Friday, July 05, 2013

pandai amik hati...




Mase ngah solat...
Terdengar qaleef bukak laci dressing table..- aahhh sudaahh....nak amik ape tu-
Mula dah solat tak khusyuk ni nih...astagfirullah-mula lah nak salahkan qaleef dah pulak-uhuukkss...

Lepas tu dengar dia baling2 barang macam bunyik kaca...
Kompem tu botol minyak wangi...!!
Aku tau tu abahnyer punyer..
Dengar die amik baling..amik lagi dan baling..

Aarrgghhh....dah terbayang2 bau minyak wangi tu mesti menyengat satu bilik kalau pecah botol tu...
Teringat qaleef pecahkan botol minyak angin 2 botol dulu..!! 
Bau nyer seminggu tak hilang hoooiii.....*pening
Ni pulak minyak wangi....
Walaupon wangi tapi cer ko bayangkan kalau botol tu pecah....*pitam

Nak berenti solat...tapi dah rakaat terakhir..
Tapi hati dah tak senang...adeeyyhhhh....

Dah geram..siap la ko qaleef...

Elok2 aku habes solat..salam kedua..
Qaleef terus lari ke arah aku sambil berlapang tangan nak peluk...
Sampai2 kat maknyer yang baru nak naik angin ni..
Die peluk2 dan kiss pipi aku banyak2 kali..
Kiri kanan ulang2..!! Siap sengeh2 buat muka paling manis..

Oohhhh...pandai kamu amik hati mama yer qaleef....
Tak jadi nak marah....terus peluk2 die main geletek2....

Lepas tu..amik minyak wangi simpan tempat die tak ley amik..
Sebelum qaleef buat baling2 lagi...

Alaaa...marah pon bukan aku nak marah macam aku marah ko tu..hahaha..
Marah aku pada qaleef selalu lebih pada membebel2 jer..pokpek2 tak renti macam la dia paham sangat..
Sudahnyer die sengeh2 jer kat aku....gggrrrrr....
Buat mase ni tak pernah lagi tangan naik...-kalau boleh memang tak nak-
Cuber bersabar dan bertoleransi..
Mak aku boleh..tak kan aku tak boleh kaaannn..
Dan jugak..buat mase ni..tak pernah lagi aku jadi tarzan jerit2 marah kan anak...
Uhuukksss...feeling2 ibu mithali sangat lar ko pulak kaaaan...

Aku ni garang sebenarnyer..
Tu ko tanyer adik2 aku tuh...
Cuma buat mase ni..dengan qaleef..aku lebih kepada mencarik penyelesaian berbanding nak marah tak tentu hala..
Dia baru setahun..sesetengah perkare die masih tak paham..
Penat jer ko nak marah2 pon kan...sudahnyer nanti..die buat balik..
Contoh macam kes minyak wangi tu...
Silap sendiri kan..
Die dah tentu lah tak paham bende tu boleh pecah bila di baling2..
Die hanye nak meng-explore semua benda..tak tau erti bahaya..
Jadi kite ni sbg org tua kertu yang memang dah tau..
Tak reti la pulak ko nak simpan kat tempat yang lebih selamat..
Jadi...ko nak marah anak tu pon (tuk budak sebesar qaleef) adalah pointless...

Tu lah kan..dah ade anak kecik yg aktif pulak tu...
Macam ni lah gaye..
Tak pasal2 hilang khusyuk mak ko nih..adeeyyhhh..
Seb baik pandai amik hati...
Setiap kali pon...memang macam tu lah qaleef...
Cium2 makpaknyer banyak2 kali secare tetibe tanpe dimintak...
Tu mesti ade wat salah tu...hahaha..
Alahai la anak......




20 comments:

Nurzakiah Hanum said...

salam singgah jumaat

Wanie Boahari said...

pandai dia nk buat mama dia x marah dia kn..

D Yatie said...

Hahaha. Bgus nya aty boleh thn x jd tarzan. Kalau kte geram2 mg bunyi tarzan. Hahaha.

Cik Puan Rara said...

hahaha tau lak tu kan.bijak lah qaleef.hehe.alahaiii syg nya minyak wamngiiii.

ayahmamilisa said...

cerdik dak qaleef ni..:)

Chekgu Azrine said...

Cerdiknya qaleef..pandai ek nk cover salah..ngee

Zee Suhaini said...

pandai amik ati yer...dia tau tu mamanya pasti nak marah tu yang dia pi peluk dulu..hihi

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

kecik2 dah pandai coverline eh haha

Haslinda Sadiken said...

sama la aty..lin nie x sabar n garang orgnye..tp bila ada anak kene blajar control kan..tp selalunye x jd nak marah lama2 sbb x sampai hati..heheh

ctmah said...

terasa bahagiakan bila anak datang berlari2 peluk cium kita..arghhh
tsk kerja =(

Wawa said...

haha tomey si qaleef ni...
takut maknye bebel, dipeluk cium jgn bg marah....

AMANI JIBRIEL said...

Macam tu lah aty...
Anak sy pun g2...
Si kakak selalu buat adik tp bila saya nak marah pandai kakak amik hati sy...
terus x jadi nak marah...
Pengalaman berharga sy pernah tertengking kakak... skrg dia ikut sy tengking si adik...
moralnya jgn sesekali tengking anak kecil coz dia akan ikut cara kita... erm sabau jer ler.

fifi said...

good boy qaleef.sy memang jenis tak reti nak jerit kalau marah..dan saya memang tak garang langsung.tak taulah camna bila rissa besar nanti..isk!

Mimy Hamid said...

aku pun sama aty time aku solat tu la dia boleh baring atas sejadah...tarik kain aku...aku geram ni ..siap ko fayel...sekali dah habis tahiyat akhir dia dtg cium peluk aku...ko nak marah ke tak...haishh

BUNDA a.k.a KN said...

assalamualaikum,

salam kenal dari bunda...

UMIE SUE said...

hihi..aqilah ada gak kn puk kat montot..hihi..pas tu dia bantai gelak

yUmiE AzuRa said...

alaa klu yumie mmg xsabar le dgn ank.huhu mmg slu jd cm tarzan.aduhhh susah btl nk kurangkn perangai tu.
terbayang2 muka qaleef senyum2 manis skrg ni.huhu

ily♥ said...

haha..bijak sungguh qaleef..

SweetLikeWhat said...

alahai bijaknye qaleef...tapi kan aty, time kita ngah solat tu lah die buat kerja..saje jer nak bagi omak nye ni risau tau...ekekkekee

betul tu aty..nak marah pun tak guna..die kecik sangat lagi..bukan tau pun..

ain shahrulazri said...

mesty comel, buat muka innocent kan :)