Thursday, August 01, 2013

cerite tudung dari ZALORA



aku kan..dalam banyak hal persiapan raya..

mencarik tudung tuk matching ngan baju adalah bende paling menyampah..
biasa ar ko..baju baru..nak gak beli tudung baru..
matching2 baru meriah kate ko...
pastu..nak matching tu..kene betul2 ngam..
lari sikit2..reject...gigih carik kedai lain..
aku rase...aku ar yang cerewet...kalau tak..tak kan timbul masalah ni kaaann..

pulak tu..biasa..time di carik..jam2 tu gak ar susah nak jumpe hooii....

nyampah....
lagi nyampah kalau..tetiap taun ade je pulak fashion berubah2...
ko yang gedik nak gak ngikut pasyen...eeaarrkk...

alaaa..sebenarnye bukan fashion sangat pon..

aku suker ikut kesesuaian...dan mud..
macam sebelum ni...bawal 4 segi tu dah rase cun sangat pakai..
tak kisah ar nak kene menggosok ber helai2 pon..
tapi biler dah ade anak...ko beli tudung liplapliplap macamane pon..
senang lagi ko nak pakai yang sarung tu...haaiihh..
mase pegnan dulu...gigih agi pakai shawl lilit2..
tak de anak kate ko kan..dok 1-2 jam depan cermin melilit2 shawl pon..
tak de orang nak kacau..
paling2 tak pon hanyer ade drama laki binik biler laki ko saound soh cepat..*sentap
tapi biler dah ade anak...tak kose taw nak lilit2 dah...
nak yang paling ringkas...sarung jer senang..
tak nak dah gosok2 macam kain bawal tuh..
tak nak dah lilit2 bagai...
aku nak sarung jer...yang total pakai tak sampai 3 minit pon..ppfftt...

tapi...eerr....raye2 ni..nak ar cun gak ko...

tapi ape ade hal..tudung sarung sekarang cun2..
mahal ko jangan cerite ar..lagi cun tudung tu..lagi liplap2..
lagi ar bertambah tabah jiwa raga ko nak membayarnyer...pheeww..lap peluh..

kekadang rase macam...tak masuk akal pon ade gak...hukhuk...

tudung aku tengok macam tu jer rupenyer..
tapi harge dah cecah 200..apekaaaahhh.....!!
pastu..biler trend berubah..tudung 200 hengget..
tahun akan datang nyer turun rega..
jadi 20 hengget...dan naik pulak trend tudung baru...haaaiihh...
tu semua lah tu tak sanggup tuh..

tuh ko tengok tudung bawal aku up ritu banyak mana..

hampir 50 helai hokeh..!! 
warne pulak nak lebih kurang jer..lain2 tone..
aku pon heran gak acaner ar dulu aku gitu rophernye kan...
setakat nak lari2 sikit kaler ape ar salah nyer pulak kan...*rasenaklempangdirisendiri
sudah nyer...sekarang..tudung tu semua ko simpan tak usik2...
tak gigih katenyer nak menggosok...puuiihh....
tetibe insap....

eeaaahh..tapi...kan nak raye beli baju raye lain..

tak de pulak aku rase tudung yang matching...
kahkahkah....
tu pasal aku beli tudung baru..
tudung sarung..senang nak pakai..
kalao qaleef tarik2 pon...maintain aku cun [la sangat]
nak gak ko pakai layer2..baru glemer kate ko...*pang...!!

kate ko dah insap aty hoooiii...!!!


takper2...aku dah plan nak buat carboot sales pas2 raye nih...

nak jual semua koleksi2 kasut2 tinggi aku...-yang tak tau biler aku nak pakai lagi-
termasuk ar tudung2 aku tu semua...baju2 kurung..
baju2 kemeja kerja..vest..yang aku rase tak sesuai lagi aku nak pakai..
takde tempat dah nak simpat semua tu..semak...
elok2 lagi..ley jual..-ko pikir nak menjual jer pulak kaaaann....-
ngeeee....kot la ade orang nak beli...uhuukkss...

eeaahh..aku cerite ape nih...

bukan aku cerite pasal tudung raye ker....






ni nak pakai ngan blous..
beli warna yang aku ley pakai ngan 2-2 warne blous biru dan oren..
penjimatan berganda kate ko..
duit baki laki kasi belanja..simpan beli pasu bunga..eeaahh..apekaaahhh....



yang ni aku pasrah beli walaupon rega mahal macam tak masuk akal..
nak match kan ngan baju kebaya pahang raye fes...
tak per lah glemer liplapliplap sikit pagi raye tu kan. kan kan..
tapi sebab dah tak kose nak carik lagi dengan qaleef yang start nak buat tarian shuffle..
tapi aku rase macam ade ar tudung bawal aku kaler ni...eeeaarr....




tah ape2 jer ko kan aty..
sekarang orang bukan kisah pon kalau ko pakai baju merah seluar biru dan tudung kuning...
kate blocking kaler ac mizal la sangat...








haaa..lagi satu...aku nak syor-kan kat korang semua yang mencarik tudung cantik2...
shawl ker..atau yang ala2 pashmina tu ker..
boleh terjah dan tengok tudung dari ZALORA Malaysia ni
siyes cakap ko..catik hokeh...!!





cantik2 kaaaaannn....!!
senang nak beli..tak yah susah2 aku gi carik kat kedai tu sampai 4 jam...ppfftt..
semua warna..ada kat sini..design menarik lak tu..

jadi..apa lagi...jom la tengok tudung dari ZALORA Malaysia ni yer





warna tudung ni lah yang aku carik tuk baju kebaya aku
baru ku jumpa kat sini...adeeyyhh...dah beli siap2...baru tau....tsktsk...









p/s :: cerite sikit pasal tudung raye ko...nak matching2 jugak kew...??



34 comments:

Jan@Afzan said...

wah...marveles tudung raya aty..hhehe.

Jan takde nak matching bagai pun. Kalau ada yng boleh matching dengan baju raya baru, pakai je.. Dan jan pulak lebih prefer tudung bawal..tapi mencari jugak tudung express, takut si kecik sangat lasak! hhehe

UMIE SUE said...

wahhhhhhhhhhgojenye tudung aty,su pya tudung DIY je tahun ni.KENA JIMAT BERJIMAT TAHUN NI

Nurzakiah Hanum said...

Assalamualaikum
Salam ramadhan ke 23
singgah sini pagi ni :)

ayahmamilisa said...

wah berlip lap la raya taon ni ye aty..dd lom carik tudung raya lagi..masa asek tak sempat je..huhu..kena carik masa gak neh..

:: Mrs.Eady :: said...

Huwaaa tudung raya x sempat beli!!!!

erin said...

mmg nak carik tudung raya minggu ni, tapi nak beli shwal, nak feeling lawa di pagi raya, aish kena duk jauh2..hahahaha, tapi tak reti nak belit, kena belajor la ni dgn adik ipar..huuu

Haslinda Sadiken said...

rudung matching dgn baju..HARUSSSS..kdg2 je larikk..huhh

Ann Ishak said...

nak jugak maching2 tudung ni...kang ada pulak jadi warna pelangi :)

Tina Othman said...

Pakai mana ada je aty malas nak cariknya naknya puasa ni lg lah malas

Cantik tudung no 2 tu

Mimy Hamid said...

aku tudung raya ke tak tetap nak syria...huhuhu mungkin kelainan aku akan sarung shawl kat luar...hehe

Fiza Rahman said...

Haruslah cari tudung yg matching dgn baju raya kan. Klo tak nanti lari tema plak ☺☺

as ♥ Leenda said...

saya masih setia lagi dgn bawal..hihihi..sanggup menggosok lagi..sbb bile try tudung sarung tu, ade je rase tak kena..rupa mcm bibik lah..muka nmpk bulat lah..padahall kalu org lain pakai, cunnn je..adoiiii..

cik hani said...

Alhamdulilah..dah bli tudung utk raya ye..
Cik hani xbeli pape sbb rs da byk bju.recycle yg lma je..nk bli nnt byk plak stok dlm wardrobe

eima said...

fesyen klasik la kita ni suka nk matching2 ... haha aku pun sama wlupun skrg ni trend color block ..huhu

MimahAjil said...

cantik2 tudung Aty..nasib tk minat tudung tingkat2 sangat.mimah masih melilit2 walaupun nanti atlast jd ntah pape dikerjakn si hasif.huhu...

Asz Miza said...

Liplapliplap tudung aty..hehehe..iols ni kedek skit..slalu tudung paling mahal beli pon xsampai 50 hengget..hahaha..

~misshuny~ said...

hani suka cri yg matching..xpandai la pakai kaler blocking ni..lau sndiri pakai buruk plak ase.org lain pakai nampak ok je..hihi..xbeli pun lg tudung...ntah bila nk beli..tunggu weekend kot.=)

CikNaa said...

hah! bab tudung nk matching ngan baju la paling tak suka..smpai skrg takde tudung lg.. hoho.

Ryn said...

warna tdung x la larik sgt..tp bile da ade anak ni..tudung pulak yg larik2 kiri kanan kene tarik..jadi haruslah beli tdung layer...alsan je tu...padahal nak pakai tudung rege mahal2....hahahahaha..asben redo je..:P

nurul harnani said...

nanie tak boleh pakai bju n tudung yg colour dia contra..

rasa macam BADUT.. hihi

salam ukhuwah dr nanie ^_^

ettyzukhair said...

nak gak tudung raye..tp malasnye nak gi jln TAR dunia tudung tu..nasib last year ade beli tudung n jarang pakai tetibe kena plak ngan baju 1st raye..ha tibai jelah..harap2 i xbersalin lg raye ni hehehe..pas2 raye lah bersalin..

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

wow kerlas....huhu

Shizan Syafik said...

thn ni takde tdg raya kot.. sama cam aty., tdg lebih kurang je tone n sangat banyakkkk lagi yg masih belum dipakai@ pakai sekali dua je.. hukhuk

ellysa emran said...

beraya sakan la yea...
org shah alam kan? dekat jer kita....hihi

Ros Anis Rusli said...

beli shawl jek..4pcs rm30..ok la..huhu

YanaUjang said...

bj raya pn xjmpe lagi..muahaha~ tp best jugak kn tgk org duk pakai tdg baju kaler bersepah..nmpak cantik lak..tp ai x konfiden la nk pakai blocking kaler gitu..ngee~

Umi Qi said...

Allah aty...umi Qi pun sama plg menyampah bila dah beli baju nak cari tudung nak di matchingkan mcm susah gila....hahahhahah mmg akan cari kaler selamat...itu yg x besh tuh aty...kena kaler blocking tibai je sarung sure cantik mcm aty pakai...berblock kaler....vassssssss vogue heheheh tp itulah x jamin umi Qi nk buat perubahan mendadak hehehhe

puansazusarin said...

Wani round2 ble baju dekat 4 jam.. Pastu cari tudung xsampai 10min sbb suami cekau jer mana dia rasa padan..haha..

Gieyana said...

Aq syok ar tgk tudung ko lip lap tu..ngancam u!

Chekgu Azrine said...

Blm lg bli tudung raya pes kedua ketiga..uhuk..

Alin Marlini said...

Sekarang baju hijau tudung merah pun masuk ty..hihihi

Sufi Al-Arshadiy said...

Hurm...korek yg mana ada je kot...tp hasben duk insist suh pakai bawal, dia xsuka tudung awning tu...ater mane nak carik bawal yg tak jarang..huhu...bawal kan stok nampak leher terbuai2...huhuk T____T

Nurul Aziz said...

plan nak beli bawal 5hengetttt tu je atyy.. hahaah.. orang lain kemainnn tudung memahal.. ni 5henget pun boleh.. berpegang kepada ayat.. kalau dah cantik, pakai yang murah pun nampakkk meletops.. hahaha :P #cheapskate

azilamanik said...

cantiknye tudung awak..… jom jengok blog saya ada tudung manik yang murah :)