Wednesday, July 10, 2013

bazar tak besh...




tadi aku beli makanan kat bazar tuk berbuka..
tapi tetap masak jugak..-masak sayur-
kat bazar sekadar beli murtabak..kuih sikit..laki aku beli laksam..
oohh..ngan ayam golek..
balik umah masak sayur...
ade buah tembikai kuning..
ade cheeskut buat semalam -menjadi-
dah cukup banyak tuk hari ni..

bazar kat country homes ni dah tukar tempat..
kat tapak pasar malam yang selalu tetiap minggu tu..
aku tak suker tempat tu sebab sempit gila dan jammed..!!
nak kuar masuk carik parking semate nak kebazar jer dah amik mase sejam...
laki aku dah merungut kenape tukar tempat..
tahun2 lepas -2 tahun aku berpuasa kat rawang ni- tempat bazar adalah strategik..
tak menganggu laluan orang yang baru balik kerje atau sekolah..
kawasan luas..parking senang..laluan masuk ke bazar banyak tempat..
tapi sekarang..jalan ke bazar one way..
tapak kat kawasan jalan utama kereta lalu lalang kuar amsuk dari country homes tuh..
ni pulak pose pertama...ramai yang menyerbu...
siyes..menyesal gak ar aku rini cecite nak berbuke makanan bazar...

balik umah dah letih..sebab kat bazar tu sesak giler..
fes day kate kan....haaaiihh...
terus cakap ngan fared -lain kali tak nak pergi lagi..orang masak jer-
pheewwhh...aku rase kalau fared tu boleh lompat bintang mase tu..mesti dah melompat dah..
kemain binik dengan rela hati nak memasak sepanjang ramadhan....*semangat

balik2 terus masak sayur...
sambil2 terus hidang makan dan buat bandung soda..
ingat nak buat coctail susu..tapi singgah satu kedai takde pulak jual coctail dalam tin tuh..
takper..ade 29 hari lagi -insyaa Allah jika dipanjang kan umur-
ngam2 jer siap..terus azan masuk waktu berbuka..haaiihh..
kelam kabut...sedangkan aku bukan bekerje pon nak kelam kabut kalau ikutkan..
tu aku cakap..lain kali tak nak gi dah..
kalau nak pon..terus makan lur jer...ngeh ngeh ngeh...
atau..senang..time fared balik kerje..soh dia yang singgah beli ape2..
kuih ker kan sebagai manisan atau makanan tambahan.. 

seb baik murtabak...dan laksam tadi beli tak mengecewakan rase nya...
boleh beli lagi lain kali...eeaahh...*baru tadi cakap tak nak pergi dah...heheh

esok nak buat nasik tomato ayam masak merah..
ko tengok..feeling hebat jer nak masak ko kan...
ngeeee.....

ko pulak bukak pose ape tadi..??

18 comments:

cik hani said...

cik hani dengan cik suami makan sup ayam+sayur dan telur dadar je..minum bandung..kenyang alhamdulillah..

cik suami tak suka g bazar..sesak katanya..makan pun payah nak cari yang sedap..sesetengah peniaga ala kadar je sediakan jualan..

cik suami cakap daripada mulut kite dosa kata kat peniaga, better masak sendiri..hope gigih la nak masak sebulan ni..

kalau tak larat, kena paksa cik suami beli kat bazar je..hikhik

penyisir rambut said...

Tadi pon masak jugak..hari ni balik keje,,jem luar biasa..ramai kerumun bazar.. 1 malaysia la kate kan..dulu umah adik sy dekat apartment casaria..slalu pegi rawang..jalan sane teruk sangat..tah bape lame lagi nak elok jalan kat sane..jem mmg hari2 pon..huuuu..

Diana said...

Makan bakso je ati..beli bazar jugak... Makanan banyak tapi tak menggiurkan... Mmm..kecewa jugak... Mungkin first day puasa, penjual belum warm up lagi kot....kan..?

Aine Ainun said...

kdg pikir 2 org je malas kan..tapi msak lagi puas....=)

Cik Puan Rara said...

Eh td kata xnk g bazar dh.tp nk repeat laksam.hehehe.rara xg pon bazar.sbb jln jem.ntah kenapa.alaaa sok aty masak awak sket.mst xkelam kabut.hantar sket nasi tomato sok eh.hehee

Chekgu Azrine said...

Laki akk suka no ajk g bazar..akk kurang suka..huhu..tp demi jd solehah..ku turutkan aje

Miss Mirror a.k.a Sam said...

I pun mcm dah tak kose nak pegi Bazaar tapi pegi jugak la sbb bosan pulak kat rumah mengira2 jarum jam. Hahaha..

Semalam berbuka mcm2 juadah antaranya kerabu mangga, rojak dll.. sbb kat rumah MIL, ramai org.

m@m@yAyA said...

bila duduk dengan family nie makan apa yg dimasak oleh mama jelah~
cm ada gak kekdg pegi bazar bli pemanis mulut gitue..

tapi besalah kan napsu syaiton khen dr nak bli 1/2jnis jd bemacam2 plak da mcm leh meniaga balik jer..huhu

eima said...

smlm aku lari awal dr opis semata2 nk berbuka posa ngan family laki aku yeay ... so semua tak mengecewakan lah sbb semua juadah MIL aku masak yey

ily♥ said...

Buka puasa kat umah mak..hubby da belikan ayam golek siap2..mak pulak masak bawal sweet sour, kerang dengan bubur kacang hijau.

Hubby tanya nak beli ape2 tak, nak bawak faheem jalan2 naik motor sbnrnye...ikut la skali..nak beli air je pun..

Jammed nye...nasib naik motor. yg naik kereta tu masing-masing muka ketat je stuck dlm traffic jammed. Itupun nak cari parking motor pun susah. Last2 hubby tgu kat motor je, ily gi beli air. Nampak gerai pertama jual air terus beli. 5 minit je kt bazar..huhuhu~

yUmiE AzuRa said...

kte lg kecewa aty..blk keje trs kejar2 msk,err tp 1 lauk jela.haha.sbb husband ajk g cari bazar ramadhan.
tp nan hado.smpi kelip2 minyak kete ktorg pusing2.hampa betul.

Mimy Hamid said...

semalam laki aku masak yeayyyyyy....

Mar Mansor said...

kitorg g bazar gak...kat giant extra JB..1st day katakan..mmg sesak giler..nk membeli pon kena beratur..haihh..

SweetLikeWhat said...

tak pergi bazar lagi..mungkin pergi nak last2 ramadhan nanti..

MizzTina said...

emmm, 1st day suami dh membeli belah kt bazar sbb sy blik keje lewat... tp sahur still masak.. hehehe

Nurul Aziz said...

dah tukar tempat kat tapak pasar malam ahad tu eh? tak suka jugak, tempat tu parking susah...

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

ayahmamilisa said...

bestnye masak nasi tomato..share la resepi aty..:)
semalam berbuka makanan bazar jugak ngan ayam golek beratur panjang gila kat rantau panjang tu..seb baik sedap..ngan jammed masa balik bazar lagi..tobat tak gi bazar tu dah..huhu..