Wednesday, July 31, 2013

RUANG KELUARGA :: DIY bingkai gambar





umah sewa aku dulu..

keliling umah aku letak frame...
tepek muke laki binik...cooiii....bosan...
feeling2 syiok sendiri ko.. uhukkss....

biler pindah ni..
tak kose pulak rase aku nak tepek lagi muker kiteorang macam dulu..
frame2 yang ade tuh..dah pikir nak jual dah...-jual murah2 ar konon kot ade orang nak-
sampai ar satu masa..
tetibe rase macam family hall tingkat atas tempat tengok tivi tu..
bosan sangat..!!
tak menarik dan 'mati'...
sedangkan nama nyer ruang keluarga kan....
tempat lepak2 habeskan masa malam2 ngan laki ko berborak sambil layan drama laki binik anak beranak..

ritu kan aku dah tunjuk ko sikit2 ruang family kat tingkat atas tu...
mase tu cerite pasal transformasi rak tivi kan...

jadi nyer sekarang..

walaupon ruang tamu yang ko heboh kate nak fokus tu tak siap2 lagi...
tapi..dah tetibe rase nak buat sesuatu tuk ruang family...
aku terus kan jer buat..
tak yah tangguh2 sementara rajin nih....

jadi..idea pertama itu ialah yang melibatkan frame gambar aku cakap tadi..





bingkai gambar asal warna coklat kayu..[memang kayu pon]
aku beli bingkai gambar ni kat Tesco...lama dah mase baru kawen dulu..
harga satu bingkai hanya Rm 7.90..!! bingkai saiz 5R aku rase agak murah..
aku beli 6 ketul..
tapi nak guna kali ni hanya 3 bingkai sahaja..




iyeerr..ko dah nampak spray cat ni kan...harus lah aku nak tukar kaler cat frame tu jer...
ko hengat aku nak diy frame tu jadi ape...?? hewhew..

pakai spray jer senang..murah lagi cepat kering..
tak kotorkan tangan [walaupon bukan aku yang buat pon]
harga..tak tau..sebab laki aku yang beli..tapi rase tak sampai 10 hengget kot..



cat warna putih untuk serasikan dengan rak tivi IKEA yang aku tunjuk ritu tuh..
yang menyebur pon laki aku jugak...






ni kali pertama sembur..
lepas kering bawak masuk..terkopek2 biler berlaga antara satu2 bingkai..
jadi kene sembur lagi sekali...ppffttt...



yang dah kering dan dah siap..


lepas tu...nak menunggu siap gantung carik gambar..
kemain lama..!! nak sebulan lebih...
aku tak nak tepek gambar muker laki binik lagi..jemu hooii...
dah tu pulak..nak letak kat tempat yang memang nak pandang selalu..
jadi..nak pilih gambar yang minima..tak serabut mate nak pandang..
ingat nak beli jer wrapping paper yang aku pekenan..potong2 tepek dalam frame kan..
tapi tak jumpe yang aku pekenan -okeh..aku yang tak sempat nak mencarik..
jadi..ritu..laki aku jumpe yang sesuai..terus sebat jer..
lagi rimas tengok frame kosong...uhuukss..



haaa...ni laki aku pilih...aku ok jer...simple..tak serabut mate aku..
dan dari frame tu tak tau lame mane lagi nak kosong sampai aku jumpe yang pekenan kat hati..
yang ni pon cantik jugak..
beli kat IKEA Rm 6.90 dapat 5 keping saiz 4R


awal2 dulu..aku susun 3 deret kebawah..
tapi.. dah qaleef suker nau usik frame yang bawak sekali..
runsing aku tengok nyer..jadi aku alih keatas...





pandangan dari depan
siap...
tinggal lagi satu rak yang sama panjang ngan rak letak tv tu..
nak lengkap kan letak kat atas sekali...
laki aku cakap nak letak koleksi robot2 iron man dan transformers dia..-baaaiiikkkk......


hanya dekorasi ringkas...
kos pon tak mahal mana...
eaahh..ritu kate sofa dah sampai kan...
cisss...macam lah sofa riban2...uhuukkss..
jadi lah dari sebelum ni kiteorang tengok tivi bersandar kat dinding lepak atas karpet jer..
gatal gak tau....lagi2 kat qaleef tuh...tergolek2 jer atas carpet...-alasan nak pakai sofa jugak-





kecik jer ruang keluarga kat tingkas atas nih..
cukup2 jer untuk kiteorang anak beranak..
sofa tu...lepas2 raya nanti..kot rajin2..nak jahit sarung baru kain plain..[insyaa Allah]
tapi tetap warna gelap..sebab ruang ni agak 'lasak' digunakan...


projek kerje lain untuk ruang keluarga ni..
selain tukar cover kusyen..
nak pasang wall down light..letak frame besar kufi kat tengah2 dinding..
cat..?? eerr..mungkin bukan dalam mase setahun 2 3 tahun ni...
dinding ni tinggi ke atas...tinggi giler..
agak susah nak mengecat..
perlukan tangga yang panjang...-tak ada-
mungkin satu hari nanti kot kegigihan datang..ngeeee...
itu jer kot...
takde mega projek pon....



p/s :: ade yang tanye..kat tingkat bawah ada tv tak..??..harus panjang lebar aku jawap nanti hokeh...-sedang kan boleh jer kan aku jawap ade atau tak kat sini - saja aku nak jawap lain....lalalala.....











23 comments:

Nurzakiah Hanum said...

rajin dan kreatif

ida said...

wah dah cantik ...kat my house pun suka pakai rak macam ur tv tu, ikea la kan ..utk Tv kat bawah, ruang study, bilik tamu..semua pakai rack ni...nampak kemas dan ringkas...

EZAN IDMA said...

simple tapi lawaaa

ctmah said...

u mmg kreatif la dear..bila la i nak kemas ruang tamu yg serupa tongkah pecah tu..haishhh

Cik Puan Rara said...

rara suka ruang ni.lg sempit lg best nk melambak lambak depan tv.sonok berimpit2 anak beranak.hehehe.selalu ruang ni org bia je kosong.xlawa kan.

UMIE SUE said...

SMART AR ATY!! SUKE TENGOK...BESHHHNYE ADE RUANG CAM NI

Asma said...

Adus, akak sungguh jeles dgn aty. Napelaa tak jumpa blog aty dulu..bole tiru idea..Deko idea aty ni mmg masuk dgn jiwa akak. Semua akak suka.

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

simple2 pun smart jugak kan..suka!

S.n.Fariza said...

cantiknya rumah aty :)

- dieyana - said...

cantiknyer..suka..kreatif betul la awk ni..dieyana pun minat dekorasi ni..tp tk berapa nk kreatif..hihkihkhik..ikut je orang...;-))

~ NANA ~ said...

kretif! suka tgk semua idea u

fazianbatrisyia said...

Cantik gambar dlm frame tu

ayahmamilisa said...

aty ni kan..buatla deco ape pon pasti jadi lawa..cemano nak jadik kretip macam aty gak ni..haih..

eima said...

aku suka ruma ade ruang cam ni kat atas ... tp rumah aku nanti setingkat je ... huhuhuh kuarters skrg leh la feeling cam ko ni kan ..port menyorok anak2 bila ade org dtg

pena rozie said...

Sgt kratif....

Mimy Hamid said...

kreatif...ada la jugak ruang santai family ...aku takde tau rumah kecik..lenjan ar ruang tamu nan satu itu

malynd_anggun said...

boleh la tiru idea u yg kreatip ni..hehe

Fiza Rahman said...

Cantik & kretif.

LisaLisut said...

Nice!

cahaya kejayaan said...

cantiknya...kreatifla kak aty..

Alin Marlini said...

Memang kreatif

YanaUjang said...

ni ai nk ty gak aty...u gantung gbr guna paku biasa ke guna drill tros?? plis plis jwb..nk sms ai tros pn boleh...hihi~ TIA~ ^_^

~ Z a N n A ~ said...

good idea..tq dear nak buat laah