Thursday, August 22, 2013

IMPIANA :: dapur aku





ah ko..sibuk nau nak tengok dapur aku...

dapur tak siap lagi ar...
tapi dah ko nak tengok sangat kan..
hamik...nah...tengok ar ko...uhuhukkss..






iyeerr..kan aku dah cakap..dapur umah aku tak de built-in kitchen cabinet LAGI...
maksud nya....insyaa Allah...aku akan buat jugak..
cume buat mase ni...hanya ini jer...

biasa nya orang biler pindah2 umah jer..
kitchen cabinet dulu yang nak di buat kan...
macam aku gak...
kalau ikutkan..nak dibuat sekarang..boleh jer...
tapi...ade banyak sangat perkare yang buat kiteorang hold dulu kitchen cabinet nih..
ni sebab2 awal dulu...

1] atas sebab2 tertentu..kiteorang masuk rumah terburu2...jadi tak boleh terus buat renovation besar2 terus..

2] lepas masuk umah baru -keadaan mak[arwah] aku tak mengizinkan tuk aku fokus pada hal rumah
-progress sangat slow sebab kiteorang jarang ade kat umah
-banyak habeskan masa kat shah alam atau berulang alik ke hospital
3] bila bawak mak aku ke rawang tuk aku jaga...tetap masih belum boleh fokus pada rumah
-sebab tak nak keadaan berkecah atau bising yang akan menganggu arwah yang ngah sakit mase tu

mase tu..tak kose nak pikir pon pasal umah...

jangan kan kate umah..diri sendiri pon tak tentu hala...
inikan pulak nak pikir pasal cantikkan umah kaann...tak kose mase tuh...


lepas jer mak [arwah] meninggal..

biler ade sikit kelapangan...
kiteorang terus proceed nak buat kitchen cabinet..
tapi memandangkan...kiteorang ade plan nak buat renovation-extend dapur belakang sampai ke longkang
jadi..tak nak membazir2 buat nanti pastu nak pecah..
mase tu dah masuk rejab...
dah nak dekat sangat ngan bulan pose dan raya..
aku kompem kalau kiteorang buat waktu tu..
memang ar tak kan sempat siap umah tu sebelum raya...
jadi...tangguh kan niat kiteorang nak berlawo2 ngan kitchen cabinet time raya nanti..sobsobsss.....

tak ape...rumah aku bukan berlobang pon kan nak terburu2 buat..

bukan tak de dapur langsung tuk aku masak...
pelan2 kiteorang rancang..
mungkin orang lain..sebelum pindah dah rancang awal2..
kiteorang pon sebenarnyer..
kiteorang rancang konon nyer biler dapat kunci bulan 12 tahun lepas..
boleh ar pelan2 buat dan pindah sekitar bulan 2-3
tapi dapat kunci pon dah bulan 2..
jam2 tu gak ar kene pindah kaaaann...
dah kate duduk umah sewa orang..
kene consider jugak semua bende tuh...
lepas pindah...ade lagi puak bende lebih penting tuk di pikirkan...

tapi aku tak menyesal sikit pon ngan ape yang berlaku.
takde ape nak di rase susah...
ni kan umah sendiri..
lagi 5-10 tahun nak buat pon.ape ade hal kaaaannn....lalalala....

sekarang ni..insyaa Allah..dah lapang2 lepas raya ni..
kami plan nak buat ape yang tertangguh dulu.

1] kiteorang rancang tuk pecah dinding dapur dan extend lagi dapur sampai ke longkang-besarkan lebih kurang 6-7 x 20 kaki lagi..

2] ruang dapur sekarang yang sedia ada - nak di buat sebagai dinning area.. nak pecah marmar dinding dan tile lantai
3] nak tambah bar counter di antara dapur dan dining area sebagai pemisah
4] dan nak buat dobi area..yaeeeyy....

atas sebab tu..aku rase..membazir kalau nak buat KC kat dapur yang akan di buat dinning area tuh..

sebab nanti akan dipecah kan balik...
aku taknak ade KC kat situ sebab...aku taknak ruang tu jadi lebih kecik..
ruang tu nampak macam besar..tapi kalau dah ade KC...ley jadi terhad..
aku pernah tengok umah orang kejiranan aku buat cegitu...

aku rancang..kalau ade rezki nak tukar meja makan 8 kerusi..

yang lebih besar...[insyaa Allah]
jadi...kalau ade KC kat situ...akan bertambah terhad ar tempat tu...

tu penting nyer perancangan....


tak nak membazir duit buat sekarang..

baik aku spend duit tu betul2 tuk buat KC yang lebih praktikal dan elok kat dapur yang aku akan extend nanti...

aku tak perlukan 2 dapur...

sampai nak ade dapur basah dan dapur kering..
eerrr..aku ni pon bukan rajin nau nak memasak...hahahah
aku rase..satu dapur tuk aku dah memadai..
dan kalau lah satu hari nanti kot memerlukan ruang tuk kenduri kendara..
dinning area yang aku nak letak meja makan tu pon boleh diharap...

KENAPA tak terus buat..??


atas alasan2 kat atas tuh ar....

ko hengat nak renovate tambah tolak belakang bagai tuh...
amik mase seminggu-2 ker hooii....
tuh aku tengok jiran2 aku buat...berbulan hokeh...!!
nak2 raye ni...tak nak umah berkecah biler time orang nak datang raye...
aku sendiri tak nak runsing kepala tengok..
nak balik kampung lagi..nak jalan raye lagi..nak orang datang lagi..
tak kan nak tinggalkan umah camtu jer kan..
kalau takde barang tak per...ppfftt.....
biar kan tak cantik sementara..
dari hari2 aku meroyan time2 nak raya...uhuhukss..
lelagi pulak..aku ni dah tinggal kat kat umah tu..
orang kate lagi susah....*pasrah...
habes nak buat cemane...
aku ni bukan kayo sangat duit bekepuk2 jam2 tu nak naik banglo 5 tingkat kate ko....hahaha...
dapat memiliki umah sendiri pon dah bersyukur...
tak kene hujan panas...alhamdulillah..
ade rezki lebih..ade kesenangan sikit...ade kesempatan...insyaa Allah..
baru pikir bende nak ditambah2....

extend dapur..

kitchen cabinet
plaster ceiling
pecah tembok pagar dan batu depan
extend dan tile car poach

insyaa Allah...

sedang mencarik kontraktor sesuai...
ritu sebelum pose dah jumper..
dah mintak sebut harge pon...
konon2 nak proceed pas2 raye ni..
tapi tu lah...bahagian baik kami...
berjumpe ngan orang yang cakap -jangan amik ngan contraktor nih sebab rupernye banyak projek terbengkalai-
pihak glomac[pemaju] sendiri dah terime banyak report pasal kontraktor nan 3 orang nih...
tamak haloba...amik sampai 10-20 job/rumah..
tapi pekerje nan hado...
pekerje sekejap lari umah sana..kejap lari umah sini nak siapkan kerje..
patut ar satu umah amik mase sampai nak setahun...
oohh...naseb baik masih tak terlambat..
harap berjumpe ngan kontraktor yang baik...yang jujur...dan hasil nyer terbaik..
aminnn...



pandangan ruang tamu aku dari dapur
tu ko nampak tak tile lain2 kaler...
konon nyer nak bezakan antara ruang depan dan dapur ar..
heran aku ngan pemaju nih...
ko buat jer tile yang sama dan terus tutup dapur ni kan senang...bayar mahal dah hooii...!!

tile kaler oren ni ar yang akan kiteorang buat sebagai dining area biler dapur belakang di tambah nanti..
tile oren akan dipecahkan dan ditukarngan tile lain atau tile yang sama dengan ruang depan tuh
akan buat tiang kat situ..plan nak buat 5 batang untuk sebagai pemisah ruang..

insyaa Allah...



kalau takde tiang...ko tengok..ko tengok..
dari pintu masuk direct jer nampak dapur hokeh..
nyampah sangat rasenyer...

memula dulu..nak beli divider kayu yang kedai perabot jual tuh..
tapi tak nak membazir..sebab memang dah plan awal2 nak buat ting cun sikit kat situ..
divider aku survey pon 600 hengget keatas jugak...
kang biler dah buat tiang..divider tu tak tau mane lagi nak letak..
jadi..sementara..kiteorang memang pasrah...

sabar sikit jer lagi...nanti dah cun..aku kasi tunjuk lagi kat ko heh..
kepale otak ade macam2 idea dah pikir nak buat acaner...


ni kat bawah..ade contoh2 yang kawasan kejiranan -rumah yang sama ngan umah aku- buat kat bahagian belakang umah..
kebanyakan nyer tambah dapur belakang lagi macam aku nak buat gak..
banyak gak umah aku dah tengok..ni antara aku dapat snap...





rumah ni die buat tiang macam ni kat hall yang tile oren dapur tu..
dan die extended belakang
ko perasan tak tile dinding semua die pecah kan..



ni kawasan kejiranan yang sama yang dah nak siap..
dia tak tambah tiang bagai..terus buat KC cantik..
siap ade island..
die pon extended dapur sampai belakang...tapi masih gunakan dapur yang asal..
jadi dapur die memang nampak luas..
eerr..aku masih tak pekenan walau nampak cantik..
sebab aku kan orang kampung...tak suker open dapur mcam nih..uhuhukkss...
tapi kichen cabinet die cantik kaaaannn...yang tu aku suker...



yang ni pon sama...extended belakang jadi dapur..
tapi terus tutup buat tembok kat bahagian dapur asal...
table top dan KC die buat kat dapur yang ditambah..
dan mungkin ruang kosong tu die nak buat dinning area..

masih tak menepati piawaian aku...[huhu]
sebab...aku nak dapur aku...berasingan dengan dinning area -tempat meja makan-
sebab aku tak ade ruang nak letak meja makan 2-3 tempat..
jadi..dinning area tu nanti adepon akan di gunakan oleh tetamu..
so..harus lah dapur diluar penglihatan orang2 lain tuh..


ade umah buat divider macam ni..
tapi die tak extend dapur..so macam ok ar jugak kan..


yang ni pon tutup terus kat bahagian dapur asal tuh..
tengok die siap tukar tiles oren tuh...
extended belakang sekali..
kat tengah tu die buat dining area..macam yang aku plan nak buat..


haaa..ni umah yang sama atas tadi..
kalau aku extend belakang tu..dapur aku akan jadi besar camni ar...
tu aku cakap...cukup ar tuk aku..tak yah ar aku nak buat sampai 2 dapur kan..
jadi tu aku nak buat dapur asal tuh jadi dining area..
so..ruang tamu akan jadi lebih besar...lapang...aku sukeeeerrrr...



huh...complicated kan...
banyak lagi umah aku pergi tengok dah...-macam bizi body jer kaaaaaaaann..
aku carik idea...nak buat kat umah aku pulak nanti..
aku ade jumper umah jiran belakang umah aku ni buat seperti ape yang aku bayangkan dan ingin kan...
tapi tak dapat lah nak amik gambo pulak kan..
dah kate umah orang...
datang ritu tengok pon sebab nganto makanan berbuke pose...
tak kaaaann la aku sibuk nak ngambik gambo pulak....ngeeee...

apepon..semua ni perancangan...insyaa Allah...
semoge dipermudahkan urusan kami...
tak per pelan2 pon...umah sendiri..ape ade hal kaaann...
memang ar nak cantik cepat umah..
tapi banyak bende nak diambik kire..
lelebih lagi...kalau boleh..tak nak ar berhutang2..

tak per aty.....bertabah lah....hahahaha....

aku okeh jer...
ko ar..suker nau bajet macam umah aku lawo sangat..
sedangkan nan hado pooooonnnn.....


p/s :: mula mencarik kontraktor..




update :: sebab ramai yang tanya.. bila aku amik gambar umah2 kejiranan.. - aku amik masa kontraktor bawak masuk umah untuk tengok contoh..kebanyakan nya penghuni belum duduk.. ada yang jiran sendiri yang bawak masuk tengok rumah dalam pembinaan [masa dalam proses bertegur sapa] tu kalau kate tengok bersih ker hapa..sebab memang masih belum siap sepenuh nya lah... maksud nya belum lagi di duduki.. update terbaru :: mereka ni semua memang baik2 dan kenal serta ada antara mereka pembaca blog aku..








43 comments:

TelingaBulat said...

cntik nye rumah..simple,nice and trendy gituw hehehe..

MizzTina said...

cntikla ruang tamu akak.. dapur pun kemas je..

FARAH deeb said...

Waa cantiklah lampu kat hall awak tu. Suke suke suke. Tapi berangan jelah kot sebab umah saya dah pasang plaster ceiling dan letak lampu benam so tak dapek lah. Saje je laki den tu tanak bagi den pasang lampu cantik hahaha... umah jiran yg letak divider tu nampak cantik gak. Tpkan eloklah jgn wat partition tutup penuh sbb saya tgk jiran umah sebelah sy wat cenggitu terus nampak umah jadik kecik. Perancangan awak tu bagus... better wat sume sekali. Tunggu extend sume baru wat cabinetkan. Tp lg bagus sebenarnya kalau wat sume tu sblm pindah unt mengelakkan umah penuh habuk debu uhuk uhuk... BTW cantik! Jemput singgah: AMARAN! Entri ini ada banyak gambar makanan!

nurul_luq_luq said...

bagusnye awak ni aty idea deco2 umh kreatif sgt..

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

Cik Puan Rara said...

lahhhh dr depan boleh tgk dapur terus.means kalau masak habis lah bau sampai ke depan? melekat lah bau kena kusyen sume? lahhhh apa lah pemaju ni.apa slah nya buat tiang ke,penghadang sikit ke.aih pelik2.

ANAK MAMA SAYANG said...

Konsep open kithen mcm umah nora gak....nora bt display cabinet utk tutup ckit ruang dapur...kaunter bar pun cantik..bagus jugak tak buat lagi..p survey design jiran2 buat dulu kan..

ctmah said...

tak sabar nak pergi beraya rumah hang aty..hehehe

ellysa emran said...

dapur aty sangat besar!
kalau pandai fully utilise ruang, sure akan jadi hebat!
semoga mendapat dapur idaman...

zarith said...

betullah.. tak suka buka je pintu depan terus nampak dapur.. pelik gak developer ni...

Nur Zulya said...

setuju dengan cadangan Aty.ehehehe..
memang betul la,tersergam luas dapur tu.kalau Aty pasang tirai sementara ok kot.

Nadt said...

akhirnya dapat gak tengok dapur aty. pahadal ahad ni ble tengok live pun (insyaAllah). sukanye tngok dapur aty ni kemas. nadt pun takde KC but nadt punye barang terlalu banyak, tak tau nak sumbat mana lagi..

fazianbatrisyia said...

bagus la tu ada plan. mmg nak rancang betul2 sebab investment 1 hal...yg penting kita ni yg nak duduk rumah tu...ikut kesesuaian kita guna. byk design dapur baru cantik & yg penting praktikal. Rumah sy tak boleh extend lagi...mmg dah sampai longkang. nak rumah besar lg kena beli tanah jawabnya...

nuyui a.k.a miss YUI said...

suka tgk ruang tamu akk..

mmg akk ni kreatif bab deco..cnti!

erin said...

aty, klu ko nk buat KC nanti, kat dinding antara KC atas n bawah tu ko buat tiles yg kecik2 tu kalerful tu..pergghh cunnn..dh lama aku berkenan, tp umah aku dh fully renovate, syg pulak klu aku pecah tiles yg ada skrg, mau terpecah dgn KC aku sekali nanti..hopefully lps ni murah rezeki nak beli umah teres pulak, nak realisasikan impian tu..haha (ado ke duit aku nak beli umah teres kat shah alam ni, mau masa aku nak beli dah dah lebih 2 juta gamaknya...pengsannn)

ameris said...

baru nampak keseluruhan rumah aty.
lawa hape. tak kisah cemana pun dapur kite yg penting kemas tu je. tak guna kabinet mahal berkilat tp dapur makk aaiihh... pinggan berlonggok dlm sink 2 haritak basuh, dapur berlendir. lantai berlekit.
(saya penah gi umah kawan pinggan dlm sink x basuh 2 ari)

mmg aar kalu nak ikut taste KC nak yg serba mahal dan berkilat, complete. mcm akak nak je buang KC asal tuh... tp pikir kos dan KC tu pun elok lagi...

as ♥ Leenda said...

errrr..aty amik gmbr dapor umah org ni masa bile? pegi beraya ke? apesal dapur diorg kemas cantik berseri je mcm tak gune? huhuhu..
siyes aty, kite jeles tgk umah aty..kitorg belum ade rezeki lagi nk beli umah sendiri..inshaAllah slow2 kumpul duit..huhu..

Umi Qi said...

Sonok yerr bila pk idea buat dapur sendri :)

Sufi Al-Arshadiy said...

Takpe, pelan2 kayuh...kurang2 akak dh ada umah sendiri kan? Hehe...bila la rezeki Saya plk ni..sy pun kalau ada umah sndiri nt rasanya kc bkn mende first nk pk kot. Mungkin sy dulukan Built in wardrobe utk pakaian kot. Rasa mcm nk try konsep pantry utk dapur. Ohhh berangan mmg best!! :-> hihihi
Btw, kitchen yg kat picture last sekali tu chantek arrr....

Puteri Satu said...

pada akak.. cantik tu subjektif tie... dan pada mata akak rumah atie cantik sangat2 walupun dapur tu tak de KC lelawo.. tapi akak tetap suka tengok... sebab kemas... cantik klu serabut... tak lawo gak tie.. tapi tak cantik klu kemas.. tetap sedap mata memandang.. betul tak?

jaja_NorLiza said...

hahaha...kita ni sama aty...akak dah lama bertabah ngn dapur umah akak...
ade plan nk wat KC tp sebab nak pecahkan dinding dapur dan nak extend maka sabarla wahai hati...insyaAllah dlm masa terdekat ni ade rezeki leh reno sket2... mai umah..leh kita cter2...hehe..

~ NANA ~ said...

uiks kalau i pon tak suka dapur yg open mcm tu...rasa pelik bila masuk je rumah terus nampak dapur...mmg kena buat devider...hehe

takpe aty, plan slow2...dah kata rumah sendiri kan, boleh buat sesuka hati...hehe

Jueliza Jamani said...

cantiknya.. :)

Maimun Razali said...

even takde KC pun dapur aty tetap teratur dan kemas je....

*rak pinggan letak kat mana eh?

eima said...

ok ideas tu besh nanti aku boleh guna utk rumah aku ... sbb dining hall depan sekali cam tak behs kan ...klu letak dining kat kicthen ok kan

ayahmamilisa said...

aty nak tanya lapik kaki kat dapur tu beli mane? hehe..
pastu kan nak chop kabinet dapur kecik umah aty skarang kalo dah tak guna nanti..hehe :)
Insha Allah nanti jumpa la tu kontraktor yang baik :)

Nana said...

arghhh kenapakah rumah mu cun sgt aty!!!
tapi dapur aty sama mcm dapur umah kita, direct! sbb tu beria nk buat DIY counter tu.
tapi dapur aty besar laaa..
dapur kita laga montot jeee
eh bsyukur ade dapur kan, kan.

Mrs.aisheiteru said...

kak aty. gudluck cari kontraktor KC.
Faeza pun sama, perkara terakhir confirm is KC. Tapi dapur sy mmg open. tak mampu nk disorokkan....hehehe

Mimy Hamid said...

aku setuju apa ko cakap ...sabar la aty ..slow slow...lagipun ni rumah ko sendiri...lambat laun boleh repair gak....tak payah pikir sgt...

Hajar Ahmad said...

cantik !!!

mrs.smile said...

hopefully dapat jumpa contractor yg okey..suka tengok idea2 awak simple tapi cantik, rasa tak sabar nak tunggu dapur dgn KC awak siap sepenuhnya...waaaah mengalahkan tuan rumah pulak yer MS ni heeeee

Sha said...

Blom ade kitchen kabinet pun dh cun!!kemas sgt

Sha said...

Blom ade KC pun dh cun..kemas!

^^ m d m k i l l e m a l l ^^ said...

As Salam, KOntraktor yg bermasalah tuh yg mana tuh? takut gak sbb plan nak reno umah dalam bulan 9 ke atas ni.. tgh nak cr kontraktor..oh oh.. hye neighbour!

alin said...

saya pun tengah mencari idea jugak ni. huhuhuhu.. kak, lampu kat ruang tamu tu lampu putih ke kuning?? :)

Chekgu Azrine said...

Akk terbekenan tema kelabu aty tu..wuwu

SweetLikeWhat said...

dapur anez pun tak extend2 lagi ty..kecik jer..nan hado bajet jugak lagii..takpe ty pelan2..rumah sendiri ape de hal kan..hehe

nini said...

salam kak aty, saya silent reader blog kak aty..suke tgk umah kak aty ni, susunan perabot dan kombinasi warna sangat menarik..akak dah jumpa kontraktor untuk KC blum? kalau belum, akak boleh lawat web ni senihias.com untuk idea dekorasi KC yang akak idamkan dengan harga yang sesuai.

Nana Sharia a said...

hi there.. just wanted to share mayb u pun tahu kot abt one of contractor yg blogger anty nani salleh n peejburhan pernah share dlm blog die. arjun punya kerja sangat tiptop. harga affordable cos saya penah ambik dgn dia. and kerja dia sangat kemas n teliti n die boleh comply dgn apa yg kita nak. cuma mcm saya some of material saya beli sendiri. dengan harga yg die quote saya buat mcm2 renovation sedangkan ada contractor lain penah quote harga yg sama tapi untuk buat kitchen sahaja.

fathiyah jamaludin said...

wah banyak nya pic yg awak dpt snap di kejiranan tu..
jiran2 u sporting betul bagi chance u nak snap gmbr dapur dorang n letak dlm blog...

i sendiri sangsi nak snap ke tak gambar dalaman rumah sendiri..takut jugak, kot2 ada orang jahat usha rumah n amik tahu selok belok rumah kita...


nauzubillah

AzRai said...

as salam...boleh minta no kontraktor yg renovate rumah...tq

Anak Rantau said...

Assalamualaikum.. klu ada sape2 nk buat kabinet dapur, almari bilik, devider rumah yg murah2 boleh hubungi 013-5005698/0195655141 utk tau bajet dan boleh tgk gmbar hasil kerja yg telah siap

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298