Wednesday, July 10, 2013

HOME SCHOOLLING :: Qaleef dan pensel warna




qaleef ni kan...
asal aku bukak buku fail kertas nak buat kerja aku..
mesti die pon sibuk amik pen aku nak menconteng...
seingat aku..lama dah aku perasan...
dari 2-3 bulan lepas lagi...
tapi sebelum ni..tak obvious sangat..
pegang pen pon tak berapa betul...
jadi..aku pon tak berapa kesah...-ko conteng la nak kertas2 kerja mama ko ni- haaaiihh...

sampai satu masa...qaleef mula mahir pegang pen pensel bagai tu..
eeaaahh..qaleef dah buat onar tau kat dinding family hall....huwaaaaaaa...!!!
pakai pensel...cepat pulak tangan die mase tu...ggggrrrrr....

jadi...setiap kali pon...
asal aku buat kerja nak pegang pen bukak fail..
aku kene sediakan tuk qaleef nyer jugak...
kalau tak...habes segala kertas kerja aku die buat onar...-malas pulak aku nak amik gambar tunjuk kat ko-
mase tu..memang dah pikir nak belikan kaler pensel..buku drawing bagai tuk dia..
tapi asyik ar bertangguh...-dan selalu lupa- *kesian qaleef
dan last week..biler laki aku gi out stesen...
aku pulak memang dah boring duduk umah -nak bawak qaleef keluar jugak-
pergi lah aku jusco khusus tuk beli barang2 qaleef jer..
eeaarr,,,sebat jugak ar baju seluar raya qaleef...ahaakkss...


okeh...yang khusus nyer...
aku beli peralatan menulis melukis atau ngan nama tepat nya..menconteng tuk qaleef...
howyeaaaa...!! dah tak de lah pasni..qaleef sibuk2 nak conteng kertas2 kerja mak nyer...[eeaaaarr...kot la]







aku tak tau kriteria pensel warna yang mane sesuai tuk budak besar qaleef..
aku beli sebab die kate senang nak pegang tuk jari2 kecik..
dan lagi..mungkin sebab aku rase stabilo ni warna nye cantik..uuhhh...sungguk aku tak pasti
aku belasah jer beli sebenarnya...ngehngehngeh...

sebenarnyer..aku ade beli barang lain lagi...crayon..mural colour..buku warna bergambar..
tapi tu nanti lah aku cerite..
ni nak cerite qaleef ngan pensel warna die dulu..









kemain lagi ko kan dapat pensel warna..!!





dan ini lah hasil karya seni qaleef yang pertama dengan pensel warna...
tu ko tak nampak ker ade bentuk rumah...ade gambar kucen kat situ tuh...hahaha...




masih terlalu awal tuk di nilai hasil lukisan dia..
aku pernah dengar kat rancangan semanis kurma lama dah dulu..
tentang seni dan perkembangan kanak2 nih...
tetamu jemputan tu cakap [maaf tak ingat nama tapi beliau merupakan pakar motivasi rumah tangga dan keluarga]
kanak2 meluahkan ekspresi diri atau perasaan melalui warna atau hasil lukisan yang dilukis...
perasaan yang kekadang kite orang dewasa tak tau ape yang di mahukan mereka..
contoh nya..kalau kanak2 tersebut selalu melukis gambar rumah..atau balik2 gambar mak ayah anak2 pegang tangan...
atau gambar binatang2 dan sebagai nya..
semua mempunyai maksud tertentu...-untuk mereka-
jadi..kite ni lah yang akan memainkan peranan tuk memahami maksud anak2 melalui lukisan tu kan...

jap2..aku carik sikit info pasal hal ni..


Isernberg ( 2001 ) menyatakan seni adalah satu sistem simbol yang boleh digunakan untuk menjana makna dan alat untuk pembelajaran . Ini kerana aktiviti seni menyediakan ruang untuk kanak - kanak mengeluarkan dan melahirkan perasaan , cara berkomunikasi dengan dan tanpa bahasa , serta membantu kanak - kanak untuk membantu kanak - kanak untuk meneroka pengetahuan akademik mereka .-sumber-


Mengenal Warna
Apabila kanak-kanak mula belajar mewarna, ia adalah langkah pertama untuk dia mengenal warna. Apabila dia sudah didedahkan dengan aktiviti mewarna pada awal usianya secara kerap, dia akan mudah mengenali warna dan tahu bagaimana untuk mencampurkan warna untuk mencipta warna baru yang lain.

Luahan
Mewarna adalah cara yang menunjukkan dia sudah bersedia untuk meluahkan apa yang dirasakannya. Dia akan menconteng dan melakar pada kertas putih mengikut perasaannya. Jika perasaannya stabil, lakaran warna kemas dan sebaliknya jika perasaannya tidak stabil. Dalam pada masa yang sama, ia boleh dikatakan terapi buat si manja kerana dia akan memilih jenis-jenis warna yang dia suka tanpa dipaksa oleh ibu bapa atau pengasuh.

Membina Kemahiran Motor Halus
Mewarna membantu kanak-kanak membina kemahiran motor halus mereka. Kemahiran motor halusnya penting dalam kehidupannya. Apabila melakukan aktiviti mewarna, ia membantu seorang kanak-kanak membangunkan otot-otot tangan mereka dengan cara dengan cara memegang dan mengawal pencil warna dengan betul.


-sumber-


haaaa..nampak tak...
tapi...eeaarr....yang hasil kerje qaleef tuh..
masih tak dapat nak di classified kan...hukhuk...
masih terlalu awal....
die tu..asal dapat kertas ngan pensel atau pen jer...semua pon jadi..hahah..
tak nampak ape2 bentuk poooonnn.....
buat mase ni..-die sedang belajar- 

seronok melayan bende2 macam ni..
bende2 baru untuk mak kali pertama macam aku...
biler dah ada anak ni..secare tak langsung..
aku jugak belajar akan kehidupan...belajar tentang psikologi kanak2..
setiap kali pon..aku pasti rase teruja...

tu tak sabar nak bagi qaleef 'kawan sedarah daging' tu...[eeaaahh] *tetibe
amin kan cepat...!! ngeeeee......


p/s :: samaada aku..atau fared..2-2 pon ada kelebihan dalam seni melukis dan mewarna...tapi tak tau ar menurun kat qaleef ker tak...tak nampak gaye lagi tuh...



16 comments:

Nurzakiah Hanum said...

suka colour nie

ameris said...

aty awal lagi kot utk menilai hasil qhaliff tu.
maybe tu lebih pada dia nak explore benda2 baru. mungkin.

Lala Latif said...

amiiiinnn...haha..;-)

Mimy Hamid said...

kalau ikut genetik megat pandai melukis tp tak tau fayel ni ngikut ke tak...ikut aku lukis org lidi ar...hihihi fayel aku bg conteng pakai crayon...kaki pun conteng hehehe

Haslinda Sadiken said...

lin dh nak beli sabtu lepas kt Tesco..tp asben x kasi..risau SB masuk mulut pensel kaler tu :(

Irene Dahayu said...

wah dah mewarna da.. macam anak unty... dinding toksah habaq la... penuh dah...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

seronok nya Qaleef berekspresi atas kertas ye.. Insyaallah kalau mewarisi bakat mama papa nya alhamdulillah. kerja 'melukis' ni luas skop nya

cik hani said...

Aty...

Nanti blh frame qaleef punya lukisan tu..msti ada nilai tersendiri...

Aeen said...

wah..ayat yg last tu....hehehe..insyaAllah....mudah2an cepat qaleef dpt teman/adik.. :)

~ Huda Qamar~ said...

comel dak qaleef =)

tapi kena perati selalu kak. anak buah saya mula2 conteng2 kertas. dah boring kaler tu pulak dia masuk mulut (kanak2 kan semua nak masuk mulut). dah mulut dia warna warni (kes tak perasan sebab dia buat secara senyap). jenuh nak korek lap2 balik apa yg dah masuk mulut.

m@m@yAyA said...

kemain qaleef pegang pensel ada gaya..
syabas qaleef~

Nurul Aziz said...

Sy memang tangan kayu, tapi saje je jugak belikan anak kaler krayon semua.. kot laaa Ayra ada bakat terpendam.. kahkahhh.. lagipun dari dia main sesaje, baik la buat aktiviti camni.. hihihi..


Lukisan memang ada kena mengena dengan psikologi..last sem ada belajar sikit-sikit cara nak mengenal emosi seseorang berdasarkan lukisan yabg dilukis... kalau lukis pokok camtu apa makna nya, lukis muka orang camtu apa makna nya.. best! hihi.

eima said...

ok la tu ... didik dari awal minat buku ... cam aku ni anak2 dedua ikut mood mak depa ..huhu

Cik Puan Rara said...

hehehehe sgt berseni qaleef.aunty nampak cm rupa bentuk rumah dh tu.kikikiki.joke je eh aty!

antalya said...

hebat qaleef. Iskandar still lg dok mkn pencil colour ngan crayon.so mmg akak xleh kasi dia langsong

Fiza Rahman said...

Pandainya qaleef. Dia tak masukkan kaler tu dlm mulut plak yer. Klo qhalif saya tu, suma nak masuk mulut.