Monday, September 09, 2013

rutin kerja-rumah :: berapa kali ko basuh kain baju dalam seminggu...??



dah isnin balik hari ni...
ko yang bekerje...aku tau..monday bluesssss memanjang kaaann...
haaa...cegitu lah aku jugak dulu...asal isnin jer jam2 tu rase nak mc....ciss...

tapi sekarang..biler dah tak kerje...jangan ko hengat suri rumah tak de monday blues hokeh..
ade jugak...tapi lain sikit ar gayer nya ngan monday blues orang bekerja..ngehngehngeh....
blues aku lebih pada bermalas2 nak buat kerje umah...lalalala...
eeerrr...boleh kire monday blues jugak kaaaannn......


sumber gambar :: google





hari isnin..baju berlonggok nak di basuh oooii....
sabtu ahad...selalu nyer...aku pon bercuti jugak....
alaaa...cuti dari jadi tukang cuci jer...
tukang masak...tukang kemas...tukang jage anak jarang dapat coti.....kahkahkah...

aku tau...ko yang bekerja...
uruskan kain baju time hujung minggu sabtu ahad....
macam aku dulu2 gak...

dulu..mase baru kawen...
ber-2 ngan laki...kain baju tak berape nak banyak...
baju kerje + baju tidur malam...
basuh setiap hujung minggu...
ade sesetengah baju perlu diasing kan...-tak ley campur- leceh sikit lah...
mase tu..laki pakai suar jeans jer gi keje...
basuh asing...
baju kurung...baju kemeja kerja aku...basuh asing...
tudung2 pon sama...
macam rajin sangat jer ko kaaaannnn.....
aku pon heran kenape aku gigih sangat dulu cegitu...-biler dah jarang pakai semua tu sekarang baru nak perasan- 

lepas tu...ade anak...
dan masih lagi bekerja mase tuh..
pon basuh baju seminggu sekali...
menambah kerja...baju anak mase tu baby lagi...basuh kene lain2...
dah seminggu pakai baru nak basuh..memang selambak ar..
campur lagi baju mak apak nyer...
tak ley sekali harung..sebab penuh ampai....
sabtu basuh baju mak apak...ahad..basuh baju anak....
kalau sabtu ahad keluar...??
aku pon tak hengat sangat keadaan waktu tuh....hahahaha...
tapi aku rase....mesti disaster...!!!

tu aku cakap....aku pahaaaammmm sangat keadaan mak2 yang bekerja dalam mase yang sama nak menguruskan umah....
sebab dah merasa dulu....penat hoooiiii.....!!


sumber gambar :: google



lepas berhenti kerje...
masih lagi mencarik rentak membasuh baju...
ko tengok ko tengok...nak buat rutin suri rumah pon ade rentak...
ko hengat aku tido baring jer ker kat umah ngadap anak semata...
tak de makne nyeeerrr......!! expectation tu lagi tinggi dari biler ko bekerja..

kalau dulu...mase kerje...banyak excuse biler tak nak buat rutin kerja umah...
tak masak...sebab balik lambat...letih...nak setel anak lagi...
jadi tak kisah hari2 nak beli bungkus pon...laki kate paham kaaann....
baju memanjang nak hantar dobi...sebab..hujung minggu keluar spend masa ngan anak pulak kate ko...ade pulak kenduri..jemputan sana sini...
ada alasan tak sempat nak basuh baju...
tak buat itu...tak buat ini....semua pon boleh tolak ansur..boleh di terime alasan...alasan masa...alasan kerja...alasan penat...
selalu aku amik kesempatan....lalalala....

tapi biler dah jadi suri rumah ni...
ko tak masak..??!! habes ko buat ape kat umah...??
ko masih nak laki ko yang sidai angkat baju...??!! habes..ko buat ape siang2 tu...??
ko kate tak sempat nak sapu sampah...??!! habes...ko kuar gi mana satu hari...??
ko tak buat itu...ko tak buat ini....habes tu.. ko tak kerje dah kenape hooii...??

iyeerrr...jadi suri rumah..macam tak de alasan jer biler ko tak nak buat sesuatu kerje umah tu...
maksud nyer...buat hari2....mengikut rutin....
tak kan...ko masih nak basuh baju seminggu sekali jer penuh2 ampai sekali menyidai...
tak kan ko nak tunggu 3-4 minggu jugak tuk melipat kain macam ko bizi nau..-okeh...aku masih buat yang ni-
tak kan ko masih nak harapkan laki ko yang pagi2 subuh dah kuar gi kerje tu menjemur baju..dan penat2 balik kerje nak mengangkat kain pulak..[sesekali die ringan tulang nak menolong tak ape]
tak kan hari2 ko nak soh laki ko tapaukan ko makan atau hari2 makan kat luar macam umah ko takde dapur...

iyeerrr...itu lah hakikat nya...
kalau dulu....kalau bekerja...
orang boleh paham kalau datang umah ko hujung minggu tengok umah tak sempat kemas..
kain baju berlonggik tak sempat basuh atau tak berlipat...
mak mertua aku siap cakap dulu :: 'tak per...mak paham..balik kerje lewat..penat' -biler aku cakap tak sempat nak masak makan malam tuk anak dia...

tapi sekarang...??
biler jadi suri rumah....orang mesti tak paham kalau ko tetibe kate - tak sempat nak buat semua-
coooiii...!!!
kate suri rumah kan...
tak sempat celah mane nyer hoooiii...





sumber gambar :: google



eeaahhh...sebenarnyer aku nak cerite pasal basuh baju jer....kahkahkah...
kemain panjang mukadimah ko kaaaannn.....

sekarang..lepas setahun..dah terbiasa dengan rentak...
dah ade jadual tuk buat segala rutin kerja rumah...
dari menyapu..vacum..mengemop..mengemas lemari...melipat baju [ni selalu failed..!!] mengemas setiap bilik...membasuh bilik air...termasuk lah jadual rutin membasuh kain baju...

nak fokus pasal rutin membasuh baju...
awal2 dulu...aku basuh baju atau selalu gune ayat kat laki aku -jalan mesen basuh- hanya biler mesen 7.5 kg tu penuh..
konon2 nak jimat api air...
tapi sebenarnyer bende tu adalah 'sangat kecik' tuk kite nampak kesan nya...
impact lain...biler baju banyak sekali basuh...
time nak menjemur tu...halamaaaakk ko...
kemain berejam aku berdiri menyangkut baju kat depan ampai...
nyampaaaaahhh....!!
lagi pulak kene time panas...hamek ko...
lepas jemur baju..mandi lagi sekali...
dan menambah kan lagi kain baju baru nak kene di basuh...haaaiihh....
pulak tu...ampai bukan lah besar sampai berpuluh kaki lebar...
tak habes separuh bakul...ampai dah penuh dulu.....
sudah nyer baju sidai rapat2.... dah tu..biler nak kering cepat nyer ooii baju bajan tu semua....

sebab tak suker nak berlama2 menjemur kain selambak...-dah lah baju lembab berat nak angkat-
jadi aku tukar rutin...
selang sehari...akan basuh baju....-kecuali baju kerje kemeja fared-
baju kiteorang laki binik termasuk baju anak sekali...
baju basahan lah..sebab aku dah tak der baju kerja..jadi lebih senang...
aku akan buat hari ISNIN - RABU - JUMAAT
sabtu ahad aku cuti membasuh....weeeeaaaaa......
tu pasal...isnin baju jadi lebih sikit..
sebab..biasanya..sabtu ahad...kiteorang jarang ade kat umah...
penuh ngan aktiviti...tak dapat nak membasuh hadap... 
dan kalau basuh baju pon...
tak kan nak tunggu kain baju kering baru nak kuar umah pulak kaaaann...
tak ley pulak nak tinggal memandang kan kiteorang tak jemur bawah bumbung...
jemur kat belakang umah tak de bumbung
jadi...tu pasal aku consider hari minggu tu hari cuti aku...muwahahaha

tapi kalau ken over time...mungkin basuh baju yang penting2...atau yang kene di asing kan ngan baju basahan
contoh baju kerje fared....
atau baju warne putih...baju jalan...baju melayu atau kurung..baju yang kaler2 nyer sensitip...
tapi biasenyer...memang jarang sangat....

tu pasal biler masuk insin...tak ley nak bermalas2...
lagi2 biler time nak membasuh baju ni...
kalu tak..lari timing rutin kate ko....
tapi ikut keperluan jugak...
kalau kene time nak cuci tuala mandi tebal2...atau kain cadar yang besar satu set ngan sarung bantal siap...
aku basuh asing hari selasa atau khamis...
atau kalau ar aku perlu skip rutin sebab ade hal lebih penting...
atau hujan ker...atau macam baru2 ni..raya...haaaa...semua tu akan buat rutin berubah...selambak seminggu aku membasuh tak habes2..ggrrr.....

tapi selepas tu...aku akan pastikan aku tetap akan ngikut rutin asal iaitu ISNIN RABU DAN JUMAAT...
seminggu 3 kali...okeh ar tu....
walaupon kate tak jimat air api bagai...
yang penting jimat mase aku menjemur kain....
takde ar terdiri-diri lelama kat ampai berpeluh2 meng-hanger baju selai2..
lagi2 baju anak kecit2 tu....ngeh ngeh ngeh....


tu cerite rutin kerje rumah aku membasuh kain baju...
rutin ko pulak ape ceeerr......??



p/s :: sabtu ahad kalau basuh baju yang besh nyer biler fared yang akan buat.. tolong jemur dan angkat....


34 comments:

Nurzakiah Hanum said...

salam
moning singgah pagi isnin

Mimy Hamid said...

aku buat seminggu 2 x...hari rabu dan ahad...kalau aku buat seminggu sekali memang sampai 4 trip..pehhhhh...dah la laki aku jenis kerap tukar baju..sama je ngan fayel...berlambak baju diorang je

ayahmamilisa said...

dd ni suka membasuh baju..tah, memang suka dari dulu suka..macam satu kepuasan pulak bila tengok baju dah bau wangi pastu jemur and lipat tersusun.hehe..
but now ni dah bertiga..keje tu jadi bertambah2..but its ok, kate untuk suami dan anak kan..hehe..
dulu dok umah flat boleh basuh 2x seminggu coz jemur dalam umah je..now seminggu sekali coz jemur luar umah..tanak amik risiko bila ujan turun..abis basah baju ambe nanti..huhu..

ayahmamilisa said...

p/s: aty, biasenye dd basuh jumaat malam sambung ke sabtu pagi..pulun basuh semua pastu baru sedap ati nak gi berjalan memane..hehe :)

Dayah said...

sy basuh baju selang 2 hari atau 3 hari sekali, kalau yang besar2 mcm cmfter, cadar, basuh hujung minggu,kiranya hujung minggu untuk yang besar2, hari2 biasa untuk yang kecik2 hehe....errr tapi sy tak suka husbnd tolong jemurkan kain, sakit mata memandang kalau dia tolong jemur besar kecik besar kecik nampak baju dekat ampaian hihihi....
kak aty, sejak jadi suri rumah nie, mcm mana kak aty uruksn belanja rumah?yer lahkan, kita gaji dah tinggal sebelah pihak...mcm mana kak aty uruskan yer?

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

buat masa ni saya basuh baju seminggu 2 kali je kot. itupun tengok pada kepadatan bakul baju kotor. sebab saya basuh asingkan baju & seluar. tapi ye betul, sekali basuh ponek nak menyidai n melipat plak.

mOoN said...

cuci baju few times a week jugak.. biasanya malam after balik keja... part yg malas tu bila nak gosok and lipat... huwa huwa...yg tu memang buat hujung minggu laaa..

Azanna Radzuan said...

sy basuh bju seminggu skali..tu pon ahad bru skali harung wat keje umah. time tu la basuh baju,cuci dapur, vacuum, mop lantai..pfftt..lap peluh la..hehe

best aty jd suri rumah kann..teringin jgak satu hari nnt..insyaallah..

TelingaBulat said...

TB semingu sekali tp klu bju byk terpaksa la basuh 2x..basuh sekali jimat sket air n sabun hehehe

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

huhu panjang story ya.. :)

anyway, kita pun tak tau nak kerja or tak pas kwin.. tapi rasanya kerja kot mula2 tu :)

erin said...

aku basuh baju setiap 2 hari, dlm seminggu 3-4 kali jugak la, balik kerja pukul 9-10 mlam lepas aish dh tidur baru boleh mandi n basuh baju, baju aish aku akan rendam n sental tangan dulu seblum masuk mesin, kemeja suami pun basuh tangan, baju kurung yg aku sayang, aku basuh tangan, baju turun kaler basuh asing pakai tangan jugak, kecut aku duk dlm bilik air tau, lps tu w'pun mesin aku boleh dry kan baju terus, aku just dry kan baju harian je, baju lain tetap aku sidai, klu selalu dry baju cpat rosak. bekerja n menguruskan rumahtangga mmg memenatkan, walau penat, aku buat jugak sbb x sanggup tgok baju berlonggok, serius smpai suami marah sebab asyik basuh bajuuuu je dia ckp..kehkeh

Mrs. Amad said...

bestnye...sy pun nk resign ni.hubby suh resign,tp parents sy x bagi.takpelah penat buat keje umah,puas hati utk diri sndri n famly sndiri.ni kat opis,buat keje penat2,masih ada yg tak puas hati.kte pulak jd sakit hati.

MamaDaniel said...

jom..jom..kita cekau dryer sebijik.. takyah sidai kain dah.. hihihi.. ;0

mizzy amalina said...

sy basuh baju 2 or 3x seminggu. Rabu & sabtu/ahad. Baju2 anak sabtu/ahad je sebab baju2 dia kecik,muat sekali basuh. Mesin basuh yg 12kg pny. rugi basuh sikit. Dahtu duk umah mertua ada dryer jadi xpyh fikir psl nak jemur. tau2 dah kering je..

Tapi bila fikir nak melipat & iron baju...ya rabbi...malasnye!!!hehehe... So far baju2 keje sendiri ngan baju2 keje hubby iron ahad malam utk seminggu terus. tapi kadang2 xlarat jadi iron separuh dulu. Selasa mlm baru iron lg separuh. Hehehe...

Diana said...

Minggu ni en.suami membasuh baju hari sabtu..basuh untuk seminggu penggunaan... banyak sungguh!! Mood malas minggu ni.. kalo tak biasa membasuh gak 1-2 dlm weekeday tu....

Takde jadual tertentu... ikut rajin je...

Melipatnya pun blom.. dah cam gunung everest dah..

Hihihi..bila malas menguasai diri..camni ler gayenyer...adehhhh... =p

YanaUjang said...

i basuh bj 3-4 kali seminggu...basuh during weekdays..sbb weekend slalu xde kt rmh..pulun bercuti satu family..hahaha~

biasa i bsh baju lps blk keje..sidai kain memalam...esok ptg pas blk keje br angkat dr ampaian..klu ujan bj xkering..so biar lg kt ampai smpi esoknya...gitu lerr kesah den membasuh baju...huhu~

ameris said...

aty ada masa nak bersantai2 tgk tv atau baca fav magazines, lps buat keje umah dan settle anak sume..?

PiNky@hEarT said...

saya basuh baju tiap2 hari..sob sob sob.. pasalnya duk ngan metua..sy ngan suami PJJ.. mak metua keje..sy pulak belum keje kiranya suri rumah jgk la.. tp tak paham jugak kadang bedua je ngan mak metua (ayah metua dah takde)tapi kain baju yang kene basuh asek penuh je bakul tu..tapi part lipat skip takde la tiap2 hari..takpela, dapat pahala kan.. huhuu..

missayu said...

ayu basuh baju selang sehari walau duduk ber2 dan Nia jer..hahaha..tak sanggup nak kumpul,nnt bila nak lipat,ayu memangis sakit pinggang

~ NANA ~ said...

i basuh baju selang 2 hari kalau hubby balik tp kalau hubby takde sebulan, selang 3-4 hari baru cuci...tp part paling malas lipat baju! hahaa

!k@ said...

Bagusnye aty..ade sistem..ika basuh ble kain dlm bakul dah bnyk..pastu basuh..cuma xcampur ngan baju ammar la..bab basuh sidai ok lagi..tp bab lipat..ya ampun..huhu..mls bukan main...

zarith said...

betul kata Aty, konon nak jimat api air. Tapi azabnya nak jemur baju tak cukup tempat. Macam saya, mulalah nak sangkut kat tingkap baju baju. Anyway saya basuh baju bile rajin. Tapi atleast seminggu dua kali.

Riana said...

bila ada entry mcm ni baru ku tau bukanla aku yg bermasalah tp baju2 itu.hakhak..

yana basuh everyday..kl sempat blk keje sambil layan anak sambil lipat..mak lipat anak punggah..sudahnya kain tinggi macam gunung everest nyorok dlm bilik xd penghuni..tgok ruang tamu lapang sekali masuk bilik xd penghuni ..'pengsan'..hahaha

eima said...

cite pasal bsh bj je tp kemain panjang .. hahaha

aku basuh hari² cuma pd hari khamis dan jumaat aku kumpul .. utk bash hari sabtu ... hehe sbb 2 hari tu aku mls nk keluar rumah membasuh ngan menjemur pd waktu mlm ... takut wei

sejak 2-3 hari ni aku seram sikit la

Mrs Najib said...

wan pun baru join club aty nie.
setakat nie hari2 basuh baju entah memang suka salin baju agaknye kami anak beranak.
belum adjust lg cara penjimatan masa dan baju nie..huhu

Aine Ainun said...

2 hari sekali sy basuh
Mmg dah biasa...
Kalo x riso tgk bju dlm bakul...penat..huhu

fazianbatrisyia said...

itulah baju mmg melambak2 nak kena basuh....5 beranak katanya...kawan kakak sy, guna dryer...so, skip keje menyidai baju....itulah dlm dilema gak ni, bagus ke tidak ye kalau ada dryer tu? Puas hati ke tidak?

Miss N and Mr N said...

slalu kalo part nk sidai tu.. gantung siap2 baju guna hanger dlm rumah.. bila sume da siap gantung..baru bwk keluar sangkut kt ampaian tgh panas. so, tak de la berdiri lama sgt kt luar yg panas tu. kalo gantung siap2 dlm rumah.. leh buat sambil duduk je.

Sufi Al-Arshadiy said...

Saya basuh tiap2 hari.. Dulu bertiga sama jgk basuh selang sehari. Sekarang berempat kena tiap2 hari. Gilir2. Hari ni basuh baju anak2 dan baju mak ayah yg jenis fabrik lembut2..esoknya basuh baju mak ayah nye pulak...hoho.. Penat mmg penat, tapi Lagi penat kalau dah bertimbun...huhu... Yg pasal jimat letrik tu, sy pun dulu2 penah amalkan basuh full load sbb save letrik kan..tapi hasilnya baju xbersih sgt lah..cepat lusuh dan cepat nampak lunyai...konsep basuh baju satu mesin max 8helai tu jgk yg memuaskan hati...huhu..

Cik Puan Rara said...

aty punya entry - BASUH BAJU pon boleh panjang.mmg salute lah aty kalau bercerita.hehehe.tp mmg betul pon,basuh baju mmg topik mak mak.rara ni.kalau lah baju tu pakai buang.mmg bahgia~ sejak ada anak mmg double.sbb basuh lain lain.huaaaa malassss~

ily♥ said...

tak tentu..ikut time bile mesin penuh..hehe..
Selalunya yang basuh baju, sidai baju en.suami..Lipat baju, ade masa lipat sama-sama, ada masa lipat sorang2...Selalunya buat semua ni weekdays, lepas blk keje..
Weekend jarang ada kat umah sebab balik umah mak mentua...

Iz Faizah said...

Sy bsuh smggu skali jumaat mlm sbtu cuba pulun bg abis kalu x, kna smbung pg sbtu.itupun maybe 2 @ 3 sessi baru abis.kkadang siap sidai mlm tu.kalu xlarat smbung sidai sok pg sbtu.sumr baju gntung kat hanger.so xyah lipat.dh kering tu just transfer dlm blk x bpnghuni or msuk almari terus.kcuali kna lipat yg kcik2 n dlm2 an shj.

Hurmm laki slalu tegor knapa msti asing2 kn bju..dia kata mnyusahkn diri nk asingkn selai2 baju tu.tp nmpknya ramai gak kat cni, sume pun mmang cmtu kan.

Lg 1,susah nk terima kalu tolong hanger baju senget benget n kdut2. Susun x teratur...huhuuu pmpuan mmang cmtu kot.baik dia tlg basuh n kutip j.

Topik kain bju j pun best!!miahahaaa

All About AnaYna said...

Haaa itulaaa tang membasuh baju agak pening kalo kumpul banyak2 x muat lak tmpt menyidai hikhik.tang melipat baju plak mmg tak bape suka.tapi tetap kena buat kan..xkan nk biar berlonggok gtu plk muehehe.

faezah jalil said...

asal bab baju aje memang stress...shopping baju je yang tak stress..hehehehe..
salam perkenalan, jemput singgah ke blog saya.. :D