Friday, September 06, 2013

idea playrooms :: papan hitam untuk aktiviti



ko hengat tak entry 'Qaleef membuat ONAR pertama kat dinding' hari rabu rituh...??
tak ingat tak ape...aku tak marah...
tapi kot lah ko nak tau..ko gi carik baca sendiri entry tu hokeh...
aku tak gigih nak cerite balik kat sini...ngeeeee......

pasal kan onar tu...
aku muler tertarik dengan idea blackboard kat umah...
okeh..kat umah tu...tak menarik...
tapi mungkin kat playrooms anak lebih sesuai...





letak kat setiap dinding ruang...
jadi...anak boleh ber-kretiviti kat mane2 ruang tanpa limit..!!

tapi...macam gelap jer kalau sekeliling dinding di buat macam ni..
tak pasal jadi sarag nyamuk oooii...






sebahagian dinding jer yang di buat ruang tuk chalkboard nih...



walaupon agak terhad tuk beraktiviti...
tapi aku sukerkan idea macam ni..!!!

mane mau carik yer...??




sumber :: IKEA

selalu nyer yang di jual kat meysia ni stail macam ni..
atau yang lebih2 kurang macam ni ar...
yang ikea ni punyer..2 fungsi -white n black board-


tapi elok ker eh bagi anak 'main' dengan kapur..??
aku ingat mase kat sekolah rendah dulu..
ade kawan aku kene serang ngan lelah sebab habuk kapur nih lah....
kat negare omputeh...biasa aku tengok anak2 di dedahkan ngan aktiviti macam ni..
kat meysia ni..jarang sangat aku jumpe...
mungkin kalau ade pon..tak di publisiti kan...

kalau nak elak kan kapur...
white board pilihan lain...
tapi..kene pulak pakai marker pen kan...
okeh..mungkin lebih selamat...
-akan dipikirkan-

kalau nak pakai standboard macam ikea tuh...
masih tak 'besh' tuk qaleef buat mase ni...
masih tak punyer 'ruang' yang luas tuk die membuat onar suka2 hati..ngeh ngeh ngeh...


eeerrr...baru terpikir...
tak rase nak carik sangat pon lagi.....uhuukkss...
tunggu kot terjumpa.....













22 comments:

wardah @ fie shah said...

Salam, saya pun terpikir idea mcm ni senang bagi anak2 berkreatif kan. HAHA. So far jumpa kat IKEA yg jenis ada stand punya. Lagi satu orang kata ada kat Daiso yang jenis boleh tampal kat dinding.

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

ayahmamilisa said...

wah good idea gak aty untuk letak chalk board neh..kitorang skarang ni baru ada masa nak kemas playroom lisa..tak tau la bila nak siap..huhu~

Fizah said...

ada pen utk blackboard jual kat daiso kak aty...erasable..tak pnh try tp ritu pnh jumpa kat situ..

S.n.Fariza said...

rumah sendiri senangkan tok deco2 semua. cntik gila deco tu. hihi

azila bakri said...

terjumpa hat ni: http://mrsplainjune.blogspot.com/2012/03/diy-blackboard.html

mungkin buleh membantu..

beberapa bulan lepas.. kat groupun atau kat milkdeal ada jual chalkboard yang boleh dilekatkan.. memang cantik gak lah..

azila bakri said...
This comment has been removed by the author.
ida said...

salam aty, klu nk pakai marker pen, kna carik yg xylene free, klu x sgt bahaya. contohnya utk jenama artline tuh, yg kod 500 ada xylene, klu 500A xde xylene

xoxo--eena said...

aty, actually boleh cat. ada cat yg bleh jadikan mcm chalkboard ni. ena ada google aritu

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

nice jgk idea playroom ni..nampak menarik, dr situ kita dpt tengok kreatifnya anak2 dlm pghsilan lukisan mereka.. tapi kalau budak yang jenis elergik ke dengan kapur tu bahaya jgkkan dear..

Mommy_Cha said...

pasni kalo pasang blackboard ni lagi banyak le onar kan aty? hehehehe...

TelingaBulat said...

klu dapt anak yg kreatif mmg ske le dowg diberi dinding gitu..tp design ni mmg kreatif..xyah da pk cat2 pape..

O'gosh Iskandar said...

aty...cadangan ni...kita boleh buat sendiri chalkboard paint tu..pastu xyah beli papan hitam bagai..cat je kat one part of the dinding...boleh customised kaler lagi...dah cari aritu..kalau nak beli cat tu xde kat malaysia ni..yang ada spray paint krylon tu rege rm 39.90 se-tin..baik buat sendiri..x ssh pun..

irmafittaputri said...

tu kena beli Chalkboard Paint ..kimla kt kawan obersea... leh la chat 1 side wall.. puashati..mcm cafe nnti bilik qaleef

ameris said...

aty, kapur mcm x elok je utk budak. yg ada asma lagi laaa... ada alternatif lain tak?

✿ pink velvet ✿ said...

ehhh! cantiknya.. *tetibe terpikir nak jugaq mcm tu kalau ade* hahaha~

PinKy MoMMa said...

kapur memang tak ok utk orang yg lelah mcm utk ai ngan abg long ni huhu..kiteorang kasi anak kaler pencils dan belikan buku warna je ty..

sekarang ni beli sketch book utk bang ngah conteng2..biar dia kreatip skit..dari dia lukis kat dinding..papa meroyan..sbb papa yg cat hahaha

jaja_NorLiza said...

kalo dah terjumpe info akak gak...nak beli..senang biar icha berkreativiti kat black/white board..ngeeee...

aniswany lazim said...

weee kenapa creative sgt ni..ok sgt style kalau mcm ni!setuju sgt..eh tetiba :p

Nurul Aziz said...

eh rasanya hari tu dr harlina ada share pasal benda camni utk anak dia Bella tu, tak sure la tu chalkboard or dia cat hitam, lupa sudah.. >_< tapi kapur macam tak berapa sgt la.. habuk kan? huhu..

YanaUjang said...

ramai plak duk cita psl ikea skrg hehh..ni yg bertmbh ngidam nk pi soping kt ikea niiii...weeeee~

ida said...

salam aty, sy ada jumpa ni, mana tau aty berminat

http://www.dsyr.com/look-sugar-chalkboard?utm_source=DSYR+Launch&utm_campaign=66ad900bb6-7_9_2013&utm_medium=email&utm_term=0_1432c171bd-66ad900bb6-50071441