Wednesday, August 14, 2013

rumah tak de kuih raya....








ni semua aku hangkut dari Johor..semua mertua aku yang kasi...
muwahahaha...untung kaaaaaaannnnnnnn......
kan ritu aku cakap..aku beli bekas kuih jer...
kuih ker hape ker...haraaaaaaaaammm sampai ke sudah aku tak rase nak beli...ngeeee...
sebenarnyer bukan ar tak nak beli langsung...
memang plan nak beli kat kedai ciknab pemes kat simpang renggam tuh...
tapi dah rejeki kan..mak mertua nak bagi...kiteorang sebat jer lar...

tahun ni...memang tak nak ade kuih raye pon...
sebab...pengalaman tahun2 lepas...
kuih raya tak habes pon sampai kesudah..
membazir jer....bukan tak hidang...tapi dah orang tak nak makan...
orang lagi suker mengerjekan kerepek2..kacang jer...
jadi..tahun ni...kiteorang dah pakat2...hidang kerepek2 dan kacang2 jer...
bukan kedekut...tapi...sebab tak nak membazir beli2 bagai nak rak kemain sedap kuih nyer..
tapi membuang kesudahannya...



ni pon mak mertua yang kasi...
aku nak tolak takut kang kecik hati..jadi..aku mintak die bagi sikit jer..
cukup lah tuk tetamu makan kot...selalu bukan ramai sangat pon yang nak datang umah aku kaaaaann...uhuukss.....
campur2 ngan kerepek tuh...boleh ganti2 kan...memadai lah tu...




balik raya..baru masuk kan dalam balang beli ritu..
nak nge-test lemau ker idak kerepek2 aku tuh...
orang nyer tak tau tah biler nak datang...ni ramai dah orang start keje..
kalau datang pon hujung2 minggu kot..
ade sedare2 dah cakap nak datang..
adik beradik aku...


dulang ni...kalau ade yang tau..aku beli lama dah mase kat langkawi dulu..
alaaa..sekali ngan bekas2 kuih kristal cantik jer lebih tu tapi masuk angin...hewhew..
guna jer lah letak bekas kuih ni...senang nak angkat2 nanti...



p/s :: ko biler nak datang raye rumah aku...??? email ar kalau paper...ti ley contact2....tapi umah aku tak de kuih raye taw........


23 comments:

fifi said...

hehe..saya pun ikut kengkawan pegi simpang renggam aritu.beli kuih raya..

Wawa Yusoff said...

haish..! ape yg meriah sangat kuih ni.. nak serangggg...!!

Gieyana said...

bekas ko cantik...x per..ada juga dr x da kan..:)

aku this year suma nk yg homemade..nasib baik tender aku ks dkt akak aku..:)

Veelara said...

Tu mcm ade kuih tat tu.klu tu ade,kite dtg.kahkahhkahh.buruk perangai.

Klu kite dpt dtg uma aty,kite pm kat fb k.hihihi.

Bekas kuih aty mcm sama ngn kite punya.klu btul,mmg x lemau.

Kite pn xde kuih raya.smua mil n mak bg.hahaha.tu pn x byk.sbb x nk mbazir

erin said...

aty, daku nak ketupat palas klu dtg raya umah aty nanti, takmo kerepek n kuih raya..harharhar..larat ke idok ko nak gentel ketupat nanti, demand lebih aku ni..hehe

YanaUjang said...

sama la ai pn xbli kuih raya langsung..bli kerepek2 je...i pn dtg rmh org xmkn kuih raya..cari kerepek je...huhu~

Nurzakiah Hanum said...

nyum2

ameris said...

nak sgt gi umah ati. ritu hajat nak jumpa kt umah mimy tp tak kesampaian...

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

heheheh
selamat hari raya
:)

eima said...

hahahha ingatkan aku je buat gitu ..ko pun sama .... hahahha
laki aku rembat kuih mak die je ...sbb terlebih byk ... tetiap tahun kuih ry buang je tak penah abis ..dr bazir baik jgn beli ...

aNgRiAni said...

Salam Aidilfitri...

Suka jalan2 di sini sebab dapat idea macam mana nak deko rumah...

Thanks :-)

farhana shamsuddin said...

banyak nyer kuih raya

yUmiE AzuRa said...

mgu dpn,mgu dpn..cheese tart tu jgn abiskn eh:p

Chekgu Azrine said...

Cantiknya bekas kuih raya aty..akk pakai yg bli kt tesco jek..okla..sama jgk takde kuih raya sgt..semua dlm tu kerepek ngn kacang..

Lady Z said...

Cantiknya bekas kuih raya tu..hehe sama lah..tahun ni hubby x bg borong kuih raya banyak2..nanti x abes...membazir lak huhu

Cho Zila said...

akak ni nasibler anak2 suka makan kuih raya so simpan sikit makan sikit2... orang datang tak ramai pun yang makan...

Ayu azmir said...

Sama la... xde buat kuih raya pun tahun ni... ; (

Liyana said...

Daku nak laksaaa...tetiba hehe

Lelaki said...

beli jer mudah.

Sufi Al-Arshadiy said...

Org johor mmg kaya dgn kerepek kan? Kakak ipar sulung saya org batu pahat...asal balik dari johor je mcm2 jenis kerepek dia bawakkan. Kerepek keladi lah,pisang tanduk lah...terkagum tgk. Kat rumak mak saya dulu2 jarang ada lebihan sayur/buah kampung. Semuaaaa kakak ipar tu godek jadi kerepek. Terkagum!

Umi Qi said...

Aah aty...mmg umi Qi pun suka makan kerepek2 atau kekacang jek masa raya nih...kuih muih kan nanti hujung2 raya baru sebat hehehhe...insyaAllah jika xd halangan umi QI sampai ye

Mar Mansor said...

mmm..kecik ati kan klu kita hidang,jemput tp org x jamah pon..eh ada tau org cmtu...x sudi langsung wp seketul..yapeda...

mrs kayrul said...

sama la kita aty...kayrul pun kerepek2 jer beli...dah serik la beli kuih raya nie...dah masuk raya tahun depannya pun x abis2 lagi kuih...hehhee