Monday, July 22, 2013

SUSUN ATUR :: acaner korang simpan tudung2...??



ramai pulak yang email aku tanye acaner aku simpan tudung2 aku...
yang tanye acanaer aku susun sepentot dan baju kecit aku pon ade...
adeeyyhh....yang tudung tuh aku tak kisah ar...
yang spentot tu...macam tak kose pulak aku nak tayang2 dalam blog..
Mimpi ngeri ko nanti...kahkahkah...
aahh ko...even nak kate share susun atur pon..
hagak2 lah pulak kaaannn.....
ade ko kesah...??
oohh...aku kesah....uhuukkss...

setakat nak bagitau tu okeh ar..
tapi sebenarnyer pon...tak de extra-ordinary pon susunan bende alah tu semua...
aku sekadar simpan dalam laci yang memang sedia ada dalam lemari tuh..
ade dua laci...jadi aku asing2 kan..
dalam laci tu ada ar bekas2 kecik supaye lebih kemas..
tu jer..care lipatan pon..aku rase same jer macam ko2 jugak..
takde aku lipat jadi bentuk angsa kissing2 bagai...ngeh ngeh ngeh...

susun atur tudung pulak..-
takde yang besh sangat pooonnn.....
tak yah lah ko bajet macam aku susun atur tudung2 aku gempak sangat hokeh...
aku pon mempunyai masalah nak menyimpan tudung2 aku semua...
memandangkan lemari aku tu pon terhad...
jadi takde compartment khusus tuk simpan tudung2 aku...

berbanding dulu mase kerja..
tudung aku sekarang..dah jarang bertambah...
jarang aku beli...
dan mane2 yang aku rase...tak tau zaman biler aku nak pakai..
aku dah donate pada orang..
kalau dulu..tudung melimpah ruah ko...setiap kali nak carik tudung pakai gi kerje..
mesti berperang ngan diri sendiri mencarik...ngeee...
tapi sekarang...dah tak kerje...jarang2 pulak nak kuar umah hadap orang..
jadi..ade mase2 nyer..aku dok ulang jer ar pakai tudung depan mata...
tudung yang sama...
tuh tudung2 bawal shawl bagai tu...
tak pernah nak pakai ponnnn....!! -simpan sebab sayang....uhukkss....

tang menyimpan tu ar yang masalah kat aku..
kang semua2 aku kasi orang kang..
biler time nak pakai...tercarik2 nyesal lak kang..-tak baik ko kan-
tapi biler disimpan2...tak pernah dah nak guna...haaaiihh....
acaner tuh......

*nak sejam aku mencarik gambar2 lama aku simpan tudung dalam bekas bakul besar..gambar2 mase 'menapis' tudung2 tu sebelum die beri pada orang pon tah mane tak jumpa..gambar2 tu mase kat umah sewa lama lagi..

jadi disebab kan gambar sebelum tak ada..
aku terus kan jer ar ngan care aku meyimpan tudung2 aku sekarang..-poyo tak ayat
dengan tudung yang tinggal berape helai jer...
dah tak banyak macam dulu yang sebulan sekali mesti nak rembat 2-3 helai...pffttt....
lagi2 mase musim shawl pashmina bagai dulu tuh...
sekarang..nak hado...tak kose aku nak lilit2 lagi ngan anak kecik ni..
baru 5 minit feeling2 cun..biler dak qaleef dekat2 jer ngan aku...hilang kejelitaan mak nyer nih....kahkahkah..
pakai tudung sarung jer sekarang...senang hooii....



ni ar bekas2 yang aku gunakan...ade 2 saiz..mengikut barang...
walaupon tak berape nak praktikal..
tapi aku rase..masih elok sebab boleh simpan dalam keadaan tersusun dan mengikut jenis..
dan lagi..bekas2 ni besar..tertutup dan nampak kemas biler dah di susun..


satu bekas tuk simpan tudung bawal...
sejak aku simpan dalam bekas ni lepas berenti kerje dulu nak setahun dah..
sampai ar sekarang ni...tak pernah aku bukak tuk guna tudung2 ni semua...
tak gigih weeyyh  sekarang nak menggosok...
ni pon tinggal separtu jer..
tu aku buat 2 lapis atas bawah..bekas ni besar ley masuk banyak tudung..
aku susun ikut tona warna..
yang lapisan bawah..aku simpan tudung yang kebarangkalian nak pakai tu adalan 1-2%..
ni pon aku rase tunggu mase jer kot nak kasi orang..
tudung elok2 lagi...ade yang setakat 2-3 kali jer pakai...
kebanyak kan tudung2 ni grea A..yang rega 8-9 puluh...aku rase beratus pon ade..
[aku pon tak sangka macamane aku dulu2 ley beli tudung macam ni sampai berpuluh2 hengget *heran] haaaiihh....


satu bekas ni pulak aku simpan tudung bawal bercorak...ade tudung sarung yang takde cap..
selendang..shawl tu pon selambak aku kasik orang dah..
ade 2-3 lai yang aku simpan sebab sayang -walau bukan nak pakai pon lagi-
yang ni pon aku buat 2 lapis atas bawah...


yang ni bekas kecik sikit..
aku simpan kain2 dalam dan inner2 baju..
aku ade 2 bekas tuk simpan inner2 baju jer..
dulu aku simpan dalam lemari sama ngan baju2 lain..
tapi biler aku asingkan macam ni..
aku rase lebih mudah tuk aku...memandang kan..aku gunakan inner2 ni semua dengan kerap gak..


bekas atas2 tu pon macam ni sebenarnyer...
ade compartment... tapi aku tanggal sebab nak masuk kan banyak bende...kuikuikui..
yang bekas ade compartment macam ni..aku simpan anak2 tudung dan inner tudung yang tak seberape nak ada tuh...
aku tak berape suker pakai tuddung ade inner..tak tau kenape..
pakai jugak ar mase kerje dulu2..jarang2..jadi sebab tu ar tak berape nak ada..
anak tudung hitam jer banyak...
tali pinggang tu pon semua lama2...sekarang dah tak musim..hahaha..
yang halus2 konon2 pakai kat luar baju tu..habes semua aku dah bagi kat sepupu2 aku..
tinggal yang ni aku nak pakai kat seluar..kot ar seluar aku tu longgau kaaann....ngeee...


satu bekas lagi...aku simpan stokin2 aku mase berpantang dulu..
pakai nyer tak seberape pooonn...asal kan teringat...ngeee....
jadi simpan elok2 tuk pakai lagi nanti -biler aku beranak lagi -insyaa Allah..


aku ade lagi satu bekas macam ni tapi lain kaler dan corak tuk laki aku  simpan die nyer stoking dan tie gak..
lebih kemas terusun dari merate die letak kaaaannn....



ni biler dah siap aku susun dalam lemari..
seb baik ar ade satu bahagian dalam lemari tu aku boleh letak bekas2 ni semua..
cuma bekas yang aku isi anak tudung tu jer aku letak kat tempat lain..
dekat bahagian atas berdekatan ngan tempat aku sangkut tudung yang ada cap keras tuh...
senang nak capai..




untuk tudung yang ada cap keraps tu...
aku tak simpan dalam bekas...sebab takut cap nyer rosak..
tak banyak pon...jadi...aku sangkut jer dalam lemari..
pakai hanger tudung tu...Rm 8 hengget dapat 10 batang hanger nih..



jadi...cegini jer ar susun atur tudung2 aku...
tak gempak pon kannn....aku dah cakap dah...
ko yang nak tau sangat....hahahaha...mesti nyesal tanye kan....


ramai kawan2 blog aku ni yang bertudung...
cer cerite...kongsi ngan aku...
ley tak korang buat satu entry acaner ko simpan tudung2 korang pulak...
ade kawan2 aku ni tanyer..mintak idea..
kot idea korang praktikal dan lebih kemas..
ley aku share kat sini kasi derang idea pulak kan...
eerrr...kalau korang rajin ar...
tapi aku percaye..mesti korang ada idea2 lain macamane korang menguruskan tudung2 korang tu..
lagi2 yang bekerje..rudung sure selambak kaaaannn.....









25 comments:

Nurzakiah Hanum said...

kemasnya...

IeRA said...

salam pagi...

suka je tgk susun atur kat blog Aty, saya ni bila lah nak buat mcm ni. Main sumbat dlm laci je tudung2 saya..hehehe

NAS said...

Beli tudung seronok, tang nak simpan peningg...

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Sama la I pun, lebih kurang gitu caranya, tapi kotak2 Aty lagi comel, I guna container2 yg biasa2 tu je.

~ NANA ~ said...

i letak dlm satu almari kecik, khas utk tudung je coz tudung superrr banyak...hehe

ameris said...

mmg selambak pon aty. opis akk kt kl senrtal, somi kt jln raja laut. ptg, ari2 lalu jln masjid india/jln tar sbb jln gi opis somi. seminggu mesti 1-2 lai beli tudung...

eima said...

ko mmg rajin ngan kreatip la ...

Mila Ahmad said...

senang nak cari kalau camni, boleh buat jugak ni nanti.

Haslinda Sadiken said...

wahh..kemain detail org yg email tu ehh..hehehhee

Siti Fatimah said...

kemas tersusun je...saya punye masih lagi gune penyangkut shawl yang bulat2 tu...

fifi said...

kemas gila ah kak..kagum saya.saya ni pemalas yg amat nak mengemas ni

Qaqiqu said...

hai kak. sebelum ni sy letak dalam kotak putih yang jernih mcm kotak kasut tu. Transparent. Saya beli dekat diy. Tapi tak praktikal sebab makan masa nk bukak. Alih2 minggu lepas baru trnasfer klua kn balik, dn jadilah mcm biasa. Susun dan lipat elok2, bila tinggi senget la jadinya. Tak le organize mana.. hiii.. Nak cari kotak mcm akak byk partition.. best tgk !

ayahmamilisa said...

kemas je..kotak2 partition tu beli kat mane aty?

CikNaa said...

suka sungguh tengok cara aty susun atur dalam rumah.. terbaik lah!

yUmiE AzuRa said...

haha aty ni teliti btl le.bgs:D
yumie xde proper storage pn utk tdg.main sumbat dlm laci almari je klu yg bawal tu.then yg ade awning sangkut gune hanger je.huhu

cik hani said...

Ank tudung simpn dlm compartment bli kt diy.
Tudung gantung je.

ryyhan kamarudin said...

sama cam aty tudung2 lipat simpan dlm box..tp kena ada compartment sbb lps tarik tudung sure serabut (nak kemas balik ntah bile)

ada compartment mmg senang sbb tarik selai tudung, tudung2 lain xle terabur..tapi makan space kot

azizah :) said...

banyaknya tudung akak!! hehe rajin akak membelinya yer..

dah la kemas pulak tu akak susun2..terpegun jap!

Sufi Al-Arshadiy said...

Hurm...letak dlm kotak jgk...kotak perodua.haha...
Teringin nak ada satu chest of drawer utk simpan tudung&inner,stokin semua. Senang nak capai nanti..huhu

Nana said...

gigihnyeee!! huhuhu
-tiada kongsi susun atur tudung dlm blog, so baca org pnya saje-

Fizah said...

bekas kita sama..tang tudung tu sy lain sikit caranya..guna hanger then letak sepit..;)

nikitasakura sakura said...

Nk jimat letak dlm kotak kasut. Balut cantik2 lua & dlm..tudung2 tu gulung kecik2 pastu ikat je dgn getah..klu nk amik dh ikat dgn getah..xdela bersepah sgt...

Unknown said...

salam..mana nk dapat storage box mcm tu dn hanger tu....

(''_'') said...

nice to c dear...bli kt mn hanger?murah...

*@yUh@R@ kOzUe ~ HiRoMi oK@* said...

Assalamualaikum kak.nk tnye hanger tudung dgn box tu beli kat mne?