Thursday, July 11, 2013

Email :: idea cat untuk bilik tidur utama






lama giler dah email ni...aku rase makan bulan jugak lah..
hampun yer kak...baru ni teringat nak buat entry khas seperti dijanjikan..
cisss...poyo tak aku..bajet interior design lah sangat kaaaannnn....puuiii...
tak bertauliah..suker2 hati nak bagi pendapat....ngeeee...

eeerrr...dah orang tanya kan...

okeh...berbalik pada email..
untuk persoalan yang pertama...

'suka idea cat stripes tu..kalau buh masking tape nanti cat2 tu tak termasuk celah2 masking tape ker?dia akan betul2 lurus ker ikut line masking tape tu?'

ramai yang tanye soklan yang sama...
dah kalao ko ubuh lurus..lurus lar dia...heheh...
okeh..siyes ni...
sebenarnye...ade banyak keadaan akan berlaku atau mungkin berlaku..

yang pertama adalah keadaan simen dinding tu sendiri..
ko kene pastikan dinding yang ko nak cat tu keadaan nyer macamane..
sebab..kalau dinding yang dipalster macam biasa..keadaan nyer halus -maknenyer rata-
jadi..tak de masalah tuk letak masking tape tu..
cuma perlu tampal lekap betul2..jangan bagi sikit ruang pon kat bahagian2 tepi masking tape tu...
tu pasal aku galak kan ko pakai masking tape baru untuk setiap layer stripes tu...
mengikut pengalaman aku sendiri..biler aku asyik ulang2 pakai masking tape yang sama -sebab tak cukup-
masking tape tu jadi tak elok di bahagian tepi2 nya..
kat situ lah cat2 boleh masuk kat dalam line tuh..

tapi tuh untuk dinding palster cantik rata..
tapi ade sesetengah rumah...
aku tak pasti kenape..dinding dalam rumah tak di plaster/atau di simen halus..
aku pernah jumpe..ade bahagian dalam rumah yang plaster pakai pasir kasar..!!
selalu nyer plaster pasir kasar ni..orang buat kat bahagian luar rumah dan kat tembok pagar..
kalao ko perasan..ko pegang dinding ade bijik2 timbul..
haaaa...tu plaster pasir kasar lar tuh...
jarang dah orang nak buat dalam rumah..-nak cat susah..
kalau jenis dinding macam tu..memang aku rase agak susah nak letak pastikan yang cat tu betul2 tak masuk dalam atau tepi2 masking tape tu..
dah sebab dinding tak rata..
letak masking tape pon maknenyer..akan ade ruang la kan...

tapi kalau ko dinding umah sekarang..yang standard licin jer simen nyer..
tak de masalah nak buat cat stripes ni..cuma pastikan letak masking tape tu betul2 lar..itu jer...


untuk persoalan ke dua [yang ni agak susah tuk aku pikir memandang kan aku ni bukan lah pakar pon kan]


'...so boleh bagi tak idea kat mane kite nak cat bagi nampak menarik................so langsir pakai warna purple gelap..........' [baca email kat   atas untuk gambaran penuh]

mencabar gak nih...pheeww...

eerrr..persoalan nyer adalah nak mintak pendapat cat jer kan..heheh..
gigih lah aku bace ulang2 kali...ngeeee....
aku ingatkan nak tanye susunan perabot yang sesuai ker..tu memang tak mampu nak jawap aku rase..
sebab siap attached gambar....

pasal cat tu..
yang aku dapat fes sekali warne kepala katil adalah putih jenis lather..modern..
dan mungkin perabot lain pon warna yang sama...
jadi..tak susah nak match kan ngan ape2 warna pon..
kepala katil kat tingkap..langsir warna pepel gelap...
tapi tak de gambaran lengkap pulak aku rase..sebab..nak tau ade carpet ker tak..
kalau ade..carpet warne ape...?? haaaa..penting tu..
sebab..tak nak nanti..warna jadi caca marba..memandangkan langsir dah tetap warna purple tu..

jadi..aku jawap ni [secara peribadi] aku anggap tak de carpet..
atau carpet adalah sama warna dengan langsir..atau lebih kurang...
atau pon warna2 pastel/tanah yang senang nak 'in' ngan warna ape2 pon..
pandai2 jer ko kan...uhuukkkss...

ni pendapat peribadi aku jer yer..
terpulang samaada nak amik atau tak...

kalau tanye pasal warna...bagi aku..warna ape2 pon cantik..asal kan pandai menyuai-padan dengan perabut dan dekorasi lain seperti carpet..langsir..kusyen..atau cadar...
tak kisah lah kalau ko amik hitam sekali pon [tak digalakkan untuk dalam bilik tapi kalau ko dah suker]  boleh jadi cantik kalau betul2 kene ngan gaya nya..

tapi ade jugak beberape perkare ko kene amik kire dulu..

bende pertama perlu diamik kire...

samaada perlu cat pada feature wall atau keseluruhan bilik...

memandang kan sepatut nye feature wall tu berada di dinding yang diletakkan katil..
sebab dinding tu merupakan dinding pertama yang di lihat biler masuk dari pintu kan..
tapi sebab dinding tu ade tingkap..jadi tak boleh di kire sebagai feature wall..
[ko nak buat pon boleh jer..asalkan suker]

kalau ko nak buat feature wall sahaja..
aku cadangkan ko amik bahagian dinding pada almari kekal tu...
cat sebagai feature wall dengan warna yang lebih gelap berbanding pada bahagian lain..
warna2 selamat adalah warna tanah..warna pastel..warna bumi...atau...kalau nak menarik amik warna pepel sama dengan langsir..-tapi nanti ko susah nak tukar langsir warna lain ar..
dan dinding bahagian langsir tu..ko cat ngan warna yang cerah...

perkara ke-dua :: warna ape yang ko suka...tu paling penting...

sebab kalao ko tanye aku..memang aku akan kasi jawapan pada warne2 yang aku suker ker...hahaha...

tapi kan..untuk selamat..nampak luas bilik..dan nampak ekslusif...
amik warna pastel seperti cream lembut..atau warna white lily yang macam kekuningan lembut tu..
jangan amik warne2 panas seperti merah...hitam atau warne2 gelap..
melainkan ko memang suka...

dan sekarang..warne yang sedang 'in' adalah warna kelabu silver...
nampak modern...

contoh nya ::

aku rase...perabot ko semua warna putih kan...termasuk almari pasang siap tu...
jadi..kat feature wall yang aku cadang kan tu..
kalo ko amik warne PINK..tuk dinding2 lain..ko amik warna pink yang lebih lembut..
pink jugak sesuai ngan langsir purple..

kalo ko amik warna KELABU...amik tone silver atau kelabu paling lembut untuk dinding2 lain..
tapi..kalau ko amik warna PURPLE...yang gelap pada feature wall..dan lembut pada dinding lain..
atau pon dinding lain ko cat warna cream dalam keluarga yang sama...

kalau ko tak nak cat feature wall pon tak ape..
ko boleh cat keseluruhan dinding ngan warna kesukaan ko..
tapi amik warna yang lembut..
contra dengan warna langsir..
nak menarik..ko letak kusyen2 kecik atau alas meja [table runner] ngan warna yang sama dengan langsir..

haaa..macam pening jer jawpan kannn...
dah kate tak profesional...adeeyyhh....


peringatan :: jangan cat 2 warna yang berbeza seperti kuning dan merah atau hijau dan oren pada dinding yang berbeza dalam satu ruang yer....

ni aku bagi gambar2 idea contoh..








semua gambar :: sumber google


aku tak dapat nak explain semua gambar tu..
tapi ko cer bayangkan...ko letak warna2 tu kat bilik ko...
contoh hijau tu..ko bayangkan kalau ko letak warna yang ko suka..
atau ko ubah warna ke pepel mengikut warna langsir..

aku gunekan langsir sebagai objek..sebab itu yang di high-light dalam email...
pasal perabot putih tak jadi masalah..sebab perabot putih senang nak matching ngan ape2 kaler pon..
cume langsir tu pon..tak tau warna polos atau bercorak..
haaa..semua perlu diamik kire yer...


okeh..aku harap membantu walau macam tak bantu pon kan..
aku capture screen email atas tu dah lama..simpan jer dalam draft..
baru ni dapat buat entry pasal ni..
tu pon sebenarnye nak reply jer kat email..
tapi carik2 balik email dah tak jumpe..haammppuuunn yeerr...*rase bersalah

ape2 pon..ape yang aku bagi ni..adalah secare peribadi...
yang penting pokok pangkal nyer adalah diri sendiri...
warne ape jadi pilihan...
cume kene pandai suai padan kan dengan barang2 besar yang ada dalam bilik tu supaye tak terlalu banyak warna dalam satu ruang yang akan mencacatkan pandangan...

cewaaaaahhh ko menjawap..macam bagus jer ko kaaaaaannnnn......ciss...
















16 comments:

Mama Lynd said...

Pernah terfikir sebelum cat hall dulu nak tanya Aty jugak.. Tapi segan.. xbelh jadi ni.. Nak kena mintak consultancy wall deco2 jugak ni.

Gieyana said...

taruk warna kegemaran sure awesome kan...:)

Nurzakiah Hanum said...

semua cantik

Cik Puan Rara said...

deco deco eriq~ eh bukan deco aty! hehehe.lepas ni mmg aty leh jd interior designer lah kekdahnyaaa~ hahaha

eima said...

qaleef besar nanti, ko amik part time jd interior designer pun cantek dah tu kan

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

suka yg 1st n last !

Aine Ainun said...

wahhhhhh..panjangnya n3..

bilik purple no2 tu jatuh cinta tgk

ameris said...

aty dah jd ID...

Diana said...

Fuhhh...... Terer beb..terer..terer..
Terkagum...!!

Hihi leh kalah eric ni..huhh

cik hani said...

nice sharing..daripada blogging banyak dapat tips..

cik hani berkenang dengan purple..

ANAK MAMA SAYANG said...

Bagus la aty ni..nora ni org tanya pasal cat dinding polkadot kat bilik sofia pun tak jwb2.. Kene jwb gak ni..hehe...apapun tabik spring kat aty..

Puteri Satu said...

tiba2 akak terjatuh cinta dengan kaler hijau tu.... pheeewww... mahu cat kaler ijo dalam bilik ni kang..hahahha

JaJa_NoRLiza said...

hah..akak confirm akan contact aty dulu tuk kaler2 nih..

dah detail tuh jwpn...heheh..

SweetLikeWhat said...

warna purple memang tenang jer tengok kan..

O'gosh Iskandar said...

erm...memang info yang sangat2 berguna ni...memandangkan ai pun dalam proses nak pindah rumah kan...so thanks Aty...sila muntahkan lagi banyak info...

Nana said...

nak nangis plissss!!!
terharu aty up kan jugak entry ni.
THANK YOU THANK YOU!!!
HUGS KISSES HUGS KISSES

#berbaloi tunggu *phew lap peluh*
hihihihi