Friday, September 06, 2013

raya yang tak habes lagi nak cerita...




eeaahh syawal dah habes eh semalam...??

tapi aku tak habes lagi ni nak cerite pasal raya...
update jamuan raye geng gojes kat umah aku tu pon tak tau tah biler nak up...
eerrr....aku serbe salah sebenarnyer...
ritu bagi teaser jer pon dah ramai yang tanye nape tak jemput buat open house...

hurrrmm....

aku pon tak tau ar nak cakap tu open house ker hape kan...
tapi aku rase tu lebih pada gathering atau jamuan raye geng gojes Blogger Mommies n  Babies...[betul ker idak name penuh nyer cegini] aku tau panggil geng gojes jer...ngeh ngeh ngeh...
sebab derang masing2 datang bawak makanan macam pot luck tuh...
ko tengok...open house siap tetamu bawak pot luck...!! ko hado...??!!
kahkahkah...tu aku cakap...aku consider tu sebagai jamuan raye yang bertempat kat umah aku jer...
jadi..serbe salah lah pulak nak jemput besar2 kat blog ni pulak kan....
maaf yer semua2... 
ni baru fes time..nebes biler ramai2 nak datang umah...
tapi banyak yang aku belajar waktu tu..
dan nasib baik lah sangat2..geng gojes sedia maklum dan tak kisah akan banyak perkare..
dah kate jamuan raye kaaaaaaaaaannnn...harus lah masing2 pasrah...~lalala...

cume sebelum tu..aku ade jemput jiran2 terdekat dan rapat...
tu pon sebab...jiran kaaaannn...
kang ramai2 datang umah...parking sepanjang jalan [siyes nih]
mesti ar orang depan pelik tak di jemput beraya...
haaaa....tak elok menimbulkan salah paham antara jiran...
jadi...sebelum umah kena serbu ngan geng gojes kol 3 petang tuh..
tengahari aku jemput lah jiran2 terlebih dahulu....
baru lah hati tenang sikit...

insyaa Allah...dengan sikit pengalaman menganjurkan [ceeaawaah ko]
tahun depan kalau ade rezki lagi...
aku jemput korang pembace dan blogger2 lain jugak eh...
insyaa Allah..semoge di permudah dan permurahkan rezki kami..
tapi lain kali..kalau buat...kompem bukak khemah..!! pheewww.....
ni lah salah satu dari ape yang aku belajar oooii...
sesuatu di luar jangkaan...
ingat kan tak bukak khemah sebab tak nak nampak macam 'besar2an' sangat...
kot jiran hujung jalan nampak khemah pasang tapi tak di jemput..tak besh pulak rase...
tapi sebenarnyer...ade bende lebih dari itu tuk di pikir...!!
keselesaan tetamu...dan jugak tuk mudahkan diri sendiri jugak...
ko dapat bayangkan tak sofa aku tu keluar dari umah..??!!!
haaa...itu lah yang berlaku biler keadaan memaksa...
tak tau nak gelak ker nak nanges....ngeeeee....
eerrr...tapi tak ar teruk seperti aku nyer drama nih....
okeh jer...sebab mase tu hanyer nak tengok tetamu selesa....
tapi...nanges jugak....huwaaaaa....!!

hek eleeyy...drama ar ko aty....

sedang tak de ape pon...
malam tu elok jer laki nyer ctmah ngan yumie ngna laki Didi sekali tak silap nolong menghangkut balik masuk umah...
dan sampai sekarang..masih tak bukak sarung nak di cuci..
sebab...tak ar nampak kotor hape pon...siyes...
sikit lah berdaki...stended lah kaaann...dah sofa kaler cerah...
pulak tu dah memang di guna..
bukan aku buat hiasan jer..kalau tak nak kotor...ko mungkus jer dengan plastik...
dan letak tanda.. "dilarang duduk" baru ar sopa ko macam baru jer setiap masa.....ngeh ngeh ngeh...

ritu..sebelum raye memang ade rase nak basuh...
hantar dobi....
sebelum ni pernah gak basuh....tapi sarung kusyen jer lah..
kali ni..nak hantar basuh sarung body sekali...
tapi..masih boleh bertahan tuk hantar lepas2 raya...
sebab...sebelum ni...sopa tu tak di gunakan secare maksima pon..
jadi..tak kotor mane...
ni..lepas2 raya...dah lepas ramai2 datang beraye kat umah..
mase yang sesuai ar aku rase nak bukak dan hantar dobi...
eeerrr...bukan minggu ni ar...
minggu ni walaupon dah habes raye...tapi masih ade lagi yang sudi nak datang beraye umah kiteorang...
lepas tu..laki aku cakap..nak jemput pulak budak2 opis lame die datang beraya....sebab dah janji..
okeeehhh.....aku masih sedia menerima kunjungan derang walaupon dah habes raya ooii....

takper2....dah kate ko suker sangat orang datang umah ko kan....ngeeee...
tetamu datang kan masuk kerumah dengan doa dan rezki...
serta keluar bersama dengan bencana...insyaa Allah....

eeaaahh....ape hal pulak aku cerite pasal nih...??
aku sebenarnye awal2 dah upload gambar raye aku ngan blogger Maisarah minggu sebelum ni...
tapi cerite lain pulak dah kenape....adeeyyhhh....




aku dan blogger sarah+Hafiy @ Shah Alam 





Hafiy nak bagi duit raye kat Qaleef...
Hafiy memang tinggiiiiiii......!!
beza ngan Qaleef even beza sebulan jer pon...




tadi nak bagi duit raye kat Qaleef...
tapi tak di sambut...
baik nyer Hafiy menunggu qaleef sambil pegang sampul duit raye tu...
Qaleef...??



Qaleef sibuk dengan kucing kat luar..!!! apedaaaaa....


akhirnyer...biler qaleef dah duduk diam..
hafiy datang bagi duit raya....
comel gileeerrr....!!



aku dah kenal Sarah ni hampir 4 tahun...
yer ar..kawen pon dah anniversary ke 3...
sebelum2 kawen tu dah nak setahun...
haaa..consider dah nak 4 tahun la kaaaannn...

kire kenal dari sebelum kawen...
dari awal2 berblog...
sekarang anak masing2 dah setahun lebih oooiii....
anak sarah -Hafiy- tua sebulan ngam2 jer dari Qaleef...
dari majlis kawen...home warming umah sarah... beranak..kenduri tahlil arwah mak aku...beraye tetiap tahun..sampai ar sekarang...kiteorang saling menziarah...
kalau lame tak jumpe pon...kiteorang saling berhubung...txt saje...
kalau dulu aku kerap balik shah alam..lapang2 aku redah jer datang lepak umah die...hahahaha...
dah kate umah dekat kaaannn....ngeeee...
tak sangka...dari hubungan kawan antara blogger sebelum kawen dulu...
berpanjangan sampai sekarang....alhamdulillah..
aku bersyukur di beri kawan2 yang baik....termasuk Sarah dan korang semua...
dan semoga ikatan persahabatan kiteorang ni akan terus kekal...aminnnn...








6 comments:

Tina Othman said...

Hehe tgh nunggu jgk ni entri raya tu

Bestnya kenal kat alam maya terus kekal smpi luar ye

Nurzakiah Hanum said...

banyak gambar2 menarik

ayahmamilisa said...

rajin aty berjalan lagi yek..:)bila nak datang umah ni?

Fiza Rahman said...

Bestnya tgk geng2 gojes ni. Meriah dgn aktiviti.

Ok, tahun dpn jgn lupa jemput. Mak tuntut noks...ahaks...

yUmiE AzuRa said...

ok stress xg lg umah sarah.huhu

Chekgu Azrine said...

alhamdulillah...rezki berblog dpt kwn ramaikan