Thursday, June 13, 2013

macam ni ko nak kate tak romantik..??



biler tengok member2 lain time anniversary atau besday..
tetibe up cerite..laki tetibe bagi hadiah i phone bagai...ajak ber-candle light dinner....
terus tanye kat laki sendiri...

"sayang tak pernah pon buat surprise kat orang kan...tetibe belikan orang hadiah besday bagai..."

laki aku :: orang takut sayang tak suka ngan pilihan orang..sebab sayang ni selalu ade taste sendiri..

eeaarrkkk......eeeaarrr....aaaaa...uurrmmm....uhukkss....


sepanjang aku kawen...[macam lama nau jer bunyik]
kiteorang laki binik tak pernah ade surprise yang terlampau surprise...
tak merase ar ko nak feeling2 tetibe laki ko nak hantar bunga kat opis bagai...
tuh aku dah mintak banyak kali hokeh...
bukan bagi hint...mintak..
poonnnnn tak dapat2 gak...

laki aku kata..bagi bunga membazir...tak ley simpan buat kenangan..
baik die belikan aku jam ker..hp ker...belanja aku shopink ker kan...

memang ar betul...
tapi sesekali rase teringin lah jugak bini keding ni nak merasa...
ni laki aku baca...ko tak yah ar nak tetap rase nak berangan lebih laki ko tetibe nak hantar bunga kat umah pulak time die keje kan.....-sebab kate die memang tau aku nak kan-
memang tak ar jawap nya...
aku rase..perkare tu agak mustahil...
eeeaarrrkkkk...sentap sebenarnya.....sob sob...

tapi tu bukan pengukur nak kate laki aku tak romantik....

laki aku tu memang straight...
kalau aku kate nak kan ape2...tak yah ko berbasa-basi buat ayat bunga2 mintak...
ko kene terus mintak jer....
laki aku tak reti nak layan kalau aku buat ayat jiwa2 ni....

dulu...mase awal2 kawen...
time2 besday yang fes time tuh...
segan2 agi ar nak mintak hadiah biler die tanya nak hadiah ape....
aku ni pulak...konon2 bagi hint bagai...
haraaaaammmm die nak paham...
malu kate ko kan nak mintak direct nih...baru kawennnnn....ngeeeeee...
dah kate ko bercinta tak lama pulak kannnn......
kang aku terus2 mintak itu ini..terkujat pulak pakwe tu....
kuang kuang kuang.........

masuk anniversary...ponnnnn sama....
tanye2 ape yang aku nak....
aku ni pulak jenis tak reti nak mintak2...
tak caya...??!! haaaa..tapi tu ar hakikatnya...
mase tu..aku masih kerja...ada pendapatan...[alhamdulillah]
pulak tu..tak de ape pulak yang aku nak..segala aku dah ada [mase tu]
dan lagi..memang tak reti aku nak mintak2 kat orang nih....dah terbiasa beli sendiri kate ko kan....
ko tengok ko tengok..baik kan aku....[ciissss]

haaaa..untung tak laki aku....muwahahahahaa.....

yang heran nya...aku mintak2 bunga...tak dapat pulak tuh....haaaiihh...

laki aku tu pulak...kalau aku tak mintak..
memang tak reti ar nak gi beli buat surprise bagai pulak kannnn....

lelame kawen...
aku dah tau...pael laki aku...
jadi..sekarang...kalau aku nak ape2..
tak payah ar aku bagi hint...tak yah susah2 buat ayat..
tak yah ko nak cerite kat die si joyah tu dapat basikal baru...si kiah tu laki nya belikan pasu bunga cung.. 
kompem die tak paham..!!
kalao ko kate ko nak...direct jer ko kene mintak...ngeh ngeh ngeh....

macamane aku boleh lambat nau pick-up mase dolu2 die tanye ape yang aku nak setiap kali pon....haaaii...
rase nak lempang diri sendiri...
rugi hokeh...rugi.....hahahahaha....

sekarang...tak payah berbasa basi macam dulu..
ko rase ko nak...dan masih dalam kemampuan..
mintak jer...in syaa Allah..pasti di tunaikan...
walawyyhhh ko....baru feeling diva kan..kan..kan...

kekadang..belum sampai mase..belum hari lahir..belum anniversary...
aku dah cakap awal2 ape nak....
siap mintak advance tahun depan punyer....!! ciisss.....


contoh kat mall...time tau laki ngah banyak duit..
terus2 masuk jer kedai tu..pilih2 dan terus cakap.."sayang...ni tuk hadiah besday orang tahun ni..." -sedang kan besday bulan dobelas...tu baru bulan empat....

keji kaaaaaannnnnnnnnn binik nya....ngeeeee....

laki aku pasrah....

sebab aku dah tau...ngan laki aku...
tak payah ar susah2 aku nak bagi hint...
puas dah aku berbunga2 berbasa basi..nan hado...!!
kalau ko nak mintak ape2..ko cakap jer terus terang...

tak merase lah lagi laki aku nak tanye2 aku - "hadiah ape yang sayang nak tahun ni.."

tapi...aku kan isteri cerdik yang solehah...[eeaaarrrr..]
tak ar keji sangat memanjang nak kasi perabeh duit laki ko jer pulak kaaannn....
tak ar pon merase tetiap bulan nak feeling2 diva macam tu....

cuma tu lah...romantik laki macam tu..
tak reti nak surprise2 bagai...kene bagitau terus terang jer....

iyeerr....rase macam laki aku tak romantik kan.....

tapi kat situ lah romantik dan unik nyer laki aku...

romantik laki aku bukan dari kata2...
bukan dari hadiah2 surprise... bukan dari bunga2...

romantik laki aku dari perbuatan dia...

bila die kata "sayang beli lah ape2 yang sayang nak.." kat shopink mall..
tu pon aku rase dah romantik sangat...

biler aku yang tak bekerja..tapi bangun2 tidor dia dah siap kan makanan sarapan tuk aku...
itu aku dah rasa dia romantik..[tapi aku rase bersalah]

bila dia ngan rela hati tanpa disuruh...buat semua kerja rumah...

biler die tak kisah bawak kan handbag aku....


yang aku rase hebat...biler setiap kali tengah malam aku bangun nak gi tandas..fared pasti akan bangun dan sedar untuk meneman aku dari luar walaupon tandas tu pon dalam bilik tidur tu jugak..!!! dan dia akan tidur balik biler aku dah naik katil....sungguh romantik bagi aku.....ngeeeee....[dari awal kawen sampai sekarang]

romantik yang aku rase pelik...biler setiap kali aku nak bangun tengah2 malam..[samaada tuk gi tandas atau gi minum air atau beralih tempat]
dia akan terjaga macam terkejut tu dan dengan cepat tarik tangan aku kuat2...!!
-macam takut aku terjatuh katil atau tak nak aku pergi...
bende tu die buat secare spontan tau..
dulu2..aku ingat die mengigau...atau die terlalu pranoid...
tapi...memang sampai sekarang pon macam tu..aku dah tak heran dah...
iyeerr...tu aku pernah cakap...dia over protective..!!!
die terlalu melindungi aku [dan qaleef] sampai kan tindakan dia selalu terlebih...ngeh ngeh ngeh...


haaaa..tu lah romantik nyer laki aku......


laki aku tu memang suke lebih kan aku [atau anak] lebih dari diri sendiri..
tak kisah kalau die susah...tak kisah kalau diri sendiri sakit...tak kisah kalau die penat..
aku ley nampak kasih sayang dan keperihatinan dia pada kiteorang..

tu laki aku tukar honda tu..semate sebab aku lar tu...
dulu..kereta kiteorang laki binik 2-2 manual...
setiap kali kene drive sendiri...meredah jammed ngan kereta manual memang menagis ar ko...

jadi..laki aku ngan rela hati jual kereta kesayangan dia tu tuk kereta Auto..semate sebab aku...
eearrr..kereta aku tak boleh jual..sebab kereta baru...[mase tu] rugi kene bayar lagi kat bank..
alaaa..die memang dah lama nak pakai Honda tu pon...
yang kaitan nyer ngan romantik laki aku tu...
biler..die bagi aku pakai honda dia..dan die sanggup meredah jammed ngan myvi manual aku...
semata2 nak binik nyer senang kate ko kan....

walaupon aku tak nak pon die buat semua tu tuk aku...
tapi itu lah dia Fared aku...

sampai sekarang.....

sedangkan myvi tu..aku yang punyer..
sepatut nye ape2 aku pakai kereta sendiri lah kan..
tapi biler aku cakap jer nak kuar umah hari tu pergi mana2..
dia akan tukar dan bagi aku pakai honda..sebab auto...

terharu aku weeyyyhhh...!!

macam tu ko nak kate laki ko tak romantik..??!!

tu kalao ko nak heboh kat orang kate laki ko tak romantik semata2 tak reti buat surprise dan tak pernah nak bagi ko bunga...tak tau ar nak cakap ape hoooii......

jadi jage jer lah laki ko elok2..eeaahh....


motip ko puji laki ko rini...??


sebab...


hari ni hari ulangtahun kelahiran Fared yang ke 31..!! tua dah pakwe tu..!! 


"Selamat Hari Ulangtahun kelahiran sayang...
bini keding ni pon tak reti nak romantik sangat..
jadi hujung minggu ni kite gi beli hadiah dia eaahh...."


hahahahaha...reti pulak ko ngate laki ko tak romantik..
ko pon sama hooiiii....!!!

eeerrr...aku bukan ape....sama macam laki aku jugak... takut kang salah beli..die tak pekenan...membazir..
baik lah aku bayar tuk sesuatu yang die betul2 suka dan nak....
dah tentu2 hati aku lagi kembang biler dia teruja...

tak payah surprise...

kiteorang laki binik memang tak romantik kat situ...ngeh ngeh ngeh....















38 comments:

m@m@yAyA said...

ala aty lau nak cr romantik smp sudh pun kita xjmp kn~
romantik ble jd dlm mcm2 cr..
Cam romantik aty ngn asben kn lain,tp ttp romantic kan..sweet sgt bla fared bgun sm tgh mlm..hihi

eima said...

jgn kate ko wei ..aku laki bini pun cam ko laki bini jugak... takde nye nk surprise2...

hanaya yg jd binik die tau romantik die tau cam ne ... kan ...

sebuk pulak org luar nk ngata cam baguih je

Nurzakiah Hanum said...

sabar je la

cha said...

haha kdg lelaki ni bg hint dia bukan faham. pernah sekali i merajuk masuk bilik pastu lama husband i kat bawah. sekali dia naik atas dia tnya i buat apa i ckp merajuk. dia ckp 'laa merajuk ke. b tak tau pun syg merajuk' haha hampeh penat je merajuk. mmg btul la kene ckp direct tak pyh nak berbasa basi haha tp nasib baik husband i jenis romantik and pandai suprise jugak haha. ala tak romantik tak semestinya tak syg kan :p

Fizah said...

bertabah pulak sy baca dari ayat satu smpi habes...ngeh2 nk tahu jgk psl apa topik ni naik...rupanya bday cik abg ye...hihih..kesimpulannya romantik is subjektif, iya dok? ;)

Asma said...

Hehe, org laki mmg camtu, tak reti bahasa kias2 ni, nak apa2 straight to the point je. Romantik suami tak semestinya mesti suprise2 bg hadiah bagai. Kdg2 tutur kata, perbuatan yg x disangka2 pon boleh gak. For me, kalo en somi nak g mana2 mesti bawak kami anak beranak, xleh berenggang langsung. Tu kira romantikla..hihi anyway hepi besday tuk suami aty :)

Mimy Hamid said...

wakakakaak...habis ko ingat laki aku romantik ke...heheh ko tgk pun dah tau..aku rasa orang keje line teknikal ni mmg gini kot dia jenis straight...aku merasa la suprise masa awal nak tackle pastu nan hado ye...nak hadiah aku ckp je...nak itu nak ini..senang bukan..takpe kita punya romtantik..rahsia kita suami isteri...hehe

Aeen said...

husband kite same la...xde nye la dia nak bagi bunga2 nie...kalau mintak pun xkan dia bagi.....bende lain kalau mintak.leh lagi dipertimbangkan..tp bunga..memang tidak lerr..huhu..eniwey happy birthday to aty husband...sok bfday husband aeen lak..heheh

Asz Miza said...

Romantik jugakkk tu tukar kete semata nak bagi Aty pakai Auto..hehehe..

Happy Birthday untuk suami Aty :)

fifi said...

Ala tomei.tapi suami sy pun cenggitu.takdenya dia nak romantik bagai..hihi.happy birthday utk suami akak ye..

ily♥ said...

hehe...same la kite...laki bini same je...romantik in our own way...sampaikan masa ily konvo pun, org lain dok pegang bunga sejambak, ily ni dok dukung anak...bunga nan hado...bila husband dok tengok semua org pegang bunga baru la dia cakap sorry tak beli bunga..haha..tp mmg xnak pun bunga tu...sbb nnti kering mcm tu je..sayang..tp dia tanya la nak adiah ape..kikiki...setiap tahun pun, birthday/anniversary takyah la nak tunggu surprise yg konon2 kite boleh ternganga mulut teruja..tau dia syg kat kita dah syukur sgt dah...ngee..

myPreciousIrHarith said...

hehe..aty,aida suka yg part bila bangun semata2 teman aty nk g blik air.walau dr ats katil.hehe.
ye ar kan.romantik bukan je anta bunga kat opis or bg surprise present.tlg jemurkan kain pun romantik apa. bangun tgh mlm tlg buatkan susu anak romantik gak.sbb nak suh bini cukup tidur.kata beauty concern..hahaha

izyan zulkiply said...

sama la kak, klu yan beli hndbag baru, suami akn ck ok ni hadiah u thun ni ye, phal bday buln nov ~x adil kan?hahaha

mama ila said...

ayoookkk..samalah kita aty..huwaaaaa...xmerasa suprise2 nie...hahahaha..cakap direct ajer..sonanggggg

Nurul Aziz said...

Suami kita pun tak romentik. Ntahlah, romentik dia cara lain kot. Hahaha.... pastu masing2 kepala tingtong, kerja asyik nak membahan je satu sama la.. dah malas nak sentap.. memang takde makne la nak keluar ayat sweet-sweet.. kadang tu cakap pun aku-kau je.. muahaha.. orang lain tengok macam bergaduh, padahal tu cara kitorang bergurau.. kikiki..

ayahmamilisa said...

lebih kurangla kita aty..tapi tau dalam hati suami kita ada taman tu..hihi ;)

Nadt said...

sama la ngan lakiku aty eii..jgn dk harap la nak surprise bagai..

Chekgu Azrine said...

Ohh..ingat laki akk je nan hado...ada gang ek...hehe

Gieyana said...

X pa Aty..x romantik dr segi perbuatan x bmakna dorang x sayang..yg penting caring n understanding each other..:)

Wanie Specteles said...

biar dia romantik depan kita je..bkn depan orang lain kan?

suami saya pun x romantik bagi bunga-bunga bagai..tapi bagi saya dia dah cukup romantik bila tiap-tiap malam buat susu kat saya :)

Cik Puan Rara said...

sama lah ngan laki i.i dulu penah ckp. " syg x penah bg eb bunga " pas tu dye ckp apa. " eh dulu bukan eb kata eb xsuka bunga ke " gagagagaga,sabo jelah.kite ni ckp je xsuka.tp bila dpt.berbunga bunga kan.

SweetLikeWhat said...

eh mmg romantik teman aty bangun malam2..hihi..comel...

~ NANA ~ said...

hahaha aty...romantik ni benda subjektif kn? ada org lelaki pukul2 pon bini anggap romantik LOL!

tapi i dgn hubby pon suka tanya nak apa...sbb takot beli yg bukan taste, kang langsung tak pakai sampai tua makan hati :p

Nana said...

husband kita pn x romantik tp kita tak pernah lak terasa hati.. dah faham peel dia..

dan kita kagum gila bab bangun gi toilet dia pn tunggu sama tu aty!!! lomantik hokeyyy!!

Wawa said...

hahaha...tang mintak-mintak hadiah kat en suami tu kita sama la aty...tp taun ni ni kte buat kelainan cket...adiah bday ngn anvsry, sy buat mcm2 kat die...supaya dia rase macam, 'alamak, nak bagi apa ye kat bini aku nanti...'
hahaha...taktau la taktik tu Berjaya ke tak...kalau tak bejaya, taun depan cuba benda lain lg...:p

Wawa said...

hahaha...tang mintak-mintak hadiah kat en suami tu kita sama la aty...tp taun ni ni kte buat kelainan cket...adiah bday ngn anvsry, sy buat mcm2 kat die...supaya dia rase macam, 'alamak, nak bagi apa ye kat bini aku nanti...'
hahaha...taktau la taktik tu Berjaya ke tak...kalau tak bejaya, taun depan cuba benda lain lg...:p

Wawa said...

hahaha...tang mintak-mintak hadiah kat en suami tu kita sama la aty...tp taun ni ni kte buat kelainan cket...adiah bday ngn anvsry, sy buat mcm2 kat die...supaya dia rase macam, 'alamak, nak bagi apa ye kat bini aku nanti...'
hahaha...taktau la taktik tu Berjaya ke tak...kalau tak bejaya, taun depan cuba benda lain lg...:p

Wawa said...

hahaha...tang mintak-mintak hadiah kat en suami tu kita sama la aty...tp taun ni ni kte buat kelainan cket...adiah bday ngn anvsry, sy buat mcm2 kat die...supaya dia rase macam, 'alamak, nak bagi apa ye kat bini aku nanti...'
hahaha...taktau la taktik tu Berjaya ke tak...kalau tak bejaya, taun depan cuba benda lain lg...:p

Wawa said...

hahaha...tang mintak-mintak hadiah kat en suami tu kita sama la aty...tp taun ni ni kte buat kelainan cket...adiah bday ngn anvsry, sy buat mcm2 kat die...supaya dia rase macam, 'alamak, nak bagi apa ye kat bini aku nanti...'
hahaha...taktau la taktik tu Berjaya ke tak...kalau tak bejaya, taun depan cuba benda lain lg...:p

Wawa said...

hahaha...tang mintak-mintak hadiah kat en suami tu kita sama la aty...tp taun ni ni kte buat kelainan cket...adiah bday ngn anvsry, sy buat mcm2 kat die...supaya dia rase macam, 'alamak, nak bagi apa ye kat bini aku nanti...'
hahaha...taktau la taktik tu Berjaya ke tak...kalau tak bejaya, taun depan cuba benda lain lg...:p

Wawa said...

hahaha...tang mintak-mintak hadiah kat en suami tu kita sama la aty...tp taun ni ni kte buat kelainan cket...adiah bday ngn anvsry, sy buat mcm2 kat die...supaya dia rase macam, 'alamak, nak bagi apa ye kat bini aku nanti...'
hahaha...taktau la taktik tu Berjaya ke tak...kalau tak bejaya, taun depan cuba benda lain lg...:p

Wawa said...

hahaha...tang mintak-mintak hadiah kat en suami tu kita sama la aty...tp taun ni ni kte buat kelainan cket...adiah bday ngn anvsry, sy buat mcm2 kat die...supaya dia rase macam, 'alamak, nak bagi apa ye kat bini aku nanti...'
hahaha...taktau la taktik tu Berjaya ke tak...kalau tak bejaya, taun depan cuba benda lain lg...:p

jaja_NorLiza said...

hepi befday fared!!! ehh?? tetiba...
errr..hehhe.. aty tlg sampaikan ek...

aty.. dengan adanya entry ni pon dah menunujukkan ke romantik kan aty! pheeeww!!!!

Halimaton Hanafee said...

sama lah aty..laki sy pun kurg romantik....tp ada lah part2 romantik yg kekdg tak masuk akal..hehe

D'lla said...

wahh bestnya dpt spend together..
huhuuu

D'lla said...

wahh bestnya dpt spend together..
huhuuu

Puteri Satu said...

heheh... romatik ni kadangkala memang subjektif kan .... apapun.. bersyukurkan fared sangat protective gitu untuk keluarga....

Mrs.Farhana said...

haha..sama la kita aty.hanya kita je yg tau suami kita romantik dimana :)

tak semestinye buat2 surprise dan bg bunga tu romantik..tolong tukarkn pampers anak pun dh kira romantik wat..tul x?

Happy birthday Husband Aty :)