Thursday, July 04, 2013

berapa kali dalam seminggu potong kuku anak...??




Hari khamis...hari untuk potong kuku qaleef.....
Dapat pahala sunat...insyaa Allah......

Selalunyer dlm seminggu...kalau setakat potong sekali jer...
Memang habes lah calar balar muke die dengan badan2 aku sekali sebab kuku die yang panjang lagi tajam...!!
Jadi kene potong 2 kali..
Eeaaarrr..tu anak aku ar..
Anak ko tak tau pulak cepat panjang nyer ker tak kan...

Mungkin kah sebab qaleef suker berak2...kahkahkah...

Tu orang tua ar suka cakap...
Kalo asyik berak jer..nanti kuku cepat panjang....
Apekaaaaahhhh....-aku ngah pikir ape kaitan nye-

Okeehhh...mungkin bile meneran2 tu...
Bagi tekanan kat kuku dan kuku terkeluar....

Eeeaaarrkk...ko dah kenape....

Hahaha..sowi lah..cerite pasal tu pulak..uhuukkss..
Aku jume nak mengaitkan nye....lalala......

Okeh..balik cerite potong kuku..
Tak kisah ar kuku orang tua ker..kuku baby ker..
Se elok nyer aku potong pada hari2 sunat..-isnin khamis jumaat- 
Tu kalau terlupe potong khamis..takper2..jumaat ade lagi...
Tapi kalau kuku dak qaleef dah panjang...
Dan maknyer luper jugak nak potong hari jumaat...
Adeeyyhhh..2 hari ko nak menunggu sampai senin...

Kalau potong hari khamis...
Ngam2 isnin...potong lagi..
Isnin khamis..dah ngam2 ar seminggu 2 kali antara 3 ke 4 hari sekali kan....


Eerrr..kuku aku...seminggu sekali jer...
Hari2 pon ade natural calling...tapi heran pulak susah nak panjang kaaaann...muwahahaha..
Tu aku kate..takde kaitan hokeh...
Makcik tu suker tipu aku taawwww...ciiissss....



23 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

slalu ekin potong kuku zara hr jumaat...
lepas balik school tue...
kat mane2 pon boleh skrg
dah besar senang skit nak potong

ettyzukhair said...

hahaha..same ngn ameer..2x seminggu gak..berak kuat jugak hahaha;p.. maknye je dh sampai nak potong kuku kaki..perut halang hahaha

Nurzakiah Hanum said...

cepat panjang

Siti Haslinda Sadiken said...

sama..mmg akan potong kuku anak ari khamis & isnin..tp mesti potong dlm kete time nak hantar gie umah BS atau blik dr umah BS..huhuh

Chekgu Azrine said...

Sis..akk pnh dgr psl ceramah kesihatan..klu nk tahu kita sihat ke x..xd penyakit..kuku kita cpt pnjg..klu.mkn kerap kita potong kuku sbb kuku kita cpt pnjg..sihat la kita..inshaAllah

Aine Ainun said...

seminggu paling2 pn 3 kali kot, kuku anak saya mmg cepat ja panjang..

risau pun ye die dok cakar sane sini, ngan mak die je tak pandai nak cakar lagi

eima said...

hahaha tang natural calling ...

aku potong seminggu seklai je budak2 tu ..kadang tu lupa sbb depa dah melasak asal nk potong ke tgu time depa tido kadang time die tido mak ni amik kesempatan jugak tido tu slalu kes lupa terjadi tu.... sampai kadang tu calar la jugak muka alisha tu

Mar Mansor said...

kan mmg ada fakta..bila kita kerap ek..ek.. rambut & kuku kita akan panjang..he3

hayati hashim said...

Aisy potong smggu 2 kali. Jumaat n isnin. Bkn sbb cepat pnjang tpi sebab maknya potong skit2. Jadi kena 2 kali..

Mimy Hamid said...

jujur aku cakap aku tak pernah potong kuku Fayel aku takut kuku berdarah...papa dia la potong dari kecik smpi sekarang...termsuk kuku aku jugak...heheh ..kalau kuku fayel panjang aku rela tunggu husbem

Cik Puan Rara said...

aah lah aty.rara pon ada pk cm tu gak.apa kaitan berak ngan kuku.hehehe.hmm princess pon kuku cpt panjnag.ritu rara lupa nk potg.bali keje tgk calr kat mata,pp,hidung sume.haih.dh mcm anak jantans.

miazara ina said...

seminggu 2x mia mesti checknya..cpt benar panjang..sama la dgn taik telinga..

Nadt said...

Selalunya bs yang potongkan sebab mamanya selalu lupa.haha..mama sendiri lupa potong kuku sendiri apetah lagi kuku anak. eh..korang jgn ingat nadt pengotor tak potong kuku plak. memang nak potong tapi asyik lupa. siap set reminder kat hp untuk ingatkan potong kuku tapi bila reminder bunyi, cepat2 silentkan pastu lupaaa..camno..hahaha..jadi kebiasaannya seminggu sekali la potong kuku mamanya..anaknya pun sama la jugak bs potong seminggu sekali..huhu..

yUmiE AzuRa said...

kte kn,klu ptgkn kuku iman hr jumaat mst lmbt cket pjg.so ptg seminggu sekali je if hr jumaat.tp klu hr isnin, or khamis mst akn 2x seminggu ptg.hurmm pelik plak rse.huhu

ctmah said...

sama la..potong 2x seminggu.selalunya i potong di pagi hari time Alisha tgh tido lagi..la ni susah nak potong,xmau bekerjasama..huhu

LisaLisut said...

to be honest i feel bad xpotong kuku hannah.sbb i rs pendek je.skali br2 ni mcm jack sparrow pipi dia calar gle panjang.tah bile dia cakar muka sndri. yg pasti kejadian blaku bwh jagaan i bkn ms d nursery..smlm nursery kata diorg dh tlg potong kuku hannah.i mcm malunyaaaa.huhuhu

Fizah said...

sama.. potong hari2 sunat..tp kdg mmg terlupa dan taktahan pjg sgt terpotongkan jgk..;)

Shakina Farhan said...

kdg2 sekali seminggu kdg2 2x seminggu..huhu..potong masa die tido je..

Nurul Aziz said...

selalu potong bila tengok dah panjang, time dia tidur.. tak kira la hari apa. hahaha.. kadang tu nak potong la ikut hari sunat kan.. tapi terlupa.. macam banyak sangat je kerja kat rumah ni sampai nak lupa-lupa.. hikhik..


aah pernah dengar gak, kuku cepat panjanggg sebab konon time meneran tu.. ntahla, orang dedulu..





Puteri Satu said...

samala ty.. anak2 akak pun kuku cepat benor panjangnya... tak sampai seminggu dah panjang... memang kena potong seminggu 2 kali.. tapi sekarang seminggu sekali je... sebab nak menangkap si bujang akak tu..aduhai.. memerlukan tahap kekuatan yang tinggi...hohoho...

Sufi Al-Arshadiy said...

Same la dua kali seminggu potong. Ank saya kuku cpat jgk pjg. Tp dia jenis xdela berak sgt.hihi... Err tp tu kuku tgn la. Kalo kuku kaki lambat panjangnya...kadang sampai dekat 2mggu baru potong.

Wawa said...

jarang potong kuku naila sbb ibu (pengasuh) tolong potongkan...hihihi

Baiduri said...

er, xikut hari sunat pon potong kuku... klu kuku tasneem pnjang trus potong, panjang potong... kna ikut mood dia klu nk potong kuku....huhu