Monday, July 22, 2013

bukan gambar makanan..




Eeaahhhh...ape bende aku nak cerite kat ko eh..??
 Terus luper dah...haaiihh
Banyak dah ni urat kentut putus mase beranak ritu...uhuukkss..

Semalam ayah dan adik beradik aku dtg berbuker pose kat rawang...
Pagi2 celik mate dah gigih pikir nak masak kan aper..
Memandangkan tu adalah adik beradik satu darah..
Harus ar aku tau pasyen makan tekak masing2 acaner kan...
Yang sorang..bukak2 pose nak makan nasik berlauk..
Yang sorang bukak pose makan ringan2 dulu...
Pas2 solat baru hadap makanan berat..
Yang sorang...tak makan pedas...yang sorang kalau tak pedas tak selera pulak..
Ade yang ikan tak makan..nak lauk ayam sesajer..
Ade pulak nak mkn yg berkuah2...
Yang lain pulak..bukak pose nak air panas..
Ade pulak nak air susu macam milo ais..
Kene sediakan air sejuk lagi...

Hooii...ko hengat hotel ker ade hidangat buffet selambak...!! Gggrrrrr......

Terus teringat arwah mak yang gigih melayan kehendak selera suami dan anak2...
Ooohhh...hebat....!!!

Tapi semalam takde hidangan extra istimewa pon...
Hanyer menu berbuka biasa...
Tapi ade ayam...ada daging...ade ikan...ade pedas dan ade manis...
Macam banyak pulak bunyik nyer...ngeee...
Buat roti jala + kari ayam - gigih laki aku tolong menjala semalam..
Buat samosa isi daging...
Ikan keli goreng berlada..
Sup sayur campur..
Pengat durian + pulut - boleh makan ngan roti jala jugak
Agar2 santan..
Dadih coklat abang bawak..
Bandung soda..
Teh tarik..
Dan buah mata kucen..
Ingat nak masak nasik spesel sikit..tapi sbb dah masak bendalah ni semua..
Terus masak nasik putih biasa jer..
Tu pon aku ade hati lagi nak buat puding roll cake...ciisss....

Pheewww...nampak macam simple jer kan..
Tapi bahan2 setiap satu tu yang leceh...
Dapur pulak ade 2 jer...-standard la kan-
Orang kate masak nasik ayam jer senang..
Tapi awal2 adik beradik dah kate..NO...,!!
Kemain lagi ko kan...uhuhukks..
Sebab senang lah..asal sampai turn umah abang aku..
Mesti die buat nasik ayam....hahahah...
Jadi..kat umah adik beradik lain..katekan tidak pade nasik ayam..hahaha
Takper..paham..kakak ipau bizi ngan bisnes dobi die..
Jadi hidangan nasik ayam tetoiap kali pon adalah dimaafkan..

Cerite macam nak hebat jer ko kaann.....
Tapi tak pernah share gambar pon..

Oohhh...laki aku dah sound...
Jangan letak gambar makanan yang aku masak sepanjang ramadhan nih..
Tak kesah la hebat mane pon ayam percik atau nasik hujan panas ko..
Apetah lagi kalau setakat roti jala ngan kuah kari..
Hukhukhuk...baik lah...tak baik ko menderhaka....
Aku pon carik resepi kat blog masak2 lagi hebat..
Mslu nak tepek2 kat sini...


Eeeaarr..cakap pasal nasik hujan panas..
Tetibe mak mertua kol malam tadi....
Mintak resepi soh ajarkan masak nasik hujan panas tu..
Buat ayat - balik kampung ti ley ar ajar mak..aty buat mak belajar -
Eeaarrkkkk.......maknenyer nak soh aku buat lar tuh...*pitam..
Okeh..tak tau nak gelak ker nak nanges..
Nebes weyyhhh depan mertua..!! 
Okeh..praktis lagi aty...kahkahkah..
Poyo ar ko aty....ngeeee...


Eeaahh...jap...dah letak baru terpikir...
Tanye fared..acaner mak mertua aku boleh tau aku masak nasik ujan panas sebelum tu..??
Fared kate tak bagitau...haaiihhh...sah2 dari blog aku nih..
* garuk pale sambil lap peluh...


Hari ni nak ajak laki beli kambing panggang ar kat bazar...dah lame kecur nih...lalala....





8 comments:

ameris said...

kata simple tp byk giler aty masak wehh... tp mmg kalu ada org datangkita nk masak mcm2 kan...

Fiza Rahman said...

Terbayang2 menu berbuka aty.

Task sabar nak mkn daging kambing panggang esok. Ada buka posa kat marriot putrajaya ☺☺

Mama Vogue said...

Huii berpeluh gak nak buat semua tu Aty..!!
Awak mmg hebat lah :)

Mimy Hamid said...

simple keeeeeeee...heheh meriah aje

eima said...

hebat ko byk gak tu ko masak .. aku msl bab nk menjala tu ... berpeluh2 ko

cik hani said...

bestnya..pandai aty msak.
cik hani kalau masak satu lauk dengan satu sayur je..
hihik

JaJa_NoRLiza said...

Wah meriahnya lauk pauk...kueh....
tu bukan simple aty oiiii..best nya byg kan roti jala...errrm

fazianbatrisyia said...

Pandai da tu masak...sy anak tiga pun tak terror. MIL tu saje soh menantu masak tu...x yah blajo pun tak pe dah boleh goyang kaki dah...dpt menantu yg serba serbi boleh...Mesti MIL sayang