Thursday, July 25, 2013

di sebab kan qaleef 'ken-dul'



kendul = kepala jendul
ni abang ijal jual beger yang aku dah kenal sejak dari form 3 tu lah yang bagi nama...
biler die jumpe dak Qaleef ritu..
selamber die jer nak cakap dak qaleef kendul...hahahaha...
aku tak marah pon...aku pon tanyer..kendul tu ape..
upernyer kepala campur jendul...cisss....

dahi qaleef memang luas...
orang suker panggil jendul...
alaaa...tak ade ape pon...bukan kecacatan fizikal..
ko tengok ar pulak kepala mak abah nyer macamane dahi punyer luas kaaannn...uhuukkss...

takper2...dahi luas...otak besar..ley simpan banyak 'akal'...eeaaahh...
okeh..itu teori sendiri...

dan disebab kan dahi qaleef yang jendul nih..kepala tirus..
susah nak carik sngkok hooii...
rambut dah lah selapis...kahkahkah...*selambemakkutukanaksendiri
mak sendiri kutuk takper..orang lain kompem aku sentap...ngehngehngeh...

kalau ikut kan..aku tegok anak orang baya2 dak qaleef..
dah boleh pakai songkok hitam tu dah..
tahun lepas raye qaleef baru 4 bulan..saiz sah2 tak ada..
jadi belikan kopiah jer..
tahun ni..raye dah setahun 3-4 bulan lebih kurang..
harus lah nak kasi merasa pakai songkok hitam tu time raye kan...
tapi kemain susah nyer aku nak mencarik saiz songkok yang ngam2 kepala dak qaleef nih...


berpuluh kot kedai menerai..
saiz paling kecik aku jumpe...saiz 17..
memang cun..aku rase qaleef ley pakai..
memang ar boleh masuk..muat jer kat bahagian atas dan tepi kepala..
tapi..kalo ko tengok dahi depan tu terkeluar..bertambah jelas ke kendulan dak qaleef...
tak de saiz 17 setengah..jadi..terus ker saiz 18 jer..
merate carik...17 setengah tak jumper..
saiz 18 memang nampak selesa...tapi besar sikit...
tapi ley tutup dahi luas qaleef tuh...hahahaha...

boleh lah...boleh pakai lama sampai tahun depan kan..[kot lah]
beli kat jusco bukit tinggi klang..
harge Rm 20
ramai orang cadangkan soh gi Mydin...tapi mase tu...dah malas nak pusing ker usj..
dah jumper..beli jer ar...



haaaa..ko tengok...ley tutup dahi qaleef yang luas giler tuh..




tapi besar sikit..ko tengok kat bahagian tepi ade ruang..kat belakang pon ade sikit..
tapi tak perasan sangat pon..


baru sama raye nih ngan abah nanti...



sekarang dah ade songkok sendiri..
tak ar asik bukak lemari amik songkok abah nak bawak solat kan..



okeh..simpan dulu..raye kang baru pakai..
sekarang..solat pakai jer kopiah yang ada..abah punyer pon boleeehhh...





p/s :: esok nuzul Quran kan...dah dekat dah kita......bersedia untuk 10 malam terakhir...moga2 kite diberi rezki nikmat malam lailatul qadar...insyaa Allah...


24 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

xpe
tetap ensem
lg ensem bile pakai songkok

Mila Ahmad said...

alolo tomeinya qaleef pakai songkok dah boleh raya dah ni,hehe....

MimahAjil said...

memang orang tua2 kate dahi luas orangnye bijak kan...:) amboi dah ade songkok raye ye Qaleef...hensem..

m@m@yAyA said...

alolo ensemnya bakal imam muda nie..
sejuk mata nengok qaleef nie,xper dahi jendul nie bijak orgnya ;)

Aeen said...

Ain belikan Raees punya songkok 171/2..dekat jalan TAR..17 pakai ketat sgt...bila pakai 18..longgar pulak...ok je qaleef amek gambo pakai songkok..kalau Raees....abis dy campaknye..hehe

eima said...

ok la tak la jendul sgt .. jendul lagi anak buah aku ... hahahaha

comey dah tu qaLeef tu ... kena beli songkok ala Doto' seri hishammuddin ni ... songkok tinggi

ayahmamilisa said...

alahai handsome boy ni dah ada songkok sendiri ye..cayalah :)

Ros Anis Rusli said...

baju tidur sama sebijik mcm baju airiell...qaleef comey dgn songkok!

CikNaa said...

hehe.lebih kurang afiq je qaleef nye dahi ni.. budak bijak katakan :P amboi sakan dia bersongkok yer? ciknaa belikan kopiah aje..

Wawa said...

Jendul kekecik je...dah besar nti tkde sape perasan... Hihi

yUmiE AzuRa said...

AAA comelnye qaleef pkai songkok.hehe

Umi Qi said...

aty,....hehe umi Qi pun nak beli songkok kat Qi wpun baru 11 bulan...buley kan hahahha...

Qaleef pakai ngan papa mcm cerita 3 abdul heheheh sakan encem yer qaleef...yeyyyyyyyyyyy :)

Anastasyea Aida said...

Comel qaleef pakai songkok senget .. :D

www.anastasyea.com

Anastasyea Aida said...

Comel qaleef pakai songkok senget .. :D

www.anastasyea.com

Fiza Rahman said...

Comelnya.

Mimy Hamid said...

muka fared buka spek baru aku pasan muka ko sama la ...heheh jodoh...aku plan sabtu ni g mydin cari songkok...

ciksuen said...

bagus qaleef..ske pakai kopiah ek?

LisaLisut said...

muka bapak dia sungguh! tp ade jgk muka u.balance.hehe

Cik Puan Rara said...

heheheh kendul pon kendullah.janji comei.

*aty pasal nuffnang tu.aty selalu lah cek acc nuffnag aty,aty punya earning mst lg banyak.sbb aty lg banyak visitor.iklan aty letak tu dh betul dh.cuma yg kotak segi empat tu letak kat every post.kalo letak sume kat atas tu mcm x lawa pulakkan.yg atas tu dh ada yg panjang tu so dh ok =)

Ayu Zan said...

kendul tapi hensem qaleef. :)

fazianbatrisyia said...

dah jadi mak2 ni mmg excited nak siapkan anak. budak2 pakai apa pun cute

Chekgu Azrine said...

macam YB la qaleef..semoga mnjadi anak yg soleh ye qaleef..sweet je tgok muka dia..

Asma said...

Alolo tomei, mesti segak berbaju melayu siap bersongkok

Nurul Aziz said...

Orang tua-tua cakap dahi jendul ni.. maksud rezeki luas. kalau benda baik-baik ni kita iyekan aje, bukan nak caye pun, tapi kita aminkan aje lah.. kot betul, kan untung..


p/s : takpe qaleef, auntie pun jendul jugak.. tapi tetap comel. kahkahkah.. nak jugakkk sebut diri sendiri comel. haktuih!