Wednesday, July 10, 2013

" balik beraya mane tahun ni...?? " -mak mertua




phheeww...
belum pose lagi malam tadi..mak mertua dah tanya nak balik beraya mane....

pppffttt....

samada shah alam atau johor...
2-2 tetap akan balik...
cuma maksudnya...raye fes yang gilang gemilang tu...
hari tu yang teruja kan...-tap aku paling teruja pada malam raya-

kalau ikut turn..memang sepatut nya turn beraya di Johor...
dan tak kisah pon sebelum2 ni...
dari lepas raya tahun lepas lagi -dah set kat dalam otak ni akan hal tu-
tapi..yang menjadi kesah nyer sekarang...
bila mak baru jer meninggal nih..
tinggal lah ayah ngan 2 adik lelaki....
kesian pulak mengenangkan derang beraya 3  beranak...

tapi abang dan kakak ipar aku..
turn raye derang kat shah alam tahun ni -kakak ipar orang kelantan-
tina pulak..walaupon turn umah mertua sama ngan aku..
tapi mertua die sejengkal jer -tak sempat basah ketiak pon kalau ulang alik-

jadi mungkin akan ok kalau aku tak dapat beraya sekali pon....[huwaaaaa....!!]

tapi..serbe salah dan hati tetap tak sampai..
nak tinggal kan derang....
biler ayah awal2 dah kata.. -malam raya kite akan berkumpul macam biasa-

ko bayangkan..kalau malam raya tu dengar takbir raya..
dan derang tinggal 3 beranak jer...
tanpa sebarang persiapan..-selalu nyer..tetiap tahun aku ngan mak yang akan buat semua tuh-
jadi...aku tak de..arwah mak dah tak de..
tina tu lagi lah takde mood die nak buat semua tuh...

haaaiihhh...2-2 pon mengharapkan anak2 balik...
kalau ikutkan...mak ayah aku dulu...tak kisah pon kalau kate tahun tu adalah turn umah mertua...
tak pernah timbul cerekarama atau drama sebabak.
kekadang..mak ayah aku yang akan galakkan...berlaku adil katenya..
macam raye pertama lepas kawen dulu...
teringat mak mertua aku malam2 raye tu menages sebab kiteorang beraya kat shah alam dulu...
walaupon keadaan aku tak mengizinkan mase tu -sebab mengandung dan ade sikit komplikasi dalam- untuk berjalan jauh...
tapi..biler cerite kat mak aku pasal mertua aku tuh..
terus2 mak ayah aku suruh kiteorang balik johor malam tu jugak...
aku yang melalak malam tu hooii..!!
mak aku rilek jer...sobsob....

tapi tu dulu...
mase mak masih ada..
sekarang..lain situasi....kalau arwah mak masih ada..
mesti tetap akan sama..biler sampai turn..
dia awal2 dah ingatkan aku tuk menunaikan tangungjawap sebagai menantu..
kekadang..laki aku tu pon tak kisah..
mak ayah aku yang lelebih....ppffttt.........
arwah mak selalu pesan..
even dari sebelum kawen pon hokeh..
berlaku adil..tak berkat rumah tangge ko nanti kalau mertua ko bersedih hati ngan ko..
lelagi fared tu anak lelaki..tangungjawap nya masih sama..masih tetap besar pada mak dia..

okeh...pegang amanat arwah mak...

berlaku adil aty...adil....

haaaiihh....

tercepit....

tapi....


takper..masih terlalu awal..
walaupon kiteorang laki binik dah berbincang tentang hal ni...
apepon keputusan nyer..masing2 dah tak kisah..
2-2 situasi pon [samada shah alam atau johor] ada alasan yang kukuh...
cuma harap tak menyinggung hati sape2...
dan harap mereka2 akan paham...
tak kisah lah samaada ayah atau lelebih lagi mak mertua...

buat mase ni..biler mertua tanya..
kiteorang tak ade jawapan...
masih terlalu awal nak berjanji ngan sape2...
ngan mak mertua lagi lah tak ley kiteorang tak berani berjanji..
kang tak pasal drama sebabak raye pulak kang....ngeeeee...

baru fes day pose aty hooooiiii..!!
dah heboh cerite pasal raya...
ko dah siap buat panggung wayang kat sini....
habes tuh...malam tadi..mak mertua awal2 dah tanya pulak kaaannnn...



p/s :: walaupon tahun lepas raya terakhir bersama arwah mak..tapi bersyukur sekurang2 nya...tahun lepas adalah turn shah alam...ade kenangan dan gambar2 kami 3 beranak dengan mak ayah...kalau ar tahun lepas bukan di shah alam....?? huwaaaaaa......!! melalak ar ko.....








30 comments:

Nurzakiah Hanum said...

ikut turn je la
:)

erin said...

tahun ni turn daku raya kat rawang, mak mertua aku x emo sgt, pak mertua aku yg lebih emo..huhuhu

:: Mrs.Eady :: said...

sedih :(

With Julia said...

Sedih baca kisah aty....tinggal 3 beranak jek di shah alam...mesti rasa berbelah bahagi sgt2 kan...rasa xmo tinggalkan ayah sorang2...ya Allah umi Qi sgt sebak plak baca...hohhhh

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

yelah, bila dah kawin kena bahagi2 adil.. untuk tak mnyinggung kedua pihak

e k i n ♥ y u s r i said...

tahun nie ekin raya kat kundang dulu
pastu baru balik johor

Lynda Che Lah said...

Kak Aty..kdg2..suami isteri dah pakat elok2..tp akan berlaku juga perbalahan bila MIL berdrama..kdg2..berkorban smpi hati kita juga terkorban..mak ayah sy masih ada tp klu ikut turn pun..MIL selalu buat keadaan payah..may u get the bst solution..sy faham wlupun mungkin situasi kita agak berbeza

ameris said...

alahai..sebak pulak baca aty..

Cik Puan Rara said...

alahaiiiii~ sedihnya.xpelah aty,balik joho pon ok.tp yelah,sedih lak tinggal ayah mcm tu kan.hmm b4 balik joho aty kena get ready lah kot apa yg ptt utk ayah aty.semoga semua berjalan lancar ye.rara pon raya kelantan tahun ni.huaaaaaaaaaaaaaaa~

cik hani said...

Semoga mak aty aman di sana..
Sedih bila raya tinggal ayah ng 2 adik tu je...mesti terasa sayu yg amat sgt..sy phm..
Hope aty tabah ye bila pikirkn nk buat kputusan raya mne thun ni..

Hope all is well

ain shahrulazri said...

johor area mne?

Mimy Hamid said...

turn tahun turn terengganu...tapi akan lalu muar so beraya 2 tempat kena sama bahagi...tp aku priority megat la sbb dia jarang jumpa family

eima said...

hmmm kesian jugak kat ayah ko tp kesian jugak kat MIL ko sbb die nangis last year ..alahai ...hmmmm

ctmah said...

tabah ye aty =)
teringat raya tahun lepas.time tu baru 3hari berpantang.dr pg sampai le ptg mak asyik kol je nangis2 suruh balik sbb nak jaga makan minum anak dia ni.i pun sibuk la melalak2 jugak sampaikan PIL risau tgk i n mlm tu jugak pukul 10 lebih balik kluang..h0h0

Chekgu Azrine said...

kan..bila berlaku situasi camni..memang serba salah..dan kalau akk pun tersepit jugak..huhu

YanaUjang said...

thn ni 1st raya turn rmh family ai..2nd raya tros blk kg mertua...bkn rmh mertua tau..kg dorang..sbb asben ai still ada nenek² lg...paling jauh kt melaka...

ai pn br 2 thn kawen..so far xde lg babak2 drama berebut soh cucu menantu blk kg memasing..hihi

ayahmamilisa said...

tahun ni dd beraya di terengganu..again..3 taon berturut2..yeay :) coz husband orang KL je..dekat..hehe..lama tak balik..rindu mak ayah..
mak dd pun slalu pesan tu..kena adil..huhu..tapi MIL jenis tak kisah..husband pun suke raya kat terengganu..meriah :)
nanti nak raya umah aty tau..:)

Aeen said...

same la kite..tahun nie raya dengan family husband lak...tapi husband raya kene keje...dia xde pun..tetap kene 1st raye umh mertua..waaaaa...

jaja_NorLiza said...

errmm..akak paham perasaan aty..

pendapat akak - lbh baik kat shah alam..arwah mak aty baru sgt pergi..rasa nya alasan tu pon dah sgt kukuh..

cakap leklok ngn mertua..insyaAllah dia paham...

CikNaa said...

baiknya hati arwah mak aty kan.. ya Allah sebak rasa.. tapi pape pun klu aty beraya kt shah alam, should be oke kot.. mesti mertua faham situasi korang..

SweetLikeWhat said...

kesian kat ayah..tapi hati MIL pun kena jaga coz tahun ni turn die kan..buat keputusan yang terbaik ye aty..

Fiza Rahman said...

Alahai aty, sedih plak membacanya. Dilema juga tu.

Haslinda Sadiken said...

turn tahun nie raya kg lin di melaka..tp maybe lepas solat kene blik seremban semata2 nak ambik gambar 1 family..ermmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

D Yatie said...

Huuuuu. Kite mmg balik sarawak. Priority mg kat kite sbb kite jarang jmp family. Hehehe.

Nurul Aziz said...

tahun ni taktahu la camne perjalanannya.. kitorang laki bini parents dekatdekat je sorang selayang sorang rawang. husband lak memang dah takde nenek apa semua, tapi tetap ajela.. hari raya balik batupahat/teluk intan.. ziarah sedara kat sana.. selalu balik hari je.. memang penatt.. my family lak, balik sabak bernam sbb atoknenek masih hidup..


akan balik tiga-tiga tempat, cuma tulah, taktahu bila apa semua.. camne nak mudahkan perjalanan.. supaya takdela penat sangat..




Tina Othman said...

Aduhai

Serba salah dibuatnya naknya mak mertua dah call tanya kan

afiewithayie said...

kito rayo kodah tahun ni..keno adil aty..huhuh..

Nurul Husna said...

kes akak sama mcm saya...bila xde mak ni, nak tinggalkan ayah dan abg beraya rasa x syok betul raya..sbb mak dah xde..saya sorang anak perempuan dlm family..lain2 sume lelaki.. (ada sorang menantu perempuan) tp tahun ni saya beraya umah mertua..tinggallah ayah dgn abang yg bujang tu...xtau la mcmn..pening fikir psl raya tahun ni..lagi2 tgh sarat ni...

Sufi Al-Arshadiy said...

Sebak plk bila baca entri ni. Kalau blh dibawak berbincang dgn MIL, saya suggest raya kat shah alam jelah. Sbb baru sangt mak pergi kan. Ayah tu masih rasa sunyi sangat tu. kalau boleh la kan...tp kalau agak2 mil susah nak paham takpelah, nak buat caner kan. Hati orang tua susah kita nak baca sebab kita belum tua belum ada ank menantu lagi...huhu...

Anak Lebah Comot said...

Bila turn rumah mentua..selalunya jasmin akan siap2 masak ngan mak dulu..pagi2 dah siap mengadap dapur. Sampai semua settle baru gerak ke rumah mentua. Selalu malam baru gerak. Erm....memang letih tapi satu2 nyer anak perempuan terpaksa tolong. Takpe..yang penting dieorg gembira kan.