Tuesday, July 09, 2013

teruja dengan malam pertama



entah kenapa...saat ni..hati sangat2 teruja...
teruja dengan kedatangan ramadhan..!!
hati bunga2...macam malam pertama lak rasa..eeaaahh...apekaaaaahhhh.....
tapi..iyer...tak tau kenape perasaan kali ni lain macam...
aku siap mandi wangi2 nak sambut ramadhan..
macam mandi sunat raya pulak..
pakai baju cantik2....heheh..

sebenarnyer dari bangun pagi tadi lagi..perasaan tu dah sangat kuat..
cuaca pulak hari ni redup sejuk jer rasa...


petang tadi...fared cancel job..jadi tak mo masuk opis..
terus balik umah..howyeaaa....aku suka..
terus ngajak fared ker tesco beli stock makanan tambahan tuk berpose nih..
dan carik bahan nak buat sahur esok...
hari pertama nak bersahur esok...aku nak masak nasik lemak dengan sambal udang...

tadi petang sempat jugak buat cheeskut 
-fared kata die nak rase sebijik macam mase fes time die makan tuh *pitam
fes time makan..nadt yang buat mase gathering ritu...
menggigih ar binik nyer buat -sedangkan bukan susah sangat pon kaaann....drama lebih ko-
dah setel..tapi rase tak tau lagi...sebab buat petang...tak tau biler nak keras tah....
laki aku dah kejap2 bukak peties tengok dah keras ke belum...haaaiihh...

fared dah gi terawikh...kat mesjid besar..
aku terawikh kat umah jer lah malam pertama nih...*sobsob..
nak kasi teruja..malam ni pakai tekung baru...baru ar feeeeelll kan....
macam dulu2 mase bujang...
terawikh pertama...aku..tina dan arwah mak mesti gi solat kat mesjid nek kereta tiga beranak...
siap buat 23 rakaat..!! pheeww...
dan satu kemestian..nak masuk ramadhan mesti mak soh beli tekung baru untuk dipakai...
dah macam kewajipan dan tradisi pulak pade kiteorang...
tapi selalu nyer..aku akan simpan satu tekung khas untuk itu...
kire macam tekung ramadhan dan tekung raya..heheh...


ooohhhh...rindu akan semua tu...
rindu segala berkaitan arwah mak...
keadaan dah pasti berbeza sekarang....
saat ni pon...aku kat umah rawang...tak dapat pergi ke mesjid..
macam tu lah sekarang..dengan anak kecik..
fared kate..boleh gilir2 terawikh kat mesjid/surau..
sebab sorang perlu ada tuk jaga anak..
anak kecik..nampak macam alasan jer kan...
tapi ketahui lah..qaleef masih terlalu kecil tuk di bawa...
bukan tak nak ajar dia..tapi aku tak nak nanti dia akan lebih menganggu jemaah lain nak beribadah..
tak pasal2 kurang pahala solat masing2 kang..
dan tak pasal mungkin aku yang akan menanggung bebas dosa..
buat marah orang jer nanti..
tunggu satu masa..tahun depan mungkin...-insyaa Allah..
saat tu pasti bertambah teruja..!!

lagipon...aku pernah baca...anak sekecil itu..
memang tak di galakkan untuk dibawa ke masjid..
atas sebab kebersihan dan kesucian..
memandangkan dia masih tak boleh mengawal hadas besar dan kecil [ber-pampers] 
semua tu kene di amik kire dalam agama...

tak ape lah.... satu hari nanti..insyaa Allah....


kat umah baru ni jauh sikit dari surau taman...
jadi tak dapat dengar takbir terawikh tuh....
dulu umah sewa...azan semua boleh dengar jelas..seronok rase perasaan...
tak per lah..tunggu mesjid baru insyaa Allah akn dibuat -lagi dekat giler ngan umah-
eerrr..tapi tak tau tahun biler...uhuukkss....-baru ade tapak jer-


p/s :: puasa pertama kali aku sebagai suri rumah...harus lah tak de alasan tuk  skip masak sahur...ngeeee..



14 comments:

cikpingu said...

selamat bpose kak...
selamat bsahur n masak2.. :) hihi

misikahwin said...

salam ramadhan.. selamat berpuasa dan beribadh kak :)

Diana said...

Selamat berpuasa Ati..
Kita sama, tahun pertama berpuasa tanpa emak tersayang..

Tabahkan hati kita.. =/

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Perghh tajuk!!.
Selamat berpuasa Aty.

Seingat saya klu somi kita pegi mesjid, kita tak dpt pegi, kita isteri ni still dpt pahala. (karang refer kat Ustaz ye, takut salah plak). Tapi kita pun teringin gak kan berjemaah reramai. Takpe Aty, pejam celik lama2 besar si Qaleef tu.

hayati hashim said...

selamat berpuasa aty..
sama macam mak kita simpan telekung terawih dan telekung raya. terikut2 smpi sekarang.

e k i n ♥ y u s r i said...

selamat berpuasa kak
pg td sempat jugaklah masak sahur
huhuhu

ameris said...

sama lah kita aty...mmg x merasa nak solat terawih kt masjid.

Chekgu Azrine said...

Selamat berpose sis!!

Mimy Hamid said...

ku kuciwa..1st ramadhan tahun ni dah period...tak best ar...

With Julia said...

Nanti masjid dh siap bina dekat gan umah lg senang nk pi solat terawih kan aty...best yer...lagi best jadi suri rumah sepenuh masa... :) insyaAllah...tggu aura itu sampai...

eima said...

wahhh bersahur nasi lemak tu ... boleh tahan jugak tu kan perut fared ...hehehe

selamat berpuasa cek

m@m@yAyA said...

zura pun teruja aty taon nie nk smbut puasa..
Alhamdulillah masih lagi berkesempatan nak merasa puasa taon nie..

tuelah ingat taon nie nak bwk yaya pergi terawih dekat surau tp memandangkan dia tgh super aktif skrg terpaksa pendamkan dlu niat tue..

selamat berpuasa aty,maaf yer lau zura ada wat aty terasa selama kita kenal..

ساريده سنين said...

Salam Ramadhan...

ساريده سنين said...

Salam Ramadhan...