk kat umah ni..kiteorang hanya lepak2 kat atas carpet beralaskan kusyen2 kecik tu..
boleh lah....masih selesa..
tapi ruang ni agak panas sebab flow angin tak cun...
mungkin sebab letak nya kat tengah2...dan tak de tingkap pulak..

tunggu pasang air-cond kat bilik mungkin baru lebih selesa...


dinding memang sengaja biarkan putih nak bagi nampak luas...
puuiihh...!! sengaja..??!! tak de maknenya...!!
sebenarnyer...ruang ni..dinding ker ceiling nye sangat lah tinggi...
nak pasang kipas pon..kene pakai batang tambah lagi 6 kaki nak rendahkan kipas tau...
jadi..tak kose lah pulak kiteorang laki bini nak mengecat sampai keatas tuh..
kene pakai tangga tinggi -leceh-
jadi..biarkan jer lah putih macam tu...cat asal..
hagak2 nanti dah berdaki..baru ar kitaeorang cat lain..-tak tau taun biler-


okeh...nak cerite pasal rak tivi...





di sebab kan ruang family ni agak terhad..

jadi..aku tak guna kan rak tivi lama atau rak tivi besar..
aku pakai rak tivi pasang siap beli dari IKEA..
pasang kat dinding dan cukup ngam untuk letak tv LCD sedia ada tu...
kalau kate nak letak tivi kotak tu..memang tak dapat lah kaannn...
kate ko nak jimat ruang...






rak ni...saiz nya 6 kaki panjang dan 1 kaki lebar..

panjang nya ngam2 jer kat dinding sebelah pintu bilik utama...

kenapa tak letak di dinding utama menghadap tangga..??

sebab aku tak nak biler time tengok tivi..masing2 melintang tengah2 halam..
susah nak lalu lalang..
lagi2 kalau laki yang panjang tu melintang...
boleh bikin gaduh hokeh...ngeeeee....

jadi..tu jer lah tempat yang paling sesuai lebih2 lagi dekat ngan plug...


rak tivi ni...asal nyer hanya sekeping..

letak decoder astro kat sebelah..
dan wyre plug yang berselirat...

tapi...ko tau lah kan dak qaleef tu..

ngah suspen2 tengok tivi..suka2 hati die jer nak tekan butang decoder tu..
buat aku terpikir nak letak kat tempat lebih tinggi..





jadi nya..kiteorang beli lagi satu rak yang sama cuma saiz berbeza..

hanya 1x1 kaki[lebih kurang]..untuk tambah lagi rak kat atas nya..
beli 2 ketul...
harga Rm 29.90 sekeping...ko darab lah ngan 2...



jadi..inilah rupernye dah siap dipasang..
pasang kat penjuru rak dan dinding..

bakul tu sebenarnyer aku sengaja letak untuk sembunyikan wyre2 astro yang berselirat menyampah aku pandang...
tak sempat lagi nak hadap buat elok2..
ada aku jumpe dah solution..tapi tak gi carik dan beli lagi lagi...
buar mase ni.. kire boleh lah macam tu kannn...

bakul tu pon ikea punyer..
lame dah aku beli..6-7 tahun lepas lagi..
harge memang sumpah tak hengat...
bakus bakul ni..kukuh dan masih cantik..


dalam bakul hanya ada remote...
memang tak rase nak letak ape2 pon..
nak letak cd..vcd pon tak ada...
kang letak macam2 dalam tu kang..
ade pulak orang 'tukang mengemas' nya...




jadi..macam ni lah keadaan transformasi ringkas rak tivi..
sebenarnyer..nak tambah lagi satu lagi rak panjang 6 kaki tu kat bahagian atas sekali..
laki aku kate die nak susun koleksi patung transformer dia nanti...

nanti kalau dah tambah..aku update kat ko..


ruang ni memang 'dull'..
kosong dan tak bernyawa...bosan...
jadi...aku ada plan beberapa idea nak buat ruang ni cantik..



dan ini salah satu nya...
projek hujung minggu..
tapi macam biasalah..
tak siap tak kan nak tunjuk pulak kan...
tunggu lah siap nanti aku up kat entry lain..



nak pergi paradigm mall kat KJ tu nak carik painting frame cun...
kat situ murah gak kan....
ritu gi sekali terus jatuh hati...

tunggu sofa sampai...
tunggu lampu pasang..
haaaiihh...
lambat betul progress nyer....

nak setel wyre berselirat..
nak buat wall deko sikit...

nak carik kayu api...eeaahh.....

bajet comel lar buat lawak macam tu...[*daaanngg]













27 comments:

Nurul Ilyani said...

cantik lh aty...boleh tiru idea ni.. :P hehe

Mimy Hamid said...

omg aty....tq entrty ni....aku nak cari lack ni la...terbaik idea ko..tak terpikir aku yang kecik tu boleh buat gitu...ko mmg good deko la

Cik Puan Rara said...

hehehehehe lawak ok.kiki i gelak ni.cantik ati.rak tivi tu cantik.tmpt letak decoder tu pon cantik sgt.

:: Mrs.Eady :: said...

simple & nice!

fifi said...

akak ni macam tau2 jer yg saya tengah fikir nak buat apa dengan tv saya..hah,yang cengginilah yg saya nak buat tu..senang ambik je gambar kat entri akak.tak yah penat nak explain kat hubby..

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

Nana said...

ok idea copied!! ngeee (jgn claim royalty :P)
nk tiru bab rak tu..huhuhu

Puteri Satu said...

bila tengok decoration aty... nampak sangat byk ruang kat umah akak yang memang tak bernyawa... bila pandang.. bosan... tak berminat nak toleh lagi sekali... hahhaha... malas nak puji aty kretip lagi... sebab dah banyak kali puji... wekkeke... tapi serius! akak suka sangat-sangat-sangat idea2 deco aty... teringin nak tiru.. tapi tak terbuat2....

Fizah said...

menarik aty..as always..u have bombastic idea yg boleh digunapakai ur readers..

sudut pandang yg nampak bilik utama tu pun very cantik..ada chandelier yg sungguh menaikkan seri...!

p/s jerebu2 susah nak carik kayu api ni.ngeh ngeh ngeh

jaja_NorLiza said...

aty mmg pandai deko..sebenarnya kan..kalo akak, mcm tu pon dah sgt cantik pd mata akak..
kalo aty berdeko2 lagi ni konfem orang metro tu datang balik kat aty..nak masukkan gambo rumah aty kat suratkhabar!hehhehe

neway..gud job aty..suka keje2 deko aty!

D_08 said...

pade awok le kan...... bio kurang perabot..dan simple..... kene pandei main dengan warne... baghu nampak ruang tu menarik...

iamHANIS said...

akak ni dh la kreatif..kemas..teratur..tersusun dll lahh...jeles tau!

fazianbatrisyia said...

ok...nanti share ye...ada baiknya letak tv cam tu. Semua ada baik buruk. Tak ada salahnya...rumah kita nak susun cam ne pun taka apa, kita yg guna...tau praktikal ke tidak kan...

antalya said...

bestnya dpt tgk citer sassy girl chun hyang tu..dh nk abes kan

cikpingu said...

ok sgt ltk recoder cmtu... tsusun je satu2... hehe...

ameris said...

aty, akak dari minggu lepas dok belek2 blog aty. giler ohsem....

IeRA said...

cantik walaupun simple, blh tiru idea ni..hihihi & terlihat langsir kat bilik tu, cantiklah.. nanti review ek

wanie said...

cantiknya....klu wanie ada rumah sendiri nanti leh la ambik contoh rumah aty ye...

Zulyati MohdNorAli said...

Aty... Kalau wayar yg nmpk selirat tuh ko letak dlm bakul tuh ok kot? Semunyik kat dlm tuh org xnampak...

NAS said...

Aty, suka bantal tu. Tak terpikir pula rak gantung boleh jadi rak tv.

Gieyana said...

nice beb! likee..:)

ayahmamilisa said...

dd nye ruang keluarga kat tingkat atas memang sempit sangat..ingat nak lekat tv kat dinding je tapi bajet lak takde, huhu..tapi same like aty, siling sangat tinggi okeh, tak dapat pasang kipas di situ..so ruang tu terbiar je ;(

Jumria Alimuddin said...

nice idea...ble apply d rumah yg ada limited space mcm rumah saya...hehehehe

eddy ipoh said...

Terbaik sis... Sdg mencari idea gak nie

fauziana abdul said...

santek sgttttt...boleh tiru...:)

dyana hardy said...

terbaik laa sis ni.. nk tiru jgk laa.. tp mcm mne sis pasang? xnmpk pn sendal kt bwh rak tu?

www.emastulen2u.blogspot.com said...

Salam sis,mcamana sis lekatkan papan tu ke dinding,x nampak skru @ benda yg ikat papan tu ke dinding