Thursday, July 11, 2013

Sudut Pilihan :: ruang bawah tangga





bawah tangga aku dah siap2 ade ruang tertutup untuk stor..
tapi kat kawasan tu..ada sikit ruang..
yang kalau kite tengok...macam tak boleh buat ape2..
memandangkan ade pintu stor yang bukaan-nya keluar [amik ruang]
stor tu pulak..memang kiteorang gunakan secare maksima..
maksud maksima bukan kiteorang dok sumbat segala macam bende sampai penuh..
tapi maksudnya..kiteorang letak barang2 yang kerap digunakan...-contoh seperti penyapu dan penyodok..vacume..etc..yang ko pon tau barang2 macam tu selalu digunakan-
jadi...dah tentu2 pintu stor tu aku kerap bukak tutup..
[cerita dalam stor nanti aku akan kongsikan]

jadi...kalau ikutkan..nampak macam terhad jer kretiviti yang boleh dibuatkat ruang tu..

mase awal2 pindah..aku pernah letak console table kat bahagian dinding tangga..
letak frame gambar...
tapi aku rase macam semak pulak...
menganggu jalan..
dan sebenarnya..aku rase...setiap kali aku sekadar menyapu tangga pakai penyapu...
habuk pasir bagai tu akan jatuh atas meja konsol tuh...
membanyak kan lagi kerja aku pulak...
dan..kalau dibiarkan walaupon sehari...nampak lebih selekeh..!!
lelebih lagi meja konsol tu letak nya kat laluan pintu masuk...
jadi sudah nya...aku alih ke tempat lain...

dan bahagian bawah tangga ni...terbiar kosong...
bosan untuk aku...

sebenarnye...
sampai ke sudah..aku tak ada idea lagi ape nak dibuat atau ape aku nak letak sebagai dekorasi..
nak kasi nampak menarik sikit...
tapi...untuk permulaan..
aku bagi sikit sentuhan warna kat ruang tersebut...










aku masih mengekal kan pilihan warna kelabu..
kesinambungan atau selari dengan warna kelabu feature wall dan jugak idea dekorasi lain..
tapi untuk ruang ni..
aku pilih warna kelabu dengan kontra lebih gelap..[paling gelap dalam tone keluarga kelabu]
aku memang sengaja walaupon tu bukan feature wall utama..
tapi ia nye tetap menepati konsep feature wall..sebab dinding ni jugak merupakan antara dinding pertama yang akan di lihat setiap kali pintu masuk [utama] di bukak...



haaaa...ni kontra warna kelabu gelap ruang bawah tangga tu dengan dinding feature wall asal..
dining area ni selari plan lantai nye dengan living hall..
jadi warna dinding nyer sama..
jadi..kat sebab tu lah aku pilih warna gelap untuk nampak kotra...dan dramatik sikit..*konon


rancangan seterusnya..
mencarik idea tuk dekorasi macamane kat ruang atas nih..
pheewwhh..mencabar jugak untuk aku sebenarnye...
sebab..kalau boleh nak sesuatu yang bersaiz dempak..
tapi dalam mase yang sama tak nak nampak crowded..menganggu jalan dan jugak pintu stor..
kalau boleh nak elakkan idea rumah sewa lama -letak 3 ketul frame-

nanti nak google carik idea dulu..

eeeeaarr..dan tengok bajet jugak dulu...tu yang penting...ngeeee....










23 comments:

Husna said...

sama feature wall kita warna kelabu. nampak modern kan. tak sabar nak tengok deko bila siap nanti. Selamat berpuasa.

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya rumah dia

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

hai, shakira nak bagi cadangan boleh? hehehe cantik rasanya kalau letak cermin besar and panjang atau cermin pecah2/petak2 kat dinding depan pintu bawah tangga tu..bukan dinding bawah tangga tau,yang depan pintu, yang bertentangan la jawabnya..hehe dah merapu panjang ni! :)

nana ruzana said...

Kalo letak sticker wall yg cantik2 tp simple pon mcm cntk..

nana ruzana said...

Kalo letak sticker wall yg cantik2 tp simple pon mcm cntk..

Gieyana said...

ko letak frame bergambar kat side dinding tue (bkn kt tangga) pon nice beb...main attraction kan psl ko kata buka pintu terus nmpak sini...nice kaler ko..:)

Mama Lynd said...

Rajin tol mengecat..
Mungkin sebab dinding tu tulus murni lagi.
Baru2 ni saya mengecat dari kelabu tangga Aty tu ke hijau. Paling kurang 4 kali touch up.Baru ok.

Tiap kali ngecat mesti ingat Aty y gigih ngecat sorang2..

Mimy Hamid said...

senang la beb rumah bawah tangga ada stor..kemas sikit

shark said...

apa kata akak buat jer ctu ruangan gambar :)
gantung jer gambar2 akak n family..
rasanyer meriah jugak..
kalau ltak meja kecik pn akan nmpk serabut sbb tempat terhad n akak slalu guna stor tu..
so kesimpulannyer deko secara gantung :)

CikNaa said...

deko cantik2 eh.. nanti kalau belum meletop, ciknaa dtg beraya boleh? :)

Haslinda Sadiken said...

kalau bukaan pintu stor di ubah kedalam maybe aty ade idea utk decokan ruang tu kan

ayahmamilisa said...

weee..terserlah ruang tanggan dengan pilihan color tu..nice choice aty :)

Chekgu Azrine said...

Lawa warna tu sis...berkenan akk

jaja_NorLiza said...

aty wat ape2 pon nampak menjadik jer..walau hanya cat wall...aty pandai macth kan kaler...suke2...

YanaUjang said...

eh sama lak entry kita hr ni..psl blk bwh tangga..muahaha~

eima said...

dlm stor cam ne ko susun ek ... aku main campak je brg2 ngan mainan anak aku dlm tu ... nk cr mmg seksa la

Fizah said...

punyalaa byk entri termiss baca..haiihh

apapun salam ramadan ya aty..cantik warna dinding tu..warna berani! =)

MizzTina said...

suke yg bwh tgga sesiap ada stor.. senang

Cik Puan Rara said...

eh rumah rara pon kelabu ni.hehehe.sama sep sket!

Nana said...

aty.. kita pn pening bab tepi tangga. rasa macam nak tukar cat jugak. tapi errr..blur laaa

Siti Fatimah said...

Alahai...canteknye warna rumah aty ni. suke tgk. =)

Princess Atie said...

Try letak cermin yg x ada bingkai saiz besar. - idea biasa je ni. Huhu...

SweetLikeWhat said...

lawa plak warna kelabu ni ye..