Wednesday, July 24, 2013

nasik daging...lauknyer ape hah..??


Semalam mud masak takde..
Mencemar duli ke bazar..cissss...mcm bagus...uhuukksss. .
Beli nasi lemak kukus ayam rempah..sedap...!!
Memang tau ar sedap sebab orang ni dah biasa niaga hari2 biasa pon..
Beli kuih..dan murtabak..
Tapi membazir sebab murtabak tak habes ponn....*sigh
Jadi hari ni..cukup lah tu semalam habes duit nak 20 hengget ngan air bagai..
20 hengget tu boleh beli ayam sekor besar punyer stok masak ber hari2 taw...

Eeerrr..dah jadi suri umah gini lah gayenyer...
Dulu ikan sekilogram pon tak tau berape rega...
Sebab memanjang makan luar jer....ngeeeee....

Dari malam tadi dah pikir..
Nak masak nasik daging rini tuk menu bukak pose..
Tengok dalam lemari bahan2 masak cukup..
Ade susu cair..minyak sapi..rempah kurma ade...tomato sume lengkap...
Boleh lah walaupon kurang kulit kayu manis ngan bijik pelaga...
Awal2 dah kuarkan daging..
Kol 3 dah merebus sebab nak dapatkan air daging tuh..

Sambil masak nasik pikir lauk ape yang match ngn nasik daging nih...
Bluuuurrrrr.........

Jemu nak masak kari..minggu lepas jer 2 kali buat kari..
Mase masak lauk hujan panas..
Ngan mase buat roti jala kari ayam..
Tapi nak masak ape..
Nak buat ayam rempah...baru jer makan semalam ngan nasik lemak..
Daging rebus tu separuh dah masuk dlm nasik..tinggal lagi sikit..
Pooonnn tak tau nak masak ape..

Daging sedap buat asam kan..peerrgghhhh...
Tapi malangnyer bahan utama selain daging tak ade...
Jadi tak ley buat...
Sudahnyer aku buat ayam rendang....
Hahahaha...
Tak kire ar belum raye bagai..aku memang redah jer macam mak aku gak..ngehngehngeh..
Daging..ingat nak buat ngan sayur...
Dalam esbok ade kobis..tomato..carrot..timun..kangkung....
Tu jer tinggal...oohh..aku tak suker beli sayur hijau banyak2..
Takut layu..2 atau 3 hari sekali..atau biler stok dah habes..
Baru laki aku beli waktu balik kije..
Jadi time2 macam ni...pening dah pikir itu takde..ini takde...
Sudahnyer..aku masak daging black paper letak carrot ngn cili bangala...
Sedangkan baru jer aku buat kelmarin daging black paper tuh....kakakakah. .
Boleh lah...janji ade laik nak di makan.....

Rini tak beli ape2 pon..
Makan ngan puding coklat cake roll..buah tembikai beli semalam..
Terus makan nasik daging tu jer..
Tak yah nak warm up bagai makan kuih dulu..uhukks..dah bendenye nan hado kan..
Kurma...dah memadai lah..syukur atas rezki...

Okeh...nak bukak pose dah...


Doa.....





10 comments:

Chekgu Azrine said...

Ok jgk tu sis..ayam masak.merah pun bg akk sedap jgk..

wani ezryl * said...

happy ramadhan! :) biasa ko pergi bazar seksyen berapa? ha a rendang match jgk dgn nasi dagang. nxt time boleh beli rempah gulai nasi dagang simpan kt dapur. klau tetiba nk buat nasi dagang, dah ada rempah gulai dia ^^

Cik Puan Rara said...

Hmm syukur apa yg ada.tp rara nk.nasik jugak.hahahaha

Baiduri said...

hehe....kite pon 2x dh wat rendang aym spanjang rmadhan ni, xyah tnggu raya....ngeee...
em, daging baru wat masak merah ngn daging bakar cicah air asam... malangnye daging yg dibakar keras.... masuk tong smpah =p...

Sufi Al-Arshadiy said...

Sedapnye nasi daging....saya mkn nasik daging tak berkuah pun takpe. Terus potong2 nipis daging tu lawankan dgn airasam...

Umi Qi said...

Wahhh daging masak blackpepper sedappp yer aty... :)

eima said...

nasi daging slalu nye lauk yg dlm nasi tu la ..pastu cuma ade sambal belacan tomato tu buat bg rasa pedas .. tu je la ... dah nama nasi daging tak de lauk nye ....


smlm aku mls masak... hari ni kena rajin la .. sbb smlm nyesal berbuka kat luar sbba ku msk lagi sedap ..huhu

SUSU said...

Darling atie, sayur berdaun blh masuk tupperware buh dlm peti utk tahan lama. Lebih seminggu pun masih segar. Klu i, buh dlm tupperware yg ada lapik bwh (grid). Mmg thn lama. Tp, bukan tupperware pun ok kut. Asalkan bertutup.

SUSU said...

Darling atie, sayur berdaun blh masuk tupperware buh dlm peti utk tahan lama. Lebih seminggu pun masih segar. Klu i, buh dlm tupperware yg ada lapik bwh (grid). Mmg thn lama. Tp, bukan tupperware pun ok kut. Asalkan bertutup.

SUSU said...

Darlng atie, sayur berdaun blh buh dlm tupperware bertutup. Mmg tahan lbh seminggu. Berbaloilah. Klu i, mmg guna brand tupperware. Yg bwh ada lapik grid tu.ritu dpt beli murah sbb offer.