Friday, July 05, 2013

SEBAB PERTAMA kenape aku rase best biler dapat jadi suri rumah



Ko tengok..tu ade tulis SEBAB PERTAMA lagi....
Maknenyer ade banyak sebab untuk aku mencintai 'kerjaya' yang tak sampai setahun lagi aku ceburi ni...ahaaakkss...

Sebab pertama ::

Aku tak perlu rase susah hati..runsing...bengang dan mengharapkan dak qaleef tidur awal walaupom jam ni.. (pukul 12 tengah malam) qaleef ngah buntang bijik mata main lori...

walaupon aku sendiri dah mengantuk...menguap siap meleleh air mate
Tapi aku tak rase tekanan atau rase nak pakse qaleef tidur jam2 ni jugak...
Sebab esok aku tak perlu pikir tuk bangun awal pagi tuk siap2 pergi kerja....!!

Howwyeaaaa.......

Iyeerrr...ni...aku kat playroom die..
Meneman sambil buat entry nih...
Tak de pulak die bagi aku tande2 macam nak ngajak tidor...
Pukul 12 dah ni nak oooiii.....
Esok main lah lagi....

*Pppfftttt.....


Pasrah.....

Timing tidor lari biler siang tadi kiteorang kuar gi shopink beli barang belajar qaleef terbabas ker waktu tidor dia..
Jadi dalam kereta dapat tido kejap..
Sampai umah kol 3..kol 4 baru die nak tido...
Hujan pulak tu..bantai tido sampai ke petang..
Sepatutnyer kol 4 tu lah waktu bangun dan minum petang dia...
Jadi biler dah bangun lambat..tidor malam pon kemain lewat...

Haaiihhh....

Takper2..sekali-sekala..mama sanggup layan kan..

Kalau hari2...*pitam....



Aku teringat mase aku kerja dulu...
Balik kerja dah maghrib...
Amik anak kat nursery..pastu nak cecepat die tidor...
Mase tu die baru 3 4 bulan...
Mane reti nak main sangat macam sekarang...
Kesian biler teringat..
Kalau die tak nak tidur..aku dah mula stress...
Sbb selagi tak tidur..susah nak buat kerje lain...
Lagi2 pulak..die nak mengempeng jer mase tu...

Pernah sekali 2..eeeaarrr..banyak kali kot..
Aku nages2 sebab stress..ngan badan renyah tak mandi balik kerje..
Terus kene baring atas katil tidurkan qaleef yang merengek...
Asal nak bangun jer die merengek tak mo lepas...
Oohhh..bukan style aku balik dari mane2 apetah lagi dari kerje duduk2 bermalas2 dulu...
Dari bujang..apetah lagi dah jadi mak orang..
Aku lebih senang kalau dapat uruskan diri..bersihkan badan...terlebih dahulu sebelum buat bende lain...baru segar dan lebih terurus..
Jadi..tu pasal aku macam nak meroyan biler anak tak nak lepaskan maknyer mase tu...

Pastu pulak..kalau malam2 tak nak tidor..-tidor lambat
Pooonnn mak ko ni dah mula stress...
Sedangkan budak tu baru nak bermanja2 nagn maknyer...kesian...
Yer ar..esoknyer pukul 5 dah kene bangun nak siap2 gi keje pulak...
Tidor tak cukup muler ar kat opis rase nak naik angin jer..
Mate lebam..sanggup tak kuar lunch sebab nak qada' tidur...

Kahkahkah....macam teruk sangat jer bunyik nyer kan...
Sedangkan kat opis tu ade pulak ko mase nak menghapdet blog...eeeaarr..aaa...uurrmmm...

Baru jadi mak bekerje mase tu....baru 3 4 bulan kate ko...
Baru nak biasakan diri....uhuukkss...
Tak sempat masuk 5 bulan..aku dah berhenti...muwahahaha...*senang hati


Tapi tu dulu lar..
Aku rase..kalau sekarang mungkin akan jadi -alah bisa tegal biasa- ko kan....
Mesti dah boleh handle..
Tu kat luar tu..kemain ramai mak2 hebat bekerjaya..
Ilek jer aku tengok...superwomen..dah lah kerja..balik kerja nak uruskan anak lagi..ngan laki lagi dalam mase yang terhad...
Ooohhh kagum hokeh.....
Eeaahh...tapi...aku jadi suri umah ni pon feeling2 hebat jugak.....walau tak pegang title wanita dan ibu hebat bekerjaya....ahaakkss...

Poyo ar ko aty....

Ok qaleef..times up..jom tidor..
Mama tak suker awak esok feeling2 bujang sangat bangun tengahri dan skip bekfas serta waktu belajar...


Nite all....


Eeeaahh...rase ni pes time aku wish gud nite kat ko semua...-macam ade pulak yg bace tengah malam ni kan-






31 comments:

Anak Lebah Comot said...

SETUJU sangat..tue sebab Jasmin berenti keje sejak FIRAS lahir lagi...tak sanggup nak pisah dengan anak.

Putri said...

saya pun housewife.seronok sebab x terikat dengan waktu kerja.dan yg paling best, dapat tengok anak membesar tiap2 hari...

hayati hashim said...

Ada yg tgh baca ni.. aisy pn x tdo lagi time ni. Mujur esok kita pn mcm aty x yah nk pk jammed bagai. Hihi. Best kn jadi housewife kan.. walau bkn wanita bekerjaya masih jugak pegang title wanita banyak kerja.

Aida Faris said...

Housewife mmg best. Yg xbesh perbelanjaan shopping kureng cket r. Hehehe.

Puan Simply Syeeda said...

Bestnye! habit Saffiya ni pulak tdo dari pkul 8mlm..then dia bgn 12 tghmlm..pastu ajak main smpai kul 2pg.. huhuhu stress jgk sbb esk nak keje.. tp bila pkir2 blk ni je time yg ada dia nk manja2, sabaq je la.. yelah waktu siang dia manja dgn pengasuh je, so waktu mlm la dia cri mummy dia..

Chekgu Azrine said...

Tak baca tgh malam..baca pg pun blh..hehe..

Ohh..kalau laki akak mampu..seyes..akak pun nak.jadi surirumah.
Uhukkk...

~ NANA ~ said...

Ayish pulak syukur sgt sbb dari baby sampai skrg lewat2 pon kul 9.30pm mesti dia akan tidur so mamanya byk la masa utk diri sndiri..hihi

Surirumah pon supermom tau aty, pekerjaan mulia tu..bila dh jadi mak ni, tak kira la kita kerja or duk kat rumah, kita tetap ibu yg hebat kn? Bkn senang nk besarkn n uruskn anak..hehe

Asma said...

Wpun surirumah, rasanya elok kita start latih anak tidur on time. Lama2 nanti boleh jadi habit susah pulak nak bangun pagi.

Nurzakiah Hanum said...

setuju2

Mar Mansor said...

tp kan..wp kita jd housewife pon..ank kena la ikut masa..br disiplin (doktor kata bukan sy kata)..keh2..

Wawa Yusoff said...

nak gak benti keje... nak sangat duduk rumah ajer.. tp keadaan masih belum mengizinkan.. huhu

ily♥ said...

huh...jeles ngn aty...& fulltime housewife yg lain...cite2 nk jd fulltime housewife belum tercapai lg ni..ngeee~

ameris said...

jeles 40juta kali dgn ko aty...
target thn depan nk benti.. huhuhu

erin said...

best bila jd housewife bila rumah teratur, anak terurus n suami cukup makan selalu. hari tu cuti jaga aish sbb babysitter dia cuti, syok gile rasa, rumah kemain kemas, sebab time dia tidur cepat2 kemas umah, bila kerja ni hari2 dekat pukul 1 pagi baru tido just nak make sure rumah kemas sblum tido, lipat kain sambil menguap, rendam baju, skang dh jrg2 masak, tapi anak masih terurus..hahahaha..sbb yang itu tak boleh skip keperluannya..huhu. suami la yg kdg2 terabai..x cukup tangan rasanya

ctmah said...

kalau tak fikir hutang melambak,dah lama i jadi suri rumah sepenuh masa..tgk anak 24jam pun xpe
uuuuuuwaaaa

Mimy Hamid said...

huwaa ko jgan bagi aku jeles aty oiii....kekeke.....best nya alahai golek gomol anak....ko buat aku ingat umah ni oiiiiiiiiiiiiiiii

eima said...

gud moning dear .. hahaha

ade pro kontra jugak ...
tp aku suka waktu aku cuti bersalin 3 bulan heaven

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

huhu takutnya nak kawin.. macam mana nak urus tu ini ya sis...nak kerja, nak anak..OMG..:)

UMIE SUE said...

yeay!!!! memang seronok!! dpt tgok aqilah setiap masa..

yUmiE AzuRa said...

hahaa ibu yg jd surirumah lg hebat ape.lg untung sbb xterlepas momment ank membesar dan belajar perkara baru.ibu bekerjaya,terpaksa lepaskn sume tu.so win-win situation.pendek kata kite sume ni mmg supermak pon.xkira le bekerjaya or tidak.hahaha kn??

jaja_NorLiza said...

insha Allah satu hari nati...

skrg ni masih PERLU utk bekerje..
tapi gi keje suke ati..nak cuti pon suke ati..janji keje siap! hahha..akak nyer bos baik giler!.

Cik Puan Rara said...

hahahaha rara baca pg ni.mlm td dh krooohhhh2 dh.hehehe.hmm rara ni pon.baru skrg boleh sesuaikan diri,dulu pening gak.haih~ sonok nya kalau dpt jd housewife

Siti Fatimah said...

Best kan klo dapat jd suri rumah [sambil dok jeling ke dompet husband]..owh..ok, tak boleh lagi rupenye...

Mmg aty, mase 3-4 tu memang banyak betul dugaan. Nak masak pon xsempat, kene tgu hubby balik untuk pegang die, baru boleh masak. Nak mandi pon kene tgu hubby balik..Nak solat pon kadang2 tak kusyuk-baru rokaat pertama da nanges. pernah jugak berhenti solat, susukan die dulu..Pernah tengah2 malam masa buat power pumping memangis sebab terase badan ni macam da tak larat sangat2 nak harung. Tapi mcm aty kate la, alah bisa tegal biasa. Sementare anak nak besar je...Now da 1y9m - tiap malam tido kol 12 @ 1am...main-gurau ngan die sampai puas. Kadang2 maknye y tido dulu, sedar2 Haziq da landing kat dada. kui3.

D Yatie said...

How much I wish to be a housewife. Like seriously! Huuuuu.

Puteri Satu said...

akak dah lama nak bercita2 nak benti keje... ni sekarang ni rasa nak opsyen jek dah ni... tapi mikir banyak komitmen .. so kena redha jekla dulu... tunggu lagi 5 tahun kot... mahu opsyen dah ni.... tapi memang betullah... stress klu anak pkl 12 tak tido.. kita nak bangun awal... memang time tu la nak bebel2 kat anakkan.. padahal time tu la anak nak main and manja2 ngan kita... ooh sangat rasa bersalah... pilihan aty memang pilihan yang sangat tepat... kerjaya surirumah adalah satu kerjaya yang akak cita2kan...hahaha... tapi tak termakbul.. sob sob..sob

Wawa said...

belum berpeluang jd hw...hehehe...
sebaik la naila mmg pukul 9 je mmg dah ke-ok nak tdo...

With Julia said...

Nak jadi cm aty....tggu....tgh cari bussiness online yg boleh disambung di rumah...x yah pk jam...pk Qi gan asben setiap masa....best yer masa itu...verangan jap aty huh

fazianbatrisyia said...

sy mmg dah lama teringin nak dok rumah jek...tapi masa belum mengizinkan & sesuai kot....kalau sy mmg sesuai jek...tak suka gak terkejar2 dgn masa. Tak semestinya dok rumah x boleh menjana pendapatan. agaknya best boleh buat benda yg kita suka...rumahtangga pun lebih terurus jek... skrg 24 jam bhg 3 = 8 jam kerja - pun lebih, 8 jam family/kerja rumah - lebih kurang, 8 jam tidur - kurang

Nana said...

ekekek..good nite aty. errkk tp baca pg2 kt opis ( ade lak masa tuu ) hahahaha
tapi aty..dulu kita pn mcm awk jgk. ms br2 dpt anak.lg sadis, anak tggl kt kg. 2 hari skali kita travel balik kl-sban. kdg2 komuter, kdg2 somi balik skali. nk jimat kos pnya psl..ms tu bf anak jgk. tp anak dh msk 6 bln kita pn resign. tp x lama punnn..bile duduk sban..jd ckgu gstt..pastu keja semula kt Kl tp travel. tp cbrn mmg ttp ade. tmbh2 anak dh 2. tp mmg tak leh duduk lama2 kt umah. meroyan hahahahaha

SweetLikeWhat said...

waaaaaaaaaa....nak jadi surirumah jugakkkkkk

MisZ FyZa said...

Nk jd surirumah smule..bestnye..blh jage anak sendri,walaupn salu mroyan bl anak wat prangai..hehe