Monday, August 05, 2013

mud raya masih tak on..



tak de mud nak update...
nak2 raye ni kate ko kan...
tapi..kalau ikutkan..nak beraye sangat pon...
tak jugak...
sebenarnyer bagi aku..biler2 dah kertu ni...
yang seronok nyer..bulan ramadhan ni jer...
extra sikit lah biler ade anak..
kalau ade anak-anak-anak-anak..pasti lagi double triple seronok...heheh...
tunggu qaleef besar sikit..biler dah paham keseronokan zaman kanak2 beraye..
main bunga api...teruje biler makpak nyer pasang pelita...
iyeerr...seronok nyer kat anak2 kan..
yang kertu ni..tumpang gembire jer biler anak2 teruja..
nenek ko dah takde raye kali ni qaleef ooii...mak ko takde mud...isk isk

nak balik kampung..insyaa Allah tengah malam esok..
tapi ape pon tak siap lagi..
baju melayu laki.. anak...baju sendiri pon tak kuar lagi dalam lemari nak di gosok...

harini last masak tuk berbuka dan bersahur esok..
tak sabar2 nak 'tutup opis'...kahkahkah..nampak nau kan..
gas nak kene cabut kepala...
mop...kemas sikit lemari..clearkan esbok..
atas dapur kene pastikan tak de periuk belanga mengangkang...
macam biasa...aku tak suker tinggalkan umah dalam keadaan berkecah...
lagi2 nak berjalan jauh dan lama..
aku tak nak biler balik nanti...dalam keadaan penat..
bertambah penat tengok umah yang ditinggalkan bersepah...
hagak2 lah ko pulak kan..kalo yer pon dah teruje sangat nak beraye tu..uhuukkss...
eerrr...ni kan pulak kalau teruje tu tak berape nak hado....

nak siapkan cheesekut dan puding tuk umah ayah dan adik beradik..
kesian pulak terbayang pagi raye nanti umah ayah tak siap ape...adeeyyhh...
ni yang lemah ni biler dipikir2 kan...*kesian sedih tak habes..
esok..dah janji nak balik umah ayah awal2 pagi..
nak pasang kan langsir..bentang carpet raye seperti tradisi..
kemas ape yang patut..
macamane eh keadaan derang pagi raye nanti tanpa emak...?? sobsob...


eeaaahh...aku cerite ni kompiden jer esok fared dapat cuti...
die ilek2 jer...aku pon tak kisah sangat...memang ar nak fared cuti awal sikit..
tak ar kelam kabut..dah kalau tak dapat cuti esok lusa...
nak buat acaner kan..
malam raye ar gamak nyer baru gerak ke kampung..
kiteorang okeh jer..tapi tu kompem mak mertua yang menanges tuh...huhu
bertabah lah wahai mertua...


okeh....nak setel dapur...nak setel keje umah..
nak kemas lugage anak...bag sendiri lagi..
laki aku selalu die buat sendiri jer... tunggu lah malam kang..
tak pon..esok nak gerak esok baru die kemas -dah biasa daaaahh...


ramai dah eh balik kampung...syiok ar ko kann...


eaaahh...nak nyelit sekeping-2 gambar IFTAR kat umah blogger Mimy Hamid hari sabtu baru ni..
kemain riuh rendah...even blogger yang joint 10 orang jer..
campur anak..campur laki...tak ker berpuluh2 dah tuh....


geng mommy gojes

gang super dad..!!



okeh tu jer...
nanti kalao kot ade mud jap2 gi aku hapdet..
eaaahh...tak boh kad raye lagi ar tuk korang....alaaaa....
jap ar....-macamkokesahpulakkan-












21 comments:

jaja_NorLiza said...

dah mud berayer ea...betul kata aty..dah kertu ni tak de la eksaited ngat nak raya...huhuu..akak pon gerak ke utara sok pg...selamat hari raya aty...nati jemput dtg umah yer :)

Nurzakiah Hanum said...

happynya

m@m@yAyA said...

rindula kat korang bila negok pic nie..pasni umh aty lak eh,aku dtg mkn jelah~hewhewhew

hurm cite pasal raya xda moodla plak ase taon nie,ngn ank demam lg ngn dilema lagi..
Xpelah aty apapun kita rayakan jgkla raya nie demi insan tersayang..~

Gieyana said...

Kite Rabu baru balik..nasib baik Penang n Kedah dkt jer...

Selamat Hari raya Aty..:)

Mimy Hamid said...

waa cepat kali ni ko balik kg..tettttttt..ampun jangan marah daku...

thanks korang semua..aku suka la suasan gamat riuh rendah anak anak..penceria suasana

TelingaBulat said...

selamat hari raya ;)
jempot ke blog TB

as ♥ Leenda said...

aty, kie amik gambor ekk..nak buat entry jugak..gmbor dlm ipad tak clear..huhu..

Haslinda Sadiken said...

uwaaaa..ai is jeless hokeyyy!!!

Arena said...

Tahun ni, rileks jek beraya. Tak over-over sangat. Baju anak jek yang over sikit, ahahaha. Order kuih sumer tak bawak naik ke rumah. Biar je dalam kereta. Rabu pagi angkut rumah mak. Malam raya maybe husb balik rumah MIL jugak jenguk2 sebab FIL baru jek passed away. Sure syahdu jek mak tu.

Ros Anis Rusli said...

taun ni saited nak beraya sbb airiell dh dpt kaki..tu jek..leh tateh2 kutip wet raya!

Fizah said...

selamat hari raye aty.. =)

ayahmamilisa said...

aty blk johor esok ye..dd pon same gerak balik kampung ganu esok malam..hati2 ye aty sekeluarga..bestnye dapat kumpul reramai kat umah mimy :)

CikNaa said...

haa.. takde la kertu mane aty oi..
muda lagi, anak baru sorang.. hehe. jom la kite berkemas blik kg pulak..

cikpingu said...

xpayah la rse kertu2 kak...
camat ari raya ye kak...

cplud miera said...

seronoknyer mommy2 sume. gojes! :)
salam lebaran sume.

Umi Qi said...

Mommy Qaleef....
Terima kasih tau bg semangat dan doa utk Qi segera sembuh...nanti kita jumpa lg ye aty....aty, jgn kurus sgt tau...nanti umi Qi jeles hahahha

wani ezryl * said...

haha sy ada ni mood raya, siap beli bunga api nak buat photoshoot :DD

nk ucapkan selamat hari raya kat aty sekeluarga.. maaf zahir batin :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Bila dah kertu mmg camtu...
Nanti klu double kertu mcm K.Mirror ni.... laaaaaagi takde mud, Aty.

Anyway... Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Hati2 di jlnraya.. :)

safiyyah osman said...

Selamat hri raya aty!!..jmp nnt....

♥ ROS ♥ said...

Esok mesti dtg mood..hehhehe.. Bestnyer iftar tu.. Ros xdpt nak pergi.. :(

eima said...

SAMA LA AKU ...ESOK KOMPOM DAH RY PUN AKU BELUM ADE MOOS RAYA ... LAYAN ....


SELAMAT HARI RAYA ATY...