Wednesday, July 24, 2013

Raya tanpa pakaian tradisional..






baju raye aku tahun ni..
eearrr...bukan baju kurung ataupon kebaya...
tapi blouse dan caftan Jer..
pakai ngan palazo..jeans pon hokeh..
senang aku nak gerak2 kejar dak qaleef..
dan paling penting..senang2 nak angkat2 tuk direct feeding dah qaleef tu nanti...

tapi...ade gak ar aku tempah kebaya riau sepasang kaler hijau..
sama kaler 3 beranak pakai fes day raye nanti...
cukup lah tu...
zaman2 aku nak beli sampai 5-6 pasang baju kurung or kebaya raya dah berlalu..
tuh...dalam lemari..baju 3 tahun lepas kalau aku pakai balik pon..
aku rase ko pon tak perasan..apetah lagi orang lain kaaann....

sejak2 tak kerje nih...
jarang sangat2 aku pakai..
rase boleh di kire kot..
baju kurung yang dulu buat basahan kerje tu pon rase sekarang macam nak buat baju raye jer..uhuukss..
tu pon...mase pindah ritu..
banyak dah baju2 aku kasik kat orang..
sutera sehelai pon aku tak simpan dah..
tak gigih gosok sekarang...
cukup lah baju2 yang aku ade sekarang..-dah lebih dari cukup
Kalau aku bekerja..mungkin meriah aku beli baju kurung banyak2..
Sebab ley pakai balik kan tuk kijer pas2 tuh..
Tapi sebab sekarang sebab hanyer jadi suri banyak kerje tak yah nak melaram sangat.. banyak beli blouse labuh jer...
yang fleksible ley pakai ngan kain dan jugak seluar...
tak ar rase membazir beli2 tapi sudah nyer aku tak pakai kan...

waaahh ko..tak hagak2 cerite persiapan raye baru 15 hari pose..ciisss...

p/s :: nak carik palazo putih..okeh sikit..nak pakai dengan jeans baru raye ke-2 macam tak cun pulak rase...lagi2 nak raye kat kampung mertua..uhukkss....

18 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

cantik yg warna oren tu.. betullah kalau ada anak kecik nak selak2 ni lagi mudah pakai gini

Nurzakiah Hanum said...

cantik

Mimy Hamid said...

yang oren tu cantik weh ada kerawang tapi smart gak weh match palazzo...aku ni keje lagi jadi beli baju banyak pun berguna lepas raya pakai balik bawa gi keje

YanaUjang said...

hoh good idea ni..ai lom cari lg baju utk 1st raya..bj 2nd raya lak yg dh ada..hahaha :p

ayahmamilisa said...

samela kite aty..sejak jadik mak ni berabis untuk anak je..persiapan raya pun banyak ke lisa..baju raya mak ngan apaknye selai dua dah cukup..huhu~

Mama Vogue said...

Haa ayat akhir tu..
Confirm ler beraya umah mertua tahun ni?
Cantik jugak kalau pakai blouse & kaftan. Mama hakim ni bentuk badan tak sekata, tak cun pakai palazo..hehehe

hayati hashim said...

Eh. Kenapa x senonoh pulak. Kn baju tu labuh kan. Dan bkn nk pki raya pertama kan. Ok jek la...

Hasnah said...

Haha berbeza dgn asna nie haa.. raya kali nie perut boyot so kemain byk lg baju beli pastu confuse nak pki yg mane on 1st raya hahhaa

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Eh mcm berjanji2 plak kita ye... I pun ada gak buat kebaya riau 1 dan ada jugak menempah satu baju yg kengkonon nak pakai dgn jeans/palazo.
Bukannya apa... itu ari beli kain kongsi reramai, dah tu tak cukup kain.. tu yg ingat nak pakai je dgn jeans.. keh3.

Mrs.Farhana said...

waa..dh nmpk keanggunan aty nti..sempoi je. nak cari jugak la kaftan, leh pki dgn suar..

Awisy baru pndi jalan, hagaknye time raya ni kena tarik kain tinggi2 la jawabnye sebb nk kejar die..hehe

Liyana said...

Same lah..nk cari blouse je utk thn ni. Baju krg pakai utk amek gamba je. Hoho payah nak kejar si kenit tu nt

nuyui a.k.a miss YUI said...

cntik tu..boleh digayakan mcm2 cara..ihih..suar leh..skirt leh..eh..huhuhu

eima said...

ko sama cam aku pi raya rumah org pakai jeans ngan blouse sudah ..senang... tak de maknanye nk pakai bj kurung bagai dah ... bj kurung akub buat satu je pun

Tina Othman said...

Cantiknya, haa klu keja Oklah tempah byk tp saya pun ada sepasang je hehe

ciksuen said...

rantai dkt baju biru tu kerlas!~ :)

ain said...

sorry aty tumpang iklan jap..kte ada jual tunic/kaftan pendek macam aty tu. sekarang tengah ada promo.

kalau ada yang berminat nak beli bole tgk page saya www.facebook.com/ainnashikin

price yang sangat menarik! :)

Cik Puan Rara said...

Rara kena gak cr baju kurung banyak.sbb nk buat g keje.hehhhe.kalo xcr time raya.mmg xbeli dh pas tu.heheh

Umi Qi said...

umi Qi suka tgk warna biru tuh...kaftann...mmg umi Qi pun peminat kaftan nombor satuu