Sunday, July 14, 2013

demam nak tambah kepandaian..



dah lame qaleef tak demam...
[bunyi kamcam mengaharap qaleef demam selalu pulak] cooiii..!!

qaleef baru jer nak gemuk balik..
selera makan bertambah..
berat baru2 ni pon dah bertambah..
dah tak atas border dah..setahun sebulan lebih sikit ritu berat setakat 8.3kg jer...pheeww....
susah hati...

ni sekarang..dah lenguh tangan dukung hooii...!!

alhamdulillah..senang hati tengok qaleef nganga2 jer mulut setiap kali bagi makan...

tapi ni dah demam pulak...ngade tau qaleef ni..
petang semalam..mase ngah beli baju raya dia..
tetibe rase badan panas...
terpikir mungkin sebab cuaca panas sangat kot semalam...
pastu bagi makan ubat...okeh dah..
pagi subuh tadi..panas balik tak kebah2 sampai ke pagi...
dah bagi ubat montot..dah tuam..dah mandikan...last sekali letak asam jawa kat kepala...
risau kepala dia panas sangat..

pagi tadi bangun dah ok..
buatkan kuey teow sup..banyak die makan -selera-
tapi ni macam panas balik...
tuh..tengah tidor sekarang ni..
risau nak tinggal kan die..
takut suhu naik mendadak tak sedar..
risau sawan jer nanti...*Ya Allah..jauh kan lah...

anak demam..mak nyer ni pon rase nak demam sama weeeyyhh....
tak cukup tidur...huwaarrgghhh...*menguap...

kali ni demam nak tambah kepandaian ape pulak...
berat sangat ilmu yang ditanggung sampai demam2 anak aku tuh..
*aku cube amik situasi ni dari sudut positif


nak bercakap agak nya....
2-3 menjak ni...die suke ikut ape yang orang lain [terutamanya makabah nya] cakap..
jelas pulak tu sebutan nya...
contoh kalau tetibe fared cakap ngan orang lain "besar nya"
nanti qaleef pon akan ikut.."canye" [bunyi :: char-nyer]
perkataan2 pendek macam tu lah..
tapi dalam keadaan kiteorang sedang menyembang...
die pon sibuk nak menyampuk..sebut perkataan2 yang die mungkin dapat tangkap dengan jelas..
tu belum lagi kalau memang kiteorang khusus soh die menyebut satu2 perkataan..
ko bagi lah perkataan ape pon...die mesti boleh sebut..
atau pon berusaha nak menyebutnya...
cume ade hurup2 yang die mungkin berbelit sikit nak bunyik-kan...
sebut jer..tapi makne apepon tak tau..

hebat...!! kiteorang sangat teruja...!!

mulut qaleef memang riuh rendah..
suker menyembang..kalau kiteorang menyembang ngan die pon..
die akan bagi feed back macam menyembang balik..
contoh kekadang..dia bawak satu buku kat aku atau fared..
bukak satu2 page atau gambar...tunjuk2 dan bercakap pokpek2...bercerite..
macam aku selalu bercerite pada die dari buku tuh..

ramai yang tegur..biler gi mane2 die menyembang..orang cakap die sedang usaha nak belajar bercakap dengan betul...
kekadang boleh dengar sebutan nya -bukan ayat- 
tapi keadang bace rusia nyer jer yang lebih...kahkahkah...
tapi dah memadai dah...
kalau betul lar qaleef boleh bercakap awal...
makabah nyer ni lah..orang paling teruja..-dah tentu lah kan...
meamng tak sabar nak menyembang2 ngan qaleef...
-haaa..lepas tu mula pening kalau dia tanye itu ini...haaaiihhh...-

apepon...apepon perkembangan qaleef..
aku memang tak sabar2 nak lalui nya..
seronok belajar kehidupan sebagai mak ni...
cuma..biler die demam macam sekarang ni yang risau...
bukan kisah tak tidur malam..bukan kisah melayan die yang cranky biler demam..
bukan kisah kalau die nak mengempeng berpeluk setiap masa sampai maknyer ni berpeluh2..
cuma..aku risau...risau yang tak tau macamane nak describe...
aku nak die aktif lari2 macam biasa...

Ya Allah..sembuh kan lah kesayangan ku Qaleef Eeman....aminnnn....




7 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Mmg macam tu la budak selagi tak umur 4 taun, demam kebah silih berganti.

Moga Qaleef cepat sembuh Sis. :)

Dyah said...

Aty, nk bg petua...memandangkan aty mmg makan supplements Shaklee, bg qaleef minum meal shake. Diah pernah try last week masa Zikri ngamok demam tengah mlm. Diah campur dgn susu. Alhamdulillah. Esok pagi bangun badan Zikri x demam dah...cuba taw..,

Chekgu Azrine said...

Cepat smbuh ye qaleef...

Nana said...

take care yer Qaleef..
budak demam mcmtu la aty..
pengalaman kita bulan 5 aritu, umar demam lama jgk..smpi 1 mlm tu kita terlelap tau2 dia dh mcm hampir sawan :(
seharian sy tak leh tido risaukan keadaan dia berulang. pengalaman pertama tu mmg buat kita rs sgt risau :'(

Baiduri said...

get well soon qaleef.. qaleef kuat kan... insyallah..

Baiduri said...

get well soon qaleef.. qaleef kuat kan... insyallah..

Baiduri said...

get well soon qaleef.. qaleef kuat kan... insyallah..