Friday, July 05, 2013

menge-mop rumah tengah malam...


Apekaaaaahhh...macam dah tak ley tunggu esok pulak ko kaaannn...


Ade sesetengah orang yang ikut pantang larang..
Coooiii menyapu mengemop umah malam2 ni...

Eerrr..aku pon tak pasti pasal hal ni..
Aku ni..bukan lah teror nau..kang aku cakap kang..
Tetibe ade fakta pulak orang bagi kat aku..
Kalau setakat fakta orang tua segala petua..
Aku tak kisah sangat..
Tapi kang ade fakta2 berkait agama..kesihatan..ppffttt..nganga la ko pas tuh...

Tapi kan..
Yang aku mengemop tengah malam ni bukan ape....
Sebab dah ni jer mase yang ade....ppuuiiii....
Macam ko bekerje 8 jam siang kat opis pulak sampai konon takde masa..ciisss
Malam2 baru nak buat kerje umah....

Kalau ikutkan jadual...ko tengok..berjadual bagai...ahaakkss..
mane ade jadual bagai...
hari2 aku mengemop -lagi2 dapur..
menyapu umah lagi lah kaann...
asal rase2 nak sapu..aku terus sapu jer...

Tapi..tadi siang...aku tak sempat nak mengemop..
dak qaleef tidor tengahri kejap sangat...
Waktu tengahari sepatutnyer aku mengemop tu..
Baru aku pas masak..nak makan dulu konon nyer kasi kumpul tenaga..
Dak qaleef dah sengeh2...
Potong betul la....
Kalo qaleef ade...memang susah ar aku nak buat kerje renyah2 melibatkan air macam tu..
Satu hal...sibuk lah die nak men-celop tangan die dalam baldi tu..
Kang lagi..menambah kerje biler die mula nak main air kotor..
Kalau bukan pasal main air..
Aku mengemop kang..die sibuk kulu kilir pijak lantai..
Tu semua tu saje nak menambah kerje aku lar tu..
Bahaya licin takut tergelincir pon satu hal gak...

Dari menambah dosa mak nyer meroyan nanti..
Baik aku tak yah buat terus waktu tu...
Ko duduk jer lah mengadap die....dah tentu2 die suka hati...

Tapi..selagi tak setel..hati tak senang..
kaki konon dah rase melekit sangat..
Adeyyhhh...pukul 11 pon boleeyyy laaaa....

Jadi..ni malam qaleef tidor awal..
Boleh lah aku mengemop dengan senang hati...
Tak payah tunggu esok...kang termimpi2 aku pulak kang....mimpi ngeri
Tengah malam pon..apeadehal....bukan aku buat bising poooonnnn....

Okeh..nak mandi..badan dah bau bacin berpeloh2 mengemop tadi..
-macam umah ko besar sangat pulak kan-
Jap lagi fared balik...tekujat pulak kang ingat ade orang gaji indon kat umah dia...*pitam


13 comments:

Diana said...

Biarkanlah mereka dengan petua2...
Saya pun memang kadang waktu malam lah menyettlekan hal mop mengemop nih...ada anak kecik macam ni lah...

Hati bukan boleh senang selagi tak siap rutin harian-faham sesangat..

Kalo dah settle semua, tidor pun tenang... Kan?

Chekgu Azrine said...

Biasa ar tu sis..akk.pun ada jgk buat..tp dulu..masa anak dh 4 ni tak blhla sis..ada yg tidor kt depan hall nk gerak2 tak bangun2..bahaha..so acaner nak.mop tu..so jomla tidur..esk2 la buat koje..

Jumria Alimuddin said...

as-salam...
Saya pn slalu menyapu mlm2....mengemop tu xpernah lg bab selang 2 hari da org dtg bersihkan rumah...da anak kecik yg suka sepah2....tu yg slalu menyapu xkira masa..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Hahaha.... sama la ngan I pun, kdg klu dah melekit sgt.. mlm tu jugak ngemop.. cuma I ni ada penakut sikit klu ngemop sorang2 tgh2 mlm kat hall tu sbb yg lelain semua tido kat atas. Ruang bawah plak sunyi. Hee seram!. Haha..

Baiduri said...

huhu.... xde makna dh sgala pntang-larang.... yg pnting kje kite selesai n hati pon girang ^_^ ngeeee.....

alin said...

hahahaha.. kena mandi wangi2 tu barulah xjadi macam orang gaji bau bacin. heeee.. lawaklah akak ni. :p

yuyuy akley said...

Tu la.. Mak sy pun x bg sapu malam2 tp bila mak takde sy sapu je heh.. Kononnya nk sapu boleh tp jgn buang kat luar tp sy pun belasah je la.. Kalo nk tggu siang si kenit ni kutip itu ini plak

Veelara Shamsyul said...

Hahaha.aty,sama la kite

Sufi Al-Arshadiy said...

Arwah tok saya gtau dulu2 org x bagi sapu rumah sbb nanti kalo afa nasik sbijik dua tu dibuang ke tanah xde itik ayam nak mkn. Sbb dah mlm,itik ayam dah tdo,lagipun gelap. Tp skrg ni siang mlm sama je sapu,sodok masuk tong,buang. Takde sapu ke tanah dah. Pastu ada penah tengok org tulis mnyapu malam ni mewarisi sifat papa(miskin). Tapi bila baca2 lebih detail itu bukan hadis betul. Allahua'alam.

Sbnrnya saya pun mop lantai malam. Lepas ank2 tdo, bangun mngemop pukul 2,3pagi. Hehe..xleh la nk buat keje dgn ank2 berbelit kat kaki mcm tu.huhu..

izyan zulkiply said...

Akk sy pki mop y jual kt cosway ja.y pki tisu wipe tu sng kak ank jns suka main air hehehe

With Julia said...

hehhehe kelakar lah aty....umi Qi pun redah jek basuh bilik air malam2, mop mlm2...sapu rumah mlm2 lepas anak dah tido kan...hehhe susah kalo org ckp itu x boleh ini x boleh...skrggg nih semua boleh hehehhe

fazianbatrisyia said...

ada masanya mmg cam tu...lum citer sental bilik air mlm2...[kisah mak nak dtg tidur rumah...]

III bDkNaKaL III said...

saya br nk post entry psl ni sb 1st time buat kj mop mengemop d mlm ari...hahaa..ye r..bl ank tido laju je mak nk wt itu ini kan?bia lah pantang larang tu..sbenarnye org tua dl nk soh tido awal..kiki