Thursday, June 27, 2013

RUANG TAMU :: [ MAKEOVER ] SOFA



make-over sofa...hurrmm...macam hebat lak bunyik nyer...
nak make-over jadi ape pulak heh...ngeh ngeh ngeh...

sofa aku tuh warna nyer cerah..
warna off white..
kalau ikutkan hati memang nak jer aku tukar sarung sofa tuh...
nak warne gelap sikit..kelabu maybe..
tapi...ko hengat murah..!!
kalau nak kain elok or sekurang2 nyer macam kain asal sofa tuh..
2 ribu hokeh...2 ribu...
boleh dapat lagi satu set sofa hooii....
daahh...tak payah...kalau bukan sebab membazir pon..
tak kose pulak aku nak kuarkan 2 ribu tuk tukar sarung sofa yang baru jer pakai setahun lebih kurang..
pakai jer ape yang ada...cukup2 lar tuh...





tu ko nampak tak bantal kecik kaler coklat gelap tuh..
tu dapat sekali ngan sofa tuh..
 kalau takde kusyen kecik tambahan tu...
sofa ni luas kemain tempat duduk nyer..
jadi..memang susah nak bersandar ke belakang lelagi orang pendek cam aku nih..
tergantung kaki...

tu kaler coklat gelap..
warna pilihan sendiri..
dulu mase beli tu..berbelah bagi samaada nak terus amik kaler hitam jer [untuk umah baru yang dah plan awal2] atau pon kaler coklat nih..
yang akhirnyer aku pilih warna ni tuk matchingkan ngan feature wall kaler coklat gelap aku kat umah sewa dulu tuh...
lepas tu..biler dah pindah umah baru nih..
tema dekorasi berubah warna..
kaler coklat gelap ni sungguh aku rase tak 'masuk' ngan tema keseluruhan ruang tamu..

jadi...kat situ lah transformasi yang aku akan buat..
tak mampu nak tukar sarung sofa..
aku tukar bantal kecik tu pon jadi lah...




warna kelabu ngan corak hitam..
tu ko tengok ade belang2 dan bunga2..tu sebenarnyer sarung yang sama..
sarung tu depan belakang boleh guna..jadi senang nak match-kan..atau nak ubah2..




baru match ngan langsir dan feature wall...
gambar keseluruhan tak ada..
ni baru teaser...wahahaha..alaaa..tapi lebih kurang gitu2 lah rupernye..
ni tak siap lagi tau...ade penambahan kusyen lebih kecik ngan warna sikit berbeza dengan satu warna sahaja..
dah siapnanti baru aku tunjuk keseluruhan ruang hokeh..

tu carpet pink tak dapat nak menukar lagi..
dah hajak laki gi nilai3 carik karpet kelabu...tengok peruntukan dulu..
kalau tak..pink tu pon boleeeeyyy....seri jer aku nengok nyer...uhuukkss...

kos terbakar keseluruhan..masih tak dapat dikenalpasti..
sebab..dah kate tak siap lagi kan..
yang kusyen kelabu atas tu..
aku perlukan 11 biji..!! memula dah beli 7...tapi tak cukup..
sebab sofa panjang tu memang panjang betul..
perlukan 6 biji baru nampak cantik..-untuk belakang sahaja-
yang sofa 2 seater tu pulak perlukan 4 biji kusyen..
ppfftt.....pitam...

sarung tu aku beli siap dengan bantal..
sebab aku tak de bantal saiz tu..
yang banyak2 selambak kat family hall atas ritu aku tunjuk tu..saiz nyer kecik sikit..

aku boleh jer jahit sendiri sarung bantal..
tapi..aku tak jumpe material dan kain yang aku pekenan -okeh..aku yang malas nak gi carik-
dan..aku rase..kos beli kain dan bantal tu..
same jer ngan aku belis siap jer..
dan kesimpulan nya..aku tak nak pikir bende leceh2 ni..
beli siap jer senang..memandangkan aku dah memang pekenan ngan sarung kusyen ni..
beli kat jusco jeeerrr.....ni nak2 raye ni...banyak jual pattern baru2...

 







24 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

kak, rumah akak memg sgt cantik

Gieyana said...

cantik la Aty..x per..ko ada budget nnt ko tukar kapet tue..kat ikea punya yg shaggy tue pon nice...ritu aku beli kt situ ms promo 199 instead of 399..

Nana said...

tiap kali bukak blog aty..dekorasi umah aty..rasa nak pitamm..hahaha..jeles much!

ayahmamilisa said...

wah canteknye living room aty..
yang coffee table putih tepi sofa tu beli kat ikea ye aty? cantek plak tengok letak kat tepi sofa camtu..

erin said...

cantik la aty :)

Fiza Rahman said...

Cantiklah aty. Rumah pon kemas jer ☺☺

m@m@yAyA said...

cantikla sofa aty nie..
hish bila la nak ada umah sdri,nak tiru sume dekor aty bole tak????huhu

ampun eh aty tak termampu zura nak ikut cara aty..aty terbaikla~

D Yatie said...

Cantik nyerrrrr. Huhhuhu.

**ingatkan tadi sofa nak jual lak. Hihihi.

CikPuanHaLia said...

Ingatkn nk jual sofa. Klu nk jual akk nk beli ;)

Siti Haslinda Sadiken said...

lawa juga aty corak bantal yg baru nie..ai likeee!!

O'gosh Iskandar said...

aty, mmg kagum la dgn aty..kalau ai mmg xtau la part2 nak pilih kain bagai ni...erm..nak pindah rumah gak ni...acaner ye...kene banyak belek blog aty ni dr mula..huhu

Mimy Hamid said...

ko ni serba serbi boleh kreatip tul...jahit pandai

IeRA said...

cantiklah pandai atiey kemas...

fazianbatrisyia said...

awak ni mmg rajin sungguh. kalau boleh & larat sy nak ikut tang rajin tu. br la best dok umah nanti. kena paksa asah bakat deko rumah ni...masalahnya ada bakat ke...kalau byk duit inilah rezeki ID.

Chekgu Azrine said...

meleleh ayaq liur

eima said...

lawa ... aku suka ..klu aku nk deco rumah aku nanti nk minta pendapat ko la ..

jaja_NorLiza said...

like! like! like!

:)

~ NANA ~ said...

Cantikkk! I suka warna cmni

Suhaida said...

bila aty post pasal deco2 ni..mcm nak suruh aty tolong kemaskan umah su yg mcm tongkang pecah tu..hehe

untung cik suami dapat aty..=)

CikNaa said...

klu ciknaa pakai sofa ni menangis la aty oii.. sofa hitam kt umah tu pun asik dilenyek biskut je ngan afiq..

mama ila said...

haah..cantik sangat deco2 umah aty..suka tengok...

Noraida Mustapha said...

cntiknya ruang tamu awak..berkenan dgn sofa tu..beli kt mana sofa tu? hehe..

Noraida Mustapha said...

cntiknya ruang tamu rumah awak...berkenan dgn sofa tu..beli kt ne ye sofa yg jelite tu? hehe..

NADIA ISMAIL said...

Salam aty...saya suka idea2 aty utk deko. Saya pun bru nak berjinak2 mendeko rumah. Bole la kita share2 idea...kalau free bole la singgah kt blog saya yg masih baby. Huahua...

Iluvmyfamily2012.blogspot.com